• No results found

Fase A

Uitzendkrachten in fase A stromen na invoering van de Wwz vaker na 78 (gewerkte) weken door naar fase B bij hetzelfde uitzendbureau (tijdelijk contract). Dat is onder andere te verklaren door het maximeren van het uitzendbeding tot maximaal 78 weken in de Wwz. In de ABU-cao (waar-onder 77 procent van de instroom in fase A in 2018 valt) was het uitzendbeding al gemaximeerd tot 78 weken, in de NBBU-cao is dat per 1 juli 2016 teruggebracht van 130 naar 78 weken.

Tezamen met de grotere doorstroom naar fase B is ook de doorstroom naar uitzendwerk bij een ander uitzendbureau toegenomen. Daarmee is het langdurige verblijf in uitzendwerk relatief sterk gestegen en de uitval naar uitkeringsafhankelijkheid of inactiviteit afgenomen, ook al is de door-stroom naar reguliere vaste contracten (al dan niet bij de inlener) licht afgenomen.

Figuur 3.13 Uitzendkrachten stromen na invoering van de Wwz vaker na 78 (gewerkte) weken door naar fase B

* Het aantal gewerkte weken in de analyses is een lichte overschatting van het daadwerkelijk aantal ge-werkte weken, aangezien in de data in de meeste gevallen alleen het aantal gege-werkte maanden kon worden vastgesteld, waarbij ervanuit is gegaan dat iemand in die maand alle weken heeft gewerkt. Van-daar dat de doorstroom naar fase B in de analyses veelal plaatsvindt tussen 78 en 91 gewerkte weken.

Bron: CBS Microdata, bewerking SEO Economisch Onderzoek (2020).

Figuur 3.14 laat inderdaad zien dat de Wwz vooral invloed heeft gehad op de doorstroomkansen naar fase B voor uitzendkrachten in fase A die onder de NBBU-cao vallen. Er is duidelijk sprake van een verschuiving van de doorstroomkansen van 130 (gewerkte) weken naar 78 (gewerkte) we-ken. Bij uitzendkrachten die onder de ABU-cao vallen is er zowel voor als na invoering van de Wwz sprake van relatief hoge doorstroomkansen na 78 weken, al is na de Wwz-invoering de door-stroomkans naar fase B na 78 (gewerkte) weken wel licht toegenomen.

38% Voor invoering wwz Na invoering wwz Aantal (gewerkte) weken sinds instroom in uitzend fase A*

Verblijf in fase A bij hetzelfde uitzendbureau en doorstroom, na correctie voor persoonskenmerken en conjunctuur

Uitkering of inactief

Figuur 3.14 De Wwz heeft vooral invloed gehad op de doorstroom naar fase B voor uitzendkrach-ten die onder de NBBU-cao vallen, in de ABU-cao was de maximale termijn van het uitzendbeding ook voorafgaand aan de Wwz al gelijk aan 78 weken

Bron: CBS Microdata, bewerking SEO Economisch Onderzoek (2020).

Fase B

Uitzendkrachten in fase B stromen na invoering van de Wwz minder vaak door naar fase C (vast contract) bij hetzelfde uitzendbureau, vaker naar een regulier vast contract (al dan niet bij de inle-ner), en blijven ook langer hangen in fase B bij hetzelfde uitzendbureau. Al met al blijven uitzend-krachten in fase B vaker aan het werk, waardoor de uitval naar uitkeringsafhankelijk en inactiviteit sterk is afgenomen.

0%

1%

2%

3%

4%

5%

6%

7%

8%

0 13 26 39 52 65 78 91 104 117 130 143 156

Aantal gewerkte* weken in fase A bij hetzelfde uitzendbureau Kans op doorstroom naar fase B bij hetzelfde uitzendbureau per

week, conditioneel op aantal gewerkte weken in fase A, gecorrigeerd voor persoonskenmerken en conjunctuur

ABU* voor wwz ABU* na wwz NBBU voor wwz NBBU na wwz

Figuur 3.15 De doorstroomkansen van uitzendkrachten in fase B naar fase C zijn na invoering van de Wwz afgenomen, de werkzekerheid en doorstroomkansen naar een regulier vast contract juist toegenomen

Bron: CBS Microdata, bewerking SEO Economisch Onderzoek (2020).

De lagere doorstroom naar fase C na invoering van de Wwz hangt volledig samen met de veran-deringen in de ABU- en de NBBU-cao die tegelijkertijd met de invoering van de Wwz zijn door-gevoerd: de duur van fase B is verlengd van twee naar vier jaar in de ABU-cao en van één naar vier jaar in de NBBU-cao. De doorstroom naar fase C was voorheen dan ook gecentreerd rond één en twee jaar na instroom in fase B, na invoering van de Wwz vindt de (eventuele) doorstroom naar fase C plaats na vier jaar in fase B (zie Figuur 3.16).

67% Voor invoering wwzAantal maanden sinds instroom in fase BNa invoering wwz

Verblijf in fase B bij hetzelfde uitzendbureau en doorstroom, na correctie voor persoonskenmerken en conjunctuur

Uitkering of inactief

Figuur 3.16 Doorstroom naar fase C vindt na invoering van de Wwz veel later plaats: in zowel de ABU cao als de NBBU cao is de maximale duur van fase B verlengd, van twee tot vier jaar (ABU) en één tot vier jaar (NBBU)

Bron: CBS Microdata, bewerking SEO Economisch Onderzoek (2020).

De cao-veranderingen zijn ook zichtbaar bij de doorstroom van fase B naar een regulier vast con-tract (al dan niet bij de inlener). Voorheen vond deze doorstroom vooral plaats na de maximum-termijn van fase B, na invoering van de Wwz vindt die vaker plaats in de eerste maanden na in-stroom in fase B en niet meer op specifieke momenten. Doordat er sprake is van een hogere uit-stroom naar een vast contract in de eerste maanden na inuit-stroom in fase B, is er ook sprake van een grotere cumulatieve uitstroom naar een regulier vast contract na invoering van de Wwz.

Figuur 3.17 Doorstroom naar een regulier vast contract vindt na invoering van de Wwz vaker plaats in de eerste maanden na instroom in fase B en niet meer specifiek na 12 of 24 maan-den: zowel in de ABU cao als in de NBBU cao is de maximale duur van fase B ver-lengd, van twee tot vier jaar (ABU) en één tot vier jaar (NBBU)

Bron: CBS Microdata, bewerking SEO Economisch Onderzoek (2020).

0%

Aantal maanden sinds instroom in fase B

Kans op doorstroom naar fase C bij hetzelfde uitzendbureau per maand, conditioneel op aantal maanden in fase B, gecorrigeerd

voor persoonskenmerken en conjunctuur

Aantal maanden sinds instroom in fase B

Kans op doorstroom naar regulier vast contract per maand, conditioneel op aantal maanden in fase B, gecorrigeerd voor

persoonskenmerken en conjunctuur

ABU* voor wwz ABU* na wwz NBBU voor wwz NBBU na wwz