• No results found

Bewerkt door: Stijn Vossen, Steven Peeters, Astrid Snoeys −09/07/12, 17u25 − Bron: belga.be

Parweiz Sangari.

DM UPDATEDe federale politie bevestigt dat Parweiz Sangari wel degelijk op de vlucht Schiphol- Bahrein zit en dat zijn uitwijzing volgens plan verloopt. Eerder deze dag waren er protestacties aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Ze klopten aan bij het kabinet, maar bleven voor een gesloten deur staan. Ook op de luchthavens van Zaventem en Amsterdam vonden er acties plaats.

De actie is een initiatief van de Jong Socialisten die zich afvragen of Maggie De Block vanavond goed zal kunnen slapen met de gedachte dat Parweiz bij aankomst in Kaboel zal moeten vrezen voor zijn leven, klinkt het. Onder de manifestanten was Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a) aanwezig, net als acteur Dirk Tuypens. De PVDA-lijsttrekker in Mechelen had het over een "compleet fout asielbeleid".

Staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) maakt geen uitzondering voor Parweiz, wat ze eerder wel deed voor de Kameroener Scott Manyo (19). Nu zijn regularisatieaanvraag is afgewezen heeft de Dienst Vreemdelingenzaken veel sneller dan verwacht een vlucht naar Kaboel geregeld.

Bevestiging

Op Brussels Airport werd vanochtend ook actiegevoerd waarbij passagiers zijn aangesproken om te protesteren tegen het feit dat Sangari aan boord van hun vlucht zit. De reis gaat via Amsterdam en Bahrein. Pleegmoeder Ruth Van Houtte was eveneens in Zaventem en deelde er flyers uit aan de medepassagiers van Parweiz, met de vraag om te protesteren en haar op de hoogte te houden van het verloop van de reis.

"We wilden de mensen bewust maken van de situatie van Parweiz, maar de meesten bleken al goed op de hoogte", zegt Van Houtte, die nog steeds wacht op een bevestiging dat Parweiz effectief vertrokken is. "De protestactie aan het kabinet van Maggie De Block is natuurlijk een erg sympathiek initiatief, maar ik vrees dat het te laat zal komen", aldus Van Houtte. "De staatssecretaris heeft

gisteren nog herhaald dat ze niet tussenbeide zou komen."

Schiphol

Ook een protestactie op Schiphol tegen de uitwijzing van de jonge Afghaan Parweiz Sangari haalde weinig uit. De vlucht Amsterdam-Bahrein is vandaag vertrokken om 13.42 uur, zoals gepland. Volgens de actievoerders wijst alles erop dat de jongen op de tweede vlucht zit.

De federale politie bevestigt dat Parweiz wel degelijk op de vlucht Schiphol-Bahrein zit en dat zijn uitwijzing volgens plan verloopt. Vanuit Bahrein, waar wat wachttijd zal zijn, vliegt de jonge Afghaan dan verder naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel, de eindbestemming.

Procedureslag

De uitwijzing van Parweiz komt er na een lange procedureslag waarbij vorige week nog zowel een regularisatie- als een asielaanvraag werden afgewezen. Ook het Europees Hof gaf Parweiz ongelijk. De jonge Afghaan verbleef sinds 2008 in ons land, nadat zijn vader zou zijn vermoord bij een

afrekening. Hij zou vlot Nederlands spreken en volgt een opleiding tot lasser. Volgens zijn pleeggezin, dat hem wilde adopteren, loopt hij in zijn thuisland groot gevaar.

Belgische ambassade in Kaboel ontvangt Parweiz

Bewerkt door: Peter Luysterborg −11/07/12, 12u59 − Bron: belga.be

De uitgewezen Afghaan Parweiz Sangari heeft vandaag een gesprek gehad met de Belgische ambassadeur in Kaboel. Die beloofde zo snel mogelijk de nodige documenten door te spelen aan de Afghaanse autoriteiten, zodat die hem snel officiële papieren kunnen geven. Dat is momenteel zijn grootste probleem, zo valt te horen bij Buitenlandse Zaken.

Sangari liet dinsdagavond nog zelf weten dat hij woensdag alweer op straat staat, aangezien zijn tante het te gevaarlijk vindt om hem lang onderdak te geven. In een hotel kan hij echter niet terecht

aangezien hij niet over de nodige papieren beschikt.

"Zijn grootste probleem is momenteel het gebrek aan documenten", bevestigt Buitenlandse Zaken na het gesprek. De Belgische ambassade wil dan ook helpen door de nodige papieren vanuit Brussel zo snel mogelijk bij de Afghaanse autoriteiten te krijgen. "In de mate van onze bevoegdheden staan we open voor een pragmatische oplossing voor al zijn administratieve problemen", klinkt het nog. Ook de manoeuvreerruimte van de ambassade is echter beperkt.

Groot onrecht

Ondertussen hebben een veertigtal mensen vanmiddag actie gevoerd aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block. Ze eisen de onmiddellijke terugkeer van Parweiz Sangari. Volgens de actievoerders verkeert Parweiz in levensgevaar, zeker nu gebleken is dat hij niet bij zijn familie kan verblijven. "De uitwijzing van Parweiz was een groot onrecht", zegt Riet Dhondt, die het initiatief nam voor de actie.

jongeman die perfect geïntegreerd is, Nederlands spreekt, een opleiding gevolgd heeft, gewerkt heeft en belastingen betaald heeft." De actievoerders willen dat de jonge Afghaan onmiddellijk naar België kan terugkeren. "We hebben Maggie De Block een vliegticket gekocht waarmee ze op 13 juli naar Afghanistan kan vertrekken en ze mag pas terugkeren als ze Parweiz meebrengt naar België."

Nieuwe uitwijzing

Het protest beperkt zich evenwel niet tot het geval van Parweiz. "Zoals hij zijn er nog tientallen Afghanen die dreigen uitgewezen te worden naar een land waar het bommen regent", zegt

mensenrechtenactiviste Sofie Van Noppen. Zo staat volgens de actievoerders zaterdag al een nieuwe uitwijzing gepland, van de 24-jarige Hafiz, eveneens een Afghaan die al vier jaar in België verblijft. Een eerste poging om de man uit te wijzen, mislukte en zaterdagochtend zou een tweede poging plaatsvinden, met een KLM-vlucht vanop de luchthaven Brussels Airport. De actievoerders mobiliseren om die uitwijzing te verhinderen.

Parweiz koestert (valse) hoop op terugkeer naar België

Bewerkt door: Astrid Snoeys −12/07/12, 11u03 − Bron: De Standaard

© Archieffoto. Parweiz Sangari.

Parweiz Sangari, de jonge Afghaan die begin deze week verplicht terugkeerde naar Kaboel, koestert nog steeds hoop om zich in België te vestigen. Hij bezocht gisteren de Belgische ambassade in Kaboel, waar ambassadeur Lastschenko hem herhaaldelijk de idee van een terugkeer naar België uit het hoofd probeerde te praten. Dat meldt de website van De Standaard.

Parweiz lijkt nog steeds overtuigd een terugreis naar België te kunnen maken en zich hier te vestigen. "Zodra ik mijn pas heb, reis ik naar België", aldus Parweiz. "Daar gaan mijn nieuwe moeder en mijn vrienden een nieuwe asielaanvraag voor mij indienen."

De Belgische ambassadeur probeerde Parweiz er nochtans herhaaldelijk van te overtuigen zijn toekomst in de Afghaanse hoofdstad uit te bouwen en zich niet langer te fixeren op België. De

ambassadeur drong er ook op aan dat Parweiz bij zijn tante en oom zou verblijven, omdat een overnachting in de ambassade onmogelijk was. Zijn tante nam hem gisteren, na lang aandringen, opnieuw in huis.

De ambassade zal Parweiz wel helpen bij het bemachtigen van een paspoort, aangezien de jongen momenteel niet over de juiste papieren beschikt. Daarna wordt er ook een job voor Parweiz gezocht. Hij spreekt immers Nederlands, Engels en de lokale taal.