• No results found

Respondent 1.

I: Kunt u een omschrijving geven van uw huidige functie en het bedrijf waarin u werkt?

R: Ik heb 2 bedrijven, ‘eigen onderneming 1’ dat is van mij alleen en ‘eigen onderneming 2’samen met ‘Jan de Vries’. Wat eigenlijk de hoofdmoot van allebei de bedrijven is dat wij trajecten aanbieden van workshops en advies om mensen slimmer te laten werken, effectiever te laten werken. Dat gaat gepaard met allemaal handige tips en tools, met de ipad en dat soort zaken. Het gaat er dan om het werkgegdrag of het mailgedrag wordt aangepast. Eigenlijk gewoon om tijd te winnen. En in mijn eigen bedrijf doe ik dan ook nog dingen met studenten. Dus slimmer

studeren trajecten, heb ik bijvoorbeeld voor de Hogeschool van Amsterdam gedaan. Ben nu bezig met Studeermeesters, dat is een soort studieopvang waarvoor ik een studietraject van vijf weken voor ga maken in februari. Ik ga met de Universiteit van Amsterdam praten en weer met de Hogeschool van Amsterdam en bijvoorbeeld de carrièredagen. Dus dat soort dingen. En dan als laatste met ‘bedrijf 1’ ook nog over beter communiceren en dat gaat er met name over hoe je als organisatie intern en dan met name met email maar ook deels extern met je klanten, social media kunt inzetten om de juiste klanten op een goede manier te bereiken.

I: En voer je alle taken zelf uit binnen het bedrijf? Bijvoorbeeld de workshops geven maar ook de financiële kant?

R: Ja ik doe alles zelf. Ik heb het bedrijf nu zo’n twee à tweeënhalf jaar en zit er wel over te denken om over dit jaar een boekhouder ernaar te laten kijken. Ik heb zelf wel economie gestudeerd, dus ik heb het idee dat ik wel weet hoe het werkt en heb alles ook wel goed op orde maar ik weet niet alle

belastingregeltjes. Er zijn vast regels die ik overtreed of vergeet, dus daarom lijkt me dat wel handig. I: Maar verder doe je alles zelf?

R: Ja ja

I: Bent u tot dusver tevreden over het bedrijf of heeft u ook nog bepaalde ambities? Of is dit het einddoel?

R: Nee zeker niet het eind. Ik moet zeggen dat ik ook nog freelance lesgeef aan de UvA aan eerstejaars waarschijnlijk drie vakken aankomend jaar. En dat is ook wel belangrijk voor mijn cashflow. Het is dus niet zo dat ik op het ‘slimmer werken’ leef. Ehm wat vroeg je ook alweer? I: Of u verder ambities heeft en of u nog andere dingen wilt bereiken? Wil je bv. Al je geld gaan verdienen met je bedrijf of dat er toch naast blijven doen?

R: Nou kijk, ik vind het hele proces van ondernemen wel echt heel erg vet. Het zit vol met

onzekerheden maar eh ik merk wel dat ik veel beter in mijn vel zit. Ik was eerst consultant en verdiende

toen ook meer en had best leuk werk maar dit is veel vetter. En de onderwerpen waarover ik vertel zijn echt supergaaf en ik sta ook heel erg achter mijn verhaal en dat was bij mijn veel minder want dat heb je natuurlijk niet zelf bedacht. Maar waar ik een beetje mee zit, en dat is dan ook hoe het beeld van de economie er nu uitziet, is dat ik nu puur een dienst lever en

ik denk dat dat niet houdbaar is. Ik zie dat ook bij consultingbedrijven, daar gaan alleen maar mensen uit. Je levert een praatje en je mag €200 per uur aftikken, mensen gaan daar op een gegeven moment niet meer mee akkoord. Dus ik ben ook wel meer opzoek naar iets wat een product gaat leveren, waarschijnlijk wel een digitaal product. Ben ook aan het kijken of ik daar met het ‘slimmer werken’ naar toe kan misschien dat ik er wel een soort van e-cursus van kan maken. Maar dat heb je ook al wel een beetje dus daar zijn anderen dan weer verder mee dan ik. I: Is het dan ook moeilijker te

onderscheiden van anderen?

R: Ja dat zeker maar het is wel zo dat er erg veel vraag naar is, het past heel erg in het nieuwe werken. Veel mensen worden ontslagen dus dan is het fijn voor de medewerkers die achterblijven dat ze wel het gevoel krijgen dat ze het kunnen halen. Dus ehm producten zijn zeker relevant en het is momenteel nog te veel dienst. En uiteindelijk.. als ik kijk naar mijn privéleven als mijn geld wat ik verdien geef ik uit aan boodschappen, producten. En ehm.. Het liefste zou ik ehm ongeveer drie maanden op vakantie; november, december en januari. Nee eh december, januari en februari, al die drie maanden op vakantie en dan negen maanden werken dat is eigenlijk waar ik naar aan het streven ben.

I: Oke dus zolang dat gefinancierd kan worden uit het bedrijf dan…

R: (onderbrekend) Jaa ik heb bijvoorbeeld eerst zes weken en vorig jaar acht weken vakantie gehad, dus we komen wel in de buurt. Ik wil eigenlijk gewoon twaalf weken achter elkaar, nu is het steeds in de zomer en in de winter steeds vier weken weg.

I: Echt drie maanden achterelkaar weg te zijn?

R: Ja en ik wil best ook werken hoor als ik dan op één plek een beetje blijf, maar dan niet zo hard werken. Dat is ook meer een persoonlijk doel, daarmee ben ik wel aan het kijken hoe ik dat het beste in pas. Ik bedoel.. Met mijn werk nu.. Ik verdien mijn geld het meest in het tweede en vierde kwartaal dus vooral oktober/november en april, mei, juni

I: Waarom precies in deze maanden?

R: Ja.. zo werken bedrijven meestal. In januari, februari en maart gebeurt er niet zoveel, daarna begint het een beetje te lopen. Trainingen en workshops vinden meestal plaats voor de zomer en in de zomervakantie natuurlijk niet. Dus dan na de zomer en dan nu beginnen de feestdagen e.d. alweer dus dan is het ook wat rustiger. Dus daarom ga ik ook wel bewust of moet ik eigenlijk in onze zomer en onze winter met vakantie want dan heb ik zeg maar de minste schade.

I: Om even terug te komen op uw eerder werk, dus naar uw hele carrière kijkend. Vanaf dat u

bent afgestudeerd en het bestuursjaar hebt gedaan. Wat heb je toen voor baan of banen gehad? R: Eeh..

naja na mijn bestuursjaar was ik nog niet klaar met mijn studie dus ik heb nog wel een tijdje

rondgehangen op ‘STUDENTENVERENIGING’ .. maar toen ik in 2008 klaar was. Ik ben overigens een hele trage student. Maar het heeft in sowieso geleidt tot studievertraging, niet per se het bestuursjaar maar de hele vereniging of misschien is dat juist mijn karakter dan geweest. Maar toen ik in 2008 in de zomer afstudeerde en begon met solliciteren, toen merkte ik wel al een beetje dat de crisis op kwam ofzo. Wel een bij een bedrijf gekomen dat helemaal in lijn lag met mijn studie. Ik heb economie gestuurd, organisatie economie en dat houdt zich heel erg bezig met het belonen van mensen, hoe je goed en slecht kunt belonen. En ik werkte bij de grote, de grootste consultant op het gebied van beloningsbeleid en het functiewaarderingsbeleid,

‘bedrijf X’ heet dat. En daar werd ik junior consultant. Dat hield in dat ik naar grote bedrijven ging en daar interviews ging afhouden over ehm ik sprak vaak de HR manager of in kleine bedrijven de directeur. En dan moet je je voorstellen dat de HR manager zei dat met een reorganisatie of een uitbreiding er drie nieuwe functies bij zijn gekomen. Dan heb je de verschillende functies bijvoorbeeld junior consultant, medio consultant, senior consultant en HR manager en dan een beloningsgebouw en een functiegebouw. Dat zit dan heel mooi in een matrix. De vraag is dan waar zet ik deze drie nieuwe functies neer. Dus dan houden wij interviews over wat moet de persoon kunnen e.d. Daar is dan een methode voor, de Hay- methode. Daar kun je dan punten aan geven die dan passen in zo’n gebouw en dat is eigenlijk

het gros van wat ik deed. Toen werd het ook bij ‘bedrijf X’ crisis en werd ik eigenlijk ontslagen omdat het last in, first out was. Er was wel een andere afdeling binnen ‘bedrijf X’ die zich puur alleen met beloning bezig hield en niet zozeer met functies zelf. Daar hadden ze eigenlijk mensen nodig dus toen ben ik overgegaan naar die afdeling.

I: Heeft u dan ook een periode van werkloosheid gekend? R: Nee, nee,

I: Dat werd gelijk opgevuld?

R: Nou dat komt later nog wel maar nee ik kon uiteindelijk toch blijven alleen op een andere afdeling. Dus ik ben uiteindelijk niet ontslagen geweest. Heb daar ook nog twee jaar gewerkt, maar dat vond ik toch veel minder leuk. Het was iets te veel op de data, dat was aan het begin nog wel lachen. Maar het was allemaal heel erg gestandaardiseerd, dat is natuurlijk ook goedkoper. Het is ook een Amerikaans bedrijf er werd dan ook vanuit Amerika heel veel eisen gesteld en dat werd allemaal wat minder interessant. Wilde ik iets anders gaan doen, maar wist nog niet zo goed wat. Veel ideeën gehad maar uiteindelijk kwam ik dus met het ‘slimmer werken’.

I: Ja..

R: Maar het gunstige was dus omdat ik had geregeld dat zij mijn contract niet verlengde dat ik WW kon aanvragen. In de WW heb je een regeling en dat heet ‘starten vanuit de WW’ en dan kan je dus zes

maanden. Eh normaal moet je elke week solliciteren I: Ja dat klopt

R: Nu kan je dan zes maanden lang zonder te hoeven te solliciteren je bedrijf gaan opzetten. En dan na zes maanden beslissen of je daar mee door wilt gaan. En dat heb ik wel gedaan ehh dan stopt ook je WW dus dat is de periode waarin je dat regelt.

I: Lijkt mij wel een redelijk korte periode om dat in op te zetten?

R: Zes maanden is ook kort, had ook niet meteen genoeg geld maar had nog wel wat over van ‘bedrijf X’ en uiteindelijk is dat wel goed gekomen ofzo.

I: Uiteindelijk heb je dan dus zes maanden in de WW gezeten en werkloos geweest? R: Ja dat klopt, zes à zeven maanden volgens mij.

I: Wat uw startsalaris bij ‘bedrijf X’, kunt u daar een indicatie van geven?

R: Bij ‘bedrijf X’, ehm ja 35.000 per jaar en verder hadden ze ook goede arbeidsvoorwaarden. En toen ik daar wegging zat ik op 40.000 per jaar.

I: Heb je dan tussen door ook promoties gehad? R: Nee geen officiële promotie gemaakt bij ‘bedrijf X’.

I: Wel andere vorm(en) van beloning ondervonden? Bonussen o.i.d?

R: Dat wel, heb één bonus gehad in het eerste jaar, weet niet meer precies hoeveel dat was maar iets van 1500,- ofzo. Maarja dat jaar daarna werden er al helemaal geen beloningen uitgedeeld.

I: Was dat vanwege de crisis of andere redenen?

R: Het werd ook allemaal wat minder bij ‘bedrijf X’ en ja dat was wel ellende hoor want dan kreeg je dus ‘ik heb wel mijn targets gehaald maar krijg geen beloning’. En dat notabene binnen een tent die beloningen bepaald voor Heineken enzo he.. Dus kan je nagaan.

I: Haha ja

R: Echt wel grote CEO’s in Nederland. Dat vond ik trouwens wel leuk aan het werk, we stonden heel vaak in de krant. Wel heel vaak negatief maar dat vond ik wel leuk want dan was het de schuld van ‘bedrijf X’ dat een Philips bestuurder te veel bonus had gekregen bijvoorbeeld.

I: Dat is ook het voornaamste waar ‘bedrijf X’ zich mee bezighoudt?

R: Onder anderen ja maar het heeft natuurlijk ook een andere reden. Als je bestuurder bent bij een groot bedrijf vergelijk je de bonussen met kleinere bedrijven, dat vind je gewoon in het jaarverslag en op een gegeven moment eisen ze gewoon meer. Dat moet natuurlijk wel helemaal geaccumuleerd en berekend worden en daar had ‘bedrijf X’ een database voor.

I: Interessant om te weten dat het zo in zijn werk gaat. Om even terug te komen op uw

carrière, als u deze vergelijkt met anderen bent u er dan tevreden over? Of denkt u ik had het beter kunnen doen?

R: Ehhhh..

I: Vergelijkt u überhaupt met anderen?

R: Nah nou niet financieel tenzij iemand echt helemaal uit de pan springt dat je denkt aah dat is echt relaxed. Heb een vriend van mij die is een trader/trainer Die zit nu in New York en die is gewoon echt al multimiljonair dus ja…

I: Gaat het dan meer om de zekerheid dat je geld hebt?

R: Ja ook maar ook als je mij nu twee miljoen geeft ben ik heel lang weg. Dus het is meer een soort jaloezie dat ik dat wel graag zou willen hebben, maar ik snap ook dat dat helemaal niet haalbaar is. Maar ja eh vergelijken eh..

I: Dat hoeft niet per se financieel te zijn maar ook op andere manieren is dat mogelijk

R: Dat is zo, ja kijk wat ik eh toevallig deze week nog had. Ik had een aantal workshops gegeven aan ABN Amro en ehm dan zie ik die mensen, superleuk, heel aardig, hebben er zin in. Maar dan hoor ik die verhalen van hun baan op kantoor in Amersfoort en dan denk ik echt van f*ck me, dat wil ik echt nooit meer. Dus ik ben heel erg tevreden door, ik ben eigenlijk gaan ondernemen door het idee van ik wil echt iets anders. En dan wist ik niet of ik dat kon vinden dus bedacht ik dan ga ik zelf wel iets verzinnen. Dat werd eigenlijk geforceerd omdat ik ontslagen werd door ‘bedrijf X’. Of nouja ik kwam in een andere baan terecht die ik veel minder leuk vond. Dat zat me ook echt tot hier op een gegeven moment en had ik zoiets van ik moet nu weg, wil hier nooit meer heen.

Ik was er helemaal klaar mee. Dus dat was een soort geluk bij een ongeluk dat het zo is gebeurd. Want als ik in die oude functie zat dan had ik er misschien nu nog wel gezeten. Het is dus maar net hoe het loopt. En kijk ik heb nu ook een periode van wat tegenslagen dat sales niet lukken bijvoorbeeld. Maar het is gewoon heel erg vet dat ik zelf iets heb opgezet. Geen gezeur of politiek gedoe weetje.

I: Geen bureaucratie en dergelijke?

R: Ja precies en dat is wel heel fijn, maar goed er zitten ook nadelen aan natuurlijk. Een vriend van mij die is trainee bij Deltaloite en die krijgt wel echt hele gave trainingen over leiderschap en dat soort dingen. Dat is heel gaaf en dat heb ik zelf ook wel in mijn workshops een beetje, maar dat soort dingen mis ik dan wel. Collega’s mis ik niet echt want ik zoek gewoon plekken op waar andere ondernemers zitten.

I: Goed dus eigenlijk kan je wel zeggen dat je aan de ene kant heel tevreden/blij bent dat als je vergelijkt met mensen die een kantoorbaan hebben, want dat wil je nooit meer. Aan de andere kant..

R: Nouja in ieder geval niet op een groot kantoor. I: Ben je zelf dan nu ook vaak op kantoor?

R: Ik zit vaak hier, of nou ja een halve dag per week. En ken je seats to meet? Dat is een concept voor jonge, of eigenlijk ondernemers in het algemeen. Ze hebben veel locaties in Nederland en volgens mij

ook daarbuiten. Je kunt daar gratis werken en je betaalt met sociaal kapitaal. Ik weet wat over slimmer werken jij over accountancy. Jij helpt mij bij de boekhouding en ik geef je een workshop bijvoorbeeld. [Verdere uitleg Seats to Meet, nvt in dit interview]

I: Heb je daar dan ook interessante mensen ontmoet?

R: Ja ik heb mijn huidige partner van ‘eigen onderneming 2’ daar ontmoet. Dat was wel een ander ondernemerscollectief, waar ik wel huur voor betaald. In Oost, Czaar Peterstraat. Dus daar heb ik wat aan overgehouden. Ik heb nu ook een deal met de eigenaar van Seats to Meet in Berlage ,

dus heel erg in de lijn van de filosofie. We hebben bedacht dat als grote bedrijven een zaal huren in de Beurs van Berlage, normaal stuurde hij dan een bloemetje als bedankje zodat ze hopelijk de volgende keer weer gingen huren. Maar we dachten he dat kan ook anders, als er nu een interessante klant voor mij, voor ons ontvangen ze in plaats van een bloemetje een voucher met ander halfuur gratis workshop van mij. Ik heb in januari nu al drie afspraken staan, daar ga ik dus kosteloos naar toe.

I: Ja.. maar wel in de hoop dat ze dan in de toekomst..

R: Inderdaad dat ik dan misschien wel nieuwe netwerken aanboor, dus bijvoorbeeld van vind je het leuk? Denk je dat je collega’s er interesse in hebben? Reccomendation op LinkedIn schrijven bijvoorbeeld. Dus toen ging ik weg. Dus zo betaal ik Felix (Seats2meet red.) terug want ik zit daar natuurlijk altijd gratis.

I: Dat is wel een leuke samenwerking en dan bouw je ook natuurlijk naamsbekendheid op? R: Ja ja dat is wel de bedoeling inderdaad

I: Goed eens even kijken dan weer even terug naar het interview R: Sorry ja ik ben aan het blaten hoor!

I: Geen probleem, vind dat ook interessant om te horen ook al is het iets verder van het onderwerp van het interview af. Maar eens kijken als je nu een cijfer moet geven aan je carrière, hoe dat is gelopen tot nu toe.. Wat voor cijfer zou je dan geven?

R: …..

I: Hoeft niet heel specifiek maar als je kijkt naar wat je nu hebt bereikt en wat je nog wilt gaan bereiken?

R: Nouja dat vind ik dus een beetje het probleem… Aan de ene kant een zeven, want ik denk wel dat het nog naar een hoger niveau moet. Als ik kijk naar mijn bedrijf dan is de kwaliteit goed maar kan ik wel nog stappen zetten in het netwerken en naamsbekendheid krijgen en dergelijke. Maar aan de andere kant een acht, want het feit dat ik dit nu al doe, het is natuurlijk een beetje toevallig gegaan, maar op dit moment zou ik niet meer anders willen. Misschien in de toekomst weer wel hoor, ik weet niet of ik de rest van mijn leven ondernemer blijf. Dus wat dat betreft zou ik wel een acht zeggen. Dus ja dan zou het ongeveer een 7,5 zijn dan.

I: Ja en als je dan verder kijkt hoe je dat zelf hebt bepaald. Eerder zei je al dat je er zelf een beetje

ingerold bent, of dat wegging bij het bedrijf. Maar heb je zelf wel het gevoel dat je