• No results found

Uitgewerkte interviews nav opdracht Aantal afgenomen interviews:

Centrale vraag: Waar denk je aan als je aan het verleden denkt? Interview met L:

Ik ga je enkele vragen stellen over het verleden. Met het verleden bedoel ik, alles wat heel erg lang geleden was tot en met alles dat nog maar kortgeleden heeft plaatsgevonden en ook past bij jouw persoonlijke, familiaire, verleden of Nederland of een ander land.

1. Wat vond je van de opdracht?

Leuk, tegen mijn ouders verteld en die waren er ook enthousiast over. Ze vonden het leuk dat u mij had uitgekozen daarvoor. En ik heb wel geprobeerd om eraan te denken toen ik op vakantie was. Dus ja, leuke opdracht.

2. Hoe heb je de opdracht aangepakt? Liep je nog tegen dingen aan?

Euhm, nou mijn moeder was er heel fanatiek in. Die zei de hele tijd: Moet je niet aan je opdracht werken? Mam, ik lig hier net op het strand, kom op zeg. Maar toen had ze dus een kerkje gevonden op het strand en toen zijn we daar even heen gelopen. Dat vind ik altijd wel interessant om te zien.

3. Kun je beschrijven wat je hebt meegenomen naar dit gesprek?

Ik heb een foto op mijn telefoon samen met mijn moeder sta ik daar. We vonden het leuk om het kerkje even te bekijken, maar we konden er niet in, het was gesloten. Het kerkje stond aan het water. Dus als je de branding op kwam, stond het in het water, maar als je dichterbij kwam zag je hoe dit gedaan werd. En, ja dat vind ik wel leuk om te zien.

4. Waarom heb je voor dit kerkje gekozen?

Nou, ik heb niet echt specifiek het verhaal erachter opgezocht. Ik vind het leuk om te zien. 5. Waarom is dit volgens jou geschiedenis?

Omdat het er al langer staat en het heeft een verhaal en dit was dan nog een, hoe noem je, het was niet heel groot een klein kerkje en het wordt niet veel bezocht door mensen zoals een kerk in Amsterdam ofzo. Een klein plaatsje, dat vind ik altijd wel wat hebben.

6. Dat is hoe jij geschiedenis ziet?

Ja, ik vind de grote lijnen vind ik mooi, Eerste en Tweede Wereldoorlog vind ik interessant maar juist de kleine verhaaltjes vind ik toch het leukst, grappigst en persoonlijkst.

7. Zou je op school meer willen doen met deze persoonlijke geschiedenis? Ik vind dat school het goed doet.

8. Heb je het weleens over het verleden met klasgenoten of vrienden? Zo ja, waar gaat dat dan over?

Nee, zover gaat mijn liefde naar geschiedenis nog niet.

55

Ja, dan kijk ik meestal met mijn vader naar dingen als oude schietfilms en dan vertelt hij over vroeger dat hij dat al keek. En kleding die je terugziet, die je nu niet meer hebt. En geweren die vroeger gebruikt werden. Dat vind ik wel interessant.

10. Kun je nog een ander voorbeeld noemen waaruit blijkt dat geschiedenis voor jou belangrijk is? Euhm, ik vind Dodenherdenking hoe dat nu gebeurd, heel mooi. Ja, als de Tweede

Wereldoorlog nooit gebeurd was, dan was er niet zo’n dag. Het is natuurlijk heel droevig, maar je komt wel met van alles samen. Dat vind ik altijd wel mooi aan geschiedenis.

11. Waarom is die Dodenherdenking voor jou belangrijk?

Euh, het is toch gebeurd en het is verschrikkelijk wat er gebeurd is en ik vind dat je dat wel moet gedenken. Voor de mensen die nu nog leven en later als ze niet meer leven. Dat er toch nog aan gedacht wordt en dat dat nooit meer moet gebeuren.

12. Denk je dat het mogelijk is om datgene wat jij aan geschiedenis belangrijk vindt ook in de les te gebruiken? Zit daar verschil tussen?

Nee, ik vind eigenlijk de verhalen die er verteld worden die spreken mij wel aan, ik vind het interessant, niet saai, het wordt in detail uitgelegd. Ik vind het wel goed.

13. Is het weleens voorgekomen dat je in je dagelijks leven iets meemaakte dat aansloot bij datgene wat je bij geschiedenis op school leert of geleerd hebt?

nee, eigenlijk niet.

14. Is geschiedenis voor jouw als persoon belangrijk?

Euhm, ja ik vind het altijd leuk om te luisteren naar hoe het is gegaan en ik kan er een beeld bij brengen. Dan is het voor mij leuk. Ik snap ook wel dat mensen het saai vinden, omdat het vroeger is gebeurd, maar ik vind het leuk.

15. Is het weleens voorgekomen dat je bij geschiedenis iets geleerd hebt dat aansloot bij jouw dagelijks leven?

Nou, het zal vast wel een keer voorkomen, maar kan daar niet zo 1,2,3 opkomen. 16. Heb je nog iets gezegd waar je op terug wilt komen?

nee

Interview 2: Leerling M.

Centrale vraag: Waar denk je aan als je aan het verleden denkt?

Ik ga je enkele vragen stellen over het verleden. Met het verleden bedoel ik, alles wat heel erg lang geleden was tot en met alles dat nog maar kortgeleden heeft plaatsgevonden en ook past bij jouw persoonlijke, familiaire, verleden of Nederland of een ander land.

1. Wat vond je van de opdracht?

56 maken, maar uiteindelijk dat lukt het wel.

2. Hoe heb je de opdracht aangepakt? Liep je nog tegen dingen aan?

Eerst had ik wat anders gedaan, maar weet meer niet precies wat. Nou ja, dit klopt niet. Ik kan beter een stukje schrijven, want ik ben beter in schrijven, omdat ik zelf voor de krant schrijf ik Heiloo. Dus dacht ik, laat ik maar een stukje schrijven.

3. Kun je beschrijven wat je hebt meegenomen naar dit gesprek?

Geschiedenis is verleden, al geweest. Geschiedenis is iets wat de toekomst bepaalt. Alles wat je in het verleden doet, heeft gevolgen voor de toekomst. Als er vroeger ook maar één dingetje anders zou zijn gelopen, zouden de dingen in het heden ook anders geweest zijn. Geschiedenis heeft iets interessants maar ook iets aparts. Alles wat je doet heeft gevolgen voor de toekomst, hoe klein je keuze ook is. En alles wat je al hebt gedaan is geschiedenis.

4. Is geschiedenis voor jouw als persoon belangrijk?

Ja, best wel. Dingen die al gebeurd zijn, hebben toch invloed op wat je nu doet en wat je nu bent.

5. Heb je het weleens over het verleden met klasgenoten of vrienden? Zo ja, waar gaat dat dan over?

Euh, wel over dingen die gebeurd zijn bij ons, maar niet supervaak.

6. Heb je het weleens over het verleden met je ouders/verzorgers? Zo ja, waar gaat dat dan over? Ja af en toe. Mijn broer komt vaak met rare feitjes en dan hebben we daar een discussie over. 7. Kun je nog een ander voorbeeld noemen waaruit blijkt dat geschiedenis voor jou belangrijk is?

Ja, door dat wat er vroeger gebeurd is, de dingen die we nu hebben…, kunnen wij nu dingen doen, zoals naar school.

8. Wat vind je van de lessen geschiedenis in de klas? Heel interessant. Ik vind geschiedenis heel interessant.

9. Denk je dat het mogelijk is om datgene wat jij aan geschiedenis belangrijk vindt ook in de les te gebruiken?

Ja, ik denk het wel.

10. Is het weleens voorgekomen dat je in je dagelijks leven iets meemaakte dat aansloot bij datgene wat je bij geschiedenis op school leert of geleerd hebt?

Euh… kan zo niks bedenken.

11. Is het weleens voorgekomen dat je bij geschiedenis iets geleerd hebt dat aansloot bij jouw dagelijks leven?

Zou het niet weten.

12. Wat is de kern van het stukje dat je geschreven hebt?

Dat alles wat je doet, dat dat gevolgen heeft voor de toekomst. Alles wat er gebeurd is, heeft gevolgen voor nu.

57 13. Heb je nog iets gezegd waar je op terug wilt komen?

Nee.

Leerling gaf aan dat in eerste instantie zij een foto van zichzelf met haar opa had om te bespreken. Ivm overlijden van haar opa, wilde ze hier toch liever niet over doorpraten en koos ze voor een tekstje.

Leerling 3: N

Centrale vraag: Waar denk je aan als je aan het verleden denkt?

Ik ga je enkele vragen stellen over het verleden. Met het verleden bedoel ik, alles wat heel erg lang geleden was tot en met alles dat nog maar kortgeleden heeft plaatsgevonden en ook past bij jouw persoonlijke, familiaire, verleden of Nederland of een ander land.

1. Wat vond je van de opdracht?

Ik vond het wel interessant. Ik moest ook wel goed nadenken over wat betekent geschiedenis ik nou echt voor mij. Want, dat is niet echt iets waar je snel bij stilstaat. Dus daar moest ik wel even goed over nadenken. Zoals in het verhaaltje staat; mijn oma komt uit Indonesië, met ook de Tweede Wereldoorlog, dat vond ik wel interessant.

2. Hoe heb je de opdracht aangepakt? Liep je nog tegen dingen aan?

Euhm, ik heb aan mijn oma gevraagd hoe ze dat ervaren heeft, ze was toen best wel jong, dus ze wist niet heel veel meer. Op die manier ben ik een beetje gaan kijken van ‘wat is mijn blik daarop’ met alle geschiedenislessen die we gehad hebben en alle informatie die we gehad hebben over die tijd. Dat heb ik geprobeerd om te zetten in tekst.

3. Waarom is dit volgens jou geschiedenis?

Omdat het mijn verleden is, zeg maar. Het is waarom ik nu hier ben in plaats van dat ik in Indonesië zou kunnen zijn. Enne, hoe allemaal oorzaken hiernaar ertoe geleid hebben dat ik nu hier ben.

4. Kun je iets meer vertellen over het verhaal van je oma?

Mijn oma is in Indonesië geboren en na WO II was er veel spanning daar en uit veiligheid zijn ze toen gevlucht naar Nederland. Ik weet niet precies waarom dat Nederland geworden is. Ze waren echt Indonesisch van nationaliteit, geen Nederlanders die eerder geëmigreerd waren. 5. Waarom is dit volgens jou belangrijk?

Omdat het mijn oma is.

6. Is geschiedenis voor jouw als persoon belangrijk?

Ja, ik vind van wel. Want nu snap je wel beter bijvoorbeeld de dingen die eraan de hand zijn; Amerika, Rusland, het nieuws kun je beter begrijpen en dat is iets dat invloed heeft op je leven. 7. Heb je het weleens over het verleden met klasgenoten of vrienden? Zo ja, waar gaat dat dan

over?

euh… ik denk dat als er iets groots in het nieuws gebeurd, Trump bijvoorbeeld, dan heb je het er wel sneller over. Maar verder niet veel.

58

8. Heb je het weleens over het verleden met je ouders/verzorgers? Zo ja, waar gaat dat dan over? Euhm, ook een beetje als het nieuws, verder niet veel.

9. Wanneer, op welk moment, voel jij je verbonden met het verleden?

Ja, dat denk ik wel. Omdat mijn oma er vandaan komt, voel ik me wel verbonden met dat tijdperk.

10. Kun je nog een ander voorbeeld noemen waaruit blijkt dat geschiedenis voor jou belangrijk is? Ik vind het belangrijk om te weten hoe bepaalde groepen mensen behandeld zijn door de jaren heen, zodat je niet een opmerking maakt over iemand terwijl dat heel racistisch over kan komen, op die manier.

11. Kun je uitleggen waarom dit voor jou belangrijk is? Dat ik meer de achtergronden van mensen ken. 12. Wat vind je van de lessen geschiedenis in de klas?

Ik vind ze wel interessant, het scheelt dat je wat meer weet. Het is een herhaling van eerdere jaren. Ik vind het wel interessant, vooral filmpjes.

13. Denk je dat het mogelijk is om datgene wat jij aan geschiedenis belangrijk vindt ook in de les te gebruiken?

Ja, ik denk het wel.

14. Is het weleens voorgekomen dat je in je dagelijks leven iets meemaakte dat aansloot bij datgene wat je bij geschiedenis op school leert of geleerd hebt?

Niet dat ik weet.

15. Is het weleens voorgekomen dat je bij geschiedenis iets geleerd hebt dat aansloot bij jouw dagelijks leven?

Niet dat ik zo snel kan bedenken.

16. Heb je nog iets gezegd waar je op terug wilt komen? nee, eigenlijk ook niet.

59

Centrale vraag: Waar denk je aan als je aan het verleden denkt? Interview met LS

Ik ga je enkele vragen stellen over het verleden. Met het verleden bedoel ik, alles wat heel erg lang geleden was tot en met alles dat nog maar kortgeleden heeft plaatsgevonden en ook past bij jouw persoonlijke, familiaire, verleden of Nederland of een ander land.

1. Wat vond je van de opdracht?

Euhm, ik dacht het heel moeilijk zou zijn, maar toen ging het er met mijn moeder over hebben en toen was het eigenlijk best wel makkelijk.

2. Hoe heb je de opdracht aangepakt? Liep je nog tegen dingen aan?

Heb met mijn moeder overlegt en het eerste wat in mij opkwam, heb ik gedaan. Dus heb ik een foto met mijn opa gemaakt. Mijn opa is degene die mij alle geschiedenisverhalen verteld, over de Tweede Wereldoorlog enzo en dat vind ik het leukste eraan. Daarom had ik een foto gemaakt met mijn opa.

3. Waarom heb je voor de foto met je opa gekozen?

Omdat altijd als ik iets wil vragen over projecten van school over geschiedenis, dan kan hij er heel enthousiast over vertellen en dat vind ik zo leuk om te zien. Hij wordt er ook echt vrolijk van. Hij vindt het ook leuk om erover te lezen, werkt ook in een museum. Ik mag graag naar hem luisteren.

4. Waarom is een foto van je opa volgens jou geschiedenis?

Ik denk dat mijn opa toch wel het verste teruggaat qua geschiedenis. Hij heeft een hele

tijdsperiode meegemaakt die ik niet heb meegemaakt, zo staat de geschiedenis het dichtste bij mij.

5. Waarom is geschiedenis voor jou belangrijk?

Ja, zeker, ik denk dat je moet leren van wat er goed en niet goed is gegaan in het verleden. Ik denk dat belangrijk is.

6. Leg dat eens uit?

Bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog is een heel groot voorbeeld. Ik denk dat dat goed laat zien dat we ervan moeten leren, over hoe we met elkaar om moeten gaan. Om dat in de toekomst niet meer te laten gebeuren.

Mijn opa vindt dat ook een heel interessant onderwerp, hij heeft er zelf ook onderzoek naar gedaan.

7. Heb je het weleens over het verleden met klasgenoten of vrienden? Zo ja, waar gaat dat dan over?

Ja, gewoon over verhalen die we met elkaar vergelijken. Zoals de schoolopdracht over

familieverhalen. Daar heb ik het wel met anderen over en dan vergelijken we die verhalen. Wat hebben je opa’s en oma’s meegemaakt?

Dat vond ik heel leuk om te doen. Toen had ik het verhaal van mijn andere opa, die is al overleden. Hij was iets van dertig tijdens de oorlog en die heeft het bewust meegemaakt. Het verhaal is ook aangrijpend, vind ik.

60 8. Waar gaat dat verhaal over?

Wij wonen in het huis waar mijn opa ook gewoond heeft. Achter het huis ligt een landje

genaamd ‘Bomwaid’. En dat heet zo omdat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog een bom was gevallen. Dus dat is wel heel interessant, daar heb je het weleens over. Mazzel dat de bom het huis niet heeft geraakt. Er iets niets meer van te zien, ze hebben de krater dichtgegooid. 9. Het uitwisselen van verhalen met elkaar, is dat ook geschiedenis voor jou?

Ja, dat vind ik het leukste eraan. Met elkaar over dat soort dingen praten. Moeilijke woorden die we moeten leren, vind ik niet zo. Maar de verhalen die mensen beleefd hebben, dat vind ik het leukste.

10. Wat vind je zo leuk aan die verhalen?

Omdat het zo echt is, op internet lees je van alles, maar als je met een persoon praat en die alles in detail kan vertellen, dat is heel speciaal denk ik.

11. Heb je het weleens over het verleden met je ouders/verzorgers? Zo ja, waar gaat dat dan over? Ja, zeker. Vooral op 4 en 5 mei, dan hebben we het ook over hoe mijn opa dat deed in de oorlog en dat we blij mogen zijn dat we nu in vrijheid leven.

12. Wat vind je van de lessen geschiedenis in de klas? Lessen vind ik leuk, eerdere jaren was het slechter.

13. Jij vindt de verhalen heel interessant, zie je dat genoeg terug in de lessen?

Ja, ik onthoud de dingen die er dan bij worden verteld. Bijvoorbeeld zo’n begrip als feminisme koppel ik aan een verhaal dat is verteld over Beyoncé. Die connectie onthoud ik dan voor een toets. Om gebeurtenissen van nu te vergelijken met dingen uit de geschiedenis, zodat je jezelf erin kunt herkennen.

14. Is het weleens voorgekomen dat je in je dagelijks leven iets meemaakte dat aansloot bij datgene wat je bij geschiedenis op school leert of geleerd hebt?

euh… ik denk dat ik met mijn opa erover aan het praat. Dan hebben we het over iets dat ik in de klas gehad heb en dan bespreek ik dat met hem, dat vindt hij heel erg leuk. En dan zegt ie van ja, ik heb dit daar meegemaakt en dan komt dat zo weer terug.

15. Is het weleens voorgekomen dat je bij geschiedenis iets geleerd hebt dat aansloot bij jouw dagelijks leven?

Ik denk dat voorbeeld van Beyoncé, die koppeling met wat je nog steeds terugziet, ook op sociale media. Daar zie je ook vrouwen die daarvoor strijden.

16. Vindt je dat prettig, de verbinding tussen verleden en actualiteit? Ja, dat helpt mij met het onthouden van dingen.

17. Heb je nog iets gezegd waar je op terug wilt komen? Nee

61

Centrale vraag: Waar denk je aan als je aan het verleden denkt? Interview met T.

Ik ga je enkele vragen stellen over het verleden. Met het verleden bedoel ik, alles wat heel erg lang geleden was tot en met alles dat nog maar kortgeleden heeft plaatsgevonden en ook past bij jouw persoonlijke, familiaire, verleden of Nederland of een ander land.

1. Wat vond je van de opdracht?

Geschiedenis fascineert mij gewoon, dus voor mij was het een leuke opdracht om te doen. 2. Kun je beschrijven wat je hebt meegenomen naar dit gesprek?

Ik heb een printje gemaakt van een foto van een neergestort vliegtuig. Dat is gebeurd in een dorp in de buurt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eigenlijk is dat het eerste verhaal dat in mijn