• No results found

Van het Dagelijks Bestuur wordt gevraagd:

Vergaderdatum Dagelijks Bestuur (05-07-2018)

Agendapunt

Onderwerp Vervoerplan Amstelland-Meerlanden 2019

Portefeuillehouder Openbaar Vervoer

Behandelend ambtenaar Steven Pots

Van het Dagelijks Bestuur wordt gevraagd:

1 Kennis te nemen van het vervoerplan Amstelland-Meerlanden 2019;

2 In te stemmen met de constatering dat het vervoerplan in overeenstemming is met de

concessiedocumenten van de concessie Amstelland-Meerlanden en de constatering dat Connexxion beargumenteerd rekening heeft gehouden met de adviezen van de beide adviesorganen;

3 In te stemmen met het verzenden en ondertekenen van een brief naar vervoerder Connexxion met de bevestiging van het vaststellen van het vervoerplan.

4 In te stemmen met de beantwoording van vragen van regioraadsleden uit Amstelveen.

Samenvatting

In het concessiebesluit van de concessie Amstelland-Meerlanden wordt de vervoerder jaarlijks om een vervoerplan gevraagd. Dit vervoerplan dient in overeenstemming te zijn met het programma van eisen en de overige concessiedocumenten. Daarnaast moet Connexxion aan de Adviescommissie Amstelland-Meerlanden en de Reizigersadviesraad advies vragen op het vervoerplan. In een begeleidende brief heeft Connexxion aangegeven hoe er is omgegaan met deze adviezen. Connexxion heeft veel van de adviezen kunnen overnemen.

Indien het vervoerplan aan deze eisen voldoet, geeft het dagelijks bestuur aan dat het vervoerplan in overeenstemming is met het Concessiebesluit, en wordt dit besluit door middel van een brief aan Connexxion gecommuniceerd.

In het vervoerplan 2018, dat voortkwam uit een aanbesteding, zijn behoorlijke wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van 2017. Het vervoerplan 2019 is in lijn met het vervoerplan 2018. Op basis van de start van de concessie heeft Connexxion zelf gekeken naar optimalisaties in het netwerk. Daarnaast is aan

verkeerskundig bureau Goudappel Coffeng (Goudappel) gevraagd om de klachten gedurende de eerste maanden van de concessie te analyseren. Daarbij is bekeken of Connexxion de juiste keuzes heeft

VERGADERING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR

gemaakt en of er optimalisaties mogelijk zijn. In de meeste gevallen is geconstateerd dat Connexxion de juiste keuze heeft gemaakt.

In het vervoerplan 2019 stelt Connexxion een aantal maatregelen voor die door Goudappel zijn aangedragen. Zo worden de lijnen 165, 166 en 167, die als onaantrekkelijk worden ervaren en

vervoerkundig weinig meerwaarde hebben, omgebouwd tot een ringlijn in Amstelveen. Hiermee worden belangrijke bestemmingen in Amstelveen (busstation, raadhuis, ziekenhuis etc.) met elkaar verbonden.

Daarnaast wordt voorgesteld om lijn 242 via de Legmeer in plaats van Zijdelwaard te laten rijden.

Verder heeft Connexxion het extra ingekochte vervoer van 2018 (lijn 145, avond en weekendbediening lijn 199) structureel opgenomen in het vervoerplan. Dit is mogelijk gemaakt door op een aantal verbindingen (met name lijn 341 tussen Schiphol en Amsterdam Zuid) kritisch te kijken naar het aanbod van openbaar vervoer.

Met het vervoerplan en de begeleidende brief geeft Connexxion goed invulling aan de mogelijkheden voor optimalisaties en de wensen van de betreffende gemeenten en Reizigersadviesraad. Beide adviesorganen adviseren dan ook overwegend positief. De RAR geeft aan tevreden te zijn met een aantal substantiële wijzigingen die nu al kunnen worden doorgevoerd. Een kritisch punt is met name de hoge bediening op R-net ten opzichte van het verminderen van de bediening op het onderliggend R-net.

Ook de adviescommissie Amstelland-Meerlanden is tevreden met de al eerder doorgevoerde wijzigingen en de voorstellen die Connexxion in het vervoerplan 2019 doet. Voor een aantal zaken wensen de gemeenten de komende tijd met de Vervoerregio en Connexxion in gesprek te gaan, om verdere verbeteringen door te voeren.

Het vervoerplan 2019 voldoet hiermee dan ook aan de eisen die in de concessie Amstelland-Meerlanden gesteld zijn.

Naar aanleiding van de discussies over het vervoerplan Amstelland-Meerlanden, gaat de Vervoerregio in het najaar van 2018 in samenwerking met de betreffende gemeenten een onderzoek uitvoeren naar het strekken van lijnen (R-net) versus de fijnmazigheid van het openbaar vervoer. Deze keuzes vergen een goede afweging.

Meegezonden stukken

Bijlage 1: brief aan Connexxion ter ondertekening

Bijlage 2: notitie stand van zaken vervoerplan AML 2019, inclusief beantwoording raadsvragen Amstelveen

De overige stukken waar in het voorstel naar wordt verwezen zijn opvraagbaar bij de Vervoerregio.

Inleiding

VERGADERING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR

Voorgeschiedenis

In december 2017 liep de huidige Concessie Amstelland-Meerlanden af. Op 28 januari 2016 heeft het dagelijks bestuur het ontwerp Programma van Eisen (PvE) vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak en advies. De ingekomen adviezen en reacties zijn opgenomen in een Reactienota. Het PvE en de Reactienota zijn op 9 juni 2016 door het dagelijks bestuur vastgesteld. In dezelfde vergadering heeft het dagelijks bestuur tevens de definitieve conceptversie van het bestek - de technische en juridische uitwerking van het PvE – vastgesteld.

Vervoerplan 2018

Na de definitieve gunning heeft Connexxion in maart 2017 gemeenteambtenaren, gemeenteraden, reizigers en andere stakeholders geïnformeerd over de inhoud van de bieding, waaronder het concept-vervoerplan. Vanzelfsprekend is het concept-vervoerplan gebaseerd op de bieding die Connexxion heeft gedaan. Medio mei 2017 heeft Connexxion het vervoerplan gecommuniceerd via haar website. Op basis van deze informatie zijn op 22 en 23 mei 2017 informatiebijeenkomsten georganiseerd om de reacties op het vervoerplan te vernemen. Op basis van deze reacties en gesprekken met gemeenten en

reizigersadviesraad, heeft Connexxion een aantal zaken uit het vervoerplan aangepast. Op 10 december 2017 is de nieuwe concessie Amstelland-Meerlanden van start gegaan.

Vervoerplan 2019

Na de start van de concessie was er sprake van veel klachten over het openbaar vervoer in Amstelland-Meerlanden. Deels kwamen deze voort uit de matige dienstuitvoering (rituitval, lage punctualiteit etc.) Daarvoor heeft de Vervoerregio aan Connexxion een boete opgelegd. Daarnaast kwamen klachten voort uit keuzes die gemaakt zijn in het programma van eisen en het vervoerplan van Connexxion. Mede op verzoek van de portefeuillehouders, is aan Goudappel gevraagd om deze klachten objectief te maken. Op basis van reizigersaantallen uit 2017 én 2018 (oude en nieuwe concessie), halteafstanden en

alternatieven, heeft Goudappel bekeken of Connexxion de juiste keuze heeft gemaakt. Hierbij is gevraagd om met optimalisaties in het vervoerplan te komen, passend binnen het Programma van Eisen en de uitgangspunten van de bieding van Connexxion.

Goudappel constateert dat Connexxion in veel gevallen de juiste keuze heeft gemaakt. In een enkel geval is het wellicht mogelijk om kleine wijzigingen door te voeren. De afgelopen weken is hierover veelvuldig contact geweest met de wethouders van de betreffende gemeenten.

Wat is er aan de hand?

In het vervoerplan 2019 stelt Connexxion een aantal wijzigingen voor. Zo worden de lijnen 165, 166 en 167, die als onaantrekkelijk worden ervaren en vervoerkundig weinig meerwaarde hebben, omgebouwd tot een ringlijn in Amstelveen. Hiermee worden belangrijke bestemmingen in Amstelveen (busstation, raadhuis, ziekenhuis etc.) met elkaar verbonden. Daarnaast wordt voorgesteld om lijn 242 via de Legmeer in plaats van Zijdelwaard te laten rijden en zal lijn 242 de halte Grote Beer in Amstelveen bedienen.

Hiermee is rekening gehouden met de wensen van de gemeente Amstelveen.

Verder heeft Connexxion het extra ingekochte vervoer van 2018 (lijn 145, avond en weekendbediening lijn 199) structureel opgenomen in het vervoerplan. Dit is mogelijk gemaakt door op een aantal verbindingen (met name lijn 341 tussen Schiphol en Amsterdam Zuid) kritisch te kijken naar het aanbod van openbaar vervoer.

Met het vervoerplan en de begeleidende brief geeft Connexxion goed invulling aan de mogelijkheden voor optimalisaties en de wensen van de betreffende gemeenten en de Reizigersadviesraad. Het vervoerplan

VERGADERING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR

2019 voldoet dan ook aan de eisen die in de concessie Amstelland-Meerlanden gesteld zijn. Een nadere analyse van de in het portefeuillehoudersoverleg besproken onderwerpen (halte Grote Beer en Floriande) is toegevoegd in bijlage 2.

Vervolgstappen

De afgelopen maanden heeft er veelvuldig discussie plaatsgevonden over het vervoerplan van Connexxion. In veel gevallen (Floriande, halte Grote Beer etc.) is met name de afweging tussen het strekken van lijnen naar hoogwaardig openbaar vervoer (R-net) en de fijnmazigheid van het openbaar vervoer de essentie van deze discussie. In het kader van deze ontwikkelingen zal de Vervoerregio, zoals besproken in de regioraad, een onderzoek gaan uitvoeren naar deze afweging. De resultaten van dit onderzoek zullen worden meegenomen in de totstandkoming van toekomstige vervoerplannen.

Essentie

Wat willen we bereiken?

Een vastgesteld vervoerplan Amstelland-Meerlanden 2019 Argumentatie

Met een vastgesteld vervoerplan 2019 kan Connexxion deze vertalen in een dienstregeling en roosters voor chauffeurs, om het vervoerplan in december 2018 van start te laten gaan.

Hoe gaan we dit doen?

Door middel van een brief namens het dagelijks bestuur aan Connexxion

Uitvoering

Hoe past dit binnen beleid en regelgeving?

Het aangeboden vervoerplan en het addendum voor de concessie Amstelland-Meerlanden 2018 voldoet aan de concessiedocumenten van de desbetreffende concessie. De RAR en de Adviescommissie van de betreffende gemeentes zijn akkoord met de voorgestelde wijzigingen.

Welke (mogelijke) gevolgen zijn er?

Met de wijzigingen in het vervoerplan, hoopt Connexxion nog beter te kunnen voldoen aan de vraag van de reiziger.

Financiële gevolgen

 Het vervoerplan Amstelland-Meerlanden 2019 past binnen de financiële afspraken van de concessie Amstelland-Meerlanden. De extra inkoop in 2018 is vanaf 2019 grotendeels verwerkt binnen het reguliere budget (door elders frequenties aan te passen, binnen de eisen van het programma van eisen). De extra inkoop van AML flex van ca. 146.000 euro wordt ook in 2019 gebruikt om de bedieningstijden te vergroten.

VERGADERING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR

 Het vervoerplan Meerlanden is in overeenstemming met het Concessiebesluit Amstelland-Meerlanden. Daarmee kan het dagelijks bestuur het vervoerplan vaststellen. Na bekendmaking van dit besluit aan Connexxion kan gedurende zes weken bezwaar worden aangetekend. Van het besluit zal kennisgeving worden gedaan op de website van de Vervoerregio.

Maatschappelijke gevolgen

 Tegen de wijzigingen die Connexxion in het vervoerplan voorstelt, zullen naar verwachting geen bezwaren zijn. Wel kan het zijn dat betrokken partijen (gemeenten, reizigers) graag meer wijzigingen hadden gezien.

Wie en wat hebben we hiervoor nodig?

-Hoe gaan we communiceren?

Er wordt een tekst geplaatst in de nieuwsbrief bestuursinformatie (zie onderstaand). Daarnaast zal de Vervoerregio een brief aan Connexxion sturen met de mededeling dat het vervoerplan is vastgesteld.

Connexxion zal dit vervoerplan verder vertalen in een dienstregeling, hierover zal Connexxion te zijner tijd actief communiceren op de website en in de bussen.

Tekstvoorstel Nieuwsbrief Bestuursinformatie

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft geconstateerd dat het vervoerplan van Connexxion voor de ov-concessie Amstelland-Meerlanden 2019 in overeenstemming is met de concessiedocumenten. Het vervoerplan 2019 is in lijn met het vervoerplan 2018, plus enkele

optimalisaties die in samenspraak met de betreffende gemeenten, reizigersadviesraad en Connexxion zijn doorgevoerd. De Adviescommissie Amstelland-Meerlanden en de Reizigersadviesraad hebben advies uitgebracht op dit vervoerplan. Het vervoerplan gaat in op 9 december 2018.

In de vergadering van het dagelijks bestuur op 5 juli is het voorstel om het vervoerplan Amstelland-Meerlanden vast te stellen aangehouden, in afwachting van de bespreking met de regioraad van 10 juli. In de Regioraad zijn een aantal onderwerpen uit het vervoerplan besproken. Op basis daarvan is een motie aangenomen en er is een aantal toezeggingen gedaan. Deze hebben geen directe gevolgen voor het vervoerplan 2019, het vervoerplan kan dan ook door het dagelijks bestuur worden vastgesteld. Wel is er een aantal gevolgen als het gaat om toekomstige vervoerplannen:

- Evaluatie R-net

- Evaluatie Amstelland-Meerlanden t.b.v. vervoerplan 2020 - Betrekken gemeenteraden bij adviesprocedure vervoerplan - Regelmatig informeren regioraad en portefeuillehouders

Onderstaand een overzicht van de optimalisaties:

- Lijnen 165, 166 en 167 in Amstelveen worden omgevormd tot een ringlijn, die gekoppeld wordt aan lijn 174. Hiermee ontstaat vanaf 9.00 ‘s ochtends 2x per uur een verbinding tussen een aantal belangrijke locaties in Amstelveen (ziekenhuis, raadhuis, busstation);

VERGADERING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR

- Lijn 242 tussen Mijdrecht en Amsterdam Zuid rijdt vanaf december via de wijk Legmeer in Uithoorn. Hiermee wordt de bediening van deze wijk in de spits verhoogd. Op verzoek van de gemeente Amstelveen gaat deze lijn ook stoppen op de halte Grote Beer;

- Op werkdagen tussen 18.00 en 19.00 wordt een extra rit op lijn 174 van Amstelveen naar Uithoorn gereden;

- In het vervoerplan 2018 zijn in overleg met de betreffende gemeenten een aantal wensen doorgevoerd (behoud lijn 145, uitbreiding bedieningstijden 199 en AML Flex). Deze zijn in 2018 door het dagelijks bestuur van de Vervoerregio gefinancierd. Op verzoek van de Vervoerregio heeft Connexxion deze extra inzet in 2019 structureel in het vervoerplan verwerkt. Deze wordt gecompenseerd door op lijn 341 tussen Schiphol en Amsterdam Zuid in plaats van 8x per uur 4x per uur te gaan rijden. Dit past binnen de eisen en is in lijn met de reizigersaantallen.

- Lijn 341 rijdt tussen Hoofddorp Station en Schiphol via de Abdijtunnel. Dit bespaart naar verwachting ca. 6 minuten.

Naar aanleiding van de discussies over het vervoerplan Amstelland-Meerlanden, gaat de Vervoerregio in het najaar van 2018 in samenwerking met de betreffende gemeenten een onderzoek uitvoeren naar het strekken van lijnen (R-net) versus de fijnmazigheid van het openbaar vervoer. Deze keuzes vergen een goede afweging.

Besluitvormingsproces

Op basis van het vervoerplan en de begeleidende brief van Connexxion en de uitgebrachte adviezen van de adviesorganen, kan het dagelijks bestuur besluiten over het vervoerplan.

Besluit

De besluitenlijst van de vergadering bevat het besluit van het Dagelijks Bestuur over dit voorstel.

1 bijlage2 - Brief aan Connexxion ter ondertekening

Op 19 juli 2018 heeft het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam kennis genomen van het vervoerplan Amstelland-Meerlanden 2019 van Connexxion, de hierop uitgebrachte adviezen van de Reizigersadviesraad en de adviescommissie Amstelland-Meerlanden en de reactie van Connexxion op deze adviezen. Tevens heeft het dagelijks bestuur geconstateerd dat het vervoerplan in overeenstemming is met het concessiebesluit van de concessie Amstelland-Meerlanden. Daarnaast is het dagelijks bestuur zeer content met het aanvullende aanbod om lijn 242 op de halte Grote Beer te Amstelveen te laten halteren.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben

Hoogachtend,

Namens het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam

Sharon A.M. Dijksma

Tegen het besluit van het dagelijks bestuur d.d. 5 juli 2018 kunnen belanghebbenden op grond van artikel 7:1, lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: "Awb") binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit, een bezwaarschrift indienen bij het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam, Postbus 626, 1000 AP Amsterdam. In spoedeisende gevallen kan een belanghebbende een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Connexxion Openbaar Vervoer De heer E Bavelaar

Sportlaan 15 1421 TE UITHOORN

Datum 19 juli 2018 Onderwerp

Ons kenmerk 2018/12257/SP brief vaststelling vervoerplan

Inlichtingen S.Pots@vervoerregio.nl Bijlagen

1 bijlage3 - Notitie vervoerplan AML

MEMO

Aan S. Dijksma

Van Peter de Winter

Datum 28 juni 2018

Betreft Notitie vervoerplan AML 2019: Stand van zaken per 1 juli 2019