• No results found

In de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UBU) waren op 14 maart ruim 75 alumni geowetenschappers bijeen voor een geslaagde en sfeervolle

In document Nederlandse geo-gereedheid daalt (pagina 32-34)

bijeenkomst, georganiseerd door het departement Sociale Geografie

& Planologie en de studievereniging V.U.G.S, in samenwerking met de

Bijzondere Collecties van de UBU.

Verslag

Workshop Nieuwe Hollandse Waterlinie.

druk (bijvoorbeeld door de uitbreiding van Utrecht), raakt verdeeld door grote infrastruc- tuurprojecten die het landschap doorsnijden en heeft te maken met versnippering door privatisering van land en bebouwing. In deze workshop konden de deelnemers zelf aan de slag om oude kaarten met moderne GIS-applicaties te combineren om te onder- zoeken of en hoe dit landschap te redden is. Met behulp van tablets werd in groepjes gewerkt om aan te geven waar men potentiële bedreigingen (voor-)ziet en hoe het landschap beschermd zou kunnen worden tegen haar eigen ondergang.

Sanne Douma, MSc, GEO-informatiespecialist HAS Koning DHV en alumna GIMA UU, liet in

haar presentatie zien dat er door overheden veel informatie wordt bijgehouden en dat deze ook meer en meer openbaar beschikbaar wordt gesteld. Waar dit eerder voornamelijk op papier was, is deze informatie nu steeds meer digitaal beschikbaar. Het voordeel van online GIS data is, dat deze informatie gebruikt kan worden voor eigen analyses en dat databestanden aan elkaar gekoppeld kunnen worden (Linked Open Data), waardoor de hoe- veelheid nuttige informatie wordt vergroot. Vervolgens konden de deelnemers zelf aan de slag met het programma ArcGIS Online, waar iedereen zijn/haar eigen favoriete route door Utrecht kon samenstellen op basis van openbaar beschikbare data.

In de kaartenzaal op de 6e etage waren speciaal voor deze gelegenheid een twintigtal absolute topstukken uit de UBU collectie tentoongesteld. Dr. Marco van Egmond, con- servator kaarten, atlassen en gedrukte werken, vertelde over de opbouw en ontwikkeling van deze collectie, die al vele eeuwen ten dienste staat van onderwijs en onderzoek. Marco liet ook zien hoe de universitaire gemeenschap tegenwoordig cartografisch bediend wordt en vertelde over de recente UBU activiteiten rondom Georefereren.

Tijdens de diverse pauzes was er ruim gele- genheid om te netwerken, (oude) contacten aan te halen en herinneringen te delen.

Maaike Wijnen

Alumnibijeenkomst ‘Vroeger en nu in de GIS/Cartografie’

Presentatie ArcGIS online.

Deel van de tentoonstelling 20 topstukken UBU collectie. Deelnemers aan de slag met ArcGIS Online.

De borrel werd afgetrapt met een wervelende presentatie van de heer Leo Essink van het IT bedrijf Topicus uit Deventer. Topicus is een jong en sterk groeiend bedrijf dat IT oplossingen bedenkt voor de financiële sector, de zorgsector en een groot deel van onderwijzend Nederland. Essink’s betoog ging over de enorme efficiën- tieslag die gemaakt kan worden door het slim

inzetten van software. Als de kaders en vraag- stellingen helder zijn, hoeft een groot deel van de besluitvorming niet meer door één persoon gedaan te worden, maar kan de software dat beslissen. Daardoor kan een hypotheekadvies met offerte tegenwoordig in een kwartiertje worden gegeven en wordt een huisarts ondersteund in het stellen van een diagnose bij een patiënt met klach- ten. Twee voorbeelden waarbij de software van Topicus wordt ingezet, die het grote succes van het bedrijf verklaren. De visionair Essink voorspelde dat de komende jaren veel gaat veranderen in de wijze van dienstverlening, zorg en onderwijs. We zijn gewaarschuwd.

De tweede spreker was Wessel Verheij, student HAN en werkzaam als stagiair bij Nieuwland Geo uit Wageningen. Wessel maakte de brug naar Geo door enkele vraagstukken uit de zorg op kaart te zetten. Daar werd de kaarten-engine WebGisPu- blisher knap voor ingezet. Op basis van (fictieve) patiëntgegevens wist Wessel diverse interactieve

kaarten te produceren die inzicht gaven in waar de patiënten zich bevinden. Interessant werd het als de doktersposten in beeld werden gebracht. De analyse werd compleet toen gekeken werd naar chronische aandoeningen in relatie tot werk en inkomen. Natuurlijk waren de data fictief, maar duidelijk was dat de mogelijkheden van deze techniek zeer interessant kunnen zijn voor zorgverleners en verzekeraars. Een interessante eindconclusie was, dat we in de nabije toekomst een verschuiving zullen zien van het beter maken van zieke mensen (zoals nu gebeurt) naar het

gezond houden van gezonde mensen. De tech- niek gaat ons daar bij helpen, zo werd voorspeld. Na deze twee zeer interessante presentaties was het tijd voor ontspanning met een brouwerij- bezoek. Er zijn veel grote getallen en hectoliters langsgekomen en de brouwerij met haar omvang is werkelijk indrukwekkend om te aanschouwen. Er valt dan ook veel over te vertellen en twee onderwerpen wil ik hier graag bespreken. Ten eer- ste de duurzaamheid; Grolsch is hard op weg om nog maar 3 liter water nodig te hebben voor 1 liter bier (in het gehele proces, dus inclusief het spoelen van al die flesjes). Ten tweede;, binnen de brouwerij bevindt zich nog een kleine brouwerij, waar de brouwerijmeesters naar hartenlust speciale biertjes brouwen. Deze kunnen, indien ze geproefd en goed bevonden zijn door een groot (!) aantal proevers en bezoekers, uiteindelijk op de markt komen. Leuk om te zien dat de bezoekers van de brouwerij invloed hebben op het verschijnen van nieuwe speciaalbiertjes.

De excursie eindigde waar deze begonnen was, in het proeflokaal. Daar werd goed voor de inwendige mens gezorgd en kon nog even pret- tig nageborreld worden. GIN Oost kan terugkijken op een geslaagde Nieuwjaarsborrel 2018!

Yves Martens

In document Nederlandse geo-gereedheid daalt (pagina 32-34)