• No results found

Tunahan als hizmet

In document JONG & TURK IN NEDERLAND (pagina 126-130)

4.4 Waarden in een Nederlands gezin .1 Inleiding

5.5.1 Tunahan als hizmet

Tunahan gaf meerdere malen in het interview aan dat hizmet, zijn geloofsstroming, voor hem erg belangrijk was. Hij ondervond een transformatie van een jongen die niet wist wat hij wilde, naar een devoot moslim. Gedurende het interview omschrijft hij de rol van religie op zijn

127 leven meerdere malen. In onderstaand citaat omschrijft Tunahan de rol van religie in zijn leven en de rol van zijn Turkse identiteit in zijn leven:

[M]ijn grootste beweegreden in my life is geloof. Dus de islam in die zin. De nummer 1, een soort van prisma waardoor ik mijn geloof uiteindelijk ervaar is de Turkse taal en cultuur. Ik heb alles Turks gelezen. In die zin denk ik Turks. Ik zal God heel moeilijk kunnen aanbidden in het Nederlands. Stel ik moet dingen gaan vragen dan zal ik dat in het Turks kunnen doen. In het Arabisch enigszins. Dat voel ik ook wel maar dat komt weer door het Turks. (. . .) Een soort van, niet uniform, maar een soort van een gevestigde Nederlandse Islamitische identiteit voor Turken vooral, dat wordt op dit moment een soort van geschreven door de hizmet want je hebt al - het zijn Nederlandse moslims.

De islam speelt een grote rol in het leven van Tunahan, zoals hij aangeeft in bovenstaand citaat. Dit komt overeen met de ervaringen die ik had met Abdullah en Deniz. Net als Tunahan geven ze aan dat de islam de basis vormt voor hoe ze hun leven inrichten. Hoewel het citaat de grote rol van de islam in het leven van mijn informanten nogmaals benadrukt, is dit niet de reden dat ik dit citaat koos. Tunahan geeft hier namelijk de relatie tussen zijn Turkse identiteit en zijn islamitische identiteit. De vorige informanten spraken over de islam en hoe deze een

referentiekader is om hun leven in te richten. Tunahan zegt hier iets soortgelijks, maar dan hoe zijn Turkse identiteit een referentiekader is om zijn geloof uit te oefenen. Eerder in het interview gaf hij al aan dat zijn Turkse identiteit enorm belangrijk voor hem was en dat hij zich Turks voelt. Zijn Turkse identiteit is, met andere woorden, sterk verbonden met zijn islamitische identiteit.

128 Het tweede deel van het citaat geeft antwoord op een andere vraag. Hoe kan het dat, gezien zijn sterke Turkse identiteit, hij geen kaartjes plaatste onder deze identiteit? De Gülenbeweging, en bijbehorend de hizmet, is een Turkse beweging en is opgericht door

volgelingen van Turkse islampredier Fetullah Gülen en kent Turkse (nationalistische) elementen, terwijl Gülen zijn volgelingen aanspoort om in het land van herkomst te aarden en daar een steentje aan bij te dragen. Met andere woorden, zoals Tunahan aangeeft, mijn theorie is dat in Tunahan’s islamitische identiteit zowel zijn Turkse identiteit als zijn Nederlandse identiteit geïnternaliseerd zijn.

Als we kijken naar de kaartjes die Tunahan koos, dan zien we veel kaartjes terug onder waarden die andere informanten ook kozen. Dit zijn waarden die op het eerste gezicht

conflicteren, zoals stimulatie en conformiteit. Wat uniek is aan Tunahan is dat hij alle waarden onder dezelfde identiteit, terwijl andere informanten deze onder verschillende identiteiten zou plaatsen.

129 Als voorbeeld wil ik creativiteit gebruiken:

Omdat je zonder creativiteit, zonder exploratie, kan je zelf niet verbreden, als persoon zijnde, en zonder dat kan je gewoon geen goed oordeel vellen over variëteit in je onderwerpen. Je moet gewoon veel dingen weten en om veel dingen te weten moet je creatief zijn. Je moet met alles kunnen omgaan. Je moet vernieuwend zijn. Hizmet ook. Saïd Nursi, Gülen die kwam gelijk met vernieuwing. Iedereen die uit de originele kring van Saïd Nursi zat, daar uitkwam, had kritiek op hocaefendi. En ook bij de hizmet zie je dat. Door het gezicht van de mensheid, weet je wel. Er komt een bepaalde groep met een bepaalde werkwijze, maar de tijd verandert. Vooral de afgelopen tien, twintig jaar, een belachelijk snelle verandering. Vooral het digitale tijdperk. Als je niet creatief bent, als je niet vernieuwend bent, dan ga je het niet kunnen bijhouden. En hizmet vind ik uit de grotere Islamitische groeperingen, vind ik de meest creatieve, vernieuwende vergeleken met wat dan ook.

Hier geeft hij een voorbeeld van hoe hij een waarde, die anderen in hun Nederlandse identiteit plaatste, onder zijn hizmetidentiteit plaatst. Hij koppelt hier creativiteit aan (religieuze) vernieuwing en geeft aan hoe een vernieuwende stroming van de islam hem in staat stelt om de hectische wereld te kunnen bijbenen.

Islam, in de vorm van hizmet, speelt een hele grote rol in het leven van Tunahan. In deze subparagraaf heb ik verklaard waarom zijn Turkse identiteit geen kaartjes had, terwijl hij deze identiteit zelf als belangrijk beschouwde. Ik verklaarde dit door te suggereren dat deze identiteit zijn Turkse identiteit heeft overgenomen. Met andere woorden, ik denk dat in de hizmetidentiteit zijn Turkse, islamitische en Nederlandse identiteit samenkomen. Verder toonde ik aan dat zijn Turkse identiteit een bril vormt om de islam te interpreteren en dat deze twee identiteiten erg verweven zijn in Tunahan’s geval.

130

In document JONG & TURK IN NEDERLAND (pagina 126-130)