• No results found

WAAROM EEN TOETS NEDERLANDS?

De algemene doelstelling van het LiSO-project bestaat erin een beschrijving te geven van de (verschillen in) schoolloopbanen en ontwikkeling van leerlingen vanaf het eerste jaar van het secundair onderwijs. Vervolgens willen we ook een verklaring bieden voor de individuele verschillen in schoolloopbanen, waarbij gekeken wordt naar de invloed van leerling- en gezinskenmerken enerzijds en school-, leerkracht- en klaskenmerken anderzijds. De bedoeling van de toets Nederlands is een beeld te krijgen van het niveau van de leerlingen bij de start van het secundair onderwijs. AFNAMEPERIODE

Van zodra het afnamemateriaal in uw school is aangekomen (begin september) kan u de toetsen afnemen bij de leerlingen. Gelieve wel steeds de afnamedatum duidelijk te (laten) noteren. De uiterste datum voor de toetsafname is 1 oktober 2013. Nadien wordt het afnamemateriaal immers terug opgehaald in uw school voor verwerking.

WAAROM WORDT HET AFNAMEMATERIAAL GEPERSONALISEERD VOOR ELKE LEERLING?

In het LiSO- project proberen we onder meer de (schoolse) ontwikkeling van individuele leerlingen in kaart te brengen. Daarom is het belangrijk dat we van elke toets precies weten door welke leerling hij werd ingevuld. Om het werk van de leerkracht/toetsleider wat te vergemakkelijken, hebben we alle antwoordbladen van de nodige leerlinggegevens en identificatiecodes voorzien. Dit maakt dat er bijvoorbeeld geen tijd verloren wordt met het invullen van namen. Dit alles betekent ook dat antwoordbladen strikt persoonlijk zijn. We zouden u dan ook willen vragen om in geen geval het antwoordblad van de ene leerling door een andere leerling te laten invullen.

Indien we niet tijdig de nodige gegevens van uw school ontvingen, zijn de antwoordbladen nog niet gepersonaliseerd. In dit geval schrijft u het unieke stamnummer van de betreffende leerling bovenaan op de eerste pagina van het antwoordblad. De leerling vult vervolgens zelf zijn/haar voornaam, familienaam, geboortedatum, geslacht en klas in (zie ook de concrete afname-richtlijnen).

WAT TE DOEN BIJ TE WEINIG TOETSBOEKJES OF ANTWOORDBLADEN?

Voor elke school voorzien we enkele blanco reserve-exemplaren van al het afnamemateriaal. Indien er toch afnamemateriaal tekort is, gelieve ons dan zo snel mogelijk te contacteren. Onze

contactgegevens vindt u op de laatste pagina van deze bundel.

WAT ALS EEN LEERLING AFWEZIG IS WEGENS ZIEKTE OF OM EEN ANDERE REDEN?

Indien een leerling afwezig is op de dag van de toetsafname, vragen we dat u de leerling de toets alsnog laat afleggen binnen de voorgeschreven afnameperiode (ten laatste op 1 oktober 2013). Indien de leerling afwezig was gedurende de volledige periode dat de toetsen afgenomen moeten worden, kan u dit aangeven op de aanwezigheidslijst van de klas. Alle niet-ingevulde toetsboekjes en antwoordbladen dient u met de rest van het materiaal aan ons terug te bezorgen.

LiSO Loopbanen in het Secundair Onderwijs

Dekenstraat 2 bus 3773 3000 Leuven

MOGEN DE LEERLINGEN GEHOLPEN WORDEN OF STICORDI-MAATREGELEN GEBRUIKEN TIJDENS DE TOETSAFNAME?

Neen.

Toetsen hebben tot doel de vaardigheden van leerlingen in een bepaald domein te meten. Door leerlingen bij het maken van een toets meer te helpen dan nodig is, verstoort u deze meting. Dit levert een vertekend beeld op van de vaardigheden van de leerling, zowel voor uzelf als voor de school en voor de onderzoekers.

Daarom zouden we u willen vragen om u strikt aan de voorgeschreven instructies te houden en leerlingen niet méér te helpen dan nodig is voor een goed verloop van de toetsafname.

Uiteraard is het wenselijk om leerlingen op hun gemak te stellen. Ook hulp bij eventuele ‘administratieve’ problemen (bv. invullen van afnamedatum) mag geboden worden.

Tijdens de afname van de LiSO-toetsen mogen geen STICORDI-maatregelen gebruikt worden. Dit zijn maatregelen die leerlingen ondersteunen (stimuleren, compenseren, remediëren, differentiëren, dispenseren) zoals bijvoorbeeld de leerlingen extra tijd geven of de opgaven van toetsen luidop voorlezen. Om de vergelijkbaarheid zo groot mogelijk te houden, dienen de toetsomstandigheden overal hetzelfde te zijn. Wij zijn er ons van bewust dat voor leerlingen die onder normale omstandigheden wel hulp krijgen, de LiSO-toetsen niet gemakkelijk zullen zijn. In komende vragenlijsten zal bevraagd worden welke leerlingen (leer)stoornissen hebben. Hiermee zal rekening gehouden worden bij het verwerken van de toetsresultaten.

MOETEN DE TOETSEN DOOR DE LEERKRACHT/TOETSLEIDER VERBETERD WORDEN? Neen.

De toetsen worden niet door de leerkracht/toetsleider verbeterd. Het LiSO-onderzoeksteam neemt de volledige verwerking op zich. We streven ernaar om zo snel mogelijk schoolfeedback te geven over de resultaten van de toets.

WORDEN DE VERZAMELDE GEGEVENS ANONIEM VERWERKT? Ja.

De namen en de codes op het afnamemateriaal worden enkel gebruikt om de gegevens van de verschillende instrumenten aan elkaar en aan de juiste leerling te koppelen. We garanderen een vertrouwelijke verwerking van alle onderzoeksgegevens. Persoonlijke identificatiegegevens van leerlingen worden onder geen enkele voorwaarde doorgegeven aan derden.

MAG DE SCHOOL EEN KOPIE VAN DE TOETSEN MAKEN VOOR LATER GEBRUIK BINNEN DE EIGEN SCHOOLWERKING?

Neen.

De toetsen die worden afgenomen in het kader van het LiSO-project zijn toetsen waarin heel wat mensen en organisaties veel tijd, energie en geld geïnvesteerd hebben. We zouden u dan ook nadrukkelijk willen vragen om de rechten van de verschillende auteurs te respecteren en om geen kopies van de toetsboekjes en/of handleidingen te maken.

LiSO Loopbanen in het Secundair Onderwijs

Dekenstraat 2 bus 3773 3000 Leuven

Toetsen Nederlands begin eerste leerjaar: instrumentontwikkeling en resultaten | CONTACT

Indien u vragen heeft, mag u altijd contact opnemen met het LiSO-onderzoeksteam: Eef Stevens

Coördinator LiSO

Centrum voor Onderwijseffectiviteit en -evaluatie KU Leuven

Dekenstraat 2 bus 3773 3000 Leuven

E-mail: eef.stevens@ppw.kuleuven.be of info@lisoproject.be Telefoon: 016 32 57 96 (voor dringende zaken: 0479 21 47 87) Website: www.lisoproject.be

LiSO Loopbanen in het Secundair Onderwijs

Dekenstraat 2 bus 3773 3000 Leuven

Toetsen Nederlands begin eerste leerjaar: instrumentontwikkeling en resultaten |

HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT/TOETSLEIDER