• No results found

Trends en ontwikkelingen

In document Thesis (W) (pagina 32-34)

Hoofdstuk 3: Methodologie

4.7 Trends en ontwikkelingen

Event Inspiration (2020) beschrijft de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de evenementenbranche voor 2020 en 2021. De eerste trend die hierin naar voren komt is ‘Grey Rebels’. De vergrijzing van de samenleving valt simpelweg niet te ontkennen. Ouderen worden steeds ouder en daardoor worden nu in Nederland al meer dan de 3,3 miljoen 65-plussers geteld, waarvan een steeds groter deel zelfs boven de 80 en 90. Ook zal het aantal de komende tientallen jaren alleen maar blijven toenemen. Rond 2040 wordt verwacht dat rond de 4,6 miljoen 65-plussers in Nederland aanwezig zijn. Niet alleen de maatschappij moet hierop inspelen, maar ook de evenementenbranche. De branche moet inspelen op de trend van de opkomende groep van ouderen en zorgen dat ook voor hen genoeg vertier en aanbod is. Het van Gogh Museum in Amsterdam geeft hier een mooi voorbeeld van. Zij hebben het motto van de evenementen uitgebreid van ‘de toekomst’ naar ‘in leeftijd gevorderden’. Daarin bieden zij ook

32

activiteiten aan voor de ouders zoals een bakje koffiedrinken, een leuke samenkomst met taart en een rondleiding door het gebouw. Wat Grey Rebels ook laat zien is dat ouderen op steeds latere leeftijd vitaal en ondernemend blijven. Een evenementenorganisatie kan hierop inspelen door zich goed te verdiepen in wat de ouderen van tegenwoordig bezighoudt en interesseert. Zij moeten af van de traditionele benadering en over op een nieuwe frisse benadering van deze doelgroep. Verder kan de organisator tijdens congressen in contact komen met deze doelgroep, om deze beter te begrijpen. Ook in de verdeling van personeel kan hier rekening mee worden gehouden, door zowel jong als ouder personeel te laten werken bij evenementen en om daarbij een representatief beeld van de maatschappij te geven.

Een andere megatrend die Event Inspiration (2020) beschrijft is ‘Influencer Marketing’. De gehele mensheid en vooral de jongeren worden steeds meer beïnvloed in hun koopgedrag door influencers. Een influencer is een persoon met heel veel volgers op social media, die gesponsorde berichten plaatst voor bedrijven om vooral de jonge doelgroep te beïnvloeden in hun koopgedrag. Op alle social mediakanalen gaat heel veel geld om in deze branche, omdat bedrijven via deze influencers een heel groot bereik hebben. Tegenwoordig heeft deze groep zoveel invloed dat 14% van de jongeren direct producten van de influencers koopt. Bedrijven verwachten dat binnen tien à twintig jaar nog maar 20% van de bevolking shopt in winkels (de rest wordt verkregen via influencers en online webshops). Binnen deze trend van macro influencers met tien- tot honderdduizenden volgers is een nieuwe opkomende trend namelijk die van de micro influencer. Merkwaardig is dat de micro influencers niet duizenden volgers hebben, maar juist invloed hebben op een kleine niche groep aan volgelingen. De volgelingen kunnen zich veel beter inleven in de micro influencer dan die macro influencer waar zij veel minder gelijkenissen zien. Langzamerhand binden steeds meer bedrijven grote groepen van deze micro influencers aan zich, die precies dat niche bereik hebben waar het bedrijf naar op zoek is. Een groot voordeel is dat de micro influencers het als een grote eer zien een (lokaal) bedrijf te promoten en vaak blij zijn met iedere vergoeding die hier tegenover staat. Ook zijn zij veel beter beïnvloedbaar in wat ze posten met een hele set aan regels. Ook kan een micro influencer eenvoudiger worden vervangen en bij misbruik worden ontslagen. Wel moeten bedrijven zorgvuldig omgaan met deze nieuwe doelgroep. Geef de influencer het gevoel betrokken te zijn en dat hij of zij daadwerkelijk invloed heeft bij de creatie van het evenement. Zorg dat de influencer enige affiniteit heeft met het evenement en de uitstraling heeft van het evenement en maak hem of haar hier bewust van. Bij grotere evenementen die ook gebruik maken van de macro influencers moet worden gezocht naar een goede balans in het aantrekken van beide partijen.

Nog een megatrend in de evenementenbranche komt voort uit een wereldwijd probleem: ‘fear & fake’ (Event Inspiration, 2020). Het bij elkaar brengen van grote mensenmenigtes brengt veiligheidsrisico’s met zich mee en dat is in een tijd met aanslagen over de hele wereld van groot belang. Een goed veiligheidsplan in kaart brengen is voor ieder evenement van groot belang, maar op een aanslag kan nauwelijks worden voorbereid. Dit onderwerp brengt steeds vaker spanning bij de bezoeker met zich mee. Niet alleen een échte aanslag, maar ook cybercrime speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Een gehackt softwaresysteem of een geïnfecteerde waterleiding brengt bijna net zoveel leed en verderf met zich mee, als een aanslag. Ondernemingen ondervinden cybercrime gemiddeld pas na 191 dagen. Verder denkt 43% van de bedrijven niet vatbaar en interessant genoeg voor hackers. Uit beide statements blijkt dat bedrijven niet goed genoeg voorbereid zijn op cybercrime. Veilig omgaan met gegevens van deelnemers is een heel belangrijke issue, maar nog lang niet iedere organisatie neemt dit even serieus. Op het moment dat al deze gegevens uitlekken of gehackt worden kan dit als onderhandelingsmateriaal worden gebruikt door hackers. Een beveiligd wifi-netwerk is een begin. Daarnaast is cybercrime en verspreiding van “fake news” ook een issue. Het verkrijgen van aandacht van de consument die tegenwoordig van alle kanten nieuws binnenkrijgt, wat erg beïnvloedbaar is. Voorbereiding op de gehele (schijn) veiligheid is erg belangrijk en tot nu toe lijken festivals en evenementen de grootste nachtmerrie voor criminelen. Dit komt met name door de goede samenwerking tussen partijen.

33

Uit onderzoek komt een andere trend naar voren: ‘food, meer dan hamburger met patat’ (Apeldoorn Marketing, 2020). De culinaire wereld is altijd in beweging. De consument heeft steeds hogere verwachtingen bij evenementen op het gebied van vegetarisch en plantaardig voedsel. De afgelopen jaren zijn de menukaarten gevuld met gevarieerde opties. De algemene tendens bij de consument dat lekker voedsel per definitie vlees moet bevatten, wordt steeds verder losgelaten. Ook de trend van ‘food swap’ is opkomend en deze sluit perfect aan op de plantaardige trend. Food swap is het omwisselen van een bepaald ingrediënt in het gerecht, voor een ander ingrediënt. Concrete voorbeelden zijn het omwisselen van een pizzabodem naar rode biet en spaghetti of lasagnebladen van courgette en rijst van bloemkool. Bij al deze gerechten is een basis ingrediënt vervangen door een gezondere variant. Deze opties zorgen ervoor dat het gerecht vezelrijker en eventueel lager in calorieën is en daardoor gezonder. Verder wordt de beleving rondom food alsmaar belangrijker. De consument wil de bereiding van het gerecht in levende lijven zien en meemaken, wat het voor de kok een extra grote beleving maakt. Zo kan de kok zichtbaar nog een speciaal tintje meegeven aan het gerecht, inspelen op eventuele dieetwensen en uitleg geven bij het gerecht. Deze aspecten maken het eten een hele beleving. Als laatste is de ‘zero waste’ iets wat bij iedere organisatie hoog in het vaandel staat. Voedselverspilling is wereldwijd trending en wat in 2019 bleek is dat een derde van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Nationaal bekeken gooien Nederlanders per persoon zo’n veertig kilo voedsel weg per jaar en dat aantal moet drastisch veranderen en naar beneden.

In document Thesis (W) (pagina 32-34)