• No results found

2017-O7-O7

College van burgemeester en schepenen Kerkstraat 1 13

3850 NIEUWERKERKEN

r o v in c i eLimburg

D¡f ect¡e omgeving

Ruimtelijke Planning en Bele¡d

rerefoo¡ 011 23 83 05 rox 011 24 92 35

p

Geacht college

Beûeft: uw vezoek tot raadpleging in het kader van een onderzoek tot milieueffectrapportage van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeríngsplan (GRUP) "Manis Bosch" te Nieuwerkerken

Bij brief van 23 mei 2017 brachten wij advies uit i.k.v. uw verzoek tot raadpleging in het kader van een onderzoek tot milieueffectrapportage van het RUP "Manis Bosch" te Nieuwerkerken. Op 29 iuni 2017 ontvingen we via e-mail van studiebureau D+A een nieuwe adviesvraag over hetzelfde dossier. Het betreft een aanvullende adviesronde die wordt georganiseerd omdat bij de eerste adviesronde het ontwerpend onderzoek ontbrak in de toelichtingsnota. Er wordt gevraagd om advies uit te brengen binnen de decretaal voorziene termijn van 30 dagen. Artikel 4.2.5 van het DABM stelt dat de initiatiefnemer van een plan in het kader van het "onderzoek tot milieueffectrapportage" een aantal instanties moet raadplegen aangaande de mogelijke aanzienlijke milieueffecten die het plan kan hebben.

Het plan waarover deze screeningsnota handelt, betreft de ordening van het woonuitbreidingsgebied Manis Bosch met het oog op een gefaseerde ontwikkeling van een duurzame woonwijk met respect voor de landschappelijke kwaliteit van het gebied. Ecologische, landschappelijke en duurzame

randvooruvaarden zullen als leidraad dienen voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van het

plangebied. De gewe4ste ruimtelijke ontwikkeling wordt uitgewerkt in een visie en een aantal concepten (zie p.37-42) en een uitgebreid ontwerpend onderzoek (p. 43 e.v.).

De relatie t.a.v. het Ruimtelijk structuurplan Provincie Limburg (RSPL) en het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) is voldoende aangegeven in het document 'verzoek tot raadpleging'.

De waterproblematiek is een belangrijk aspect in het plangebied. De voorwaarden en aandachtspunten m.b.t. de watertoets, n.a.v. pre-advies Dienst Water en Domeinen van provincie Limburg d.d.07/02/2014, moeten daarom strikt gevolgd worden en (een betere) doorvertaling krijgen in het plan (zie $ 9.2.2. p.

cottespoñdentieadtes Provincie timburg, Universiteitslø an 1, B'350O H0sselt

roplangroep@limburg.be www.limburg.be

lij antwoo¡d kenme/k, dogsie/ en datuñ vetñelden

Het hanteren van de voorgestelde concepten bij de ontwikkeling van het RUP en de effectieve realisatie van de woonwijk bewerkstelligt een goede ruimtelijke inpassing en speelt in op (het vermijden van effecten op) verschillende milieudisciplines zoals water, landschap,... Het grafisch plan van het RUP is een erg rudimentaire figuur die sterk afgestemd is op scenario 2 van het ontwerpend onderzoek en waarmee getracht wordt om invulling te geven aan de ruimtelijke principes binnen de voorgestelde concepten. Vooral m.b.t. de disciplines water en landschap biedt het grafisch plan in eerste opzicht onvoldoende garanties. De wateropgave moet een duidelijk en zichtbaar structurerend element zijn (ook in de planvorming). Voor de landschappelijke inpassing vormt bouwzone 83 een obstakel. Een dergelijke afbouw van het woonuitbreidingsgebied snijdt de waardevolle zichtrelatie vanuit het plangebied naar het achterliggende Haspengouwse landschap nagenoeg helemaal af.

Overige inhoudelijke opmerkingen op het voorontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zullen worden gemaakt in het kader van de plenaire vergadering.

Met achting

Leen Coenegrachts afdelingschef

2

pagina 1 van 2

dO2016.BRFSTD

Geacht college,

Het betreffende ‘verzoek tot raadpleging’ werd door het departement Omgeving ontvangen op 29/06/2017.

In toepassing van artikel 4.2.5 van het decreet van 27 april 2007 inzake de milieueffectrapportage over plannen en programma’s en van artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma’s, vindt u hierbij het advies van het departement in verband met de ingeschatte effecten op de ruimtelijke ordening.

De screeningnota maakt een voldoende inschatting van de milieueffecten voor de ruimtelijke ordening.

De voorliggende screeningsnota is aanvullend op een eerder ingediende nota en bevat nu een bijkomend hoofdstuk “ontwerpend onderzoek”. Dit onderzoek bevat waardevolle elementen. Zo worden 2 scenario’s voorgesteld, die tegen elkaar worden afgewogen, echter zonder duidelijke conclusie. De inrichtingsschets, die nu voorligt, lijkt een (slecht) compromis van de 2 scenario’s uit het ontwerpend onderzoek waarbij de kwaliteiten van de 2 scenario’s zijn afgezwakt.

Het verdient aanbeveling om een duidelijke keuze te maken tussen de 2 voorgestelde scenario’s en het gekozen scenario verder te optimaliseren naar een kwalitatieve inrichtingsschets. De inrichtingsschets is enkel toelichtend maar is zeer belangrijk omdat

DEPARTEMENT

Koningin Astridlaan 50 bus 1 3500 HASSELT

T 011 74 21 00

www.omgevingvlaanderen.be

College van Burgemeester en Schepenen

Betreft: Gemeente NIEUWERKERKEN, gemeentelijk RUP “Manis Bosch“ : verzoek tot raadpleging in het kader van een onderzoek tot

pagina 2 van 2

dO2016.BRFSTD

ze de conceptelementen weergeeft, die de gemeente wil uitgewerkt zien bij de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied.

De voorliggende nota met bijkomende stukken geeft nog steeds geen onderbouwing waarom voor gemotoriseerd verkeer dient aangetakt op

“Heide” (holle weg) en overtuigt nog steeds niet dat het RUP voldoende garantie zal bieden op een kwaliteitsvolle ruimtelijke ontwikkeling.

Dit advies vervangt geenszins het advies van het departement Omgeving in toepassing van artikel 2.2.13 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Hoogachtend,

Voor het departement,

Kopie ter informatie aan : D+A nv T.a.v. Axel Rijpers Meiboom 26 1500 HALLE

1

Axel Rijpers

Van: TIMMERS, Eddy <eddy.timmers@vlaanderen.be>

Verzonden: woensdag 2 augustus 2017 11:44

Aan: Axel Rijpers

CC: Onroerend Erfgoed, Limburg; Wouters, Marijke; Bosman, Janneke (OE)

Onderwerp: RE: 170801_P26102_aanvullende adviesronde_herinnering verzoek tot raadpleging plan-mer-screening_RUP Manis Bosch_Nieuwerkerken

Geachte heer,

In het kader van de milieueffectrapportage (verzoek tot raadpleging) in verband het gemeentelijk RUP Manisch Bosch in Niewerkerken verzocht u om ons advies.

Uit het dossier blijkt er geen beschermd onroerend erfgoed betrokken is. Om deze reden geven wij geen advies bij voorliggend dossier.

Van: Onroerend Erfgoed, Limburg

Verzonden: woensdag 2 augustus 2017 11:07

Aan: TIMMERS, Eddy <eddy.timmers@vlaanderen.be>; Wouters, Marijke <marijke.wouters@vlaanderen.be>;

Bosman, Janneke (OE) <janneke.bosman@vlaanderen.be>

Onderwerp: FW: 170801_P26102_aanvullende adviesronde_herinnering verzoek tot raadpleging plan-mer-screening_RUP Manis Bosch_Nieuwerkerken

Van: Axel Rijpers [mailto:Axel.Rijpers@da.be]

Verzonden: dinsdag 1 augustus 2017 12:17

Aan: limburg@onroerenderfgoed.be; Adviesverlening Departement MOW

<advies.departement@mow.vlaanderen.be>

Onderwerp: 170801_P26102_aanvullende adviesronde_herinnering verzoek tot raadpleging plan-mer-screening_RUP Manis Bosch_Nieuwerkerken

Geachte,

Eind juni werd een aanvullende adviesronde gestart in het kader van het onderzoek tot milieurapportage voor het RUP Manis Bosch te Nieuwerkerken.

De voorziene termijn van 30 dagen voor het uitbrengen van advies is ondertussen verstreken. Wij willen u dan ook namens de gemeente Nieuwerkerken herinneren aan dit verzoek tot raadpleging en hopen spoedig te vernemen of u over dit RUP aanvullend advies wenst uit te brengen.

Indien we binnen de 7 dagen geen reactie ontvangen, zullen wij overgaan tot het verzenden van het dossier naar de dienst MER.

De documenten zijn te raadplegen via volgende link: https://we.tl/xDULyivmRn

2 Alvast bedankt,

Met vriendelijke groeten,

Axel Rijpers

Ruimtelijk planner Meiboom 26, 1500 Halle

Tel: 02 371 02 50 GSM: 0499 37 53 56 E-mail: axel.rijpers@da.be www.da.be

Vanaf 15 juli t/m 30 juli zijn de D+A-specialisten even op vakantie. Vanaf 31/7 staan we opnieuw paraat in Halle &

Mechelen

Van: Axel Rijpers

Verzonden: donderdag 29 juni 2017 16:17

Aan: 'roplangroep@limburg.be'; 'apl.lim@rwo.vlaanderen.be'; 'limburg@onroerenderfgoed.be';

'Aves.lim.anb@lne.vlaanderen.be'; 'adviesvraag.limburg@lv.vlaanderen.be'; 'paul.smeets@delijn.be';

'advies.departement@mow.vlaanderen.be'; 'rup@rwo.vlaanderen.be'

Onderwerp: 170629_P26102_aanvullende adviesronde_verzoek tot raadpleging plan-mer-screening_RUP Manis Bosch_Nieuwerkerken

Geachte,

Enige tijd geleden werd aan u advies gevraagd omtrent het RUP Manis Bosch te Nieuwerkerken in kader van de plan-mer-screening.

Gelet op het ontbreken van het ontwerpend onderzoek in de toelichtingsnota (TN) dient een aanvullende adviesronde georganiseerd te worden.

Wij nemen akte van de reeds ontvangen adviezen die ons in functie van de plan-mer-screening werden bezorgd.

Uw eerder advies zal bijgevolg samen met het aanvullende advies en de screeningsnota voorgelegd worden aan de dienst MER die de finale beslissing zal nemen over de plan-MER-plicht.

Voor het aanleveren van het aanvullend advies wordt eveneens de termijn van 30 dagen gehanteerd zoals normaliter decretaal wordt voorzien. Dit na de datum van ontvangst van deze e-mail.

De documenten zijn te raadplegen via volgende link: https://we.tl/Ff8nUXXfCX

Wij wensen ons te excuseren voor het ongemak en hopen u hiermee van dienst te zijn.

Met de meeste hoogachting,

Axel Rijpers

Ruimtelijk planner Meiboom 26, 1500 Halle

Tel: 02 371 02 50 GSM: 0499 37 53 56 E-mail: axel.rijpers@da.be www.da.be

Vanaf 15 juli t/m 30 juli zijn de D+A-specialisten even op vakantie. Vanaf 31/7 staan we opnieuw paraat in Halle &

Mechelen

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen 29/06/2017 SCRPL17155 17-212024 vragen naar/e-mail telefoonnummer datum

Sander Malfroy 011 74 24 85 Datum ondertekening sander.malfroy@vlaanderen.be

Betreft: advies plan-MER-screening Onderwerp

Screeningsnota plan-MER-plicht in het kader van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Manis Bosch’ in de gemeente Nieuwerkerken.

Datum van ontvangst 29/06/2017

Situering

Adres Het plangebied bevindt zich ten zuidoosten van de kern van Nieuwerkerken en strekt zich uit tot aan de gemeentegrens met Sint-Truiden. Gelegen tussen de Berkenstraat en Rode Haagstraat. Met als hoogste punt de Oude Processieweg, die verder doorloopt naar de Heide. Delen van Heide en voornamelijk de Driesstraat, de Berkenstraat en de Rode Haagstraat vormen de bebouwde grenzen van het plangebied.

Aanvrager

Naam Gemeentebestuur Nieuwerkerken Adres Kerkstraat 113, 3850 Nieuwerkerken

Ruimtelijke bestemming

Het plangebied van het RUP Manis Bosch is gelegen in een woonuitbreidingsgebied.

Het is niet gelegen in VEN, Habitat- of vogelrichtlijngebied. Ten oosten van het plangebied situeert zich de habitatrichtlijngebieden de "Bossen en kalkgraslanden van Haspengouw" (BE2200038). Ten oosten van het plangebied situeert zich het GEN nr. 429 “Nieuwenhoven-Duras”.

Vlaamse overheid

Adviezen en Vergunningen Vlaams-Brabant en Limburg Koningin Astridlaan 50 bus 5 3500 HASSELT

T 011 74 24 50

aves.lim.anb@lne.vlaanderen.be

D+A nv

T.a.v. Axel Rijpers Meiboom 26 1500 Halle

Biologische waarderingskaart

De hollewegfragmenten van de ‘Oude Processieweg’ en van ‘Heide’ zijn biologisch zeer waardevol. Enkele percelen in het plangebied zijn aangeduid als complexen van biologisch minder waardevolle en waardevolle elementen.

Rechtsgrond

Dit advies wordt verstrekt door het Agentschap voor Natuur en Bos op basis van de volgende wetgeving:

Artikel 4.2.5. decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

Artikel 3, 3° besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma's

Bespreking MER screening (discipline Fauna Flora)

De holle weg van de Heide en de aansluiting met de Oude Processieweg hebben een belangrijke

natuurwaarde. De Biologische Waarderingskaart (BWK) geeft het zeer waardevolle karakter van deze holle weg aan. Vogels, vlinders en insecten, vleermuizen en knaagdieren, vossen en dassen gebruiken deze holle wegen als een verbinding met andere versnipperde stukjes natuur. De holle weg is een Klein

Landschapselement (KLE) dat zorgt voor de migratie van soorten die binnen SBZ(H) beschermd zijn. Indien de ecologische kwaliteit van de holle weg achteruit gaat, is er dreiging van genetische isolatie van die soorten. Dit kan dan de goede staat van instandhouding van deze soorten hypothekeren. In dit geval biedt het een

aansluiting tussen de oostelijk gesitueerde habitatrichtlijngebied (Bossen en kalkgraslanden van Haspengouw (BE2200038)), het GEN (Nieuwenhoven-Duras) en versnipperde stukjes natuur ten zuiden van het centrum van Nieuwerkerken.

Het voorkeurscenario gaat uit naar voorstel 2 waarbij geconcentreerde wooneilanden gecreëerd worden. Het geplande extensieve beheer laat toe dat er tussen de wooneilanden een landschap met natuurlijke biologische waarde kan ontstaan in combinatie met het centraal waterbeheer. Tussen de wooneilanden zal er minimale aanleg aanwezig zijn.

In volgende fase (?) zien we wooneilanden ingepland staan tot tegen de holle weg. Door de inplanting van het plangebied tot tegen de holle weg, kunnen we concluderen dat het plangebied mogelijk negatieve gevolgen heeft op de ecologische waarde van dit KLE. Het is belangrijk dat de huidige aanwezige vegetatie van de holle weg gevrijwaard wordt ten opzichte van toekomstige tuinen en de komende bouwwerken.

Op basis van het ingediend dossier is het Agentschap voor Natuur en Bos van oordeel dat de vermelde activiteit geen significant negatieve effecten heeft op natuurwaarden in het algemeen, noch op

natuurgebieden die in uitvoering van het gewestelijk beleid als prioritair te beschermen beschouwd worden.

Het ANB treedt dan ook de conclusies van de screening voor de discipline fauna en flora bij.

Conclusie1

Het Agentschap voor Natuur en Bos stelt vast dat er voldoende werd aangetoond dat er geen aanzienlijke milieueffecten op aanwezige natuurwaarden zullen veroorzaakt worden en gaat akkoord met de inhoud van de screeningsnota.

Hoogachtend,

Katia Nagels Adjunct-directeur

Adviezen en Vergunningen Vlaams-Brabant & Limburg

1Het Agentschap voor Natuur en Bos spreekt zich enkel uit over de uitwerking van de discipline fauna en flora en dus niet over de wenselijkheid van het plan/project voor natuur.

Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn Limburg

Grote Breemstraat 4 - 3500 Hasselt – tel. 011 85 42 11 - fax 011 25 32 92 IBAN BE93 3751 1173 3167 - BIC BBRUBEBB - KBC 435-4508441-58 BTW ING 375-1117331-67 - www.delijn.be

D+A

t.a.v. Axel Rijpers Meiboomlaan 26 1500 Halle

ons kenmerk uw kenmerk contactpersoon Hasselt

431/AV/RO/433 P26102 Ronald Wolfs

011/854222

ronald.wolfs@delijn.be

27 juli 2017

Advies aanvullende elementen Plan-MER-screenning RUP Manis Bosch te Nieuwerkerken

Geachte,

Mijn medewerkers hebben de aanvullende elementen over uw dossier “RUP Manis Bosch te Nieuwerkerken”

doorgenomen. De Lijn heeft hierover geen bijkomende opmerkingen.

De Lijn kan zich bijgevolg nog steeds vinden in de conclusie dat het betreffende project geen aanleiding kan geven tot aanzienlijke milieueffecten.

Met vriendelijke groeten,

Heidi Roubben directeur

1

Axel Rijpers

Van: Cardinaels, Karin <karin.cardinaels@mow.vlaanderen.be>

Verzonden: vrijdag 7 juli 2017 14:29

Aan: Axel Rijpers

CC: Van Campenhout, Sofie

Onderwerp: Advies dep MOW - Beleid: 170629_P26102_aanvullende adviesronde_plan-mer-screening_RUP Manis Bosch_Nieuwerkerken

Geachte,

Naar aanleiding van bovenvermelde adviesvraag laat ik u weten dat het departement Mobiliteit en Openbare Werken - Beleid geen opmerkingen heeft op voorliggend dossier.

Koningin Astridlaan 50 bus 4, 3500 Hasselt mow.vlaanderen.be

Volg ons op Facebook Twitter LinkedIn

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Van: Axel Rijpers [mailto:Axel.Rijpers@da.be]

Verzonden: donderdag 29 juni 2017 16:17

Aan: roplangroep@limburg.be; APL LIM, RWO; limburg@onroerenderfgoed.be; ANB AVES Limburg; Limburg, Adviesvraag; paul.smeets@delijn.be; Adviesverlening Departement MOW; RUP RWO

Onderwerp: 170629_P26102_aanvullende adviesronde_verzoek tot raadpleging plan-mer-screening_RUP Manis Bosch_Nieuwerkerken

Geachte,

Enige tijd geleden werd aan u advies gevraagd omtrent het RUP Manis Bosch te Nieuwerkerken in kader van de plan-mer-screening.

Gelet op het ontbreken van het ontwerpend onderzoek in de toelichtingsnota (TN) dient een aanvullende adviesronde georganiseerd te worden.

Wij nemen akte van de reeds ontvangen adviezen die ons in functie van de plan-mer-screening werden bezorgd.

Uw eerder advies zal bijgevolg samen met het aanvullende advies en de screeningsnota voorgelegd worden aan de dienst MER die de finale beslissing zal nemen over de plan-MER-plicht.

Voor het aanleveren van het aanvullend advies wordt eveneens de termijn van 30 dagen gehanteerd zoals normaliter decretaal wordt voorzien. Dit na de datum van ontvangst van deze e-mail.

De documenten zijn te raadplegen via volgende link: https://we.tl/Ff8nUXXfCX

Wij wensen ons te excuseren voor het ongemak en hopen u hiermee van dienst te zijn.

2 Met de meeste hoogachting,

Axel Rijpers

Ruimtelijk planner Meiboom 26, 1500 Halle

Tel: 02 371 02 50 GSM: 0499 37 53 56 E-mail: axel.rijpers@da.be www.da.be

Vanaf 15 juli t/m 30 juli zijn de D+A-specialisten even op vakantie. Vanaf 31/7 staan we opnieuw paraat in Halle &

Mechelen

1

Axel Rijpers

Van: Gorssen, Jos <jos.gorssen@vlaanderen.be>

Verzonden: woensdag 5 juli 2017 10:27

Aan: Axel Rijpers

CC: Luys, Kim

Onderwerp: Wonen-Vlaanderen: 170629_P26102_aanvullende adviesronde_verzoek tot raadpleging plan-mer-screening_RUP Manis Bosch_Nieuwerkerken

Beste,

In antwoord op uw aanvullende adviesvraag van 29 juni jl. kan ik u meedelen dat de bezorgde screeningsnota voor het voorgenomen plan RUP 'Manisch Bosch’ te Nieuwerkerken op een correcte wijze de mogelijke milieueffecten beschrijft.

We zijn het bijgevolg eens met uw conclusie dat ten gevolge van de uitvoering van het voorgenomen plan RUP 'Manisch Bosch' geen aanzienlijke negatieve milieueffecten te verwachten zijn.

Met vriendelijke groeten,

Koningin Astridlaan 50 bus 1, 3500 Hasselt www.wonenvlaanderen.be

////////////////////////////////////////////////////////////////

Van: Axel Rijpers [mailto:Axel.Rijpers@da.be]

Verzonden: donderdag 29 juni 2017 16:17

Aan: roplangroep@limburg.be; APL LIM, RWO <apl.lim@rwo.vlaanderen.be>; limburg@onroerenderfgoed.be; ANB AVES Limburg <aves.lim.anb@lne.vlaanderen.be>; Limburg, Adviesvraag <adviesvraag.limburg@lv.vlaanderen.be>;

paul.smeets@delijn.be; Adviesverlening Departement MOW <advies.departement@mow.vlaanderen.be>; RUP RWO <rup.wonen@vlaanderen.be>

Onderwerp: 170629_P26102_aanvullende adviesronde_verzoek tot raadpleging plan-mer-screening_RUP Manis Bosch_Nieuwerkerken

Geachte,

Enige tijd geleden werd aan u advies gevraagd omtrent het RUP Manis Bosch te Nieuwerkerken in kader van de plan-mer-screening.

Gelet op het ontbreken van het ontwerpend onderzoek in de toelichtingsnota (TN) dient een aanvullende adviesronde georganiseerd te worden.

Wij nemen akte van de reeds ontvangen adviezen die ons in functie van de plan-mer-screening werden bezorgd.

Uw eerder advies zal bijgevolg samen met het aanvullende advies en de screeningsnota voorgelegd worden aan de dienst MER die de finale beslissing zal nemen over de plan-MER-plicht.

2

Voor het aanleveren van het aanvullend advies wordt eveneens de termijn van 30 dagen gehanteerd zoals normaliter decretaal wordt voorzien. Dit na de datum van ontvangst van deze e-mail.

De documenten zijn te raadplegen via volgende link: https://we.tl/Ff8nUXXfCX

Wij wensen ons te excuseren voor het ongemak en hopen u hiermee van dienst te zijn.

Met de meeste hoogachting,

Axel Rijpers

Ruimtelijk planner Meiboom 26, 1500 Halle

Tel: 02 371 02 50 GSM: 0499 37 53 56 E-mail: axel.rijpers@da.be www.da.be

Vanaf 15 juli t/m 30 juli zijn de D+A-specialisten even op vakantie. Vanaf 31/7 staan we opnieuw paraat in Halle &

Mechelen

GERELATEERDE DOCUMENTEN