• No results found

zich tot een dergelijk centrum te ontwikkelen. De ontwikkeling heeft een

positieve invloed op de demografische ontwikkelingen binnen Zeeland en daarmee op de economie en het leef- en woonklimaat. De LPV vindt het voor Zeeland in het algemeen en Vlissingen in het bijzonder daarom essentieel dat stedelijke voorzieningen zoveel mogelijk behouden blijven en zo mogelijk verder worden versterkt. In dit verband vindt de LPV het niet meer dan logisch dat een vestiging van het ADRZ ook in de toekomst behouden blijft op de huidige locatie. Dit is tevens een voorwaarde voor de huidige locatie van het Zeeuws Radio Therapeutisch Instituut. Bovendien vindt de LPV dat het ADRZ meer dient te zijn dan slechts een ziekenhuis voor planbare zorg.

Een spoedeisende hulpafdeling doet recht aan de geografische ligging, het ontoereikende openbaar vervoer en het aantal toeristen dat het hele jaar op Walcheren verblijft. Daarnaast wil de LPV zich blijven inzetten voor het realiseren van een geboortehuis in het ADRZ te Vlissingen.

Vlissingen investeert al meerdere jaren in veiligheid en met succes. Dus alle reden om dit succes verder te brengen. We zijn op de goede weg. De uitdaging is groot en we zijn ons ervan bewust dat we in de nabije toekomst nog met diverse problemen zullen worden geconfronteerd.

De LPV zou graag zien dat er een blauwdruk komt, waarin we veiligheid kunnen meten. Daarin moeten aangiftes, het gevoel van veiligheid (leefbaar-heidsmonitor) en de politiecijfers tegen elkaar worden afgezet. Deze data moeten worden vergeleken met data in andere delen van Nederland. Alleen op die manier kunnen we los van emotie de veiligheid goed monitoren en waar nodig bijsturen.

De onderbezetting van het politiekorps blijft de LPV zorgen baren. We hebben ook gemerkt dat wij als gemeenteraad daar niet direct vat op hebben. We zijn daarin afhankelijk van de Rijksoverheid en we zullen het de komende jaren moeten stellen met minder blauw op straat. Wat kunnen we wel doen? We kunnen de politie faciliteren door meer cameratoezicht in te voeren en centraal uit te laten lezen. Om dit te bereiken zullen we eerst het Openbaar Ministerie moeten overtuigen van de noodzaak hiervan. De LPV stelt voor om een veiligheidsbeeld te laten maken door het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum). Daarmee kunnen we aantonen dat de gemeente Vlissingen (ook de haven Vlissingen-Oost) meer cameratoezicht nodig heeft voor het handhaven van de openbare orde. Op die manier wordt het onderbezette politiekorps ontlast en wordt ondermijning tegengegaan.

Ondermijning is met name in de haven in Vlissingen-Oost een groot risico.

Door het centraal uitlezen van deze beelden, kunnen we het politiekorps werk uit handen nemen.

De LPV zou ook graag zien dat er op de toegangswegen zoals de A58 ANPR-camera’s komen (automatische nummerplaatherkenning). Dit om eventuele georganiseerde misdaad in Vlissingen en in de haven Vlissingen-Oost in te dammen. Ondermijnende activiteiten in de economische motor Vlissingen-Oost willen we koste wat kost voorkomen. Ook hierin moet samenwerking worden gezocht met het Openbaar Ministerie. De LPV wil het maximale uit elektronische hulpmiddelen (camera’s) halen om zo het tekort aan agenten te compenseren en criminaliteit en ondermijning een halt toe te roepen. Dit alles vanzelfsprekend met inachtneming van de privacy-wetgeving.

Vlissingen is een middelgrote stad, maar kent een grootstedelijke problema-tiek. Integratie van het veiligheids- en woonbeleid komt de leefbaarheid ten goede. De LPV roept het nieuwe college daarom op om tot een integratie te komen tussen wonen en veiligheid. De basis daarvoor is dat we weten in de gemeente Vlissingen wie waar woont. Dit maakt het voor instanties zoals politie, leerplichtambtenaren en sociaal werkers makkelijker om hun taken uit te voeren. De LPV zou graag zien dat we tot een verhuurdersconvenant komen, waarbij partijen die woningen verhuren in de gemeente Vlissingen gedwongen worden iedere verhuurtransactie te melden aan de gemeente.

Hiermee bereiken we dat mensen niet in de anonimiteit komen en woningen worden bewoond zoals ze bedoeld zijn.

Tot slot wil de LPV dat er meer waardering komt voor de vrijwillige brand-weer. Zij vormt een onmisbare schakel bij het in stand houden van de

8) Veiligheid

SPEERPUNTEN

• Structureer “zero tolerance beleid” en “lik op stuk beleid” binnen de wettelijke kaders, gekoppeld aan versterking van het handhavingsteam eventueel door vorming van een “gemeentepolitie” met behoud van een politiebureau in de gemeente Vlissingen

• Intensiveer cameratoezicht op kritieke locaties ter bescherming van veiligheid en eigendommen

• Draag gezamenlijke verantwoordelijkheid in Zeeland voor verslaafden en exploitatie van opvanghuizen

• Vlissingen treedt bij de verdere decentralisering van “begeleid wonen”

alleen op als budgetbeheerder voor andere gemeenten. Dus geen fysieke opvang

• Actief handhaven gemeentelijk beleid met betrekking tot kamerverhuur in samenwerking met eigenaren, buurtvertegenwoordigers en politie.

Dit samen met het realiseren van complexgewijze woonruimte voor arbeidsmigranten. Vanzelfsprekend met inbreng van de

buurtbewoners vanuit burgerparticipatie

• Terugkeer volwaardig politiebureau in de stad Vlissingen

• Monitor veiligheid

Sport en cultuur zijn belangrijk voor het welzijn, gezondheid en de economie van een samenleving. Het is belangrijk met de beperkte middelen die we hebben een zo groot mogelijke ondersteuning te bieden aan dit beleids-terrein. In de huidige programmabegroting gaat een zeer fors gedeelte van begrote budgetten op aan kosten voor het ambtelijk apparaat. Door meer uitvoerende taken te delegeren naar sport- en cultuurorganisaties, moeten deze personeels- en overheadkosten afnemen. De LPV heeft de uitgangs-punten voor het accommodatiebeleid al omarmd. Dit heeft voor de inwoners de volgende effecten tot gevolg: kwaliteitsverbetering, doelmatiger,

duurzamer, minder maar beter en dichtbij de inwoners.

Cultuur is van grote waarde voor de aantrekkelijkheid van de stad. Voor eigen inwoners, maar zeker ook voor toeristen en nieuwe inwoners. Cultuur is in die zin van grote economische waarde, óók de amateurkunst. Het betekent doen waar je als stad goed in bent. Het betekent ook investeren in de Vlissingse festivals, het muZEEum en de stad als podium. Hier passen de woorden uitdagend, prikkelend en verrassend bij.

Een gezonde leefstijl past bij Vlissingen. Sport maakt daarvan een belangrijk onderdeel uit. Dagelijks zijn honderden professionals en vrijwilligers met sport bezig. Er komt een steeds groter wordende groep 55-plussers.

Vlissingen kan de gezondste stad van Zeeland worden. Met gezondheid, voeding, bewegen en sport. Vlissingen heeft de voorzieningen strand, zee en boulevard. Daarnaast is het Nollebos-Westduingebied de toegang voor alle fiets-, mountainbike- en wandelpaden. Sport en gezondheid moeten de komende jaren deel uitmaken van het imago van Vlissingen.

Bij jongeren gaan we ervoor zorgen dat we een gezonde levensstijl bevorderen. Denk hierbij aan voldoende sport- en spelaanbod, maar ook aan het voorkomen van of bieden van ondersteuning bij eenzaamheid via welzijnswerk. We gaan een gezonde en vitale leefstijl dichtbij de mensen brengen: in de wijk, op school en in de sport. Help sportaanbieders met een passend sportaanbod voor mensen die meer willen gaan bewegen. Verbeter de samenwerking tussen zorgprofessionals en het sportaanbod en onder-steun inwoners die een financiële drempel ervaren om aan sport en bewegen te beginnen. Daarnaast wil de LPV bijdragen aan een gezonde

sport-omgeving zonder roken, met gezonde voeding en met een verantwoord alcoholgebruik.

SPEERPUNTEN

• Leer de wereld van senioren beter kennen en zorg ervoor dat zij zich (weer) in de politiek kunnen herkennen. Streef naar een

leeftijdsvriendelijke gemeente. Betrek senioren actief bij het maken en uitvoeren van seniorvriendelijk beleid

• Geef senioren een structurele plaats in advies- en overlegorganen

• Zorg voor voldoende bankjes en openbare toiletvoorzieningen

• Zorg voor de aanwezigheid van toegankelijke voorzieningen in de buurt van seniorenwoningen. Denk hierbij aan winkels en een medisch centrum, maar ook aan een bushalte, brievenbus, geldautomaat en de blijvende mogelijkheid om contant te betalen

• Dementievriendelijke wijken en dorpen

• Maak meer gebruik van pictogrammen in het straatbeeld. Dit helpt inwoners met dementie, beelddenkers en anderstaligen

• Ondersteun zorg- en welzijnsinitiatieven

• Meer levensloopbestendige woningen

• Buurtpreventieteams

SPEERPUNTEN

• Stel een jeugdraad basisscholen in (samengesteld uit groep 7 en 8)

• Stel een jongerenraad in (samengesteld uit het voortgezet onderwijs)

• Stimuleer jongeren om, daar waar mogelijk, hun school af te maken.

Hierdoor worden hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot

• Met de UCR, HZ en ROC is Vlissingen voor jongeren samen met Middelburg de en onderwijsregio van Zeeland. De functie richt zich op water, voeding, energie en klimaat. Dat willen wij blijven versterken en promoten onder onze jongeren

• Meer en snellere busverbindingen voor scholieren en studenten vanuit Tholen, Zierikzee en Zeeuws Vlaanderen naar Scalda en HZ

9) Ouderenbeleid

De LPV pleit voor een seniorvriendelijke gemeente Vlissingen. Er moet altijd een aanspreekpunt zijn, bijvoorbeeld door middel van loketten. Let bij (her-)inrichting van buurten en kruispunten op langzame voetgangers (denk bijvoorbeeld aan rollators en scootmobielen). Zorg voor vervoer van deur tot deur en handhaaf bestaande openbaar vervoersvoorzieningen. Maak bussen en bushaltes toegankelijk en op loopafstand. Zorg voor benutting van de bijzondere bijstand en houd daarbij rekening met kwetsbare groepen ouderen en de stapeling van kosten. Bied compensatie aan mensen met een onvolledige AOW, zoals migrantenouderen of voormalige grensarbeiders en expats.

Geef particulieren de ruimte bij het bouwen van mantelzorgwoningen. Ga tijdig in gesprek met ouderen over wonen in de toekomst (preventief) en bied een woningscan aan.

Zie en erken mantelzorgers en geef hen recht op praktische en financiële ondersteuning. Denk hierbij aan gratis parkeren of huishoudelijke hulp voor de mantelzorger tegen gereduceerd tarief. Versterk projecten tegen eenzaamheid.

10) Jongerenbeleid

Vlissingen is rijk aan jongeren en het overgrote deel van onze jeugd doet het prima. Natuurlijk zijn er aandachtspunten en soms zelfs knelpunten.

Om jongeren zich ook in de toekomst thuis te laten voelen in Vlissingen, zijn voorzieningen nodig die aansluiten op hun behoeften. Het activiteiten- en faciliteitenaanbod moet als het ware met hen meegroeien.

De LPV vindt het van groot belang om vooral samen te overleggen; dus niet over, maar met jongeren praten. Zo is bijvoorbeeld het instellen van de jeugdraad een uitstekend initiatief.

Van de jeugdinstellingen verwacht de LPV een proactief beleid. Dat wil zeggen niet wachten tot er iemand langskomt, maar zelf erop afgaan.

Flexibel blijven en inspelen op actualiteiten.

11) Sport & Cultuur

SPEERPUNTEN

• Zet het huidige subsidiebeleid voort. Dit is mogelijk door de inzet van gemeentegelden te koppelen aan concrete doelen

Indien er sociale huurwoningen in Vlissingen staan van niet in Vlissingen gevestigde coöperaties, wil de LPV dat deze huurwoningen in bezit komen van Vlissingse coöperaties. Hetzij door aankoop, hetzij door uitruil.

Er is behoefte aan tijdelijke woningen voor bijvoorbeeld “spoedzoekers”.

Dit kunnen statushouders, daklozen of mensen met een verbroken relatie zijn.

En er zijn ongetwijfeld nog meer mogelijkheden. Voor deze situaties biedt flexwonen een oplossing. Flexwoningen kunnen gerealiseerd worden in nieuwbouw, transformatiepanden of in de vorm van verplaatsbare woonunits en tiny houses.

De laatste tijd is duidelijk geworden dat arbeidsmigranten een grote rol spelen in het draaiend houden van onze economie en daarmee het in stand houden van onze welvaart. Tegelijkertijd constateren we dat onder andere de huisvesting van deze arbeiders te wensen over laat. Als wij deze groep mensen willen waarderen, dan moeten we zorgen voor de juiste voor-waarden. Huisvesting speelt daareen grote rol. De LPV wil buitenlandse werknemers die langer op grondgebied van Vlissingen werken en verblijven fatsoenlijke woonruimte bieden. De LPV wil voor de short-stay buitenlandse werknemers complexgewijze huisvesting realiseren. Vanzelfsprekend samen met flankerend beleid, zodat de huidige misstanden bestreden worden en met de uitdrukkelijke voorwaarde dat omwonenden betrokken worden bij de besluitvorming.

De LPV is voorstander van meer openbaar toegankelijke toiletten. Deze dienen duidelijk zichtbaar te zijn.

Het Nollebos-Westduingebied bezorgt veel inwoners van Vlissingen al jaren kopzorgen vanwege plannen van projectontwikkelaars om bebouwing in het Nollebos te realiseren. Al in 2017 heeft de LPV het advies van het college opgevolgd om GEEN bungalowpark in het Nollebos te bouwen. Bovendien heeft de LPV in 2021 ingestemd met het door de LPV en PSR geamendeerde gepresenteerde streefbeeld wat in het kort inhoudt dat het Nollebos een bos voor de inwoners van Vlissingen blijft met zeer beperkte uitbreidingsmogelijk-heden voor de kanovijver en de sauna. Belangenorganisaties waren zeer tevreden met dit besluit.

• Investeer meerjarig in Vlissingen als evenementenstad. Evenementen voor toeristen, studenten en de inwoners, zoals Onderstroom,

Bevrijdingsfestival, Film by the Sea, de Zeeuwse Komedie en andere culturele ondernemers. De Machinefabriek kan hier een belangrijke rol in spelen. De LPV ziet hierbij een prominente rol voor de cultuurwerf.

Bekostig daartoe hun professionele meerwaarde

• Verbeter kleinschalige zaalcapaciteit. Kleinschalige en hoogwaardige accommodatie voor De Piek, het Vestzaktheater en de Zeeuwse Komedie. Een vlakkevloertheater in de machinefabriek biedt

mogelijkheden voor cultuur en congressen. Stimuleer podiumkunsten en amateurkunst

• Kunst- en cultuureducatie op scholen voor jongeren

• Geef nieuwe inwoners bij wijze van inburgering eenmaal gratis toegang tot het muZEEum

• Voor sport en cultuur wordt de opdracht om maximale efficiency te bereiken door samenwerking op het gebied van de bedrijfsvoering

• Vervang Sporthal Baskensburg door een nieuwe multifunctionele energiezuinige sportaccommodatie

• Evalueer jaarlijks de afspraken rondom de organisatie van terugkerende grote evenementen

• Zorg dat burgers, bedrijven en overheid elkaar kunnen vinden om samen initiatieven te ontwikkelen

• Het cultureel erfgoed van De Piek behoort tot het DNA van Vlissingen

• Waardeer vrijwilligers

• Investeer in gezonde leefstijl

• Behoud Panorama Walcheren voor Vlissingen

12) Ruimte & Wonen

Vlissingen heeft door haar ligging een aantal unieke eigenschappen op het gebied van ruimtelijke ordening. Water, bebouwing en groen zorgen voor het bijzondere karakter van onze gemeente. Inwoners en bezoekers herkennen dit. Daarom wil de LPV een omgevingsvisie opstellen met alle bewoners en ondernemers om te zorgen dat onze stad steeds mooier wordt en leefbaar blijft.

Klimaatveranderingen brengen voor onze stad aan zee bijzondere uitdagin-gen met zich mee. Een aanzienlijk deel van onze stad ligt op de zeewering, zoals de boulevards en het eiland. De binnenstad ligt aan de voet van de zeewering. Deze zeeweringen zullen in de toekomst aangepast moeten worden aan de zeespiegelstijging. Ten gevolge van de opwarming van de aarde, willen wij graag zorgen dat er voldoende groen in en rond de stad aanwezig is voor het welzijn van onze inwoners en om de gevolgen van de klimaatverandering mee te helpen opvangen. De strategische visie 2040 dient hierbij leidraad te zijn. Vlissingen staat 30e op de lijst van monumenten-steden in Nederland. De LPV zet zich al jaren in voor behoud en restauratie van erfgoed. Behalve de vele monumentale panden die de afgelopen jaren prachtig zijn gerestaureerd, zijn ook het Dokje van Perry, de Kazematten en de Oostbeer gerestaureerd en opengesteld voor publiek.

De LPV wil daarom dat de “conceptlijst gemeentelijke monumenten”

geactualiseerd wordt. Om het voor bezitters van rijks- en gemeentelijke monumenten aantrekkelijker te maken deze monumenten goed te beheren en in stand te houden, wil de LPV deze inwoners vrijstellen van het betalen van precario voor het gebruik van steigers.

SPEERPUNTEN

• Zet samen met inwoners en belangengroepen in op uitvoering van het raadsbesluit en het door de LPV ingediende amendement inzake het Nollebos-Westduingebied (met de nieuwe gemeenteraadsfractie vanaf 2022)

• Streef naar een stadstuin voor de Spuikom met werk-/leerprojecten en een beperkte mogelijkheid voor leisure aan de zijde van Cinecity

• Vrij toegankelijke Vlissingse stranden. De LPV vindt dat de stranden altijd vrij toegankelijk moeten zijn en blijven en dat de huidige en nieuwe bedrijven geen verder beslag mogen leggen op de ruimte op de stranden

• Verduurzaam verouderde woningen. Het gemeentebestuur moet meewerken aan vernieuwing van de particuliere woningvoorraad. Dit om te voldoen aan de klimaatmaatregelen. De overheid zal hier wel voldoende financiële middelen voor ter beschikking moeten stellen

• De ontwikkeling van stadslandgoed Nieuwerve is een nieuwe kans op meer groenbeleving. Dit betekent wel dat dit gebied zoveel mogelijk vrij toegankelijk moet zijn

• De voorraad sociale woningen moet in balans zijn met de gehele woningvoorraad

• Stimuleer zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen door bestendige woningen en goede voorzieningen. Verruim de mogelijk heid voor deeltijdwonen

• Behoud monumentaal erfgoed en ga verkrotting in het algemeen tegen

13) Energietransitie

De LPV maakt zich sterk voor een eerlijke en sociale energietransitie. De gemeente zal zorg moeten dragen voor groene banen en lokale werkgele-genheid met een sociaal en inclusief project of aanbesteding. Woningisolatie en -verduurzaming moeten betaalbaar zijn, ook voor huurders met een kleine portemonnee. Er dient aandacht te zijn voor het gasvrij maken van de

bestaande woningvoorraad en we dienen te blijven inzetten op zonnepanelen voor ons woningbezit.

14) Milieu

We dienen niet alleen aan het voorkomen van klimaatverandering te werken.

Het milieu is ook belangrijk voor het welbevinden van de inwoners. Lucht- en waterkwaliteit doen ertoe. We zien dat wateren die door verschillende overheden worden beheerd niet goed genoeg worden gecontroleerd.

De PFAS-problematiek in onze Westerschelde is daarvan een voorbeeld.

De LPV wil dat alle betrokken partijen elkaar frequenter en transparanter informeren en resultaten openbaar maken.

SPEERPUNTEN

SPEERPUNTEN

• Plaats het milieuvraagstuk voortdurend hoog op de agenda. Dit met het oog op de ligging aan de kust, de ligging van de kerncentrale en de scheepvaart

• Voer actief beleid op de Regionale Energie Strategie

• In het kader van afvalscheiding moet de hoeveelheid restafval in Vlissingen de komende jaren omlaag. Er verdwijnt in Vlissingen per persoon gemiddeld 344 kilo per jaar in de grijze container. Hoe minder restafval er in de verbrandingsoven verdwijnt, hoe minder waardevolle grondstoffen er verloren gaan. Want uw afval is geen afval, maar een waardevolle grondstof voor nieuwe producten

15) Gemeenschappelijke regelingen & verbonden partijen

Bij een groot aantal beleidsterreinen neemt de gemeente deel aan samen-werkingsverbanden. Voorbeelden hiervan zijn de Veiligheidsregio Zeeland, GGD, Orionis, maar ook Delta en North Sea Port. Het is ingewikkeld in de praktijk om binnen deze samenwerkingen de belangen van onze gemeente op een evenwichtige manier te behartigen. Ook de toezichthoudende functie bij deze verbanden laat volgens ons vaak te wensen over. In de komende raadsperiode zullen wij verder werken aan een betere invulling hiervan.

Tevens zullen we nagaan welke deelnemingen nog voldoende toegevoegde waarde hebben voor de gemeente.

Wat je samen beter kunt doen en wat je echt verder brengt, moet je blijven doen.

SPEERPUNTEN

• Aandacht voor versnelde vernieuwing wagenpark gemeente

• Aandacht voor klimaatvriendelijke nieuwbouw van gebouwen

• Maak betere afspraken rondom het dividendbeleid voor Vlissingen, onder meer met North Sea Port

• Verbeter waar mogelijk het toezicht op samenwerkingsverbanden

• Beëindig waar mogelijk relaties met organisaties die onvoldoende toegevoegde waarde hebben voor de gemeente

• Hanteer “DE MENSELIJKE MAAT” als rode draad in het handelen van overheden. Overheden staan ten dienste van de burger en niet andersom!!

16) Contactgegevens

Lokale Partij Vlissingen Afd. secretariaat Van Dycklaan 32 4383 WK Vlissingen

E: info@lokalepartijvlissingen.nl W: www.lokalepartijvlissingen.nl

Ons verkiezingsprogramma is ook te zien op onze website.

• Realiseer een tunnel- of aquaductverbinding om de stadsdelen aan

• Realiseer een tunnel- of aquaductverbinding om de stadsdelen aan

GERELATEERDE DOCUMENTEN