• No results found

Sportparticipatie, opkijken naar topprestaties en herleving

Vanaf 20 maart kan je ‘Breaking Boundaries’ bezoeken in sportmuseum Sportimonium.

Een bijzondere expo die toont hoe België 100 jaar geleden met de Spelen van Antwerpen 1920 mede grondlegger was van de Olympische Spelen zoals we die nu kennen. Ontdek hoe niet alleen ons land maar ook de atleten hun grenzen verlegden tijdens de allereer-ste Olypische Spelen na Wereldoorlog I. Het waren Olympische Spelen met veel ‘eerallereer-sten en nadien voor altijd’: de allereerste eedaflegging, de allereerste olympische vlag,…

ling is er eentje voor jong en oud. Pik er een graantje van mee in het Antwerpse MAS en/

of neem een flinke duik in het olympisch erfgoed dankzij het Sportimonium in Hofstade.

https://www.sportimonium.be/nl/activiteit/verwacht-expo-breaking-boundaries

18. Ronde van Vlaanderen Wielrennen

4 – 5 APRIL 2020

Fandorp - Groenplaats/Start - Grote Markt Opkijken naar prestaties

Op zondag 5 april start de Ronde van Vlaanderen opnieuw in Antwerpen. De dag ervoor kunnen wielertoeristen de etappe inrijden waardoor De Ronde een wielerevenement voor en door sporters en supporters wordt. Voor de vierde keer zal onze Scheldestad baden in de sfeer van Vlaanderens Mooiste. We zouden Antwerpen niet zijn als we er geen goedgevuld en aangenaam Rondeweekend van zouden maken met onder andere een heus fandorp met allerhande randanimatie op de Groenplaats.

19. BLOK-BLOC, de olympische wijk in festivalsfeer Dansen en ontdekken

16 – 19 APRIL 2020

2020 Kiel, ontmoetingscentrum NOVA Sportparticipatie en herleving

BLOK-BLOC is een tweejaarlijks bruisend (theater)festival in en rond Antwerpse flatge-bouwen. Georganiseerd door lokaal cultuurbeleid district Antwerpen in samenwerking met Laika. Om de twee jaar strijkt BLOK-BLOC neer in een andere wijk van district Ant-werpen, steeds afwisselend op Linkeroever, Luchtbal en Kiel. Dit jaar vindt BLOK-BLOC plaats op het Kiel vanuit cultureel ontmoetingscentrum Nova. Je kan er genieten van ateliers, voorstellingen, openluchtworkshops en familiedagen. De bewoners van de wijk, zowel volwassenen als jongeren, spelen een belangrijke rol en werken samen met professionele acteurs en regisseurs.

Het speelt zich af in de hele buurt: een tent op het plein, een appartement in de woon-blok, een leegstaand winkelpand, het ontmoetingscentrum en het grasveld. BLOK-BLOC brengt theater, dans, muziek en lekker eten tot op de schoot van de toeschouwers. Het wil bewoners en andere toeschouwers op een andere manier naar de buurt laten kijken.

20. Openingsfeest jubileumjaar Ontdekken

18 APRIL 2020

Kiel, Olympiadelaan, Olympisch Stadion Sportparticipatie en opkijken naar prestaties

Het openingsfeest moet alle burgers en verenigingen samenbrengen rond de herden-king van de Olympische Spelen in Antwerpen 100 jaar geleden. Deze viering zal een laagdrempelig sport en belevingsevenement worden waarin zowel jong en oud zijn ga-ding vindt. Een ceremonie zal extra aandacht vestigen op Antwerpen als gaststad van de Olympische Spelen in 1920. Ze wordt voorafgegaan door een grote sportparade waarin zo’n 15-tal sporttakken vertegenwoordigd zijn. Het zijn de Antwerpse sporters en sport-clubs die de parade maken en samen 3 tot 5 kilometer afleggen om aan te komen in het Olympisch Stadion. Omstaanders zullen hun ogen uitkijken want de parade wordt allesbehalve een gewone stoet.

21. Buitenspeeldag Sport- en spel

22 APRIL 2020

Jeugddienst Antwerpen Sportparticipatie en herleving

In 2020 organiseren Sport Vlaanderen, Sporting A en alle Vlaamse kindertelevisiezenders samen de 13e editie van de Buitenspeeldag. Een woensdagnamiddag waarop alle jeugd-zenders zwart beeld geven en er, bij wijze van sportief alternatief, allerlei activiteiten op buurt-, school- en sportpleinen doorgaan zodat Vlaamse kinderen aangespoord worden om buiten te spelen. In 2019 werden er maar liefst 411 activiteiten georganiseerd verdeeld over 243 gemeenten en steden. In 2020 gaan we voor meer. De Buitenspeeldag is alles be-halve een nieuw concept, maar wel een gegarandeerde succesformule waar we dankbaar gebruik van zullen maken tijdens het jubileumjaar. Meer dan ooit zal er sport op het pro-gramma staan. Kinderen gaan kennismaken met oude en nieuwe olympische disciplines.

Opnieuw met de drie basiswaarden van olympisch Antwerpen in het achterhoofd.

Voor de realisatie van de buitenspeeldag werken verschillende stadsdiensten en part-ners samen.

22. Erfgoeddag Ontdekken

25 EN 26 APRIL 2020 Antwerpen

Sportparticipatie, herleving

Op zaterdag 25 en zondag 26 april 2020 viert Erfgoeddag zijn 20ste verjaardag. Speciaal voor deze feesteditie krijgt Erfgoeddag als thema ‘De Nacht’. Want de nacht betovert en staat synoniem voor verbeelding. Er valt tijdens het hele weekend vanalles te beleven.

Erfgoeddag is een jaarlijks cultureel evenement op de eerste zondag na de paasvakantie.

Deze dag richt zich op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed zoals verhalen, do-cumenten, tradities en uitdrukkingen die wij van onze voorouders overgeleverd kregen.

In 2020 kiezen de makers van Erfgoeddag Antwerpen unaniem voor Antwerpen Olym-pisch. Oude en nieuwe sportinfrastructuur, verhalen achter bekende en minder bekende sporters van vroeger en nu,… Materie genoeg om jong en oud te laten kennismaken met het sportief erfgoed van Antwerpen.

23. AG Antwerp 10 Miles Lopen

26 APRIL 2020

Linkeroever, Antwerpen Sportparticipatie

De AG Antwerp 10 Miles is bij uitstek het grootste loopfeest van het land. In 2020 is de wedstrijd aan haar 35ste editie toe en krijgt ze volle aandacht want de 10 Miles zal de laatste zondag van april niet langer moeten delen met de Marathon. Die laatste krijgt zijn eigen dag, op 12 september 2020, en wordt meteen ook een gloednieuwe invulling, nl. een belevingsmarathon. Lopen blijft een gegeerde sport en dat is niet verwonderlijk.

Het is de meest toegankelijke sport en een universele menselijke uiting die altijd zal blij-ven bestaan. Het zal geen verrassing zijn dat hardlopen één van de 5 oudste sporten ooit is (naast worstelen, speerwerpen, polo en hockey). Het was bovendien de enige sport die tijdens de eerste Olympische Spelen in 776 v.Chr. werd gedocumenteerd. De sport kende toen vier verschillende hardloopwedstrijden. Vandaag kent de Antwerp 10 Miles er drie: 10 Miles (16 km), Shortrun (6 km) en Kidsrun (1,5 km).

https://www.sport.be/antwerp10miles/nl/archief/

24. Watersportdag Zeilen

ZO 26 APRIL 2020