• No results found

Uitdagingen bij de uitvoering van het nieuwe inburgeringsstelsel

gezinsmigranten en lerend stelsel

14.4 Uitdagingen bij de uitvoering van het nieuwe inburgeringsstelsel

Ten slotte hebben we gemeenten een open vraag gesteld over wat hen betreft de belangrijkste uitdaging is bij de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering per 01-01-2022.

Er zijn bij deze vraag door veel gemeenten meerdere uitda-gingen aangekaart. Een respondent zei hierover:

“Er zijn er te veel om op te noemen!”

In de antwoorden van gemeenten kunnen we een paar over-koepelende thema’s onderscheiden. De eerste uitdaging is het organiseren van aanbod samen met partners in de regio: gezamenlijk optrekken, niet alleen met regiogemeen-ten maar met alle betrokken partijen (bijv. ook DUO). Een gemeente zegt hierover het volgende:

“De mate van samenwerking op (sub)regionaal niveau. Gezien de relatief lage volumes is het qua efficiency nodig om een deel van de uitvoering (en de regie hierop) op dit niveau vorm te geven.”

“De verschillende betrokken organisaties en systemen laten aansluiten.”

Gemeenten maken zich zorgen over de zorg voor de kwali-teit bij het leveren van maatwerk bij kleine groepen, en of het mogelijk is genoeg volume voor alle leerroutes te creëren.

Een aansluitende uitdaging hierbij is het verwezenlijken van het duale karakter van de Wet: het samengaan van taal en participatie. Gemeenten maken zich zorgen over de

regierol richting gezinsmigranten is het uitdagend om met beperkte middelen te werken en tegelijkertijd de gewenste kwaliteit te kunnen leveren. Tegelijkertijd maken gemeenten zich zorgen over het organiseren van de financiën met de aanbieders voor Onderwijsroute, zoals onderstaand citaat illustreert:

“De beschikbare budgetten voor de leerroutes. Het risico is groot dat we uiteindelijk geen taalaanbieders hebben.”

Ten slotte komt naar voren dat een aantal gemeenten zich grote zorgen maakt over het waarborgen van de privacy en de gegevensuitwisseling tussen diverse partijen. De veilig-heid van de gegevens kan volgens sommige gemeenten nog niet voldoende worden geborgd. Aandacht voor ICT moet er ook uitgaan bij het bieden van voldoende maatwerk en de monitoring hiervan. Hoe de monitoring ingevuld gaat worden in het systeem, is vaak nog niet bekend.

Monitor gemeentelijk beleid arbeidstoeleiding vluchtelingen 2021Monitor gemeentelijk beleid arbeidstoeleiding en inburgering statushouders 2021 767676

1 Tijdlijn veranderopgave inburgering (VOI): https://www.rijksover-heid.nl/onderwerpen/immigratie–naar–nederland/inburgeren–

in–nederland/tijdlijn–veranderopgave–inburgering–voi 2 Razenberg, I., Kahmann, M. & De Gruijter, M. (2018). Mind the gap:

Barrières en mogelijkheden voor de arbeidsparticipatie van vluchte-lingenvrouwen. Utrecht: Kennisplatform Integratie & Samenleving.

3 De Gruijter, M., & Razenberg, I. (2019). Work first, vrouwen later?

Arbeidstoeleiding van vrouwelijke statushouders. In: Beleid en Maatschappij 2019 (46)1, pp. 7-22.

4 Kamerbrief impact corona statushouders en inburgeraars | Ka-merstuk | Rijksoverheid.nl

5 Statushouders huisvesting en integratie - Asiel en integratie 2020 | CBS

6 Winter-Koçak, S. de, Yohannes, R., & Razenberg, I. (2021). Status-houders in het mbo. Onderwijsroutes, struikelblokken en goede voorbeelden van ondersteuning. Utrecht: Kennisplatform Integratie

& Samenleving.

7 https://www.divosa.nl/nieuws/gemeenten-uiten-zorgen-over-on-derwijsroute-nieuwe-wet-inburgering

8 https://www.mboraad.nl/sites/default/files/documents/brief- -koolmees-van-engelshoven-zorgen-onderwijsroute-nieuwe-wet--inburgering_1.pdf

9 De maatschappelijke begeleiding die de asielstatushouder helpt bij de eerste stappen van de inburgering geldt niet voor gezins- en overige migranten: https://www.divosa.nl/model-plan-van-aanpak 10 Dagevos, J., Schans, D., Uiters, E. (2021). In Uitvoering. Een

analy-se van het op statushouders gerichte beleid en wat er nodig is om dit beleid te verbeteren. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbu-reau.

11 Regio Hart van Brabant op stoom voor nieuwe wet inburgering - Regio Hart van Brabant (regio-hartvanbrabant.nl)

12 Dagevos, J., Schans, D., Uiters, E. (2021). In Uitvoering. Een analyse van het op statushouders gerichte beleid en wat er nodig is om dit beleid te verbeteren. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.

13 Andriessen, I., Asmoredjo, J., Yohannes, R., & Heese, T. (2021).

Evaluatie nieuwe Amsterdamse aanpak inburgering in de ‘onder-tussenperiode. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.

14 Gruijter, M., de, Asmoredjo, J., & Sikkema, M., (2021). Evaluatie Pilots Veranderopgave Inburgering: Vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.

15 De Divosa Benchmark Statushouders brengt de situatie rond sta-tushouders in uw gemeente in beeld. De Benchmark

Statushou-Eindnoten

ders geeft antwoord op vragen als: hoeveel statushouders wonen er in mijn gemeente en wie zijn het? Hoeveel statushouders zijn geslaagd voor hun inburgeringsexamen? Wat is de economische positie van statushouders in mijn gemeente?

16 https://www.divosa.nl/onderwerpen/veranderopgave–inburge-ring/vraag–en–antwoord–wet–inburgering

17 Razenberg, I., & De Gruijter, M. (2020). Monitor gemeentelijk beleid arbeidstoeleiding vluchtelingen 2020. Utrecht: Kennisplatform Integratie & Samenleving

18 Met ‘reguliere’ klantmanagers bedoelen we hier alle professionals die bijstandsgerechtigden begeleiden en die niet specifiek voor statushouders werken. Dit is een brede categorie: van klantmana-gers (of: consulenten, werkcoaches etc.) die alle bijstandsgerech-tigden begeleiden tot klantmanager die specifiek voor jongeren werken, of bijstandsgerechtigden met een lange of juiste korte afstand tot de arbeidsmarkt.

19 Van Echtelt, P., Sadiraj, K., Hoff, S., Muns, S., Karpinska, K., Das, D.,

& Versantvoort, M. (2019). Eindevaluatie van de Participatiewet.

Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau

20 Nuggers zijn niet-uitkeringsgerechtigde mensen zonder werk die bij UWV zijn ingeschreven als werkzoekende. De gemeente kan hen helpen bij het zoeken naar werk. Zie ook: https://www.

rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/11/20/eindevalua-tie-van-de-participatiewet-scp

21 https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/15/arbeidsparticipatie--statushouders-stagneert

22 https://www.divosa.nl/wijzigingenoverzicht-nieuwe-wet-inburge-ring

23 De Gruijter, M., Asmoredjo, J., De Lange, H., & Razenberg, I. (2020).

Statushouders via een schakeltraject naar een beroepsopleiding?

Kansen en knelpunten. Utrecht: Kennisplatform Integratie & Sa-menleving.

24 Lam, J. F., Thijssen, R., Groot, A., & Verbakel, D. (2020). Adviesrap-port taalschakeltraject onderwijsroute inburgering. Een toelichting op de geformuleerde eindtermen. ’s-Hertogenbosch: ECBO.

25 https://www.divosa.nl/nieuws/nieuwe-wet-inburgering-start-defi-nitief-op-1-januari-2022

Kennisplatform Integratie & Samenleving is een programma van het Verwey-Jonker Instituut en Movisie KENNISPLATFORM INTEGRATIE & SAMENLEVING

Kennisplatform Integratie & Samenleving doet onderzoek, adviseert en biedt praktische tips en instrumenten over vraag-stukken rond integratie, migratie en diversiteit. Daarnaast staat het platform open voor vragen, signalen en meningen en formuleert daar naar beste vermogen een antwoord op.

Deze kennisuitwisseling is bedoeld om een fundamentele bijdrage te leveren aan een pluriforme en stabiele samenleving.

Blijf op de hoogte van alle projecten, vragen en antwoorden en andere kennisuitwisseling via www.kis.nl, de nieuwsbrief, Twitter en LinkedIn

COLOFON

Financier: Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid Auteurs: Drs. M. de Gruijter

I. Razenberg, MSc.

A. L. Brock, MSc,

M. Maan

M.m.v. T. Jibodh