• No results found

VCC Dames in cijfers – seizoen 2020

In document Voorburg Cricket Club Jaarverslag (pagina 37-45)

Fielding – Dames HK

First name Surname ct st total

Ingrid van der Elst 3 0 3

Annemijn van Beuge 1 0 1

Caroline de Fouw 1 0 1

Samta Ghuighule 1 0 1

Pippa Hillebrand 1 0 1

Carlijn van Koolwijk 1 0 1

Babette de Leede 1 0 1

Eva Lynch 1 0 1

Carine Rouw 1 0 1

Jolien van Vliet 1 0 1

totals 12 0 12

VCC 1 in 2020

Een jaar dat cricketloos leek te worden toen de eerste lockdown werd afgekondigd. Gelukkig keerde het tij (tijdelijk) en mocht er vanaf juli worden gespeeld. Achteraf gezien hebben wij cricketers daarmee erg veel geluk gehad. Bijna alle overseas bleven thuis (ook bij onze concurrenten) en dat gaf ons de mogelijkheid een aantal eigen jonge spelers (Aryan Dutt, Remco van der Giessen, Floris de Lange, Tobias Nota, Stijn de Leede, Alyan Razzaqi) op te stellen, temeer daar er dit jaar geen promotie en degradatie was. Daarnaast werd de 20-jarige Bas de Leede captain met Tom de Grooth als zijn ervaren ‘mentor’.

VOC - VCC - 5 juli 2020

Na lang wachten door de pandemie konden op 5 juli dan toch de eerste Topklassecricketwestrijden worden

gespeeld. VCC zette met Viv Kingma en de van HCC overgekomen Ali Ahmad de druk op VOC. Dat resulteerde in een traag scoringtempo van de Rotterdammers. Later voerde VOC het tempo wat op, maar omdat VCC geregeld een wicket pakte, kwam er nooit een groot partnership tot stand. Opener Durrani werd topscorer met 56 runs.

Viv (3), Ali (2) en Bas (3) hadden de beste cijfers. Remco van der Giessen ving beide openers uit en dat deed hij dit maal niet eens als keeper. Bas bowlde Oranje-captain Pieter Seelaar op diens derde bal. VOC 152.

Nieuweling Righardt Pieterse (22) en Tom de Grooth zorgden voor een uitstekende start: 63 voor het eerste wicket.

De 17-jarige Aryan Dutt, teruggekeerd van Kampong, maakte er 16. Bas de Leede en Floris de Lange gingen op de matige, onregelmatige graspitch nog LBW voordat Philippe Boissevain het afmaakte. Aan de andere kant speelde openingsbatsman Tom de Grooth (87 not out) een monumentale innings.

Foto (Catch of the Day BV): Tom de Grooth op weg naar een match winning 87 not out VCC – ACC - 12 juli 2020

ACC kende aan bat een matige start. Ali Ahmed bowlde sterk en zorgde ook al vroeg in de wedstrijd voor de eerste doorbraak. Een run out betekende vervolgens 9/2. Een klein herstel werd in de kiem gesmoord door Steffen Mulder, die in de veertiende over de twee lefthanders inrekende. Toen hij ook nummer zes bowlde, stond ACC op 55/6 en leek het een korte wedstrijd te worden.

Het was aan halve centuries van de nummer 4 Ramesh Babu en de jonge nummer 7 Shreyas Potdar te danken dat er nog 196 runs in de boeken kwamen. Bas en neef Stijn de Leede (foto) pakten beiden een prachtige vang en het grondfielden van onder anderen Remco van der Giessen en Floris de Lange was sterk. Steffen Mulder blonk uit met vijf (!) wickets voor 33 runs.

VCC begon goed aan de runchase met Righardt Pieterse en Bas de Leede (56). In de veertiende over viel het eerste wicket op 95 en leek VCC op rozen te zitten. Het was nu aan de zeer jonge middle order om de tijd te nemen en het af te maken. Dat lukt de youngsters (nog) niet en bij een stand van 107 runs voor vijf wickets waren de winstkansen voor de derde keer gekeerd.

Philippe Boissevain speelde vrijuit. Dat ging hem fantastisch af. Zijn goed geplaatste schoten verdwenen keer op keer over de boundary en in no time had hij veertig runs gemaakt. Aan de andere kant nam Floris de Lange heel geduldig de support-rol op zich. Een partnership van 67 runs was het resultaat. De Lange ging nog uit, maar Viv Kingma en de uitblinkende Boissevain (65 not out) brachten VCC de tweede winst.

Bas en neef Stijn voor het eerst samen in VCC 1 VCC v HCC – 19 juli 2020

De wedstrijd VCC – HCC is altijd speciaal voor beide teams. Niet alleen is er een gezonde rivaliteit en een mooie historie van onderlinge clashes, beide clubs mogen zich gelukkig prijzen met een groot contingent jeugdige cricketers. In de corona-editie van de derby bleek dat eens te meer, daar er aan beide zijden zo’n zes à zeven zelfopgeleide spelers meededen.

Net als in de vorige twee competitiewedstrijden zag VCC zich voor de taak gesteld om eerst te fielden op het eigen veld op sportpark Westvliet, waar het graswicket uitnodigend klaarlag. Dat ging in het begin niet onverdienstelijk, want na 20 overs was het 73/4.

Daarna wisten Gorlee en Overdijk een partnership van 123 op de pitch te leggen en de staart kon daar nog 40 runs aan toevoegen. HCC sloot de innings na 50 overs af op 235/7. Een mooi, maar zeker niet onhaalbaar totaal op een snel veld en een pitch die met name de batsmen goed gezind was. Voor VCC waren Kingma, De Leede en Qasim succesvol met ieder twee wickets.

Openers Tom en Righardt legden een redelijk fundament (43 in 10 overs), voordat Righardt werd gevangen (22). Niet veel later moest ook Tom (16) het veld ruimen op bowlen van oud-ploeggenoot Clayton Floyd. Met een tussenstand van 43/2/12 was het zaak te innings te stabiliseren. Daarin slaagde Bas en Floris, maar de gevraagde run rate kroop daarbij wel steeds verder omhoog. In 25 overs werden er 68 runs aan het totaal toegevoegd en daardoor moesten er nog 125 runs uit de laatste 13 overs gemaakt worden, een op zijn zachtst gezegd uitdagende opdracht.

Toen vervolgens in de 37 over niet alleen Bas (38) en Floris (30), maar daarna ook meteen de twee nieuwe batsmen direct uitgingen voor 0, was het pleit beslecht. Het achtste partnership leverde weliswaar nog 30 runs op (Alyan 17, Viv 18), maar na 46 overs was het klaar. VCC eindigde op 148 en HCC won dus met 87 runs.

VCC – Excelsior ’20 - 26 juli 2020

De wedstrijd van VCC tegen het in 2020 honderd jaar bestaande Excelsior’20 was vooraf betiteld als een clash van de jongelingen. De talenten van de Voorburgers toonden zich de beteren dan die van de Schiedammers. Captain Bas de Leede en de 17-jarige Aryan Dutt stalen zowel battend als bowlend de show en bezorgden VCC zo de derde winst van het seizoen.

Ondanks de regen van zaterdagnacht lag het graswicket van de Voorburgse club er wederom fantastisch bij. Er kon dan ook gewoon om 11.00 uur worden begonnen. De Voorburgse captain Bas de Leede won de toss en koos er voor om eerst te gaan batten. Dat leek niet goed uit te pakken, want het openingskoppel Pieterse en De Grooth zaten na iets meer dan 5 overs voor slechts 13 runs al weer aan de kant.

Op dat moment was het aan Bas en Aryan om de innings opnieuw op te bouwen en dat deden ze met verve.

Geduldig battend, wachtend op de slechtere ballen die werden gebowld door Excelsior’20, bouwden ze aan een partnership van 133, alvorens Aryan werd gestumpt door de Schiedamse wicketkeeper. Hij noteerde zijn eerste half century voor VCC 1 in de Topklasse en eindigde op 64 runs. Bas batte iets trager, maar bleef wat langer staan, en vertrok na 68 runs in de 41e over. De middle-order en staart voegde daar onder andere via Floris (18), Philippe (13) en Viv (11 not out) nog de nodige runs aan toe, waardoor VCC uiteindelijk met 221 runs aan de lunch kon beginnen.

In de poging om die 221 runs te achterhalen, begon Excelsior’20 voorzichtig. De runrate schommelde steeds rond de drie, waar 5.5 vereist was. Grote vraag was of “dangerman” Ingram nog zou kunnen versnellen, maar wederom Aryan wist dit gevaar te bezweren en rekende hem in voor slechts 10 runs (vang Steffen). Aryan eindigde nam uiteindelijk 4-38 runs in 10!

Daarna leek alleen het partnership voor het zevende wicket nog even bedreigend, maar toen Bas dit partnership wist te breken (hij eindigde met 3-21 in 8.4) was de klus geklaard.

Sparta – VCC - 2 augustus 2020

Het batten van VCC was in Capelle lang niet altijd overtuigend. Na een langzame start (Pieterse 51; Bas de Leede 26, Aryan Dutt 28) leidde een falende middle order ertoe dat VCC slechts tot 191 runs kwam. De goed battende Philippe Boissevain (LBW) had de pech dat een dikke inside edge over het hoofd werd gezien.

Sparta ging een stuk voortvarender van start, zeker toen Van Wyk en Bukhari op de mat stonden. Eindelijk werden de seamers vervangen door spinners, en zowel Dutt als Boissevain had direct succes. Bukhari werd nog gedropt op wide mide off, maar gelukkig voor VCC bleek dit een niet al te dure misser. Zowel hij als Van Wyk werd ingerekend voor 36 runs.

Bij een stand van 110 runs voor vijf wickets had VCC de beste winstkansen. Flip kreeg even rust en weer leek Sparta terug te komen. VCC verslapte. Slordige misfields en overthrows waren het gevolg. Toen Boissevain terugkwam, pakte hij direct weer wickets. Bij 150 voor 9 schreef Tkcricket.com zelfs ‘het eind is nabij’.

De staartbatsmen 10 en 11 gaven zich echter niet zo makkelijk gewonnen. Ze batten aanmerkelijk beter dan de nummers 6 en 7 en ook de snelheden van Viv en Bas maakten geen indruk op de ‘tailenders’.

De target van 192 runs kwam dan ook steeds dichterbij. Flip (6-34!) was nog het dichtst bij het pakken van hetlaatste wicket. Hij forceerde een ‘leading edge’ die naar short mid wicket dwarrelde. Zijn veld stond echter te defensief, met vier man op de boundary. Op de prestatie van de Spartanen viel uiteindelijk niets af te dingen.

Voorburg CC v Punjab - 9 augustus 2020

Het was boven de dertig graden, en ook de prestaties deden de lichaamstemperaturen van zowel spelers als supporters oplopen. Tegen Punjab ging VCC eerst batten. Van de openers deed Alyan Razzaqi het goed: 24 runs. Zijn wicket viel op 72. Bij 88/3 gingen Bas de Leede en Tom de Grooth er eens goed voor staan. Met al zijn ervaring kon Tom (65) vooral versnellen in de 35e over, toen hij drie opeenvolgende ballen voor vier sloeg. Een mistimede lofted drive in de 44e over betekende 208/4. Een score van 230, 240 zou er zeker in moeten zitten.

Het werden er echter meer, want Bas, die een prachtige eerste century in de Topklasse maakte (106 not out), ging meer risico nemen en Philippe Boissevain maakte een geweldige 37 in slechts 17 ballen. VCC maakte 100 runs in de laatste tien overs. 274 runs was na 175/3/40 overs boven verwachting.

Viv Kingma ‘beet’ Myburgh al snel, maar de linkshandige international kreeg na een tijdje meer vat op de Voorburgse bowlerij. Na tien overs stonden er al 61 runs op het bord en lag Punjab goed op koers voor zijn zesde overwinning. Toch zorgde VCC ervoor dat Punjab voor elke run moest werken. De doorbraak kwam toen Myburgh

(54) een tweede run wilde. Floris de Lange, onvermoeibaar op de boundary, werd beloond met fantastische run out.

Pas in de 35e over nam VCC het tweede wicket toen Floris de Lange op mid on Asad Zulfiqar ving. Nog zo’n honderd runs met nog 15 overs te gaan en acht wickets in handen – nog altijd had Punjab de beste kansen op de eindzege.

Toen Rehmat Zulfiqar zijn 100 had bereikt, pakte Righardt Pieterse hem met een prachtige vang op point. Eindelijk zag VCC kans af en toe een wicket te pakken, nodig om de druk op de ketel te houden. Een weergaloze running catch van Bas en twee caught behinds van Tobias Nota droegen ertoe bij dat de wedstrijd begon te kantelen.

Punjab moest het gaspedaal intrappen, maar dat lukte niet meer door de staart, mede dankzij uitstekende slotspells van Viv Kingma en Ali Ahmad.

Bas’ eerste TK-century in de maak

VRA – VCC - 16 augustus 2020

Veel Voorburgse supporters waren er dit jaar in Amstelveen. Ali Ahmad had al in zijn eerste over succes toen hij het 17-jarige talent Vikram Singh inrekende. In de over erna bowlde Viv Turmaine. Bas bowlde collega-international Ben Cooper en oud-internationals Swarczynsky en Borren moesten de zaak repareren.

Dat deden ze wel, maar traag. Bovendien werd legspinner (en eveneens international) Philippe Boissevain in de aanval betrokken die de wickets 4, 6, 7 en 8 voor zijn rekening nam. VRA 124 voor 8 en een hoge score was nu zo goed als uitgesloten. Nummer 9 Mitch Lees maakte 27 runs en bepaalde de eindstand op 159.

VCC had aan iets meer dan drie runs per over genoeg en nam ruimschoots de tijd. Alyan Razzaqi liet enkele mooie slagen zien alvorens hij LBW ging. Bas (34) en Righardt (52) maakten 83 runs voor het tweede wicket – wel wat traag, maar ook aan het einde van de innings hoefde VCC maar vijf runs per over te maken. Aryan Dutt bleef met een prima 29 not out en Viv Kingma mokerde de ballen snel het veld uit (25 not out in vijftien ballen).

Voorburg CC v Dosti - 23 augustus 2020

Dosti wilde batten. Viv Kingma pakte al gauw een knappe vang op het bowlen van Ali Ahmad. Viv’s eigen goede eerste spell werd beloond met twee wickets, waaronder een juweel van een slipcatch van Bas.

Ook debutant Iftikhar Ahmed pakte een wicket en offspinner Aryan Dutt maakte gebruik van het matige voetenwerk van de Amsterdammers.

Inmiddels was de stand 95/6 en het zag er niet naar uit dat Dosti een hoog totaal zou neerzetten. Twee run outs hielpen de Amsterdammers niet en Viv Kingma bekroonde zijn uitstekende optreden met zijn derde wicket. Dosti 127 all out.

VCC ging vlot van start, vooral dankzij de bekeken battende Righardt Pieterse (24). Bas (een solide 46 not out) en Aryan (35) bleken voor de derde keer dit seizoen een prima partnership te vormen, deze keer met een stand van 64 runs voor het derde wicket. Floris de Lange maakte het bekwaam af.

HBS – VCC - 30 augustus 2020 Verregend

VCC 1 - T 20

Quick Hg T20 – 31/7

Quick maakt er slechts 86 omdat Ahmad Iftikhar ontketend is en als zesde bowler 5 v 21 neemt. Aryan Dutt 1 v 5 in drie overs, Viv 2-19, Bas drie vangen. Righardt Pieterse (34*) en Bas (42 in erg weinig ballen) maken het voor nul.

Due to the coronavirus the KNCB organised the first stage of the T20 league in regional groups again. Hence, VCC found itself back in the familiar group with Quick, HBS and HCC. The first match on July 31 was an away match vs ‘de Haantjes’. Due to holidays, injuries and the Feast of the Sacrifice three players from VCC 2 got an opportunity to make their debut in VCC 1: Laurens Boissevain, Nirav Kulkarni (only 15 years old) and Ahmad Ifthikar, who transferred this year from Almere where the cricket club was liquidated.

Quick -also with some substitutes due to holidays - won the toss and decided to bat first. Quick started solidly and with 43-1 after 5 overs and 46-2 after 10 overs a decent score seemed to be possible if the remaining batsmen would be able to accelerate.

Then the Ifthikar Ahmad show started and both in his second over and third over he took two wickets, finishing his bowling innings with another wicket in his fourth, ending with the beautiful figures of 5 for 21 in 4 overs. VCC excelled with good agressive fielding and only Daan Vierling managed to get some runs on the board (28) before being caught by Ahmad off the bowling of Viv Kingma. Quick was 86 all out after 19.1 overs.

Captain Bas de Leede en Righardt Pieterse opened the VCC batting innings and batted concentrated and sensibly. In less than 11 overs the target was reached without the loss of a wicket (De Leede 42 not out, Pieterse 34 not out). A simple victory.

HCC T20 – 7/8/20

Dankzij goed grondfielden van Tom de Grooth, fantastische run outs van Bas de Leede (direct hit) en Aryan Dutt en een wereldvang van Steffen Mulder kwam HCC tot 135 runs.

VCC lag bij 72 voor 1 na 12 overs uitstekend op koers, toen Bas de Leede run out ging. Enkele zeker lijkende tweetjes in de middle order werden eentjes, waardoor de benodigde run rate opliep: 55 uit zes overs. Dutt pakte de

handschoen op met een zes en een vier, maar het boundaryfielden van HCC bleef goed en met nog één over te gaan moest VCC nog dertien runs maken. Op de allerlaatste bal werd Ali Ahmad gevangen op long off.

HBS T20 – 14/8

Op vrijdagavond stond de cruciale Twenty20-wedstrijd tegen HBS op het programma. Bij winst zou VCC zich (ondanks verlies van HCC) kunnen plaatsen voor de finalerondes van deze competitie. Dat lukte overtuigend en omdat HCC niet ruim genoeg van hekkensluiter Quick won, legde VCC alsnog beslag op de tweede plaats.

Veel hing af van HBS-opener Tobias Visee die – als hij zijn dag heeft – een aanval aan stukken kan scheuren. Viv Kingma bowlde echter een heel mooie langzamere op Visee die veel te vroeg reageerde. Floris de Lange accepteerde het buitenkansje. Toen Viv ook de andere opener verleidde tot een mistimed schot, stond het 18 voor 2 en HBS op de spreekwoordelijke back foot.

Ali Ahmad, Philippe Boissevain en Ahmad Iftikhar kwamen ook op het feestje en het was aan de nummers 5 en 7 van HBS te danken dat er 118 runs in de boeken kwamen.

VCC begon zijn antwoord aanvallend. Toen Razzaqi en Pieterse hun wicket hadden verloren, kwam de 17-jarige Aryan Dutt naar de crease. Hij batte vrijuit en ging voor zijn schoten, net als zijn partner Bas de Leede aan de andere kant van de pitch. Een ongeslagen partnership van 115 runs was het gevolg. De Leede kon net zijn 50 niet volmaken omdat hij op de eindstreep werd overvleugeld door Dutt die met een schitterende 55 ongeslagen bleef.

Sparta T20 (halve finale) – 5/9/20

In wat aanvankelijk een verloren coronajaar dreigde te worden hadden we toch flink wat publiek op de finaledag op ons terrein! We speelden de semi-final tegen Sparta en batten eerst na gewonnen toss. ‘Runs on the board’ was het idee en daar moest Sparta zich dan op stukbijten.

Helaas voor VCC pakte dat anders uit. We kwamen de langzame start (15/1/5) en de vrije snelle val van het eerste wicket niet meer te boven. De ervarener spelers Tom en Viv werden, in een poging om te versnellen, beiden gevangen op mid on. 85 runs was het schamele eindresultaat.

VCC heeft echter een sterke aanval en knokte voor wat het waard was. Toen Bas een onmogelijk hoge vangkans van topbatsman Lenert van Wyk vasthield, kwam er weer vertrouwen in de ploeg. Naast Bas (3-13) namen ook Viv (2-15)

en Ali (3-19) wickets en plotseling keek Sparta tegen een tussenstand van 81/9 aan. Sparta won echter twee ballen voor het einde en plaatste zich voor de finale, die overigens door VRA zou worden gewonnen.

Flippie slaat een vier op de T20-finaledag

In document Voorburg Cricket Club Jaarverslag (pagina 37-45)