• No results found

Jaarverslagen

Academisch Medisch Centrum Amsterdam

Economische

verantwoordelijkheden

Concessies In 2011 is het AMC begonnen met de Lean-filosofie. Dit is een verbeterfilosifie en – methodiek die bijdraagt aan de doelstelllingen van het AMC. De volgende uitgangspunten staan centraal:

- verbeteren op basis van een lange-termijnfilosofie; - Mensen laten excelleren;

- Procesoptimalisatie; - Problemen oplossen.

Door Lean in te voeren laat het ziekenhuis zien dat er voordeel te behalen valt op bovenstaande uitgangspunten. Dus de ‘net harm’ wordt toegegeven (indirect) en er wordt verantwoordelijkheid genomen.

Sociale

verantwoordelijkheden

Concessies In het AMC wordt beoogd om vitaal bedreigde patiënten vroegtijdig te herkennen. Er zijn aanwijzingen dat door eerder herkenning van de vitaal bedreigde patiënt het aantal reanimaties, ongeplande IC-opnames en sterfte kunnen worden teruggedrongen. Omdat de literatuur niet conclusief is, loop er echter nog een multi-central trail waarvan de resultaten medio 2012 bekend worden. Vooruitlopend op de resultaten is in 2011 op 20 afdelingen het Spoed Interventie Systeem ingevoerd.

Het ziekenhuis erkent dat het eerder herkennen van vitaal bedreigde patiënten het aantal reanimaties, ongeplande IC-opnames en sterfte kunnen terugdringen. Bovendien neemt het ziekenhuis verantwoordelijkheid door niet de resultaten van het onderzoek af te wachten, maar alvast maatregelen te nemen door het Spoed Interventie Systeem in te voeren. Ecologische

verantwoordelijkheden

Concessies Het AMC hecht aan respect voor dieren en aan openheid over het gebruik van proefdieren in biomedisch onderzoek. Dierproeven worden in het AMC uitgevoerd in het Animal Research Institute. Conform de Wet op de Dierproeven mag dat pas nadat een positief advies is gegeven door een Dierenexperimentencommissie.

Het AMC geeft in het jaarverslag uitgebreid openheid over het gebruik van dieren voor biomedisch onderzoek: Het ziekenhuis geeft de ‘net harm’ toe. Bovendien neemt het ziekenhuis verantwoordelijkheid door samen te werken met de Dierenexperimentencommissie.

55

Albert Schweitzer ziekenhuis

Economische

verantwoordelijkheden

Rechtvaardiging Het Algemeen Dagblad publiceert ieder jaar de

ziekenhuizen Top 100. Het Albert Schweitzer ziekenhuis eindigde op een 54 plaats. Het ziekenhuis reageert hierop door te zeggen dat deze positie het voordeel heeft dat het ziekenhuis bruikbare verbeterpunten aangereikt krijgt.

Door deze reactie wordt de (matige) beoordeling gerationaliseerd: het ziekenhuis neemt wel

verantwoordelijkheid maar geeft geen ‘net harm’ toe. Sociale

verantwoordelijkheden

Concessies Patiënten die langere tijd (vijf dagen of meer) op de Intensive Care hebben gelegen, kunnen daaraan specifieke klachten overhouden. Deze klachten zijn het gevolg van het lange liggen in een ongemakkelijke positie vaak buiten bewustzijn en met beademing. Voor deze doelgroep is het ziekenhuis gestart met een ‘post-IC-polikliniek’. Het doel is het bieden extra service aan de ex-patiënt en meer efficiency in de zorg.

Het ziekenhuis geeft door het starten van een post-IC-polikliniek toe dat er ‘net harm’ optreed voor de patiënt door het lange liggen in een ongemakkelijke positie. Ook al is dit niet door ontstaan door het toedoen van het ziekenhuis, ze neemt wel verantwoordelijkheid hiervoor.

Ecologische

verantwoordelijkheden

Ontkenning Ondanks dat in het jaarverslag vermeld staat dat milieu een aandachtgebied is in het ziekenhuisbeleidsplan in de periode 2010 – 2013 worden er slecht cijfers

gepresenteerd van de hoeveelheid afval per categorie. Er wordt niet gesproken over de gevolgen van de bedrijfsvoering op het milieu. Met andere woorden: het ziekenhuis erkent het ziekenhuis niet de ‘net harm’ en neemt ook geen verantwoordelijkheid op dit aspect.

Canisius Wilhelmina ziekenhuis

Economische

verantwoordelijkheden

Ontkenning Elsevier publiceert ieder jaar ´de beste ziekenhuizen 2011´. Dit is een ranglijst die samengesteld wordt op basis van verschillende indicatoren, onder andere veilige en effectieve medische zorg, patiëntgerichtheid. Het CWZ kwam in 2011 matig uit de test. In het jaarverslag wordt hier echter niet over gesproken.

Het ziekenhuis geeft dus geen ´net harm´ toe en neemt ook geen verantwoordelijkheid.

Sociale

verantwoordelijkheden

Excuus Het melden van (bijna-)incidenten patiëntenzorg gebeurt digitaal via het meld- en verbetersysteem. Ten opzichte van 2010 is er een stijging van 4% in het aantal meldingen. De enige verklaring die het CWZ geeft hiervoor is de invoering van een nieuw meldformulier. Het oude

56 meldformulier nam namelijk veel tijd in beslag en dat demotiveerde het invullen.

De ‘net harm’ wordt toegegeven, de stijging van het aantal meldingen wordt namelijk benoemd, maar er wordt geen verantwoordelijkheid genomen. Daarom hoort dit in de categorie ‘excuses’.

Ecologische

verantwoordelijkheden

Concessies De factor ‘energie’ is steeds belangrijker geworden. De milieudienst is bij de bouw van een nieuw deel van het ziekenhuis structureel ingeschakeld. Dat gebeurt ook bij overige milieubelastende en milieubeschermende activiteiten. Het energieverbruik loop door de toename van apparatuur onvermijdelijk op, maar het CWZ weet door het opwekken van eigen elektra via gasmotoren de belasting voor het milieu toch te beperken.

Het ziekenhuis geeft de ‘net harm’ toe en neemt hier ook verantwoordelijkheid voor.

Persberichten

Kennemer Gasthuis verwisselt doden

Sociale

verantwoordelijkheden

Concessies Het Kennemer Gasthuis heeft twee lichamen van overledenen met elkaar verwisseld. Een van de overledenen was toen al begraven.

Het ziekenhuis heeft de nabestaanden excuses aangeboden en de fout voor onderzoek aan de inspectie gemeld.

Het ziekenhuis neemt door dit handelen

verantwoordelijkheid voor de fouten en geeft de ‘net harm’ toe.

Bestrijding bacterie Maasstad ziekenhuis ging niet foutloos

Economische

verantwoordelijkheden

Concessies Bij de pogingen om de multiresistente

Klebsiellabacterie te ondertukken, is niet alles goed gegaan. De juiste procedures zijn aangewend, maar bij de uitvoering daarvan zijn fouten gemaakt. Dat heeft de algemeen directeur gezegd.

De directeur concludeert dit omdat de bacterie na het ontdekken zich toch heeft verspreid onder de

patiënten.

Het ziekenhuis geeft de ‘net harm’ toe en neemt ook verantwoordelijkheid door aan te geven dat de

57

Situatie op intensive care VUmc alarmerend

Economische

verantwoordelijkheden

Ontkenning De zorg voor patiënten op de intensive care van het medisch centrum is ernstig in gevaar. Dit kwam naar voren door de dood van een longpatiënt. Het ziekenhuis probeerde de zaak in de doofpot te stoppen, waarna de longchirurg zelf naar de inspectie stapte.

Het feit dat het ziekenhuis deze zaak stil wilde houden, geeft aan dat het ziekenhuis geen

verantwoordelijkheid neemt voor de situatie en de ‘net harm’ wordt hierdoor niet toegegeven.

Opnamestop ziekenhuisafdeling Den Bosch wegens MRSA

Economische

verantwoordelijkheden

Concessies Het Jeroen Bosch ziekenhuis heeft een opnamestop afgekondigd voor de verpleegafdeling Orthopedie. JBZ heeft alle noodzakelijke maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

Het ziekenhuis toont hiermee verantwoordelijkheid voor de kwestie en geeft de ‘net harm’ toe door zelf een persbericht te verspreiden over het constateren van de MRSA-bacterie.

Operatiekamers ziekenhuis Twente gesloten om vliegjes

Economische

verantwoordelijkheden

Concessies De operatiekamers van een locatie van de Ziekenhuis Groep Twente zijn vandaag enkele uren gesloten nadat in een steriele ruimte bij een operatiekamer vliegjes waren ontdekt.

Het was de tweede keer in korte tijd dat de

operatiekamers van het ziekenhuis last hadden van vliegen. Inspecteurs gaan de bouwconstructie van de operatiekamers controleren.

Doordat het ziekenhuis deze maatregel neemt, neemt ze verantwoordelijkheid voor de kwestie en ze geeft de ‘net harm’ toe door aan te geven dat er vliegen geconstateerd zijn.

Computerstoring treft Bovenij ziekenhuis

Economische

verantwoordelijkheden

Concessies Het BovenIJ ziekenhuis is getroffen door een storing van het computernetwerk. Hoewel het netwerk voor een groot deel weer hersteld is, worden er voor alle zekerheid geen nieuwe patiënten opgenomen via de spoedeisende hulp en poliklinieken. De storing heeft niet geleid tot gevaarlijke situaties voor patiënten. Het ziekenhuis heeft de storing gemeld bij de Inspectie van Gezondheidszorg.

58 Door de maatregelen die genomen zijn en het feit dat de storing is gemeld bij de Inspectie van

Gezondheidszorg laat het ziekenhuis zien dat ze verantwoordelijkheid neemt en geeft de ‘net harm’ toe.