• No results found

Topiclijsten interview en enquête

In document Grenzeloos gastvrij (pagina 46-57)

Topic interview Dimensies/indicatoren Vragen

Basismotivaties - externe basismotivaties - interne basismotivaties

- Wat zijn de 3 meest belangrijke kenmerken waaraan uw vakantiebestemming moet voldoen (op volgorde van meest naar minst belangrijk)? - Welke 3 benodigdheden, behoeften en verlangens beïnvloeden uw

toeristische keuzes het meest (op volgorde van meest naar minst)?

Interne factoren gast - leeftijd - geslacht - burgerlijke staat

- grootte van het huishouden - verblijfsregio

-boekingsgedrag

- Wat zijn de 3 posten waar u het meeste geld aan besteedt tijdens een vakantie in Zeeland (op volgorde van meest naar minst)?

Reden voor herhalingsbezoek - beleving - loyaliteit

- Is uw beleving van uw verblijf in Hotel Arneville positief of negatief geweest en waarom?* Consumentenbehoefte

hotelsector

- behoeftepiramide van Maslow - basismotivaties

- Hoe beoordeelt u Hotel Arneville’s kwaliteit van service/prijzen en heffingen/variëteit en kwaliteit van eten/accommodatie/entertainment/

faciliteiten/locatie (op een schaal van 1 tot 5, waarin 1 het slechtst is en 5 het best)? - Wat zijn uw 3 meest belangrijke behoeften wanneer u overnacht in een viersterrenhotel (op volgorde van meest naar minst belangrijk)? De vorige vraag noemt al enkele voorbeelden wat betreft deze behoeften.

- Voldoet Hotel Arneville aan de voorzieningen die u wenst te vinden in een viersterrenhotel (op een schaal van 1 tot 5, waarin 1 helemaal niet is en 5 helemaal wel)?

47

Topic enquête Dimensies/indicatoren Vragen

Basismotivaties - externe basismotivaties - interne basismotivaties

X

Interne factoren gast - leeftijd - geslacht - burgerlijke staat

- grootte van het huishouden - verblijfsregio

-boekingsgedrag

- Wat is uw leeftijd/geslacht/ burgerlijke

staat/grootte van het huishouden/verblijfsregio? - Hoe bent u in contact gekomen met Hotel Arneville?

- Via welk kanaal heeft u uw vakantie bij Hotel Arneville geboekt?

- Heeft u voor uw vakantie in Hotel Arneville informatie ingewonnen over wat er in Zeeland te doen is of bent u hier ‘blanco’ naartoe gekomen (op een schaal van 1 tot 5, waarin 1 niks is en 5 alle informatie)?

- Hoeveel heeft u per nacht over voor een verblijf in een viersterrenhotel inclusief ontbijt (0 ≤ 29, 30 ≤ 59, 60 ≤ 89, ≥ 90)?

- Heeft u een budget vastgesteld voor uw vakantie in Hotel Arneville en in Zeeland (op een schaal van 1 tot 3, waarin 1 niet is, 2 ongeveer en 3 concreet)?

- Hoe vaak gaat u gemiddeld per jaar op vakantie (0 ≤ 2, 3 ≤ 5, ≥ 6)?

- Hoe lang komt u nu op vakantie (in dagen)? - Vinden uw vakanties vooral plaats binnen of buiten Frankrijk?

- Hoe ver van tevoren boekt u uw vakanties meestal (in weken)?

Reden voor herhalingsbezoek - beleving - loyaliteit

- In hoeverre wordt de beleving van uw vakantiebestemming/accommodatie beïnvloed door service en gastvriendelijkheid (op een schaal van 1 tot 5, waarin 1 helemaal niet is en 5 aanzienlijk)?*

Consumentenbehoefte hotelsector

- behoeftepiramide van Maslow - basismotivaties

X

*Aangezien Hotel Arneville nog niet erg actief is op de Franse markt is het vooral van belang om nieuwe gasten aan te trekken in plaats van bestaande gasten. Daarom richten bovenstaande vragen zich niet per se op het stimuleren van herhalingsbezoeken. Deze vragen hebben echter wel geholpen in het beoordelen van enkele interne factoren met betrekking tot één van de geformuleerde deelvragen.

De vragen die in de eerste tabel staan zijn gebruikt tijdens het interview aangezien dit vooral vragen zijn die vele antwoordalternatieven kunnen hebben of aangezien dit vragen zijn die pas beantwoord kunnen worden na een bezoek aan Hotel Arneville. De vragen die in de tweede tabel staan zijn gebruikt tijdens de enquête aangezien dit vooral vragen zijn die maar een beperkt aantal antwoordalternatieven kennen. Bovengenoemde vragen zijn de basis van het interview en de enquête. Er zijn dus nog enkele vragen toegevoegd.

48

Bijlage 5A: Populatie interview

Geïnterviewde Geslacht Levensfase Regio

Nummer 1 Man Seniorenstel (≥ 50 jaar) Picardië

Nummer 2 Vrouw Stel zonder kinderen (≤ 49 jaar) Île-de-France

Nummer 3 Vrouw Alleenstaand Île-de-France

Nummer 4 Man Stel zonder kinderen (≤ 49 jaar) Nord-Pas-de-Calais

Nummer 5 Vrouw Seniorenstel (≥ 50 jaar) Normandië

Nummer 6 Man Koppel met kinderen (≤ 49 jaar) Île-de-France

Nummer 7 Man Seniorenstel (≥ 50 jaar) Lorraine

49

Bijlage 5B: Inhoudsanalyse interviews

Deelvraag Nummer Antwoord Kenmerk 1 2 3

Welke basismotivaties zijn typerend voor de Franse leisurehotelgast die Hotel Arneville bezoekt? (Vraag interview: Wat zijn de 3 meest belangrijke kenmerken waaraan deze vakantie- bestemming moest voldoen (op volgorde van meest naar minst belangrijk)?

Vertaling: Quelles sont les 3 caractéristiques les plus importantes qui devaient être présentes en ce qui concerne cette destination de vacances (ordre de préséance: de la plus à la moins importante)?)

1 “Er moeten cultuur, natuur en musea aanwezig zijn.”

2 “Er moet cultuur te vinden zijn. Verder willen wij genieten van de gastronomie die de bestemming te bieden heeft en we moeten in of dicht bij een stad verblijven.”

3 “Het moet een leuke (sympathieke) plaats zijn, de schoonheid van het landschap is belangrijk en het moet een goedkope regio zijn.”

4 “De omgeving moet rustig zijn, er moeten activiteiten te ondernemen zijn rondom de verblijfsplaats (idealiter is het stadscentrum dicht bij het verblijf gelegen) en we moeten kunnen profiteren van het gemak van kwalitatief goede eetgelegenheden.” 5 “Er moet natuur aanwezig zijn (de zee en stranden), er moeten

gastronomische mogelijkheden zijn en wij zouden graag historische activiteiten ondernemen (musea bezoeken etc.).”

6 “Er moeten winkels aanwezig zijn (omdat mijn echtgenote en dochter van winkelen houden) en restaurants te vinden zijn, er moeten educatieve attracties aanwezig zijn en er moeten stranden te vinden zijn.”

7 “Er moet cultuur aanwezig zijn, het moet gemakkelijk te bereiken zijn en een natuurlijke omgeving bieden.”

8 “Er moet een rustige omgeving zijn, er moeten authentieke dorpjes te vinden zijn en er moeten wandelgebieden zijn voor

voetgangers.”

Blauw = cultureel erfgoed Groen = natuur

Geel = musea

Rood = gastronomische mogelijkheden

Roze = stad

Donkerblauw = rustige omgeving

Paars = goedkope regio

Felgroen = winkelmogelijkheden

Oranje = goede bereikbaarheid Indigo = wandelmogelijkheden

50

Deelvraag Nummer Antwoord

Welke basismotivaties zijn typerend voor de Franse leisurehotelgast die Hotel Arneville bezoekt? (Vraag interview:

Waarom heeft u een vakantie naar Zeeland geboekt? Vertaling:

Pourquoi avez-vous choisi de passer vos vacances en Zélande?)

1 “We hebben ervoor gekozen om onze vakantie in Zeeland door te brengen omdat deze provincie geen massatoerisme kent.”

2 “Deze provincie interesseert ons zeer omdat zij cultuur en natuur combineert.”

3 “Omdat ik op zoek was naar een gezellige omgeving om de kerstdagen door te brengen.”

4 “Voor mij was dit een professionele kans die het mogelijk maakte om te verblijven in Middelburg. Mijn vrouw was ook mee. Het weekend hebben wij als toeristen doorgebracht in Middelburg.”

5 “Wij houden van de stranden en van de authentieke dorpen van deze provincie.”

6 “We hebben ervoor gekozen om onze vakantie in Zeeland door te brengen omdat deze provincie dit ‘stadsleven’, deze educatie en deze stranden combineert.”

7 “We hebben ervoor gekozen om onze vakantie in Zeeland door te brengen omdat wij van oude steden zoals Middelburg houden. Verder geven wij de voorkeur aan een natuurlijke omgeving met een lage verkeersdrukte. Wij hebben namelijk een hekel aan een chaotische stadsdrukte waardoor het bereiken van de gewenste bestemming onnodig lang duurt.”

8 “We hebben ervoor gekozen om onze vakantie in Zeeland door te brengen omdat we ons echt willen ontspannen door middel van de unieke natuur die deze provincie biedt.”

Blauw = argument ‘cultuur’ Paars = argument ‘werk’

Groen = argument ‘natuur’

Geel = argument ‘drukte’

Rood = argument ‘stad’

Roze = argument ‘musea’ Donkerblauw = argument ‘sfeer’

51

Deelvraag Nummer Antwoord Activiteit 1 2 3

Welke basismotivaties zijn typerend voor de Franse leisurehotelgast die Hotel Arneville bezoekt? (Vraag interview:

Welke 3 activiteiten heeft u het meest ondernomen tijdens uw vakantie in Zeeland (op volgorde van meest naar minst)? Vertaling:

Quelles sont les 3 activités que vous avez entreprises le plus souvent pendant vos vacances en Zélande (ordre de préséance: de plus à moins souvent)?)

1 “We hebben veel gewandeld aangezien wij actieve en

ondernemende types zijn, we hebben de Zeeuwse keuken geproefd en we hebben het strand en de duinen van Domburg bezocht.”

2 “We hebben veel gewandeld in het kustgebied, we hebben een georganiseerde stadswandeling gemaakt (door Middelburg) en we hebben verschillende musea bezocht (zoals het muZEEum in Vlissingen en de Abdij in Middelburg).”

3 “Ik heb gewinkeld, ben uit eten geweest aangezien ik erg van goed en lekker eten hou en ik heb culturele activiteiten ondernomen.”

4 “We hebben gewandeld, dorpjes en musea bezocht.”

5 “We hebben enkele fietstochten gemaakt, we hebben aan zee gegeten en we hebben enkele historische musea en plaatsen bezocht.”

6 “We hebben Middelburg gezien (we zijn er elke dag geweest), we hebben educatieve attracties bezocht zoals fort Rammekens, het Zeeuws Museum en Neeltje Jans en we hebben de stranden van Vlissingen en Vrouwenpolder bezocht.”

7 “We hebben veel gewandeld, we hebben gegeten in restaurants en we hebben enkele fietstochten gemaakt.”

8 “We hebben enkele authentieke dorpjes bezocht (zoals Veere, Domburg en Arnemuiden), we hebben veel gewandeld door het volgen van de wandelgebieden voor voetgangers en we hebben tijd doorgebracht op de terrassen van verschillende restaurants en cafés.”

Blauw = wandelen Groen = uit eten gaan

Geel = strand bezoeken

Rood = stad/dorp bezoeken

Roze = musea bezoeken Donkerblauw = winkelen

52

Deelvraag Nummer Antwoord Post 1 2 3

Wat voor boekingsgedrag vertoont de Franse leisurehotelgast van Hotel Arneville?

(Vraag interview:

Wat zijn de 3 posten waar u het meeste geld aan

besteedt tijdens een vakantie in Zeeland (op volgorde van meest naar minst)?

Vertaling:

Quelles sont les 3 rubriques qui sont les plus chères pendant des vacances en Zélande (ordre de préséance: de chère à moins chère)?)

1 “Voedsel, het verblijf en vervoer.”

2 “Voedsel, het verblijf en entreebewijzen voor musea etc.” 3 “De reis zelf (vervoer), het hotel (verblijf) en restaurants.”

4 “Eten in een goed restaurant, verblijven in een aangenaam hotel is ook relatief duur en de bekeuringen voor te hard rijden ;)” 5 “Ons hotelarrangement (inclusief de fietsen), voedsel en

entreebewijzen voor musea.”

6 “Het verblijf, het eten (eten in een restaurant met pubers is niet goedkoop !) en de souvenirs die we hebben gekocht.”

7 “Het verblijf, het transport en het eten.”

8 “Eten en drinken, het verblijf en de brandstof van onze auto.”

Blauw = voedsel Groen = verblijf

Geel = vervoer

Rood = entreebewijzen

53

Deelvraag Nummer Antwoord

Wat is de consumenten- behoefte van de Franse leisurehotelgast van Hotel Arneville?

(Vraag interview:

Is uw beleving van uw verblijf in Hotel Arneville positief of negatief geweest en waarom?*

Vertaling:

L’expérience de votre séjour chez Hotel Arneville, a-t-elle été positive ou négative et pourquoi?)

1 “Mijn beleving van ons verblijf in Hotel Arneville is positief geweest omdat het hotel aan onze verwachtingen heeft voldaan en omdat het hotel dicht bij het centrum van Middelburg gelegen is.”

2 “Deze ervaring is positief geweest omdat het hotel dicht bij het centrum van Middelburg gelegen is. Verder was het strand gemakkelijk te bereiken door middel van onze auto. Kortom: Zeeland is ons erg goed bevallen!”

3 “Deze beleving is positief geweest dankzij de uitmuntende service van het personeel en dankzij de perfecte ligging van het hotel.”

4 “Mijn verblijf in Hotel Arneville is aangenaam geweest maar de totaalprijs is hoog; de gerechten die geserveerd worden in het restaurant zijn lekker maar te duur en de service, hoewel deze erg vriendelijk is, komt niet overeen met de service van een

viersterrenrestaurant.

Ondanks alles, als ik deze regio nogmaals zou bezoeken zou ik met plezier terugkeren naar Hotel Arneville.”

5 “Onze beleving was positief ! We hebben de geschiedenis van Zeeland ontdekt. Deze provincie was perfect om een actieve vakantie door te brengen. En Hotel Arneville heeft onze wensen vervuld door middel van de aangeboden elektrische fietsen.”

6 “Deze ervaring is positief geweest omdat de centrale ligging van het hotel, dicht bij het centrum van Middelburg, ideaal was om alle zones van Zeeland te bezoeken. Onze kinderen hebben echt genoten van de diversiteit die de provincie biedt!”

7 “Onze ervaring is positief geweest omdat de service uitstekend was. Bovendien kan men de bestemming van het hotel gemakkelijk bereiken en is het hotel dicht bij het centrum van Middelburg gelegen.”

8 “Deze ervaring is positief geweest omdat het echt mogelijk was onszelf te ontspannen en het klimaat van Zeeland is ons erg goed bevallen !”

Blauw = argument ‘ligging’ Groen = argument ‘diensten’

Geel = argument ‘restaurant’

54

Deelvraag Nummer Service Prijzen Eten Accom-

modatie Entertain- ment Facili- teiten Locatie Wat is de consumenten- behoefte van de Franse leisurehotelgast van Hotel Arneville?

(Vraag interview: Hoe beoordeelt u Hotel Arneville’s kwaliteit van service/prijzen en heffingen/ variëteit en kwaliteit van eten/accommodatie/ entertainment/faciliteiten, locatie (op een schaal van 1 tot 5, waarin 1 het slechtst is en 5 het best)?

Vertaling:

Comment jugez-vous la qualité de service/les prix et les frais/la variété et la qualité de la nourriture/ l’accommodation/le

divertissement/les facilités et la localisation d’Hotel Arneville (1 = le score le plus mauvais et 5 = le meilleur score)?) 1

5

4

2

3

1

3

4

2 4 3 3 3 1 3 4 3 5 4 5 5 4 5 5 4 4 3 5 4 1 4 4 5 5 3 3 4 1 3 5 6 5 3 4 4 1 3 5 7 5 4 3 3 1 4 4

8

4 4 2 4 1 3 5 Blauw = 1 Groen = 2 Geel = 3 Rood = 4 Roze = 5

55

Deelvraag Nummer Antwoord Behoefte 1 2 3

Wat is de consumenten- behoefte van de Franse leisurehotelgast van Hotel Arneville?

(Vraag interview: Wat zijn uw 3 meest belangrijke behoeften wanneer u overnacht in een viersterrenhotel (op volgorde van meest naar minst belangrijk)? De vorige vraag noemt al enkele voorbeelden wat betreft deze behoeften. Vertaling:

Quels sont vos 3 besoins principaux en ce qui concerne un séjour dans un hôtel 4 étoiles (ordre de préséance: du plus au moins principal)? Au moyen de la question précédente vous pouvez déjà lire quelques exemples en ce qui concerne ces besoins.)

1 “Een comfortabel bed, een schone badkamer en een rustige omgeving.”

2 “Een comfortabel bed, een schone badkamer en een ruime kamer.” 3 “Een goede kwaliteit van het bed(dengoed), een schoon

onderkomen en een beleefde ontvangst.”

4 “Rust, een schoon onderkomen en de service moet dienstwillig zijn en een aangename omgang hebben.”

5 “Een schone kamer, een uitgebreid ontbijt en de nabijheid van het centrum.”

6 “Een erg comfortabel bed, een ruime en schone badkamer en gadgets uit de hogere prijsklasse.”

7 “Een schone kamer, een uitmuntende service en een rustige omgeving.”

8 “Een comfortabel bed, een rustige omgeving en een schone kamer.”

Blauw = bed

Groen = schoon onderkomen

Geel = rustige omgeving

Rood = ruime (bad)kamer

Roze = dienstverlening personeel Donkerblauw = ontbijt

Paars = ligging

56

Deelvraag Nummer Antwoord

Wat is de consumenten- behoefte van de Franse leisurehotelgast van Hotel Arneville?

(Vraag interview:

Voldoet Hotel Arneville aan de voorzieningen die u wenst te vinden in een viersterren- hotel (op een schaal van 1 tot 5, waarin 1 helemaal niet is en 5 helemaal wel)? Indien deze vraag is beoordeeld met een 1, 2 of 3:

Kunt u toelichten welke voorzieningen u mist of welke voorzieningen u graag verbeterd zou zien? Vertaling:

Trouvez-vous qu’Hotel Arneville dispose des facilités d’un hôtel 4 étoiles (1 = pas du tout, 5 = vraiment oui)? En cas d’un score de 1, 2 ou 3:

Veuillez éclaircir les facilités qui ne sont pas déjà

présentes ou les facilités qui peuvent être améliorées.)

1 4

2 2

“Naar mijn mening kan men het hotel moderniseren. Het ziet er een beetje gedateerd uit. Vooral het kamerinterieur, zoals de bedden en tv’s, kan vernieuwd worden.”

3 5

4 2

“Er is een algemeen gebrek aan ruimte in de gemeenschappelijke delen van het hotel (de entree en het restaurant). Verder is de parkeerplaats gemakkelijk toegankelijk maar niet slechts bestemd voor gasten van het hotel. Ook is het hotel een beetje ver van het stadscentrum afgelegen. Tenslotte vind ik het niet gepast voor een viersterrenhotel dat het restaurant in direct contact staat met de entree van het hotel.”

5 3

“Naar mijn mening moet er een badkuip aanwezig zijn in de badkamer van een viersterrenhotel. In onze kamer was er slechts een

douchekabine aanwezig in plaats van een badkuip.”

6 3

“Faciliteiten uit een hogere prijsklasse zoals een tablet of een computer en, bijvoorbeeld, een douchecabine met een massagekolom.”

7 4

8 4

“Ondanks de prijs/kwaliteitverhouding van het eten beschikt Hotel Arneville over de faciliteiten van een viersterrenhotel.”

Blauw = 2 Groen = 3

Geel = 4

57

In document Grenzeloos gastvrij (pagina 46-57)