• No results found

Ontwikkeling van de capaciteit

9.8 Tot slot

De OBC en de verblijfsplek bestaan niet. Er is een meer gedifferentieerd beeld nodig. Om meer grip te krijgen op de frictie tussen vraag en aanbod en het gesprek daarover te voeren is meer uniformering van benamingen van verblijfsvormen en producten aan te raden. Vereenvoudiging en uniformering kunnen ook leiden tot verlaging van de administratieve druk. Tot slot kan de ontwikkeling van de residentiële capaciteit niet los worden gezien van de ambulantisering en de ontwikkeling van meer hybride behandelvormen.

Bijlage 1 Onderzoeksvragen

In tabel B1.1 is per onderzoeksvraag aangegeven of we die in dit onderzoek hebben kunnen beantwoorden.

Sommige onderzoeksvragen hebben we alleen in kwalitatieve zin kunnen beantwoorden of deels. Dit lichten we toe in de kolom toelichting.

Tabel B1.1 Onderzoeksvragen en mate waarin deze in dit onderzoek beantwoord konden worden

Onderzoeksvragen Beantwoord Toelichting

A. In kaart brengen OBC-sector (als onderdeel van het jeugdhulplandschap en ketenvraagstuk)

i. Welke verschillende zorgvormen worden geboden binnen een OBC (met 24-uursverblijf): open behandeling, gesloten behandeling, de functie zeer complexe problematiek (J-SGLVB), orthopedagogische behandeling of begeleiding op beschermd terrein respectievelijk buitenlocaties en zorg anders gefinancierd dan op basis van de Jeugdwet. Gevraagd wordt hierbij tevens aandacht te besteden aan onderwijsvormen.

Ja Kwalitatieve beschrijving

ii. Welke categorieën van bestaande klantreizen zijn er te onderkennen bij LVB-jeugdigen met betrekking tot een OBC (met 24-uursverblijf), zowel bij instroom en uitstroom met betrekking tot behandelingen /

jeugdhulpaanbieders?

Ja Kwalitatief, geen kwantitatieve onderbouwing mogelijk

iii. Welke doelgroepen zijn te onderkennen bij LVB-jeugdigen met betrekking tot een OBC (met 24-uursverblijf), zowel bij instroom, uitstroom als niet-doorstroom (langdurig verblijf)?

Ja Kwalitatief

iv. Welke alternatieve vormen van zorg met verblijf voor LVB-jeugdigen met ernstige gedragsproblematiek kunnen worden onderkend? In welke mate zijn deze alternatieve vormen te duiden als ‘evidence-based’ (werkend in de praktijk van de LVB-jeugdige)?

Ja Kwalitatief

B. In kaart brengen OBC-capaciteit (24-uurs zorg met verblijf) (per instelling/OBC)

i. Welke OBC-capaciteit 24-uurs zorg met verblijf bij OBC’s (voor <18 jaar en 18 t/m 22 jaar) was beschikbaar per ultimo 2018, 2019 respectievelijk 2020?

Deels Niet van alle OBC’s

ii. Wat was de benutte capaciteit per ultimo 2018, 2019 respectievelijk 2020? Deels Niet van alle OBC’s iii. Wat waren de instroom, doorstroom (verblijfsduur), uitstroom en

wachtlijsten van 24-uurs zorg met verblijf bij OBC’s voor 2018, 2019 en 2020 (wachtlijsten per ultimo jaar)?

Nee Kwalitatieve informatie

iv. Wat zijn de verwachtingen per OBC in relatie tot de benodigde capaciteit 24-uurs zorg met verblijf voor de jaren 2021 t/m 2025 (per jaar)?

Nee Kwalitatieve informatie

v. Wat zijn de verwachtingen met betrekking tot de instroom, doorstroom Nee Wel kwalitatieve informatie

Onderzoeksvragen Beantwoord Toelichting

C. In kaart brengen ontwikkelingen in OBC-capaciteit (24-uurs zorg met verblijf) (per instelling/OBC)

i. Wat zijn de redenen voor ontwikkelingen in de beschikbare capaciteit van 24-uurs zorg met verblijf in de jaren 2018 tot en met 2020 respectievelijk 2021 t/m 2025 (per jaar)?

Deels Weinig zicht op ontwikkelingen toekomst

ii. Is er sprake van gericht instellingsbeleid om het aantal verblijfplaatsen in OBC’s af te bouwen of juist uit te breiden? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Ja

iii. Zo ja, hoe luidt dit beleid? Betreft het ook andere vormen dan 24-uurs zorg met verblijf geleverd door het OBC en wat wordt met dit beleid beoogd?

Ja

iv. Op welke wijze wordt met dit beleid (afbouw / uitbreiding) rekening gehouden met het beschikbaar houden / hebben van andere faciliteiten (zoals onderwijs) voor LVB-jeugdigen?Indien de instelling/OBC over goede voorbeelden van transformatie inzake LVB 24-uurs zorg met verblijf voor jongeren met ernstige gedragsproblematiek beschikt, wordt hiervan een beknopte weergave gevraagd.

Ja

D. Visie op LVB-jeugdhulp en benodigde capaciteit (per regio) en de realisatie daarvan

i. Heeft de regio een visie op de jeugdhulp aan LVB-jeugdigen met ernstige gedragsproblematiek (inhoud, vormen en benodigde capaciteit 24-uurs zorg met verblijf), zowel op het niveau van regionale

transitiearrangementen als het landelijk transitiearrangement)? Zo nee, waarom niet?

Ja

ii. Zo ja, hoe luidt deze visie, betreft het ook andere vormen dan 24-uurs zorg met verblijf bij het OBC (de alternatieven vormen) en wat wordt met deze visie beoogd?

Ja

iii. Op welke wijze is in deze visie (en de realisatie daarvan) rekening gehouden met de behoeften van verwijzers?

Ja Geen visie, dus vraag niet van toepassing.

iv. Wat is de stand van zaken met betrekking van de realisatie van de visie (‘roadmap’: inhoud, activiteiten en doorlooptijd)?

Ja Geen visie, dus vraag niet van toepassing

v. Op welke wijze wordt door de gemeenten/regio’s regie gevoerd op de benodigde capaciteit van deze vorm van jeugdzorg? Op welke wijze hebben de alternatieve vormen impact op de benodigde capaciteit van de OBC’s?

Ja Kwalitatief

E. Financiële cijfers OBC (per OBC)

i. Wat zijn de (verwachte) opbrengsten, kosten en het nettoresultaat per OBC (per financieringsstroom) in de periode 2018 tot en met 2020 respectievelijk 2021 t/m 2025 (per jaar)?

Deels Weinig zicht op verwachte opbrengsten 2021.2025

ii. Wat is de reden voor significante (financiële) ontwikkelingen in opbrengsten, kosten en resultaat?

Ja

iii. Wordt per OBC een exploitatieoverzicht opgesteld in de vorm van een gesegmenteerde exploitatierekening? Zo nee, waarom niet?

Ja

Onderzoeksvragen Beantwoord Toelichting

iv. Zo ja, met welke periodiciteit wordt dit exploitatieoverzicht opgesteld?

Wordt deze door de instelling (OBC) als management instrument gebruikt? Zo ja, op welke wijze en zo nee, waarom niet?

Deels Niet van alle OBC’s bekend

F. Tarieven voor 24-uurs zorg met verblijf (per instelling/OBC)

i. Wat zijn de tarieven voor 24-uurs zorg met verblijf? (per vorm, per regio, per gemeente (lokale afspraak indien van toepassing) Verklaar eventuele verschillen van tarieven tussen lokale afspraken (per gemeente), per regio (bij RTA’s), het LTA en ten opzichte van tarieven van zorgkantoren (tarief, en inhoud, voor zover mogelijk).

Ja Kwalitatief (geen overzicht per regio)

ii. In hoeverre wordt leegstand betaald door gemeenten of hebben de tarieven enkel betrekking op bezette bedden? In welke mate heeft dit onderwerp (bekostiging van leegstand) impact op de continuïteit van zorg?

Ja Kwalitatief (geen overzicht per regio)

G. Knelpunten in capaciteit (24-uurs zorg met verblijf) (aanbod en vraag) Op grond van de bevindingen uit vraag a – f:

i. In welke regio’s dienen zich knelpunten aan met betrekking tot

beschikbare (aanbodkant) en noodzakelijke capaciteit (vraagkant) voor de periode 2021 t/m 2025 (per jaar)? Houdt de afbouw van capaciteit gelijke tred met de vraag die er is (verblijf bij een OBC alsook bij een alternatieve vorm, alsook onderwijs)?

Nee Kwalitatief en niet uitgesplitst naar regio

ii. Welke mogelijkheden (inclusief alternatieve vormen van zorg met verblijf voor LVB-jeugdigen met ernstige gedragsproblematiek) zijn er om deze knelpunten op te lossen (anders dan tariefaanpassingen)?

Ja

H. Monitoring van ontwikkelingen in LVB-jeugdhulp en benodigde capaciteit (per regio)

iii. Gevraagd wordt een advies uit te brengen op welke wijze structurele monitoring zou kunnen plaatsvinden van ontwikkelingen in LVB-jeugdhulp en benodigde capaciteit 24-uurs zorg met verblijf, zowel op landelijk als regioniveau (uitgangspunten, voorwaarden, stappenplan).

Concreet: op welke wijze is het mogelijk om een structureel inzicht in vraag en aanbod te verkrijgen met zo min mogelijk administratieve lasten en welke partij(en) zouden hierbij de regie kunnen of dienen te voeren?

Ja

Bijlage 2 Overzicht respondenten en