• No results found

EIND APRIL/BEGIN MEI 2020 Paardenmarkt, Antwerpen Sportparticipatie

Antwerpen is nog steeds de sterkst groeiende studentenstad van Vlaanderen en is na Gent ook de grootste studentenstad. Het aantal studenten verdubbelde op 10 jaar tijd tot zo’n 46.000. Sporting A en Universiteit Antwerpen zetten dan ook graag in op deze doelgroep. De 10-Urenloop vindt in 2020 voor de 10e keer plaats. Het concept is een-voudig: studenten trachten in 10 uur tijd zoveel mogelijk rondjes af te leggen voor hun favoriete campus, sport- en/of studentenclub. De loop start om klokslag 12 uur. De club die exact tien uur later de meeste rondjes achter zijn naam heeft staan, zal zich het komende jaar niet enkel de snelste club van ’t stad kunnen noemen, maar gaat tevens naar huis met een felbegeerde beker. DJ’s stimuleren de lopers en supporters met op-zwepende muziek. Dit loopevenement moet studenten tijdens het jubileumjaar op een sportieve, feestelijke manier in contact brengen met het olympisch gegeven.

26. Wielerweekend Wilrijk Wielersport | pisterijden

VR 15 T.E.M. ZO 17 MEI 2020 Wielerpiste Wilrijk

Sportparticipatie en herleving

Tijdens dit weekend herleeft de wielerpiste van vroeger en bruist de nieuwe huidige wielerpiste als nooit tervoren. Met een 50km wedstrijd voor de toppers, retrokoersen voor jong en oud, een fototentoostelling, een tandemrally i.s.m. De Markgrave (voor-ziening voor blinden en slechtzienden), een marktje vol retrofietsen en fietsmateriaal, foodtrucks en allerhande randanimatie staat dit weekend helemaal in het teken van fietsliefhebbers. Vroeger en nu. Tandem en solo.

27. Special Olympics Evenement

WO 20 TOT ZAT 23 MEI 2020 Verschillende locaties in Antwerpen Opkijken naar prestaties

De doelstelling van Special Olympics Belgium is de bevordering van sociale integratie en welzijn van mensen met een verstandelijke beperking op een duurzame en fundamen-tele manier door middel van sport. Het is de ambitie van Special Olympics Belgium om 20.000 atleten te bereiken en het taboe rond verstandelijke beperking te doorbreken. Er zullen meer dan 3400 atleten aanwezig zijn van meer dan 300 clubs met meer dan 1200 coaches. Er zijn 20 sporten vertegenwoordigd waaronder ook Unified sporten en proe-ven: atletiek, basketbal, badminton, boccia bowling, wielrennen, paardrijden, floorball, hockey, voetbal, gymnastiek (artistiek en ritmisch), judo, netbal, zwemmen, tennis, tri-atlon, tafeltennis, zeilen (nieuw). De Special Olympics gaan door op verschillende plaat-sen in Antwerpen. Deze spelen zijn gratis en vrij toegankelijk.

https://www.special-olympics.be/nl/nationale-spelen-2020/

28. Retro-basketbal Basketbal

31 MEI 2020 Veemarkt

Herleving, Opkijken naar sportprestaties

Het Retro-basketbaltornooi zet de bakermat van het Antwerpse en ook wereldwijde bas-ketbal in de schijnwerpers. Dit evenement brengt sporters en supporters terug naar de basis van het basket in al zijn eenvoud. Basket als pleinsport in het centrum van de stad.

Basket als toegankelijke sport voor iedereen. Basket als verbindingsmiddel tussen buurt-bewoners. Basket als start van een carrière voor vele grote spelers. Kortom, oude gloriën komen terug tot leven en inspireren.

29. Olympiaderun Lopen

5 EN 6 JUNI 2020

2020 Kiel, olympische wijk Sportparticipatie

De Olympiaderun is een laagdrempelige stratenloop waarvan het parcours verschillende straten van de Kielse wijk aandoet en bovendien dwars door het Stedelijk Lyceum Olym-piade loopt. Deelnemers kunnen kiezen tussen een loopparcours van 4, 8 of 12 km. Meer dan ooit geldt voor deze loop: iedereen loopt op eigen tempo en naar eigen kunnen. Deel-nemen is belangrijker dan winnen. Dit recreatief loopevent is het eindwerk van de 6de jaars ‘Onthaal & Recreatie’ uit het Stedelijk Lyceum Olympiade. De studenten moeten nauw samenwerken met andere klassen binnen hun school, sportverenigingen, de lokale middenstand en bewonersgroepen om de Olympiaderun tot een goed einde te brengen.

Een extra uitdaging voor de editie van 2020 is de loopwedstrijd in een olympisch jasje gieten. Alles doet vermoeden dat het Olympisch Stadion en de straten daarrond, die naar olympische sporten werden genoemd, deel zullen uitmaken van het parcours.

30. Silverrun Lopen

7 JUNI 2020 Silvertop blokken Sportparticipatie

De Silvertopblokken zijn niet enkel een bekend monument op het Kiel. Het zijn woonto-rens waarin de diversiteit van Antwerpen terug te vinden is. Sociale woonblokken waarin mensen samen het beste uit het leven halen. In deze torens wordt elk jaar een trappenloop georganiseerd. Sport en ontmoeting staan die dag centraal naast sportieve prestaties.

31. Clubchallenge: Ren je rot Atletiek en wielrennen

9 JUNI – 9 AUGUSTUS 2020

Stedelijke atletiekpistes en de Wilrijkse wielerpiste Sportparticipatie

De Antwerpse atletiekclubs maken via Strava ‘olympische segmenten’ aan van 100m, 200m, 400m, 800m, 1500m en 5000m op hun stedelijke atletiekpistes De Rode Loop, De Schinde, Het Rooi, Park Groot Schijn, Willem Eekelers, Sorghvliet en Universiteitsplein Wilrijk. De fietsclubs maken segmenten aan voor de Olympische Sprint, 1000m en +50 km op de wielerpiste te Wilrijk. Onder het moto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’

dagen we de clubs uit om met zoveel mogelijk clubleden deel te nemen aan de segmen-ten. Er wordt een wedstrijd aan verbonden met verschillende prijzen voor de deelnemers.

32. EK Voetbal Fandorp Voetbal

12 JUNI – 12 JULI 2020 Scheldekaaien, Antwerpen

Opkijken naar prestaties en sportparticipatie

Een maand lang kan je op de scheldekaaien het Europees Kampioenschap Voetbal vol-gen op groot scherm. Samen kijken is veel leuker dan alleen. Het draagt bij tot vriend-schap en groepsgevoel. Perfect passend in het olympisch gedachtengoed. Met dit initia-tief wil Sporting A Antwerpenaren en mensen van ver erbuiten trakteren op een gezellig samenzijn rond voetbal. Een sport die jong en oud bezighoudt. Na de voetbalmatchen stelen dj’s de show.

33. FIBA 3x3 Basketbal Basketbal

25-27 JUNI 2020

Groenplaats, Antwerpen

Opkijken naar prestaties en sportparticipatie

De FIBA 3x3 Europe Cup 2020 is de officiële benaming voor het meest prestigieuze Euro-pese tornooi in 3x3 basketbal. Het is een alsmaar populairder wordende variant van het

‘gewone’ basketbal en staat in 2020 voor het eerst op het olympisch programma. Twee maanden voor de Olympische Spelen in Tokio én 100 jaar na de olympiade in Antwerpen zullen 12 mannen- en 12 vrouwenteams strijden voor de Europese titels. In aanloop naar dit 3-daags event kunnen sporters en supporters deelnemen aan initiaties, een competi-tieformule voor scholen, twee 3X3 Masters tornooien, een neighborhood playground chal-lenge (in combinatie met urban arts), de opening van het eerste officiële 3x3 speelveld in Park Spoor Noord, het ‘oude gloriën’ tornooi, een rolstoeltornooi en pop-up events.

34. Na-tour Derny