• No results found

Financiële informatie Financiële informatie

7 VAN lAE RE

Datum : 24 september 2020 Ref: ROV/mle

Per aangetekende posten per mail

Gemeente Zwijndrecht

T.a.v. het College van Burgemeester en Schepenen Binnenplein 1

2070 Zwijndrecht

financiën la~zwiindrecht.be en gemeentebestuur@zwiindrecht.be

Betreft :bezwaar verhoging opcentiemen onroerende voorheffing voor industriële bedrijven

Geacht college

Wij begrijpen dat de gemeenteraad van Zwijndrecht op 27 augustus 2020 beslist heeft om de opcentiemen onroerende voorheffing voor industriële bedrijven te verhogen van 913 naar 950 gemeentelijke opcentiemen. Wij zien ons genoodzaakt gebruikte maken van ons recht om een bewaar daartegen in te dienen binnen de contouren van het door u georganiseerde openbaar onderzoek.

Het is u vast niet ontgaan dat de industrie eveneens zwaar getroffen is door de Covid-19 pandemie en de overheidsmaatregelen om deze pandemie te bestrijden. Ook onze onderneming heeft erg te lijden onder deze voor eenieder onvoorzienbare situatie.

Wij betreuren dat in deze sociaal en economisch onzekere tijden een belastingverhoging doorgevoerd wordt, die onmiskenbaar een invloed zal hebben op onze bedrijfsvoering. Dit terwijl vele andere gemeenten deze crisis net proberen in te dijken door de economische actoren te ondersteunen. Het spreekt voor zich dat deze belastingverhoging onze concurrentiepositie aantast, hetwelk geen

positieve invloed kan hebben op de (lokale) tewerkstelling.

Minstens de schijn van enige fiscale instabiliteit van de gemeente Zwijndrecht is bovendien erg nefast voorde investeringsbereidheid ten bate van onze onderneming. Van Laere maakt immers deel uit van de beursgenoteerde CFE groep, waarbij zulks uiteraard een doorslaggevend argument vormt bij de toewijzing van nieuwe investeringen.

Wij danken u alvast ons schrijven aan de gemeenteraad te willen bezorgen. Wij hopen dat de gemeenteraad onze argumentatie in overweging zal nemen en besluit ons bezwaar te aanvaarden en het door haar gestemde belastingreglement te heroverwe e

Hoogachtend

Imo. __ ,,..

___

~'' atalie Verheyden*

Directeur Legal en HR

* vast vertegenwoordiger Note This bv

Rudi De Winter Financieel directeur

ENGiE

Electrabel

College van burgemeester en schepenen T.a.v. de heer André Van de Vyver Burgemeester

Administratief Centrum Binnenplein 1

B- 2070 Zwijndrecht

Brussel, 28 september 2020 Onze ref. : SM/SF/LETl2O-7O

Contact : Pascal Theunen Telefoon

= +32 479 99 74

OS

e-mail : pascal.theunen@engie.com Betreft: bezwaar structurele verhoging opcentiemen onroerende voorheffing Zwijndrecht met als gevolg een verdubbeling van de belastingen op ENGIE WKK b¡j Arlanxeo in 5 jaar

Geachte burgemeester,

Via deze weg wensen we formeel bezwaar aan te tekenen tegen de plannen van de gemeente Zwijndrecht om de opcentiemen op de onroerende voorheffing voor de industriële bedrijven

te

verhogen naar 950 opcentiemen. Via onze WKK-installatie bij Arlanxeo zullen wij als ENGIE Electrabel hieryan

een

negatieve impact ondervinden die de rendabiliteit van de WKK structureel negatief zal beïnvloeden. Zo zal het tarief van de belasting op tanks verdubbelen vanaf volgend jaar en zal de reeds grote belasting op drijfkracht over 5

jaar zelfs meer dan verdubbelen. De aangekondigde belastingverhogingen beschouwen wij als maatschappelijk onevenwichtig en welom volgende redenenr

Een structurele verhoging van de belastingdruk vezwakt de positie en het verder bestaan van onze installatie en ondergraaft daarmee op termijn de tewerkstelling die we kunnen bieden.

De wereldwijde COVID-l9 pandemie heeft alle bedrijven zwaar getroffen en elke vorm van bijkomende belastingdruk ondermijnt de levensvatbaarheid van onze installatie op de site.

Het gewestelijk belastingkrediet voor rechtspersonen in onroerende voorheffing wordt sinds 2020 niet meer of in sterk afgeslankte vorm toegekend, wat een fikse stijging van de onroerende voorheffing voor gevolg heeft voor ons bedrijf.

U

verhoogde reeds andere bedrijfsbelastingen, heÞij onrechtstreeks

door het

afschaffen van vrijstellingen of plant rechtstreekse verhoging via de tarieven.

Uw selectieve verhoging van opcentiemen enkel naar bedrijven, zoals het onze, zorgt eruoor dat lasten éénzijdig bij ons als werkgever gelegd worden en dit maatschappelijk niet langer als evenwichtig kan worden beschouwd. Het miskent daarenboven de maatschappelijke bijdrage die we als werkgever bewerkstelligen via het (uit)betalen van lonen, sociale bijdragen en diverse belastingen.

Wij beschouwen de voorgestelde belastingverhoging dan ook als onaanvaardbaar. Mogen

wij

u derhalve vezoeken rekening te houden met ons bezwaar en uw voornemen tot belastingverhogingen te willen hezien.

r)["jrji' 1()]¡r,lr-i':l.ifr j,l

I rì{)1j lir-r:;;iji

ENG¡C

Electrabel

Met vriendelijke groeten

Cedric Osterrieth

CEO Business Unit Generation Bestuurder Electrabel NV

Philippe Van CEO Electrabel NV

contractbeheer

12 2020_GR_00198 Wegen- en rioleringswerken omgeving Burchtsestraat - goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze GOEDGEKEURD

Beschrijving

Aanleiding en context

In de gemeenteraad van 23 oktober 2003 werd het bestek vastgesteld voor de studieopdracht. De opdracht werd gegund aan Studiebureel Stokmans, Dorpsstraat 76 te 2950 Kapellen. Na overname van dit studiebureau wordt deze opdracht nu uitgevoerd door Studiebureau Sweco Belgium. Het dossier omvatte een aantal straten in deze omgeving. Het betreft volgende straten: Burchtsestraat, Bareelstraat, Torenstraat, Zandstraat en Alfred Oststraat.

In 2011 werd in de Torenstraat dringend de vernieuwing van de wegenis gevraagd. Het dossier werd opgesplitst in 2 fasen:

1e fase: Wegen- en rioleringswerken Torenstraat – Zandstraat.

Omdat dit dossier niet op het definitief subsidiëringsprogramma geraakte, heeft de gemeente toen gekozen om dit 1e deel zonder subsidie uit te voeren. Bovendien werden deze werken uitgebreid met de aanleg van een bufferbekken voor zowel de RWA-riolering als de Laarbeek. Aangrenzend is een nieuwe verkaveling gerealiseerd, waarbij extra buffering opgelegd werd.

2e fase: Overige wegen- en rioleringswerken omgeving Burchtsestraat.

Dat uitvoering van deze werken dringend is, bleek uit de hydronautstudie die studiebureau Talboom opmaakte, onder controle van NV Aquafin.

De argumentatie hiervoor is de volgende:

- Grenzend aan dit projectgebied is een signaalgebied aangeduid

- Bij de simulaties is gebleken dat dit rioleringsdossier, door het projectgebied iets uit te breiden, een oplossing kan bieden voor de huidige wateroverlast in het signaalgebied (grotere buffering van RWA zowel via riolering als via een extra bufferbekken).

Het voorontwerp werd goedgekeurd in de gemeenteraad van juni 2018.

Argumentatie

Intussen werd de omgevingsvergunning verkregen en werden de aanbestedingsdocumenten opgemaakt.

Wegenis

Voor de start van de opmaak van het wegendossier werd op een bewonersvergadering nagegaan wat de wijkbewoners belangrijk vinden. Hier kwamen vooral het verhogen van de leefbaarheid, de

verkeersveiligheid voor zwakke weggebruikers en het behoud van parkeerplaatsen naar voren. Deze vormden meteen de pijlers om het wegenontwerp op te maken.

Riolering

Door dit project wordt in deze zone de verdunning, omgekeerde werking overloop vanuit de Laarbeek en wateroverlast aangepakt. Het project betreft een totaaloplossing voor de interactie tussen de

zonder terugslagklep naar de Laarbeek, waar het water bij zware buien ook stijgt. Er treedt dan terugstroming op vanuit de Laarbeek naar het rioleringsstelsel. Dit probleem wordt met dit project opgelost. Bovendien zal een gescheiden riolering voorzien worden zodat de afwaartse gemengde riolering ontlast wordt. De RWA-leiding zal aansluiten op de reeds gerealiseerde RWA in de nieuwe verkaveling Nieuwe Stad, de afkoppeling is dus onmiddellijk effectief.

Op het driehoekig plein van Burchtsestraat en A. Oststraat wordt een bufferbekken voorzien voor de beveiliging van de risicozone “Lidl”. Door waterdoorlatende klinkers te voorzien in dit project wordt er infiltratie ter plaatse voorzien. De overloop van dit RWA-stelsel wordt aangesloten op het gescheiden stelsel van de verkaveling “Nieuwe Stad”. Hier passeert het een bufferbekken, daarna een buffer- en infiltratiebekken om daarna af te wateren in de Laarbeek.

Subsidie

Het voorontwerp werd goedgekeurd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op 12 februari 2019, het exacte bedrag van deze subsidie wordt pas vastgelegd bij de gunning van de opdracht. Dit deel wordt nu geraamd op 1 549 321,62 euro.

Juridische grond

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Regelgeving: bevoegdheid

De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Financiële informatie

Visum: Geen visum noodzakelijk Motivering

nvt

Financiële informatie

Budget is gedeeltelijk voorzien op boekhoudsleutels BI 02000 / AR 22400007 en BI 03100 / AR 22700007 actieplan PI/20/06 en PI/20/07. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt dat dit een prioritair project betreft en dat de nodige budgetten dienen voorzien in het meerjarenplan.

Stemming op het besluit

2020_GR_00198 - Wegen- en rioleringswerken omgeving Burchtsestraat - goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

Goedgekeurd door de gemeenteraad met eenparigheid

Besluit

Artikel 1

Het bestek met nr. I-015.020 en de raming voor de opdracht “Wegen- en rioleringswerken omgeving Burchtsestraat”, opgesteld door de ontwerper, SWECO BELGIUM NV, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel, worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 2 868 681,60 euro excl. btw of 3 131 050,11 euro incl. btw (602 423,14 euro btw medecontractant, waarvan 340 054,63 euro

recupereerbaar).

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure, met prijs als enig gunningscriterium.

belastingen/retributies

10 2020_GR_00205 Indirecte belasting op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten

GOEDGEKEURD

Beschrijving

Argumentatie

De gemeenteraad heeft het nuttig geoordeeld de door dit reglement beoogde verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten te belasten teneinde zich aanvullende inkomsten te verschaffen ter financiering van de uitgaven van algemeen nut waaraan de gemeente het hoofd dient te bieden.

De verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten is een economische activiteit die voor de fysieke of rechtspersonen, actief in deze sector, redelijkerwijze inkomsten genereren, wat derhalve des te meer verantwoordt dat ook zij de belastingen betalen die hen ten laste worden gelegd.

Het ongevraagd en systematisch verspreiden van ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten in alle brievenbussen of op de openbare weg is nadelig voor het milieu, verhoogt het volume papierafval en brengt bijkomende kosten van onder meer afhaling en verwerking mee. Het is dan ook gegrond om een deel van deze kosten te financieren door een belastingreglement.

De fysieke en rechtspersonen, actief in deze sector, dragen niet bij tot deze bijkomende uitgaven zodat het dan ook verantwoord is om van hen een specifieke bijdrage te vorderen.

Niet-geadresseerd drukwerk wordt in alle brievenbussen gedeponeerd of op de openbare weg verspreid, daar waar geadresseerd drukwerk selectief wordt verspreid, zodat het dan ook redelijk verantwoord is om enkel niet-geadresseerd drukwerk te belasten gezien het doel van de belasting, namelijk de bestrijding van de afvalberg en de vergoeding van de kosten die de tussenkomst van de openbare diensten veroorzaakt voor de financiën van de gemeente.

Vrijstellingen kunnen worden toegestaan voor publicaties en verspreidingen van niet-geadresseerd drukwerk van openbare besturen, verenigingen zonder winstoogmerk en onderwijsinstellingen. Deze instellingen verspreiden niet beroepsmatig commerciële informatie en hun publicaties zijn vooral bedoeld om te informeren en houden rechtstreeks verband met hun openbare functie of socioculturele aard.

Verder wordt een vrijstelling voorzien voor het verspreiden van niet-geadresseerde drukwerken met een gewicht lager dan of gelijk aan 5 gram. Aan handelaars wordt de mogelijkheid gegeven om promotie te voeren zonder te worden belast mits het gewicht lager of gelijk aan 5 gram is.

Er wordt een vrijstelling verleend wanneer het gaat om drukwerk of producten die worden verspreid naar aanleiding van een volksraadpleging. In dit geval gaat het immers om een gebeurtenis met een grote maatschappelijke relevantie, die op dat ogenblik ruimschoots het ecologisch nadeel van de verspreiding van drukwerk of daarmee gelijkgestelde producten compenseert.

Sociale, caritatieve, culturele, sportieve, filosofische, religieuze en politieke verenigingen en erkende gemeentelijke verenigingen en vormings- en onderwijsinstellingen hebben zich ertoe verbonden om doelstellingen na te streven die een grote maatschappelijke meerwaarde creëren voor de gemeente en haar inwoners. Drukwerk is voor deze verenigingen en instellingen het uitgelezen middel om zich kenbaar te maken en hun activiteiten of werking te propageren. Met deze uitgangspunten voor ogen kunnen ze worden vrijgesteld van deze belasting.

Door de gemeente wordt een voorafgaand onderzoek (het zgn. onderzoek de commodo et incommodo) ingesteld om te peilen naar de opmerkingen en bezwaren van potentiële belastingplichtigen.

Juridische grond

De Grondwet, meer bepaald artikel 170, § 4;

Het Wetboek van de inkomstenbelastingen van 10 april 1992 en het Invorderingswetboek van 13 april 2019;

Het Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;

Het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet);

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40 § 3 en 41,14, inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad om belastingreglementen te wijzigen, vast te stellen en goed te keuren;

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 56, § 3, 7°, inzake de bevoegdheid van het college om beslissingen te nemen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan het college van burgemeester en schepenen voorbehoudt;

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikelen 286, 287, 288, inzake de bekendmaking en de inwerkingtreding van het belastingreglement;

Het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 330, inzake het bestuurlijk toezicht op de besluiten van de Gemeenteraad betreffende de belastingreglementen;

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA);

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en

raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en

betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones;

De Omzendbrief BB 2008/07 van 18 juli 2008 aangaande het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;

De Omzendbrief KB/ABB 2019/2 betreffende de gemeentefiscaliteit van 15 februari 2019;

Gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2020 betreffende de indirecte belasting op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten.

Regelgeving: bevoegdheid

De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Financiële informatie

Visum: Geen visum noodzakelijk Motivering

nvt

Financiële informatie NVT

Stemming op het besluit

2020_GR_00205 - Indirecte belasting op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten: amendement van N-VA fractie goedkeuren

Niet goedgekeurd door de gemeenteraad met

- 11 stem(men) voor: Ronny Dobbeleir; Rudi Hendrikx; Ronny Hiel; Leander Luyten; Fons Maes; Erica Rammeloo; Marleen Van Hauteghem; Danny Van Hove; Inge Vandenbussche; Bert Verbraeken;

Mariette Voogd

- 13 stem(men) tegen: Mariam Amal; Veerle Beernaert; Greet Bergmans; Bruno Byl; Kris Herremans;

Indyra Hiel; Denise Melis-De Lamper; Ann Van Damme; Theo Van Roeyen; André Van de Vyver;

Chris Vermeulen; Steven Vervaet; Guido Weyns

2020_GR_00205 - Indirecte belasting op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten

Goedgekeurd door de gemeenteraad met

- 13 stem(men) voor: Mariam Amal; Veerle Beernaert; Greet Bergmans; Bruno Byl; Kris Herremans;

Indyra Hiel; Denise Melis-De Lamper; Ann Van Damme; Theo Van Roeyen; André Van de Vyver;

Chris Vermeulen; Steven Vervaet; Guido Weyns

- 11 stem(men) tegen: Ronny Dobbeleir; Rudi Hendrikx; Ronny Hiel; Leander Luyten; Fons Maes;

Erica Rammeloo; Marleen Van Hauteghem; Danny Van Hove; Inge Vandenbussche; Bert Verbraeken;

Mariette Voogd

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het reglement zoals toegevoegd in bijlage goed.

Bijlagen

1. Indirecte belasting op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten

Indirecte belasting op de verspreiding van