• No results found

I=Interviewer 11.05.2018

R=Interviewee High digital maturity level

40 min I: Om te beginnen, wat doe jullie bedrijf?

R: Wij zijn een digital marketingconsultancy, richt op 3 pijlers. Een is digital marketing zelf, helpen van bedrijven om online meer zichtbaarheid te creëren, en om dat goed te doen werken we samen met data science, dat zijn automatische modellen. Dus consultancy, digital marketing wat meer de implementatie is, en het onderbouwen met data science aan de achterkant om dat te automatiseren. Doen we voor heel veel verschillende partijen

I: Oké, en hoelang werk jij hier al? R: Bijna een jaar

I: Hoelang bestaat het bedrijf al?

R: Het bedrijf bestaat al 10 jaar. Coversion company was het eerst, na 7 jaar is het newcraft geworden. En daarbij hebben ze de hele propositie verander omdat ze een gat zagen in de markt betreft digital marketing. PowerPoint presentaties van bedrijven als advies was niet genoeg, wij doen en een stukje strategie en een stukje implementatie

I: Welke digitale technologieën gebruiken jullie?

R: We werken heel veel met de Cloud. Wij werken met partners samen, marketing Cloud, een sales Cloud, algoritmes van Google gebruiken we en AI. Data science dus big data gebruiken we.

I: Het bedrijf bestaat al 10 jaar, AI is vrij recentelijke technologie, dit zijn jullie dus gaan ge- bruiken...

R: Ja wat je heel erg ziet is dat digital marketing eerst vanuit branding v.h. bedrijf was en vanuit daar de markt in brengen, en nu is het heel erg customer based digital marketing landschap waarbij je de personen 1 tot 1 moet marketen om interesse te wekken. Er zijn heel veel impulsen veel kanalen en om die mensen nog steeds te prikkelen om iets te kopen, moet je hetgeen laten zien op het moment dat ze dat willen. Om dat te kunnen doen moet je alle kanalen goed kunnen aansturen. Daarom werken wij met AI.

I: In hoeverre zou je zeggen dat jullie zelf als bedrijf digital transformed zijn?

R: Als ik kijk naar wat we de afgelopen 3 jaar gedaan hebben is dat enorm digital getransfor- meerd. Eerst hadden we echt puur de disciplines vanuit digital marketing zoals via fb

advertenties en google. Maar dat was puur door de vraag van de klant. Uiteindelijk zijn we aan de achterkant meer gaan kijken, waar gaat de markt meer naar toe, AI en digital transformatie hoe kunnen we klanten daarin gaan sturen, dus hierin voorlopen om de klant te helpen. I: Oké duidelijk, kun je vertellen hoe het bij jullie zit m.b.t. het werken en aanwennen van nieuwe digitale technologieën?

R: Bij ons proberen we voor te lopen op de markttrends door zelf onderzoek te doen. Iedereen heeft zijn eigen expertise en die zit intern. De pure expertise als het gaat om digital marketing zit die intern, iedereen als specialist weet wat de trends zijn in de markt. Maar om dat in te zetten heb je budget nodig natuurlijk en die worden ook vrijgemaakt. Alles wat wij leren pro- beren wij de klanten mee te geven, en samen te implementeren. Als er een nieuwe markttrend is een nieuwe digitale technologie, dan wordt dit intern uitgezocht door de ruime kennis die aanwezig is. Iedereen denkt vanuit zijn eigen specialisme. Op vrijdag hebben wij ook presen- taties over nieuwe digitale technologieën waar mensen vanuit hun expertise hierover vertellen, een soort van kleine lecture, en of dit relevant zou kunnen zijn voor ons bedrijf en andere dis- ciplines binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld het gedrag van mensen op bol.com kan super relevant zijn voor hoe mensen gedrag vertonen bij gall&gall.nl, het gedrag wat goed werkt en manier kun je overnemen en in een ander jasje gieten voor een ander bedrijf. Zo probeer je voorlopers van de markt mee te krijgen.

I: Oké, hoeveel alliances hebben jullie ongeveer denk je?

R: Veel, honderden, grote partners echt zijn er 4, daarnaast nog hele vele informelere partners wel 100. We zitten ook in een startup gebouw, waar veel kennisverdeling wordt begaan. Maar ook samenwerkingen met universiteiten en hogescholen hebben we. Deze alliances hebben we ook nodig, anders blijf je echt niet bij in deze digitale wereld. Internet of things hebben wij weinig ervaring in bijvoorbeeld en daarvoor praten we met andere partijen daarover, bijvoor- beeld op die vrijdagen met presentaties.

I: Wat zijn redenen om alliances aan te gaan?

R: Ja voor kennis. Heel simpel bevat: bedrijven kunnen het zelf niet meer, omdat er zoveel gebeurt aan de kant van de consument dat de kennisdeling nodig is. Op vrijdag zitten er soms heel veel bedrijven hier waarmee we workshops organiseren om kennis te delen, en vervolgens een borrel te drinken om echt van alles te delen. Uiteindelijk is het doel om consument zo goed mogelijk te bedienen in een gedigitaliseerde wereld en zolang je niet in elkaars vaarwater zit

I: hoe zit het met needs vs. Opportunities alliances?

R: Ja, om klanten te bedienen hebben we soms samenwerkingen nodig om de klanten alles te kunnen geven. Stel ze willen IOT-advies, dan bijvoorbeeld. En wij kijken ook veel naar partijen van wij iets kunnen leren zodat wij het ook weer kunnen delen met andere partijen. We hebben vaak startups over de vloer die binnen een bepaald segment iets ontwikkeld hebben en die ko- men daar dan over vertellen, uiteindelijk zijn dat hele kleine stukjes die je er van af plukt en zelfs iets mee gaat doen.

I: Zijn er ook partijen, die puur vanuit jullie, die jullie nodig hebben omdat jullie het zelf niet kunnen ontwikkelen?

R: Jazeker dat zijn …. En …. En… we hebben de expertise om tools te bedienen, maar zij ontwikkelen het platform zodat wij het kunnen inzetten. Aan de achterkant zetten zij alles klaar voor ons zodat wij die tools kunnen bedienen.

I: Wat is de rol van informele: learning alliances?

R: Ja die is er veel zoals net beschreven, inwinnen van technologische know how. I: En dus ook officiële partners?

R: Ja bijvoorbeeld hebben we nu een joint venture, die op kleinere klanten richten. Wij voor- namelijk op corporates. Zij werken ook met andere tools dan wij doen.

I: En de combinatie van learning en business alliances: hybrid alliances?

R: Ja dat is juist het hele idee van het bedrijf, zo duiken wij als bedrijf zelfs. We geven soms kennisdeling ook bijna gratis weg, om te laten zien dat we expertise hebben en de trends kennen, dit resulteert vaak in het feit dat ze ook een partnership aan willen gaan. We willen veel kennis delen en vergaren en het mooie is als er een officieel partnerschap uitkomt om een bepaald gedeelte van de markt te bedienen. Voor pon hebben wij bijvoorbeeld een innovation lab opge- zet. Dit is een partnership gebaseerd op een dienst die wij leveren voor hun zodat zij de con- currentie voor kunnen blijven. Zo zijn er veel meer partijen.

I: Hoe zit het met horizontal vs. Vertical alliances?

R: We doen het zelf allebei. We moeten mensen binnen halen met bepaalde kennis van een klant of domein, maar we werken ook samen met partijen zodat we de customers beter kunnen bedienen ook al zou het een soort van competitor zijn in eerste instantie.

I: Hoe zou jij de relatie beschrijven tussen digitale transformatie en jullie alliances?

R: Er zijn veeeel meer alliances door digitale transformatie. Om bij te blijven moet je heeel veel gesprekken zijn, kan informeel zijn, kan formeel zijn, je hebt vele partijen nodig om bij te

blijven. Juist de start-ups zijn bezig met trends in de markt en corporates niet zo, daarom praten wij ook veel met start-ups zodat wij dat mee kunnen geven aan corporates.

I: Hoe is de kennis, skills en begrip van het management/CEO/leidinggevende van digitale technologieën?

R: Die is onwijs op de hoogte hiervan. Sterker nog, dit is de belangrijkste taak van de CEO: op de hoogte zijn van trends en dus deze digitale technologieën. Onze propositie is dat we partijen helpen in digitale transformatie om dat te kunnen doen moert hij als CEO kunnen praten wat er gebeurt binnen digitale transformatie. Hij is alleen maar met alliances in gesprek, wat zien we daar, waar moeten we op inhaken etc. … die is goed in AI … die is goed in de Cloud, met al die partijen moet de CEO in gesprek en de juiste skills en kennis binnenhalen, daarvoor moet hij wel up to date zijn van deze technologieën.

I: Dus de CEO moet hiervan op de hoogte zijn..

R: Ja de Head of digital marketing en CEO bepalen samen waar wij als bedrijf naar toe gaan en je moet dan op de hoogte zijn van alle trends en deze nieuwe digitale technologieën.

I: Dus een CEO wat geen digital leader is geen kennis van digital Tech, kun je je niet voorstel- len?

R: Nee dan zou het bedrijf niet kunnen bestaan, dat is de basis. Komt natuurlijk ook omdat wij zelf vrij digital transformed zijn, dan moet je wel.

I: Hoe zou jij het leiderschap omschrijven van jouw leider en/of CEO?

R: Als je kijkt naar de CEO is hij heel erg, we hebben hier geen hiërarchie, we werken met flexplekken dus iedereen deelt kennis met elkaar, we hebben platformen waar we dat op doen, dus je kunt bij je CEO naar binnen lopen over digitale transformatie, we delen veel kennis. Er is geen hiërarchie waardoor het best wel luchtig en vatbaar is. Iedereen heeft ze eigen expertise en de CEO zorgt ook wel voor de verbinding tussen deze expertises en verschillende discipli- nes.

I: Is het leidinggeven gebaseerd op jij presteert goed jij krijgt een beloning? R: Nee, zeker niet.

I: Heb je het gevoel dat jouw leidinggevende scherp er op let of jij fouten maakt en je er op wijst? Of als er iets gebeurt dan wijst die je er gewoon op?

R: Ja dat eerste heel erg! Actief zeker, er wordt goed meegekeken.

R: Je wordt wel vrijgelaten, maar je wordt wel aan het lijntje gehouden op een bepaalde manier. Aan de achterkant kijken ze goed mee, maar je mag wel veel zelf invulling geven aan dingen. Zij hebben ook meest verstand van trends en de meeste expertise.

I: Is het leidinggeven gebaseerd op engagement en probeert de leider jullie juist te inspireren en intellectueel te stimuleren?

R: Ja absoluut! Letterlijk dat.

I: Zijn er hoge verwachtingen van jouw leidinggevende?

R: Ja, kijk.. uiteindelijk ben je een consultant, dus je rol is om mensen advies te geven en te doseren in hetgeen waar je alles van weet. Dat moet je in een soort Jip en Janneke taal te kunnen doen. Het is heel makkelijk om alleen iut vakjargon te praten, maar dan snapt de klant het niet. Dus dat moet je allemaal wel op een juiste goede manier doen, en daar wordt kritisch naar gekeken.

I: Heb je vertrouwen en respect voor jouw leider?

R: Ja! We zijn best een informeel bedrijf en er is veel kennis verdeling en interesse in elkaar. Hoort ook wel bij de visie van het bedrijf

I: Is er veel persoonlijke aandacht? R: Ja!

I: Heb je het gevoel dat jouw mening belangrijk is wanneer er een beslissing gemaakt moet worden?

R: Ja zeker, ik heb geen invloed op hoe de CEO het bedrijf aanstuurt. Je wordt wel beloont als je met ideeën komt, niet in de zin van geld. Maar je mening is wel echt belangrijk dus.

I: Is jouw leidinggevende open over hoe die zich voelt en denkt over situaties?

R: Ja is die zeker wel. Eigenlijk geef je binnen het bedrijf een eerste opzetje en de manager kijkt dan pas hoe je het gedaan hebt en waarom. Is het goed dan hoor je het. Je moet wel constant bewijzen dat je het goed kan doen en dit aan je manager laten zien, maar hij is altijd eerlijk erover. Je moet dit ook wel delen allemaal waarom je dingen doet, communicatie is heel be- langrijk hierbij.

I: Heb je het idee dat jouw leidinggevende op de hoogte is van zijn sterkten en zwakten? En durft die dit ook te laten zien?

R: Ja, we werken heel veel met psychologische modellen ook. En daar is iedereen ook open voor dus iedereen weet het ook van elkaar, de leider ook zeker. Leiders denken ook wel vanuit

hun kracht, wat dat wel is en niet is, sommige zijn goed in juist de data achterkant maar dan is hun verwachting dat jij meer gaat praten met de klanten.

I: Is er een goede communicatie tussen leider en werknemers? Digitaal/analoog?

R: Alles digitaal bijna. En dat gaat goed, wel allemaal in NL en London af en toe. We werken veel met agile, onze communicatie loopt ook veel via tools zoals Trello waarbij je sprints inzet die inzichtelijk zijn voor heel het team. Telefonisch en slack en face to face besproken. I: Is er sprake van teambuilding?

R: ja heeeel veel. Teamuitjes, borrels, oefeningen, trainingen, we hebben een social squad, eve- nementen echt behoorlijk.

I: Hoe zou jij de relatie beschrijven tussen digitale transformatie en de manier van leidingge- ven?

R: Absoluut veel efficiënter, door digital technologie. Je houdt ook meer tijd over hierdoor zodat de leider op persoonlijk vlak en ontwikkeling en stimulatie moeite kan steken. Meer ge- sprekjes over hoe het buiten werk gaat etc. wat ook voor een mooie persoonlijke band zorgt. I: ik wil je bedanken voor de tijd, heb jij nog vragen?

R: Nee Guus, dankjewel.

I: bedankt voor de medewerking R: Succes met je onderzoek.