• No results found

Trends en ontwikkelingen

Trends en ontwikkelingen

Bestemmingen Het onderzoek ‘toerisme in perspectief’ (NBTC,

2014) laat zien dat de passagiersaantallen naar de meeste Europese vakantiebestemmingen een daling vertonen, op Oostenrijk en ‘andere Europese bestemmingen’ (Oost-Europa) na.

Het aantal aankomsten in Europa is het afgelopen jaar gestegen met 2% (Kenniscentrum Toerisme, 2013). De belangrijkste Europese bestemming voor Nederlandse toeristen was Duitsland, gevolgd door België en Frankrijk. Europa is dus een belangrijke vakantiebestemming waar de Nederlandse vakantieganger nog steeds graag naartoe gaat.

Europa is met 82% van de boekingen veruit de belangrijkste vakantiebestemming voor de Nederlandse toerist (GFK, 2014). Nederlanders gaan dus graag in Europa op vakantie, zoals ook benoemd bij de vorige ontwikkeling. 80% van de boekingen in Europa welke dicht bij huis zijn (Duitsland, Frankrijk, België) betreffen alleen accommodatie.

Volgens het NRIT bezoeken steeds meer Nederlandse toeristen Oost-Europese bestemmingen. Nederlanders gingen volgens het onderzoek vooral meer naar Montenegro, Estland, Letland, Cyprus, Malta en Servië. Het aantal Nederlandse toeristen naar Slovenië is overigens ook gestegen met 10% (NRIT Media, 2013). Oost- Europa, en daarmee ook Slovenië is dus in opkomst.

Oostenrijk springt eruit als populaire en actieve vakantiebestemming, waar met name wintersport en wandel en fietsvakanties populair zijn.

Als er meer gekeken wordt naar het reizen zelf, is een eerst te noemen trend de stijging van kampeervakanties onder de Nederlandse

Bachelorthesis Lynn Hutten

Pagina 74

toeristen. Kamperen lijkt weer helemaal hip. Dit geldt vooral voor kampeervakanties in Nederland zelf, waar de doelgroep vooral gepensioneerden zijn. De grootste oorzaak van het opnieuw toenemen van kampeervakanties is het aanbod: luxe mobilehomes, tipi-tenten en boomhutten, en daarnaast luxe ingerichte tenten, in een woord samengevat tot glamping, is aanwezig in Nederland, en bij de Nederlandse vakantieganger slaat dit aan (Telegraaf Reiskrant, 2014).

Duur vakantie De verwachting van het NBTC, in het rapport

‘Toerisme in perspectief’ (2014) is dat Nederlanders in 2014 minder vakanties gaan ondernemen. Dit is vooral het geval voor korte vakanties. Dit betekent dat vooral de reizen tussendoor minder worden, maar de lange vakanties, bijvoorbeeld de zomervakanties, worden nog steeds genoten

Oriëntatie en boekgedrag Websites met beoordelingen van andere reizigers zijn bij buitenlandse vakanties een belangrijk informatiekanaal als de vakantieganger zich wil voorbereiden op de vakantie. In 2012 gebruikte 38% van de vakantiegangers een reviewsite, waarvan 87% deze review meeneemt in de keuzebepaling (GFK, 2014).

De computer of laptop is behalve voor oriëntatie ook de meest populaire vorm van boeken voor de Nederlandse vakantieganger. Echter ruim 20% van de pakketreizen wordt nog wel ‘persoonlijk’, dus bij een reisbureau geboekt (GFK, 2014).

De Nederlandse consument boekt steeds minder vaak een wintersportvakantie. Ze besteden liever hun geld aan de zomervakantie en laten hiermee de wintersportvakantie liggen.

Een derde deel van de buitenlandse vakanties betreft een autovakantie (GFK, 2014).

Bachelorthesis Lynn Hutten

Pagina 75

Bijlage IX Concurrentie

Naam organisatie Analyse

TUI Nederland TUI Nederland heeft het grootste aanbod op de

Sloveense markt. TUI Nederland voert hier de merken Arke en Holland International. Vooral Arke.nl heeft een sterke verkoop via het internet. Het marktaandeel van TUI Nederland op deze markt is 20%, aan het eind van 2014 is het verwachte marktaandeel 23%. TUI Nederland heeft met het merk Arke 29 accommodaties op de markt, voornamelijk berggebied accommodaties en thermen. Een grote kans voor TUI Nederland is dat ze meer allotment verkregen hebben bij de best boekende accommodaties. Dit zijn voornamelijk de thermen accommodaties. Daarnaast heeft TUI Nederland een nieuwe regio opgenomen in het aanbod, namelijk Nova Gorica. Dit is onbekend op de Nederlandse markt en dit maakt TUI Nederland op dit gebied onderscheidend van de concurrent. Stacaravans en tenten zijn van de accommodaties zelf, behalve bij Terme Catez, hier staan ook tenten van Easy-a-Tent. TUI Nederland heeft een goed imago op de bestemming Slovenië, voornamelijk doordat de agent erg actief is en bekend op de markt. Doordat TUI Nederland veel Nederlanders naar Slovenië brengt, hebben ze een goed imago opgebouwd. Een nadeel is wel dat de meeste boekingen plaatsvinden in juli en augustus, dit komt voornamelijk door het slechte weer in mei en juni.

Thomas Cook Thomas Cook voert de merken Vrij

Uit/Neckermann en heeft een klein aanbod van producten in Slovenië. Ze bieden in totaal 24 accommodaties aan, waarvan de meeste campings en kusthotels zijn. De grootste focus ligt op de reserveringen welke gemaakt worden via het internet en daarnaast zijn ze erg actief op social media. Hier is vooral Neckermann erg sterk mee. Een zwak punt van deze concurrent is de

Bachelorthesis Lynn Hutten

Pagina 76

website: de website is gebruikersonvriendelijk. Het is lastig om daadwerkelijk een boeking te maken. De informatie die te vinden is is wel gemakkelijk te vinden. Een sterk punt is de naamsbekendheid van deze touroperator. Door deze naamsbekendheid is het verwachte marktaandeel 26%, net iets meer dan TUI Nederland. De tenten en stacaravans op de accommodaties zijn van Happy Camp of van de accommodatie zelf.

De Jong Intra De Jong Intra was in 2013 een vrij grote

concurrent, met 17 accommodaties in het aanbod. In 2014 heeft De Jong Intra bijna het gehele aanbod laten vallen en heeft nog maar een camping overgehouden in het aanbod, namelijk Terme Catez (met tenten en stacaravans van Roan en Go4Camp). De Jong Intra voert hoge prijzen op de markt en is daarom geen sterke concurrent, en daarnaast is het aanbod nu erg klein. Het meeste aanbod op de bestemming Slovenië is nu overgenomen door TUI Nederland. De Jong Intra heeft 4% marktaandeel opgebouwd.

ID Riva ID Riva heeft in 2014 een aanbod van zes

accommodaties. ID Riva is officieel Kroatië specialist, en daarom niet sterk op de Sloveense markt. Omdat partners en klanten het vermoeden hadden dat ID Riva zou sluiten door verschillende omstandigheden, is het vertrouwen in deze concurrent erg gedaald en zijn ze niet sterk meer aanwezig op de markt. De accommodaties die ID Riva nog wel aanbiedt zijn voornamelijk thermen accommodaties met tenten van Roan en Go4Camp. ID Riva voert daarnaast ook erg hoge prijzen en is daarmee ook geen sterke concurrentie.

Vacanceselect Vacanceselect heeft in 2014 een aanbod van 11

accommodaties. Vacanceselect is vooral bekend om het aanbod van campings en voert daarmee bekende en sterke merken zoals selectcamp, camp2relax en Vacanceselect. Daardoor komen

Bachelorthesis Lynn Hutten

Pagina 77

veel gasten jaarlijks terug, voornamelijk omdat Vacanceselect populaire campings aanbieden. Een zwakte is wel dat de prijzen erg hoog zijn. Toch zal Vacanceselect naar verwachting altijd een sterk camping product op de markt hebben, en is op dit gebied een sterke concurrent.

Booking.com Een geheel andere aanbieder van de bestemming

Slovenië is booking.com. Booking.com biedt 1417 accommodaties aan op deze bestemming. De website is bekend door veel mensen en het is makkelijk om te boeken via deze website. Daarnaast heeft booking.com goede beoordelingen. Een zwakte is wel dat hoteliers het niet op prijs stellen dat booking.com steeds hogere commissie probeert te verkrijgen en booking.com komt daarom ook vrijwel nooit met kortingen of acties. Ook is het niet mogelijk om meerdere hotels in een reservering te boeken en over het algemeen zijn de reserveringen voor korte verblijven. Booking.com zal altijd sterk blijven en ook blijven groeien, maar voornamelijk gericht op een andere doelgroep. Reizigers die naar Slovenië willen boeken het liefst via een touroperator, ook al zijn ze vaker bij een bepaalde accommodatie geweest. Dit heeft voornamelijk te maken met vertrouwen. Dit is gebleken uit meerdere gesprekken met managers van verschillende accommodaties in Slovenië in 2014 en uit het GFK onderzoek (2014).

Bachelorthesis Lynn Hutten

Pagina 78

Bijlage

X Bestemmingsanalyse

A (Attractions)

In dit gedeelte worden de geselecteerde belangrijkste attracties van Slovenië nader uitgewerkt. Dat deze attracties de meest bezochte attracties van Slovenië zijn is terug te vinden in een rapport van het Statistisch Bureau van Slovenië, het rapport ‘Selected Tourist Sights, museums and galleries’ (2013).

1. Natuurlijke attracties

Natuurlijke attracties zijn aanwezig in overvloed op de bestemming Slovenië. Om te beginnen zijn er de grotten van Postojna. De grotten van Postojna worden gezien als één van de meest indrukwekkende grotten van Slovenië. De grotten, beter bekend als de Postojnska Jama, maken deel uit van het langste ondergrondse grottenstelsel van Slovenië (Slovenija, 2011). Het is, na het meer van Bled, de drukstbezochte bezienswaardigheid van Slovenië. Een bezoek aan de grotten begint bij een treinstation, met een treintje die de bezoekers voor een gedeelte meevoert door de grotten. Het overige gedeelte door de grot wordt afgelegd per voet. Gidsen in de grotten vertellen over de belangrijkste stalagmieten en stalactieten in meerdere talen. De grot wordt bewoond door verschillende insectsoorten en de Olm, ook wel bekend als de menselijke vis. De tweede belangrijke natuurlijke attractie is de Soča Rivier. Deze rivier is de meest bekende van Slovenië, en staat hoog in de lijst als het gaat om de mooiste rivieren van Europa (Slovenija, 2011). De kleur is groenblauw en behoudt deze kleur de gehele lengte. Soča is daarnaast een watersportparadijs voor bijvoorbeeld rafters en kajakkers, maar bovenal is deze rivier voor de toerist een absolute ‘must-see’ wegens het omringende landschap van bergen, hellingen, weiden en pittoreske Alpendorpjes. Een andere waterattractie is de Savica Waterfall, de grootste en bekendste waterval van Slovenië (Slovenia Info, 2014). Prachtige wandelingen en mooie uitzichten vanaf de stenen brug bij de waterval maken ook deze natuurlijke attractie tot een bijzondere ervaring voor vele reizigers. Een onvergetelijke natuurlijke attractie, welke geheel thuishoort in deze rij, is het meer van Bled. Het meer van Bled is een prachtig meer, omringd door bergen en natuur en bekend om haar milde klimaat en thermaal water (Turizem Bled, 2013). In het midden van het meer is een eiland met een kerkje. Om het meer heen loopt een weg van zes kilometer, zeer geschikt voor wandelaars, fietsers en hardlopers. Naast Bled, met uitzicht op de Julische Alpen, is het toppunt van de Julische Alpen de Triglav berg: de hoogste berg van Slovenië. De berg is niet alleen onder toeristen erg bekend, ook onder de Sloveense inwoners neemt de berg een bijzonder plekje in. Naast de berg is er ook een nationaal park, overigens het enige nationale park van Slovenië. Het nationale park bestaat vooral uit bossen, wateren en gletsjermeren. De laatste noemenswaardige natuurlijke attractie van Slovenië is de Solcava Vallei. De vallei is het meest bezochte deel van de Solcava regio en is in 2009 bekroond met de prijs ‘EDEN – Europese topbestemmingen’ (Lenar, 2014). Het biedt een prachtig uitzicht op de Savinsjke Alpen.

2. Toeristische attracties

De eerste noemenswaardige toeristische attractie is het Bled Castle Museum. Het museum, gesitueerd in barokke kamers van het kasteel van Bled, neemt de bezoekers mee op een reis van de bijzondere geschiedenis van het meer van Bled (Bled Culture Institute, 2008). Vanuit het museum ervaart de bezoeker overigens een prachtig uitzicht over het meer. Een andere historische bezienswaardigheid is het centrum van de hoofdstad Ljubljana, met daarin onder andere de drievoudige brug. Ljubljana is een stad vol cultuur. Er zijn vele musea, theaters en galerijen te vinden, afgewisseld door gezellige

Bachelorthesis Lynn Hutten

Pagina 79

terrassen en moderne winkels (Slovenija, 2011). De bijzondere drievoudige brug in het hart van het centrum verbindt het Preserenplein met de oude binnenstad. De twee bruggen aan de zijkant zijn speciaal voor voetgangers, de middelste is aangelegd voor auto’s. Een ander bijzonder stadscentrum is het centrum van de havenstad Piran. Het is het best bewaarde culturele monument van Sloveens Istrië (ANWB, 2014). De stadsarchitectuur is geheel beïnvloed door de Venetiaanse Republiek. Dit is terug te zien in smalle straatjes, huisjes die dicht op elkaar zijn gebouwd en veel pleintjes en kerken. Door deze invloeden en vele musea en kerken is deze stad een echte trekpleister voor menig toerist. Ook heeft Slovenië enkele bezienswaardigheden gericht op dieren, bijvoorbeeld de Zoological Garden in Ljubljana. Deze dierentuin is een kleine dierentuin op 20 minuten loopafstand van het centrum van Ljubljana (Ljubljana Info, 2014). Het wordt gekenmerkt doordat het gelegen is in een bos. Dit geeft de bezoeker ook de mogelijkheid om meer in aanraking te komen met de natuur. Bezoekers kunnen helpen de dieren te voeren, een tour krijgen door de dierentuin en zelfs de dieren aanraken en vasthouden.

3. Non-toeristische attracties

Attracties welke in eerste instantie bedoeld waren voor andere doeleinden dan het aantrekken van toeristen, worden benoemd als non-toeristische attracties. Een voorbeeld van een non-toeristische attractie is de Lipica Stud Farm. De Lipica Stud Farm is ervoor bedoeld om Lippizzaner paarden te fokken, onderbrengen en verzorgen en is gelegen in de Karst regio. De paarden worden gefokt op traditionele wijze (Lipica, 2013). Daarnaast worden er ook paarden verkocht en is het mogelijk om er paard te rijden. De boerderij bestaat al sinds 1580 en werd toendertijd slechts gebruikt voor het fokken van de paarden. Tegenwoordig is het ook een toeristische attractie en is er zelfs de mogelijkheid tot golfen, mini-golfen en overnachten in de buurt van de boerderij. Een andere non- toeristische attractie in Slovenië is het Ljubljana Castle. Dit kasteel is gelegen in het midden van de stad Ljubljana. Het kasteel is een Middeleeuws monument, staande op de Kasteelheuvel. Het is het meest opvallende gebouw in de stad en geeft een speciaal tintje aan de culturele levendigheid van Ljubljana. Bovendien heeft de bezoeker uitzicht over de stad en een groot deel van Slovenië (Slovenija, 2011). De laatste noemenswaardige non-toeristische attractie is de Kerk van het eiland Bled, beter bekend als de Maria Hemelvaartskerk. Het kerkje is het gehele jaar open voor bezoekers en vertelt een eeuwenoud verhaal over een legende (Slovenija, 2011).

4. Speciale evenementen

Een voorbeeld van een speciaal evenement dat gehouden wordt in Slovenië is de Womans World Cup Slalom. Dit evenement wordt gehouden in het meest bekende wintersportgebied in Slovenië: Kransjka Gora. De wereldbeker Slalom en reuzenslalom voor mannen wordt hier gehouden (MySlopes, 2014).

A (Accessibility) Bereikbaarheid met de auto (wegennet)

Slovenië heeft een redelijk netwerk van wegen. Sommige hiervan zijn tolwegen (Slovenija, 2011). Om Slovenië te bereiken zijn er verschillende mogelijkheden. Vanuit Italië zijn de overgangen bij Gorizia en Koznja bij Trieste. Vanuit Oostenrijk is Slovenië te bereiken via twee passen die niet geschikt zijn voor auto’s met caravan. Dit zijn de Würzenpas en de Loiblpas. De makkelijkste en snelste verbinding is de Karawankeltunnel tussen Villach in Oostenrijk en Jesenica in Slovenië (ANWB, 2014). Het is verplicht om een vignet aan te schaffen voor het gebruik van de autowegen en autosnelwegen in Slovenië. Dit vignet

Bachelorthesis Lynn Hutten

Pagina 80

is verkrijgbaar bij de grensovergang. Over het algemeen is het vanuit Nederland dus makkelijk om Slovenië te bereiken. De wegen naar Slovenië zijn voornamelijk snelwegen en goed toegankelijk. Ook is er in Slovenië de mogelijkheid om een auto te huren bij vliegvelden en in grote steden. De tarieven kunnen erg verschillen per aanbieder en per seizoen (ANWB, 2014).

Treinmogelijkheden

Slovenië kent de nationale spoorwegen. Iedereen kan hier gebruik van maken. Blinden of mindervaliden kunnen gratis een begeleider meenemen tijdens hun treinrit. Ljubljana is een goed startpunt om meerdere bestemmingen in het land te bezoeken. Slovenië is ook geheel met de trein te bereiken: er zijn rechtstreekse opstapplaatsen naar Ljubljana in Wenen, München en Zürich (Interrail, 2014). Verder rijdt in de zomermaanden een autoslaaptrein naar Koper (ANWB, 2014)

Busmogelijkheden

Vanuit Ljubljana gaan er bussen naar bijna alle steden in Slovenië. In de zomermaanden zijn er zelfs busverbindingen tussen Ljubljana en de steden aan de Adriatische kust (Slovenija, 2011). Vanuit Nederland gaan er tijdens het hoogseizoen wekelijks pendelbussen naar Ljulbjana en Maribor. Een Tourist Card is verkrijgkbaar in Ljulbjana. Hiermee kunnen de toeristen toegang krijgen tot de bus en daarnaast krijgen ze gratis entree bij de belangrijkste toeristische attracties, bootreizen, rondleidingen en internet (ANWB, 2014).

Vliegmogelijkheden

Het is mogelijk om per vliegtuig naar Slovenië te gaan. Binnen 1 uur en 30 minuten kan zowel vanuit Nederland als België Slovenië bereikt worden per vliegtuig. De vluchten vliegen naar Ljubljana, maar soms kan het interessanter zijn voor de reiziger om een vlucht te nemen naar Graz in Oostenrijk of Zagreb in Kroatië, vooral als ze het oosten van Slovenië gaan bezoeken (Slovenija, 2011).

Mindervaliden

Mindervaliden krijgen steeds meer aandacht in Slovenië. Publieke gelegenheden en andere commerciële en toeristische gebouwen zijn erop gebouwd om ook mindervaliden te kunnen ontvangen (Spirit Slovenia, 2014). Daarnaast zijn toiletgebouwen lager gebouwd, en de banken zijn daarnaast voorzien van braille. Ook natuurparken en bezienswaardigheden zijn vrij toegankelijk voor mindervaliden.

Wandel en fietsroutes

Slovenië barst van de wandel- en fietsroutes. Vooral in de natuurgebieden, valleien en de Julische Alpen zijn veel verschillende routes te vinden voor jong en oud (Slovenia Info, 2013). Er zijn verschillende routes uitgestippeld speciaal voor toeristen.

A (Amenities)

Slovenië heeft twaalf algemene ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen zijn toegankelijk voor iedereen: ook voor de toeristen. Daarnaast kunnen toeristen altijd terecht bij een van de politiebureaus verspreidt over het land (Slovenija, 2011). In Slovenië worden dezelfde typen stekker gebruikt als in Nederland. Het voltage is 230 volt (ANWB, 2014). De munteenheid in Slovenië is de euro, dit kan gepind worden bij een van de banken of geldautomaten in Slovenië. De grote steden beschikken in ieder geval over

Bachelorthesis Lynn Hutten

Pagina 81

banken en geldautomaten, zelfs over speciaal verlaagde automaten voor mindervaliden. Daarnaast worden creditcards geaccepteerd bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en benzinestations. Het leidingwater in Slovenië is geheel veilig te drinken. Het mobiele netwerk is goed in grote delen van Slovenië, met uitzondering van de afgelegen gebieden. Er is een 3G-netwerk voor mobiel internet. Op steeds meer plaatsen kan daarnaast gebruik gemaakt worden van WiFi (ANWB, 2014). Aan snelwegen zijn tankstations 24 uur per dag open. Alle wegen in Slovenië zijn voorzien van duidelijke bewegwijzering. Er zijn groene, blauwe en gele wegwijzers, welke consistent worden ingezet. Bij het betreden van bijvoorbeeld natuurparken en bij wandel en fietsroutes is ook duidelijke bewegwijzering aanwezig. In de buurt van toeristische gelegenheden of langs de weg zijn genoeg openbare toiletten te vinden. Slovenië biedt een uitzonderlijk groot aanbod aan restaurants, tegen zeer betaalbare prijzen. In alle openbare gebouwen geldt een rookverbod (ACSI, 2014).

A (Accommodation)

Slovenië biedt tal van mogelijkheden als het gaat om accommodaties om te overnachten. Data van het ‘Slovenia Statistical Yearbook’ (2011) geven aan dat Slovenië 18.348 hotelkamers bezit, met 39.871 bedden, eind 2010. Het doel is om er ongeveer 2000 bedden aan toe te voegen voor eind 2016. Alle accommodaties variëren van een tot vijf plus sterren classificatie en liggen verspreidt over Slovenië. Het totaal aantal geregistreerde accommodaties bij het Sloveens Bureau van Toerisme (2014) is 2468. In figuur 1.1 is te zien hoeveel accommodaties er per accommodatie type in Slovenië is. Hotels, appartementen en privé accommodatie zijn de meest voorkomende vorm van accommodatie in Slovenië.

Type accommodatie Aantal

Hotels 296 Appartementen 701 Privé accommodatie 360 Gasthuis 128 Pension 74 Vakantiewoning 139

Bed and breakfast 85

Campings 66 Boerderijen 299 Hostels 79 Berglodges 147 Vineyard cottages 39 Groene accommodaties 55

Figuur 1.1: Type en aantal accommodaties in Slovenië (Sloveens Bureau van Toerisme, 2014)

Het grootste spa resort in Slovenië is Terme Catez. Terme Catez heeft zes hotels met meer dan 1300 bedplaatsen. Sava Hotels & Resorts is de grootste hotelketen in Slovenië met 22 accommodaties