• No results found

Leerkracht maker

Hoe heb je de training ervaren?

Kinderen gaan op een gegeven moment al hun ervaringen met jou delen. Ze zijn open, nemen jou in vertrouwen. Vertrouwensband aansterken.

Dat het veilig is. Dat alleen de betrokken leerkrachten meekijken. Voor vragen openstaan.

Het was voor sommige kinderen meteen echt een hele relief. Een ontlading eigenlijk. Dan merk je eigenlijk bij de eerste les, als ze hun verhaal vertellen. Dat ze dan heel emotioneel zijn, ook huilen.

Het was voor mij de tweede keer de training. En dan weet je wel beter hoe je de kinderen moet begeleiden. Er staan ook tips in de handleiding. En ik heb veel contact met Kim. Ik heb dit van de kinderen meegekregen, wat kan ik hier nu mee gaan doen?

Welke elementen vond jij heel goed?

Dat er veel meer ervaringsoefeningen in staan. Je gaat het eerst ervaren. En wat ik heel fijn aan de handleiding vind, is dat je benoemt het doel en zonder vaardigheden ga je het oefenen. Vervolgens worden de sociale vaardigheden aangeleerd van: oke zo kan ik dit aanpakken en dan gaan ze het nog een keer oefenen en dan sluiten we het af met een huiswerkopdracht, want dan gaan ze het de hele week ga je het proberen. Dus de hele week ben je daarmee bezig.

Dan vraag je het ook. Je moet het ook vragen aan de kinderen. Wie heeft eraan gewerkt? Bij wie is het gelukt? Waarom is het gelukt? Hoe heb je daarvoor gezorgd? Als er iets bij de overblijf is gebeurd, ga je niet gelijk een oplossing geven, maar dan moet je datgene dat ze geleerd hebben, terugpakken. Wat heb je nu allemaal geleerd? Denk goed na. Tijd om rustig over na te denken. Op die manier in gesprek met de kinderen. Ik merkte aan mezelf dat ik minder snel geïrriteerd ben. Veel meer rustig ben. Op een makkelijkere manier begeleiden.

Heb je ook nog verbeterpunten voor de training?

Uhm ik heb extra dingen erbij gedaan. Niet echt iets dat anders moet aan de training. Ik heb bijvoorbeeld die meter gemaakt. Bij de les emoties herkennen, vond ik belangrijk dat ze hun emoties ook kenbaar moesten maken: ik voel mij vandaag…

Ik heb ook nog andere dingen erbij gezocht, op pinterest: helpende gedachten. Er is wat gebeurd help! Ik heb die vaardigheden wel geleerd hoe ik moet handelen. Maar wat helpt mij om mijn, bijvoorbeeld: het lukt me nooit. Zon gedachte helpt jou niet om ht op te lossen. Dus je gaat een helpende gedachte formuleren dat het wel helpt. Dus ik hb dat ook erbij gehaald. Bij samen spelen en reageren. Dat had ik meegegeven aan kinderen. Geleerd om ook door te vragen: bedoel je dit? Of zeg je dat nou? Herhaal even. De gesprekstechnieken die wij hebben geleerd als leerkrachten heb ik heel simpel, zo simpel mogelijk te houden om over te dragen op de kinderen. Maar je merkt daar zijn ze veel te jong voor. Het zijn vaardigheden die aangeboden zijn. Je moet het elke dag opnieuw herhalen/uitleggen. Wij hebben samen een diploma geschreven. Wat ik in het begin heb gedaan was, vragen aan de kinderen: wat wil ik bereiken met SAFE? en aan het eind van de 10 lessen had ik gevraagd; Wat heb je bereikt? Wat neem je mee?

Wat kwam daar uit? Bijvoorbeeld veel hebben gezegd ik neem alles mee. Ik vond alles zeer interessant en ik wist er niks van. Ik neem alle vaardigheden mee. Sommige kinderen zeiden ik heb geleerd hoe ik stevig moet staan. En hoe je op een hele duidelijke rustige toon kan zeggen stop daarmee. Voor jezelf opkomen. Zij hadden ook gezegd dit moeten we nog iets meer oefenen. We hebben gezien dat het werkt. En dat is naar elkaar luisteren. Niet dwars door iemand heen praten. Dat is nog steeds een beetje lastig. Want dan gaat de vinger omhoog maar de mond beweegt al en er komt geluid. Dat moet nog geoefend worden in de klas. Er was ook een kind, hij was nieuw. Die vindt het heel eng om sociaal contact te maken. die heeft gezegd dat hij nog lang niet bij iedereen dat kan. Maar bij sommige heb ik het wel al geprobeerd en dat is goed gekomen. Ik heb al vrienden gemaakt. Ze hebben geleerd dat ze hulp moeten bieden aan kinderen op een bepaald moment, tot bepaald moment. En het verplaatsen in een ander. Voelen wat een ander voelt. En ervaren hoe het bij een ander overkomt.

Het zijn echt leuke oefeningen die passen bij de kinderen. Bij de leeftijd. Iedereen maakt wel eens zoiets mee en zo’n geheugensteuntje/reminder is altijd fijn. Dan is het duidelijker voor kinderen.

De lessen duurden een uur. Hoe vond je dat? Dat uur kan je best wel goed vullen. Je moet misschien als leerkracht het een beetje loslaten en er even zijn voor de kinderen. Want het

gaat om emoties, gevoel. En het is niet makkelijk los te laten. Duurt even voordat dat loskomt.

Hopelijk vertaalt dat zich terug naar de tijd die je nu besteed aan alle ruzietjes die je tussendoor moet oplossen.

Ze hebben het nu geleerd. Ze kunnen situaties die ze hebben meegemaakt goed plaatsen. Dus ze weten oh dan had ik dus dat moeten toepassen. Maar het is nu pas aangeboden. En het moet echt elke keer weer en elk jaar weer dat is dat ik mee zou willen geven blijven herhalen, blijven oefenen.

Heb je nog een aanbeveling voor uitbreiding naar andere groepen?

Jonger weet ik niet zo goed. Maar ouder, ja. Nog een keer aanbieden. Bij de gouden weken nog even aandacht aan besteden. Jongens dit hebben jullie in groep 5 gehad en daarop uitbreiden. En elke keer weer terugpakken. En qua activiteiten kun je het gewoon in elke groep gebruiken. Met een uitbreiding.

Heb je verder nog een aanbeveling voor uitbreiding naar andere scholen? Daar heeft Kim al een keer bij een studiemiddag over verteld.

Maar het gaat meer of jij nog aanbevelingen hebt voor mij. Dat het zo als een pakketje kan afgeleverd worden aan de school. Of voor een andere school moet er nog iets anders bij of dit is echt iets van de St. Jan.

Zo’n SAFE training kan zo gegeven worden op een andere school. Het is compleet genoeg. Wat ik heb gezien. Voor groep 5 en 4 is dit prima. Niks meer aan doen.

Heb ik nog een vraag. Kijk ik loop hier rond en je kunt mij dingen vragen. Dan zou ik zeggen dan zouden die leerkrachten jou moeten mailen met vragen.

Maar zou je bijvoorbeeld zoals andere trainingen ook doen: je moet eigenlijk eerst een training volgen voordat je het kan geven.

Ik denk dat het dan makkelijker maakt. Want wij hebben ook die instructie van jou gehad en dan begrijp je het veel beter. En dan kan je het volgens mij ook beter overbrengen. Want heel vaak is zo bij een nieuwe methode, als je dat geeft aan iemand, dan is er heel veel weerstand. Oeh het is dit oeh het is veel. Maar dan is het veel makkelijker. Want het verduidelijkt ook veel.

Maar heb je dan aan een keer genoeg? Of is dit dan een training, dan moet je een aantal keer?

Ja want wat jij nu doet bij ons. Wat standaard ook is, je hebt een start meting dan heb je overleg. Je hebt een tussenmeting dan heb je ook overleg. En je hebt een eindmeting. En bij de beginfase, bij het integreren van het project, moet je ook echt beschikbaar zijn. Voor zo’n school, waar het wordt ingevoerd. Want anders verwatert het. En dan wordt het niet meer op de manier waarop het beschreven is, aangeboden. En dat zou dan wel jammer zijn.

GERELATEERDE DOCUMENTEN