• No results found

Advocate vraagt De Block uitwijzing Afghaanse 'Scott Manyo' tegen te houden

Bewerkt door: Steven Alen −30/06/12, 20u41 − Bron: belga.be

"Men hanteert twee maten en twee gewichten "

© photo news. Scott Manyo mocht wel blijven.

Parweiz Sangari (20) wordt woensdag na een vierjarig verblijf in België op een vliegtuig richting Afghanistan gezet. Voor het gezin uit Boechout dat hem wil adopteren, is dat een bittere pil.

Het gezin blijft hopen dat hij in extremis toch mag blijven, net als de Kameroense scoutsleider Scott Manyo. "Ik heb staatssecretaris Maggie De Block gevraagd hiervoor haar discretionaire bevoegdheid te gebruiken, maar voorlopig zonder resultaat", zegt zijn advocate Kati Verstrepen.

Parweiz is afkomstig uit Kaboel. Zijn vader, die een hoge functie had bij het Afghaanse ministerie van Veiligheid, werd in 2008 vermoord. Kort daarop volgde een poging om de jongen te ontvoeren, en bovendien werd het ouderlijke huis in brand gestoken, waardoor Parweiz zwaargewond raakte. Op initiatief van zijn oom, een volksvertegenwoordiger in het Afghaanse parlement, kwam de toen 16- jarige Parweiz als niet-begeleide minderjarige naar België.

Ik krijg mevrouw Van Houtte noch Parweiz uitgelegd waarom hier twee maten en twee gewichten worden gehanteerd

advocate Kati Verstrepen

Adoptie

Boechout kennen. Het contact verliep zo goed dat Parweiz intussen deel uitmaakt van haar gezin. Ze startte ook een adoptieprocedure op, omdat ze vindt dat hij een kans verdient. De voorbije vier jaar heeft hij zich volledig geïntegreerd: hij spreekt Nederlands, volgde een opleiding lassen en kon meteen aan de slag.

In april werd hij na een identiteitscontrole opgepakt en opgesloten in Merksplas. Zijn asiel- en

regularisatieaanvragen werden afgewezen. Zijn advocate vindt zijn situatie volkomen gelijkaardig aan die van Scott Manyo. "Ik krijg mevrouw Van Houtte noch Parweiz uitgelegd waarom hier twee maten en twee gewichten worden gehanteerd. Als er niet snel iets gebeurt, gaat Parweiz woensdag terug naar Afghanistan, waar het niet veilig voor hem is."

De Block: "Dossier in media leidt niet automatisch tot verblijf"

Door: Sven Van Malderen −02/07/12, 18u39 − Bron: belga.be

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) spreekt tegen dat ze blijk geeft van willekeur omdat ze de Afghaan Parweiz Sangari geen verblijfspapieren geeft. Sangari zegt in dezelfde situatie te zitten als de Kameroense scoutsleider Scott Manyo, die wél mocht blijven. Bij Sangari zijn echter niet alle procedures uitgeput, luidt het op het kabinet.

De 20-jarige Parweiz wordt na een vierjarig verblijf in België op een vliegtuig richting Afghanistan gezet. Het gezin uit Boechout dat hem wil adopteren, blijft hopen dat hij net als Scott Manyo in extremis toch mag blijven. De advocate van Sangari hoopt vooral dat de staatssecretaris haar discretionaire bevoegdheid gebruikt.

Het kabinet merkt echter op dat elk dossier verschillend is. Bovendien zouden niet alle wettelijk mogelijke procedures uitgeput zijn. "En het is niet omdat een dossier in de media aandacht krijgt, dat iemand automatisch mag blijven. Dat zou pas willekeur zijn", zegt de woordvoerster van De Block.

Nieuwe asielaanvraag Parweiz Sangari geweigerd

Bewerkt door: Stijn Vossen −03/07/12, 17u58 − Bron: belga.be

De nieuwe asielaanvraag van de 20-jarige Afghaan Parweiz Sangari is door de dienst

Vreemdelingenzaken geweigerd. De nieuw aangevoerde stukken in het dossier zouden geen nieuwe elementen meer bevatten. Dat zegt de advocate van Parweiz, die mogelijk in allerijl nog in beroep gaat tegen de beslissing. Sangari wordt normaal morgenochtend op een vliegtuig richting zijn thuisland gezet.

"Dit is natuurlijk heel slecht nieuws, maar we geven het nog niet op", zegt advocate Kati Verstrepen. "Er loopt ook nog een nieuwe aanvraag tot regularisatie, maar de wetgeving is tegenstrijdig over de vraag of de procedure van woensdagochtend daarom moet worden uitgesteld."

Parweiz bevindt zich volgens zijn advocate in een soortgelijke situatie als de Kameroener Scott Manyo, die in extremis toch hier zijn studies mocht afwerken. Parweiz zou sinds zijn vlucht uit Afghanistan in 2008, nadat zijn vader werd vermoord bij een politieke afrekening, erg goed geïntegreerd geraakt zijn. Een gezin uit Boechout wil hem adopteren.

Indien hij woensdag het land wordt uitgezet, zal hij allicht geen afscheid kunnen nemen van zijn vriendenkring. "In principe is er dan geen contact meer mogelijk", zegt Verstrepen. "Zijn adoptiemama wil hem wel vanavond nog bezoeken."

Intussen stellen Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Dokters van de Wereld zich ernstige vragen bij repatriëringen naar Afghanistan. "Afghanistan is een land in oorlog. België mag volgens internationale verplichtingen niemand terugsturen naar een land waar ze gevaar lopen", klinkt het.

Repatriëring 20-jarige Parweiz Sangari dan toch uitgesteld

Bewerkt door: Annelies De Becker −04/07/12, 00u20 − Bron: belga.be

De 20-jarige Afghaan Parweiz Sangari wordt vandaag dan toch niet op een vliegtuig naar zijn thuisland gezet. Dat zei zijn advocate Kati Verstrepen gisterenavond. Eerder op de dag had de dienst Vreemdelingenzaken nog geweigerd een nieuwe asielaanvraag te behandelen omdat er onvoldoende nieuwe elementen zouden geweest zijn, maar daartegen gaan Parweiz en zijn advocate nu in beroep. Die zaak kan echter pas vanaf morgen worden gepleit.

© photo news.

"Het kan nog steeds alle kanten uit", blijft Verstrepen voorzichtig. "Maar aangezien de

beroepsprocedure opschortend werkt, zal de repatriëring van woensdag al zeker niet plaatsvinden." Volgens Verstrepen zal de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen nu moeten beslissen of er

voldoende redenen zijn om de nieuwe asielaanvraag van Parweiz te bestuderen. Indien dat alsnog het geval is, zal de repatriëring voor onbepaalde duur worden uitgesteld. Of Parweiz dan weer kan

vrijkomen, is niet duidelijk.

Indien de Raad oordeelt dat het dossier niet opnieuw behandeld moet worden, is het verhaal volgens Verstrepen allicht ten einde. Er blijft nog wel een nieuwe aanvraag tot regularisatie hangende, maar het is lang niet zeker dat die opschortend zou werken.

Beroep van Parweiz opnieuw afgewezen: hij moet het land uit

Bewerkt door: Steffi Ophalvens −05/07/12, 17u23 − Bron: belga.be

DM UPDATEDe nieuwe asielaanvraag van de 20-jarige Afghaan Parweiz Sangari moet dan toch niet worden behandeld. Dat heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen beslist na een beroepsprocedure die er eerder nog voor had gezorgd dat de repatriëring van Parweiz woensdag uitgesteld moest worden. Zijn advocate twijfelt nog over verdere stappen.

"Wat de asielaanvraag betreft is het nu einde verhaal", geeft advocate Kati Verstrepen aan. "Maar er is wel nog een regularisatieaanvraag hangende. Zowel de dienst Vreemdelingenzaken als

staatssecretaris Maggie De Block kunnen nog beslissen om Parweiz alsnog te laten blijven."

Die laatste procedure werkt weliswaar niet opschortend, wat in theorie betekent dat er nu een nieuwe datum kan gezocht worden voor de repatriëring. Volgens Verstrepen heeft Parweiz echter de garantie gekregen dat er een uitspraak zal komen voor de uitwijzing effectief plaatsvindt.

Europees Hof

Intussen overweegt Verstrepen nog verdere gerechtelijke stappen. "Ik ben van mening dat er bij de afwijzing van het behandelen van de asielaanvraag een aantal regels overtreden zijn wat betreft de rechten van de mens", zegt ze. "Mogelijk stappen we dus nog naar het Europees Hof. Ook die procedure werkt niet opschortend, maar we kunnen wel vragen om de zaak bij hoogdringendheid te behandelen zodat er toch nog een oordeel komt voor de repatriëring."

De 20-jarige Parweiz verblijft al sinds 2008 in ons land, nadat zijn vader zou zijn vermoord bij een afrekening. Hij zou goed geïntegreerd zijn en een gezin uit Boechout wil hem graag adopteren.

Ook Europees Hof wijst verzoek Parweiz Sangari af

Bewerkt door: Karen Van Eyken −06/07/12, 21u06 − Bron: belga.be

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft vanavond al geoordeeld dat er geen sprake is van mensenrechtenschendingen bij de beslissing om de nieuwe asielaanvraag van Parweiz Sangari niet te behandelen. Dat meldt de advocate van Parweiz, Kati Verstrepen. Volgens meester Verstrepen zijn nu echt alle juridische mogelijkheden uitgeput, wat betekent dat de repatriëring maandagochtend om 06.15 uur zoals gepland zal kunnen doorgaan.

"Dat is uiteraard een erg zware beslissing om dragen", zegt Verstrepen in naam van Parweiz en het gezin dat hem wilde adopteren. "We vinden het vooral eigenaardig dat de asielaanvraag niet meer bekeken wordt, hoewel er een brief is opgedoken van de oom van Parweiz die inhoudelijk niet wordt betwist. Men heeft enkel een weigering uitgesproken om formele redenen, namelijk omdat de brief er in theorie al in 2008 moest zijn om mee te tellen in het dossier."

Volgens Verstrepen beseft de Dienst Vreemdelingenzaken maar al te goed dat Parweiz in Afghanistan gevaar loopt, maar weerhoudt dat hen er toch niet van hem uit te wijzen.

De advocate begrijpt naar eigen zeggen ook niet dat voor Parweiz geen uitzondering kan worden gemaakt in het kader van de regularisatie. "Voor Scott Manyo kon dat blijkbaar wel, en de beide dossiers zijn volledig gelijklopend."

Facebook-actie laatste hoop voor Parweiz Sangari