• No results found

TUSSEN DE STAD ANTWERPEN EN DE STAD BRUGGE

De Stad Antwerpen, een gemeente naar Belgisch recht, met zetel te Grote Markt 1, 2000 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder nummer 0207.500.123

(RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) en

De Stad Brugge, een gemeente naar Belgisch recht, met zetel te Burg 12, 8000 Brugge en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder nummer 0207.528.035

(RPR Gent, afdeling Brugge)

komen in dit charter overeen om de haven van Antwerpen en de haven van Zeebrugge te laten samengaan, waarbij de totstandkoming van de eengemaakte haven Antwerpen-Brugge:

• de positie van het Vlaamse maritieme landschap in de wereld zal versterken; • een grote toegevoegde waarde zal creëren waarbij het geheel meer is dan de

som van de delen, en dit zowel voor de klanten en de medewerkers van de beide havenbedrijven als voor het ruimer economisch weefsel in de beide regio’s; • vertrekt vanuit een gedeelde strategie om duurzame groei te bestendigen,

een veerkrachtige haven uit te bouwen en koploper te zijn op het vlak van energie en digitale transitie.

De eengemaakte haven Antwerpen-Brugge zal de positie van beide steden alsook die van Vlaanderen als economische motor verstevigen, bijdragen tot de welvaart van de komende generaties en

een nieuwe Gouden Eeuw inluiden voor Antwerpen, Brugge en Vlaanderen.

Plechtig ondertekend te Antwerpen op 12 februari 2021,

in twee originele exemplaren, waarvan de Stad Antwerpen en de Stad Brugge verklaren er elk één te hebben ontvangen.

Stad Antwerpen Stad Brugge

...

... ...

Samen bouwen we aan de wereldhaven van de toekomst: voor economie, mens en klimaat.

Het samengaan van de haven van Antwerpen en de haven van Zeebrugge schudt het maritieme landschap grondig door elkaar. Het is onze ambitie met vereende krachten de eerste wereldhaven te zijn die economie, mens en klimaat verzoent.

Onze gezamenlijke positionering in de wereldwijde logistieke keten krijgt een belangrijke duw in de rug. Zo wordt de eengemaakte haven de belangrijkste containerhaven in Europa (157 miljoen ton/jaar), één van de grootste breakbulkhavens en de grootste voor overslag van voertuigen in Europa. Daarnaast zal de haven meer dan 15% van de totale doorvoer van gas in Europa voor haar rekening nemen, wordt het de grootste cruisehaven van de Benelux en uiteraard blijft het ook de belangrijkste chemische hub van Europa.

Met een totale doorvoer van 278 miljoen ton per jaar bestendigen we onze toppositie wereldwijd. Bovendien biedt het samengaan van beide havens ook een commerciële en promotionele opportuniteit om de naamsbekendheid van onze havens verder te vergroten.

Het samengaan van de havens van Antwerpen en Zeebrugge is echter meer dan een verhaal van tonnen en TEU’s. Ze is gebaseerd op het creëren van meerwaarde op korte en lange termijn. Meerwaarde voor de beide havenbedrijven, hun medewerkers maar ook en vooral voor hun klanten en stakeholders. 1+1 is meer dan twee. We vertrekken hierbij van een high level business plan dat gezamenlijk tot stand kwam tussen de twee havens en dit op basis van SWOT-analyses van de huidige individuele organisaties en platformen. Het vormt de basis voor de strategische visie van de eengemaakte vennootschap. Beide steden zijn ervan overtuigd dat een eengemaakte haven de positie van beiden steden alsook die van Vlaanderen als economische motor zal verstevigen en zal bijdragen tot de welvaart van komende generaties.

het beste van twee werelden combineert en zetten in op de sterktes van beide sites. Zo bestendigen we een duurzame groei van zowel het individueel als het gezamenlijk marktaandeel. Zo beogen we een groei in diepzee en short sea containeractiviteiten op beide platformen en doen we desgevallend de noodzakelijke investeringen op beide platformen om dit te realiseren.

Om optimaal de meerwaarde van een eengemaakte haven met een eengemaakt havengebied te benutten, willen we sterk inzetten op de interconnectiviteit tussen de sites. We zetten onder meer in op het optimaliseren van bundelingsmogelijkheden in het goederenspoorvervoer, estuaire vaart, ….. Ook een verbinding via pijpleidingen staat hoog op de prioriteitenlijst.

De voorziene strategische investeringen in beide sites zijn cruciaal om een performant aanbod aan onze klanten te kunnen blijven aanbieden. De voorziene investeringen zoals bijvoorbeeld extra containercapaciteit in Antwerpen en de nieuwe zeesluis in Zeebrugge worden onverkort verdergezet. Nieuwe investeringen zullen vanuit een eengemaakte bedrijfsvoering beoordeeld worden in het belang van de gehele haven en evenwichtig gespreid worden over beide platformen.

We behouden uiteraard korte lijnen met onze klanten en klantgerichtheid staat centraal in ons handelen. In dit opzicht blijven we verder inzetten op community building activiteiten, een klantgerichte accountmanagement en honoreren we bestaande contractuele en financiële tradities. We werken hierbij op de langere termijn naar een eengemaakt commercieel beleid voor beide sites. Het is van belang dat ‘lokale’ stakeholders, een ‘lokaal’ aanspreekpunt hebben. We houden aldus rekening met lokale gevoeligheden en vertalen dit in adequaat stakeholdersoverleg, zowel voor wat betreft de betrokkenheid van omwonenden als die van het bedrijfsleven. Het regionaal bedrijfsleven wordt zowel in het ‘stakeholdersoverleg haven industrie en logistiek’ als in de raad van toezicht en de directieraad gerespecteerd.

economie. Om ook in woelige wateren op kop te blijven, is samenwerking cruciaal. Samen kunnen we beter de uitdagingen van de toekomst aangaan.

Door kennis, mensen en middelen te bundelen versterken we ons draagvlak bij stakeholders en klanten. We combineren de sterktes van beide organisaties om een groter maatschappelijk draagvlak te creëren en de eengemaakte haven sterker te positioneren in de wereld als logistiek, maritiem en industrieel centrum.

Door een uniforme manier van werken, trachten we zoveel mogelijk synergieën te bewerkstelligen. Hierbij hebben we respect voor elkaars DNA, maar wel met een eengemaakte structuur helder als doel voor ogen. Over de leiding en het bestuur van de nieuwe eengemaakte structuur zullen transparante

governance-afspraken voor de langere termijn worden gemaakt, eveneens in wederzijds respect.

De dagelijkse inzet en bijdrage van de havenmedewerkers in zowel Zeebrugge als Antwerpen is onontbeerlijk voor het welslagen van de eengemaakte haven. We wensen te benadrukken dat de eenmaking is ingegeven vanuit de oprechte overtuiging dat de som van twee delen groter is dan het geheel en dat een eengemaakt bedrijf tot opportuniteiten zal leiden voor álle havenmedewerkers. De werkgelegenheid op beide platformen wordt gegarandeerd. De filosofie van deze historische samenwerking is er duidelijk één van groei en meerwaarde.

Leiderschap in energie en digitale transitie: samen kunnen we nog beter doen

Door onze krachten te bundelen, leggen we de lat op vlak van energietransitie en innovatieve oplossingen nog hoger. We nemen resoluut het voortouw in onze sector als het gaat om het bouwen van een duurzame haven van de toekomst. De combinatie van de Antwerpse industriële cluster en de Zeebrugse kustligging vormt een unieke opportuniteit om de toekomstige energie-uitdagingen in Vlaanderen en de ruimere regio aan te gaan.

Onze ambities zijn steil: we worden Europees leider als importhub van groene waterstof en als katalysator van de waterstofeconomie. We zetten ook volop in op koolstofreductie en positioneren ons als proeftuin voor CCUS-projecten. Deze transitie doen we in partnership met de bestaande industriële en maritieme klanten van de havens.

Ook op het vlak van digitalisering biedt een gecombineerde haven ijzersterke troeven om de logistieke keten efficiënter, betrouwbaarder en veiliger te maken. Zo is ze een hefboom om Vlaanderen in de toekomst als logistieke topregio te blijven positioneren.

Mobiliteit

6 2021_GR_00055 Mobiliteit - beheersovereenkomst fietsenparking Markt - goedkeuring.

GOEDGEKEURD

Notulen

Raadslid Geert Van Tieghem komt tussen. Burgemeester Dirk De fauw antwoordt.

Stemming

goedgekeurd bij publieke stemming door de gemeenteraad met:

- 42 stem(men) voor: Pablo Annys; Brigitte Balfoort; Nico Blontrock; Wouter Bossuyt; Janos Braem; An Braem; Benedikte Bruggeman; Yves Buysse; Dolores David; Sandrine De Crom; Florian De Leersnyder; Jean-Marie De Plancke; Sandra De Schuyter; Alexander De Vos; Dirk De fauw; Hilde Decleer; Jos Demarest; Franky Demon; Pascal Ennaert; Minou Esquenet; Mathijs Goderis; Heidi Hoppe; Mieke Hoste; Paul Jonckheere; Carlos Knockaert; Annick Lambrecht; Joannes Logghe; Pieter Marechal; Martine Matthys; Andries Neirynck; Philip Pierins; Jasper Pillen; Raf Reuse; Karin Robert; Karel Scherpereel; Stefaan Sintobin; Ann Soete; Charlotte Storme; Olivier Strubbe; Doenja Van Belleghem; Mercedes Van Volcem; Sandra Wintein

- 5 stem(men) tegen: Dirk Barbier; Martine Bruggeman; Nele Caus; Pol Van Den Driessche; Geert Van Tieghem

Beschrijving

Aanleiding en context

In zitting van 23 mei 2016 keurde het college van burgemeester en schepenen de inrichting van de publieke fietsenparking onder de FNAC op de Markt goed (zie bijlage 1). De kelder onder de FNAC wordt gehuurd van CVA Vandendries-driesimmo tot en met 31 december 2025 en werd ingericht als een publieke fietsenparking.

Voor het beheer van de fietsenparking wordt een beroep gedaan op de diensten van Interparking. Zij staan in voor:

• openen en sluiten van de fietsenparking Markt;

• maken van videobeelden, die gevolgd kunnen worden vanuit de Controlroom van IPK; • het opslaan van de beelden, in overeenstemming met de wet op de privacy;

• het tijdig verwittigen van politie of betreffende stadsdiensten/G4S/Securitas bij inbraak; • opvolging meldingen brandcentrale en doormelding aan brandweer.

Sinds de opening van de fietsenparking op 28 januari 2017 worden deze taken uitgevoerd door Interparking, maar bij gebrek aan goedgekeurde beheersovereenkomst (zie bijlage 2) werd er

• een variabele vergoeding voor uitzonderlijke nachtelijke interventies door de wachtdienst van IPK gepresteerd: € 150 per interventie (wacht, verplaatsing, recupuren).

De voornoemde bedragen zijn allen gebonden aan de index der consumptieprijzen, waarbij de basisindex die is van de maand januari 2017.

Motivatie

We stellen voor om de beheersovereenkomst die een looptijd heeft van 5 jaar, met een begindatum van 16 januari 2017 retroactief goed te keuren.

Financiële informatie

Visum verleend Motivering

Visum verleend.

Op de actie SANP00172 (Fietsenparking Markt) specifiek is er onvoldoende krediet voorzien maar binnen het actieplan kan dit opgevangen worden dus gunstig qua krediet.

Financiële informatie • Dienstjaar: 2021 • Beleidsitem: BI022001 • Actie: SANP00172 • Rekening: 61462100 • Bestelaanvraag: 602100619

• Bedrag inclusief btw: 80.643,93 EUR • Bedrag exclusief btw: 66.647,88 EUR

• Omschrijving: bijdrage beheersovereenkomst fietsenparking Markt (prestaties 16 jan 2017 tem dec 2020) • Dienstjaar: 2021 • Beleidsitem: BI022001 • Actie: SANP00172 • Rekening: 61462100 • Bestelaanvraag: 602100646

• Bedrag inclusief btw: 15.730,00 EUR • Bedrag exclusief btw: 13.000,00 EUR

• Omschrijving: bijdrage beheersovereenkomst fietsenparking Markt • Dienstjaar: 2022

• Omschrijving: bijdrage beheersovereenkomst fietsenparking Markt (prestaties tem 15 jan 2022)

Besluit

Artikel 1

De beheersovereenkomst met Interparking (BE0403459919) voor de fietsenparking Markt wordt goedgekeurd.

Artikel 2

Voor 2017, 2018, 2019 en 2020 wordt aan Interparking 80.643,93 euro incl. btw betaald. Voor de resterende looptijd van de overeenkomst worden maandelijkse facturen betaald.

Voor 2021 wordt aan Interparking een geraamd bedrag van 15.730,00 euro incl. btw betaald. ( = 12 x 1.210,00 euro geïndexeerd: berekend op basis van de basisindex der consumptieprijzen met referentiebedrag 1.210 euro/maand incl. btw in de referentiemaand januari 2017)

Voor 2022 wordt aan Interparking een geraamd bedrag van 1.331,00 euro incl. btw betaald. (enkel nog januari 2022 incl. raming indexering op basis van de basisindex der consumptieprijzen met referentiebedrag 1.210 euro/maand incl. btw in de referentiemaand januari 2017)

Artikel 3

De uitgaven mogen benomen worden op AR61462100,BI022001,SANP00172,UD006.

Bijlagen

1. Bijlage 1 - beslissing CBS d.d. 23.05.2016 (nota 2016_00638).pdf 2. Bijlage 2 - beheersovereenkomst Fietsenparking Markt.docx

TUSSEN

Stad Brugge

Hierna genoemd : «Stad»

EN

2. De naamloze vennootschap INTERPARKING, met zetel te 1000 Brussel, Brederodestraat 9, ingeschreven in het rechtspersonenregister met ondernemingsnummer 0403.459.919, hier vertegenwoordigd door:

- de BVBA Kingsdale Consulting, gedelegeerd bestuurder, op haar beurt vertegenwoordigd door de heer Roland CRACCO, vaste vertegenwoordiger en

- de heer Patrick MINNAERT, Operations Manager Belgium

Hierna genoemd : «IPK»

STAD en IPK worden hierna gezamenlijk de «Partijen» genoemd:

WORDT VOORAF UITEENGEZET WAT VOLGT:

IPK heeft als hoofdactiviteit het uitbaten van publieke off street parkings.

STAD is huurder van een ondergrondse fietsenparking gelegen tussen Markt en St Amandsstraat te Brugge waar een 200 fietsen kunnen gestald worden.

Artikel 1: Voorwerp

STAD vertrouwt aan IPK, die aanvaardt, het beheer van de Fietsenparking Markt.

Artikel 2: Duur

Onderhavige overeenkomst treedt in werking op 16/01/2017 voor een duurtijd van vijf jaar.

STAD heeft het recht om een einde te stellen aan onderhavige overeenkomst, mits een opzegperiode van zes maanden voor het einde van het contract.

Artikel 3: Beschrijving van de opdracht

IPK is gelast met het beheer van de “Fietsenparking Markt”.

Dit houdt het volgende in, waarbij rekening die gehouden te worden met alle wettelijke of geldende bepalingen:

- Openen en sluiten van de Fietsenparking Markt.

- Maken van videobeelden, die gevolgd kunnen worden vanuit de Controlroom van IPK.

- Het opslaan van de beelden, in overeenstemming met de wet op de privacy. - Het tijdig verwittigen van Politie of betreffende stadsdiensten/ G4S/ Securitas bij

inbraak

- Opvolging meldingen brandcentrale en doormelding aan brandweer.

Indien nodig zal IPK van STAD de nodige volmachten bekomen om haar taken goed te kunnen uitvoeren.

Dit beheer door IPK behelst in geen geval enige bewaarnemingsverplichting, noch enige verplichting tot bewaking of toezicht.

STAD neemt alle taksen, lasten en belastingen voor haar rekening met inbegrip van de onroerende voorheffing.

STAD zal zorgen voor de nodige verzekeringen (waaronder niet limitatief een burgerlijke aansprakelijkheids-, brand- en een exploitatieverzekering).

Artikel 5: Technische uitrusting

STAD stelt de Parking ter beschikking van IPK met alle nodige technische en wettelijke uitrusting die nodig is voor het beheer.

Deze technische uitrusting omvat onder meer:

- Verbinding met de Control Room van IPK - Telefoon- en ISDN-lijnen

- Alarminstallatie - Branddetectie

Artikel 6: Gebruik van de Fietsenparking

Partijen komen overeen dat:

- fietsenparking 7 dagen op 7 open zal zijn: o weekdagen van 07u. tot 23u.

o zaterdagen, zondagen en feestdagen van 09u. tot 23u. - de parking permanent gekoppeld blijft aan de Control Room - de naam van de Parking ‘Fietsparking Markt’ zal zijn

Artikel 7: Kosten ten laste van STAD

Alle beheer- en uitbatingskosten zijn ten laste van STAD, zoals onder meer: - Telefoniekosten /transfert data (ADSL of andere)

STAD betaalt aan IPK een maandelijkse vergoeding bestaande uit een vast en een variabel gedeelte:

- een vaste vergoeding van 1.000 € exclusief btw per maand (maandelijks te factureren), jaarlijks geïndexeerd, en

- een variabele vergoeding voor uitzonderlijke nachtelijke interventies door de wachtdienst van IPK gepresteerd: €150 per interventie (wacht, verplaatsing, recupuren)

De voornoemde bedragen zijn allen gebonden aan de index der consumptieprijzen, waarbij de basisindex die is van de maand januari 2017

Elk jaar op de verjaardag van de aanvang van onderhavige overeenkomst (16/01/2017), zullen alle voormelde bedragen automatisch en van rechtswege herzien worden, volgens de volgende formule:

Nieuw bedrag =

Basisbedrag x index van de maand die voorafgaat aan de maand van de herziening

basisindex (januari 2017)

Artikel 9: Afrekening

De jaarlijkse afrekening betreft in principe een volledig kalenderjaar. Indien de afrekening geen volledig kalenderjaar betreft, zal het prorata afgerekend worden.

Ieder jaar wordt ten laatste op 15 maart de afrekening gemaakt van het afgelopen jaar.

Deze afrekening geeft het detail weer van alle eventuele kosten die IPK heeft gemaakt.

Artikel 10: Opzeg

Onverminderd hetgeen bepaald in artikel 2 lid 2, heeft elke partij het recht om deze overeenkomst, zoals hier vastgelegd, vroegtijdig, zonder kosten, met onmiddellijke ingang en zonder tussenkomst van de rechtbank, te beëindigen indien de andere partij in gebreke blijft

Artikel 11: Intern reglement

Het Intern Reglement van de Fietsenparking, waarvan kopie in bijlage, zal uitgehangen worden in de parking op een plaats die duidelijk zichtbaar is voor het publiek.

Artikel 12: Geldigheid van de clausules

Aan de geldigheid van deze overeenkomst wordt geen afbreuk gedaan door de nietigheid van één van de artikelen of van een gedeelte van een artikel hiervoor.

In een dergelijk geval zal het artikel of gedeelte van bedoeld artikel als onbestaande worden beschouwd en vervangen worden door een ander artikel die aan vooropgestelde economische doelstelling de vereiste juridische geldigheid zal geven.

Artikel 13: Woonstkeuze - Bevoegdheid

De Partijen kiezen woonst op hun maatschappelijke zetel.

Op elk geschil inzake deze overeenkomst is het Belgische recht van toepassing en zijn de rechtbanken van Brugge bevoegd.

Bijlagen:

1. Intern Reglement

Opgemaakt te Brugge op 2020 in drie exemplaren, elke partij verklaart hierbij een exemplaar ontvangen te hebben – het derde exemplaar is voor de registratie.

Annick Lambrecht Gemeenteraadsvoorzitter Brugge Colin Beheydt Algemeen Directeur Brugge Kingsdale Consulting BVBA Gedelegeerd bestuurder Roland CRACCO Vaste vertegenwoordiger Patrick Minnaert Operations Manager Belgium Europese cel

7 2021_GR_00056 Europese cel - EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)-project KICK 'bevorderen

ondernemingsvriendelijk klimaat bij lokale en provinciale besturen' - kennisname goedkeuring en ondertekening partnerschapsovereenkomst.

GOEDGEKEURD

Notulen

Raadsleden Doenja Van Belleghem, Nele Caus en Stefaan Sintobin komen tussen. Schepenen Pablo Annys en Franky Demon antwoorden.

Notulen stemresultaten

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

Beschrijving

Aanleiding en context

Op 12 februari 2020 werd een nieuwe oproep gelanceerd 'bevorderen van een ondernemingsvriendelijk klimaat bij lokale en provinciale besturen'.

Met deze doelstelling wordt beoogd om het ondernemingsklimaat te verbeteren door het optimaliseren van het overheidsbeleid en -dienstverlening, in het bijzonder van lokale en provinciale besturen, in functie van de (toekomstige) noden van ondernemingen.

Bijzondere aandacht gaat daarbij naar volgende principes:

• ‘meer met minder’: streven naar efficiëntiewinsten om finaal met dezelfde of minder middelen, een betere dienstverlening aan te bieden;

• de afstemming tussen beleidsdomeinen en diensten, in het bijzonder binnen een bestuursniveau;

• de afstemming tussen beleidsniveaus: een geïntegreerde benadering van ondernemers vanuit verschillende overheidsniveaus is cruciaal;

• alle gemeenten en steden komen in aanmerking;

• overleg en samenwerking o.m. tussen overheid en ondernemers en tussen verschillende besturen: dialoog en samenwerking is vaak een belangrijke aanzet tot een oplossing maar vergt een bijkomende inzet.

Motivatie

De provincie, met haar uitvoerende organen, wil haar bovenlokale regisseursrol opnemen en ondersteuning bieden aan de deelnemende (centrum-)steden in dit project zodat zij hun positie als attractieve winkel- en horecastad kunnen bewaren en verder kunnen aanscherpen.

Leegstand van de handelskernen is reeds vele jaren een heet hangijzer in vele West-Vlaamse (centrum-)steden. Zo steeg het leegstandspercentage op provinciaal vlak tussen 2008 en 2019 van 5,2% naar 8,4% en voor de echte shoppingsteden zelfs van 5,2% naar 9,1%.

Vooral in de klassieke winkelstraat tiert de leegstand welig. Baanwinkels en shoppingcentra hebben er veel minder last van. Daar staat slechts 2,8 procent van de winkeloppervlakte leeg.

Toenemende leegstand en bijhorende verwaarlozing alsook de opkomst van imagoverlagende handelszaken zorgen voor een negatieve impact op onze kernen en degraderen de leefbaarheid.

Wat betekent dit voor de stad Brugge?

Concreet betekent dit dat we acties kunnen uitwerken die inzetten op: • Het creëren van ondernemingsvriendelijke kernen;

• Het bestrijden van leegstand;

• Het verhogen van het onderscheidend vermogen en de beleving in de shoppingsteden; • Het aantrekken en behouden van nieuwe unieke ondernemers in de kern;

• Bereikbaarheid (smart mobility) en parkeergelegenheid.

Om het hoofd te kunnen bieden aan deze brede beleidsdoelen, zullen diverse instrumenten en activiteiten worden ontwikkeld, afgestemd op de noden en de typologie van de desbetreffende stad of gemeente.

Bij de ontwikkeling van die instrumenten en activiteiten worden we begeleid door de POM West- Vlaanderen die als trekker van dit dossier optreedt. Vanuit hun regierol en expertise zullen zij de betrokken lokale besturen begeleiden en ondersteunen.

- EFRO 40% steun: 132.440 euro - Hermes 20% steun: 66.220 euro - Provincie 10% 33.110 euro

- Eigen cofinanciering 30%: 99.330 euro De budgetten worden als volgt verdeeld:

- personeelskosten: 114.000 euro (bestaande kost - Sofie Verheye)

- forfait 15%: 17.100 euro (geen te voorziene kost waar wel subsidie op ontvangen wordt) - werkingskosten: 25.000 euro

- externe prestaties: 100.000 euro - promotie & publiciteit: 75.000 euro

Conform het Algemeen Beleidsprogramma 2019-2024:

- 275: We maken een plan van aanpak en reglement op voor het tijdelijk en dubbel ruimtegebruik van leegstaande panden of braakliggende terreinen.