• No results found

4.3 Uitkomsten van interviews en netwerkbijeenkomsten

Uit de samenvatting die van de interviewresultaten is gemaakt komt naar voren dat er grote tegenstellingen aanwezig zijn tussen de belangen en verwachtingen binnen de groep partners van PeoplePro. Het spanningsveld dat binnen PeoplePro is waar te nemen, kan worden aangeduid met de kwestie of het netwerk PeoplePro naast een plek om kennis en opdrachten uit te wisselen ook een netwerk zou moeten zijn dat actief de markt op gaat en een commercieel belang nastreeft.

Belangen, verwachtingen en achterliggende motieven

Nadat alle partners voor zichzelf duidelijk hebben gemaakt waar voor hen persoonlijk de belangen en verwachtingen lagen na het lezen van de interviewresultaten, is er een discussie losgebarsten over de bovengenoemde kwestie tijdens een tweetal netwerkbijeenkomsten. Aan het eind van deze discussies

is verduidelijkt dat behalve de initiatiefnemer, geen van de partners belang en behoefte heeft om met PeoplePro commercieel actief de markt te betreden. Dit was een bevestiging van de resultaten die in de interviews al naar voren waren gekomen. De partners voelen er niets voor om de acties te ondernemen om als PeoplePro een onderscheidend label te zijn op de markt. Voor hen ligt het belang er niet in om PeoplePro actief in de markt te profileren als zijnde een netwerkorganisatie dat voor elke klantvraag een mogelijke oplossing kan bieden.

Dit breed gedragen standpunt wordt veroorzaakt door het feit dat de partners naar eigen zeggen veel waarde hechten aan zelfstandigheid en keuzevrijheid. Men wil graag de touwtjes in eigen handen houden wanneer het gaat om zaken als profilering, acquisitie en marktbenadering. Men voelt er bovendien niets voor om zich te binden aan een organisatie waar men zich moet houden aan allerlei commerciële en zakelijke afspraken, waar een afhankelijkheidsrelatie wordt aangegaan, en waar de bewegingsvrijheid in zekere mate wordt beperkt.

Een aantal partners wil de merknaam PeoplePro niet laden, omdat hun eigen merknaam inmiddels hun handelsmerk is geworden. Deze groep is in grotere mate afhankelijk van een continue instroom van opdrachten. Ze benadrukken dat ze graag een eigen netwerk willen opbouwen en onder eigen naam opereren in plaats van onder de naam van andere bureaus. Ze zien hier een belangenverstrengeling optreden wanneer ze ook als PeoplePro de markt op zouden gaan en maken duidelijk de keuze om alleen de eigen organisatie in de markt te zetten.

De andere partners werken hoofdzakelijk op langdurige interim projecten en geven aan überhaupt weinig behoefte te hebben aan een instroom van opdrachten via PeoplePro. Ze gaan van opdracht naar opdracht en gaan pas actief op zoek wanneer ze klaar zijn met hun werk als interimmer bij de klant. Ze geven aan minder behoefte te hebben aan een heldere profilering en een duidelijke acquisitiestrategie. Bovendien komen ze nu al tijd tekort, hebben ze genoeg opdrachten voorhanden en wenden zich al tot andere adviesbureaus/intermediairs wanneer er geen opdrachten binnen het eigen persoonlijk netwerk voorhanden is. Deze groep doet zelf weinig aan directe acquisitie en heeft daarom naar eigen zeggen ook geen behoefte om dit met het netwerk dan wel te gaan doen, en hiervoor investeringen te maken. De groep partners zoekt alleen een plek om kennis uit te wisselen, opdrachten mogelijk door te verwijzen en te sparren met collega’s die ze anders niet hebben als zelfstandig HR-adviseur.

Het belang van de initiatiefnemer van het netwerk om een samenwerkingsverband op te starten is er hoofdzakelijk in gelegen om zelf een grotere cliëntèle te krijgen en een betere marktbediening te bewerkstelligen. Het kunnen bieden van een hoogwaardige dienstverlening op alle aspecten binnen HRM aan zijn eigen klanten is de hoofdredenen geweest om het netwerkverband op te starten. Hij kan dit onmogelijk alleen bereiken, maar wil dit wel doen zonder dat hij zijn keuzevrijheid en zelfstandigheid op hoeft te geven. Vanuit dit belang is het oude netwerkconcept opgesteld en de interesse ontstaan om te kijken op welke wijze dit netwerk beter in staat kan worden gesteld om

aansluiting te bereiken met de markt. Hij is ervan overtuigd dat de betrokkenheid bij een HRM-netwerk een versterkend effect heeft op zijn eigen acquisitiekracht. Zo heeft hij in het afgelopen jaar ervaren dat het noemen van het netwerk een positieve impact heeft gehad op zijn oude en nieuwe klantrelaties. Al met al heeft hij dus wel de behoefte om het netwerk weloverwogen in de markt te zetten en de daarvoor benodigde acties te ondernemen.

Verwachtingen in toekomst

Alle geïnterviewde personen (inclusief de initiatiefnemer) zien PeoplePro alleen als een plek waar kennis kan worden gedeeld, waar wederzijdse ondersteuning mogelijk is, waar intervisie plaats kan vinden, waar in voorkomende gevallen opdrachten uitgewisseld kunnen worden, en waar bovenal een inspirerende omgeving aanwezig is om nieuwe kennis op te doen en goede contacten te ontwikkelen met gelijkgestemde collega’s. Mochten er toevallig klanten geïnteresseerd zijn in het netwerk, dan zal pas op dat moment gekeken worden of de personen in het netwerk een oplossing kunnen bieden. Het actief proberen te acquireren zien de partners, op de initiatiefnemer na, echter niet als doel van het netwerk.

De verwachting van de initiatiefnemer gaat nog een stapje verder en heeft al vorm gekregen in de uitwerking van het huidig netwerkconcept om met het netwerk ook commercieel actief de markt op te gaan. Hij is van mening dat er nu wel tot concrete actie moet worden overgegaan om PeoplePro in de markt te zetten.

H

OOFDSTUK

5: C

ONCLUSIES EN AANBEVELINGEN

Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek wordt een antwoord gegeven op de centrale vraagstelling van het onderzoek. In de eerste paragraaf worden de conclusies weergegeven. In de tweede paragraaf worden een tweetal aanbevelingen gedaan. Het hoofdstuk eindigt met een kritische blik over de waarde van de conclusies en aanbevelingen aan de hand van de sterke en minder sterke kanten van het onderzoek.