• No results found

Het doel van deze scriptie is om de oorzaken die ten grondslag liggen aan de burgeroorlog in Nigeria te analyseren. Voor dit onderzoek zijn zes hypotheses opgesteld, die gebaseerd zijn op verschillende theorieën die een verklaring bieden voor het uitbreken van burgeroorlogen. Om deze hypotheses meetbaar te maken zijn verschillende indicatoren geconceptualiseerd. Per indicator is gekeken of deze op gaat voor de burgeroorlog in Nigeria. Drie hypotheses konden

Lara Deckers 34 niet aangenomen worden, namelijk twee, drie en vijf. Hypothese een en vier konden daarentegen wel aangenomen worden. Hypothese zes kon slechts gedeeltelijk worden aangenomen.

Voor het testen van hypothese een, “De burgeroorlog in Nigeria is het gevolg van grieven onder de bevolking en een politieke klimaat waardoor de kans op slagen van verzet groot lijkt”, is er gekeken naar de mate van politieke, economische en sociale ongelijkheid en omstandigheden in Nigeria waaruit geweld al dan niet kon ontstaat. De hoge werkloosheid- en armoedecijfers creëren een uitzichtloze situatie die de radicalisering en de steun onder de bevolking voor zowel Boko Haram en de MEND verklaard. De socio-economische ongelijkheid en de grieven die hieruit voortkomen dragen bij aan de oorsprong van de burgeroorlog in Nigeria. Hypothese een kan daarom aangenomen worden. Politieke ongelijkheid bleek geen rol te spelen in de burgeroorlog in Nigeria.

Bij hypothese twee werd de veronderstelling dat winstbejag dat voortkomt uit hebzucht ten grondslag ligt aan burgeroorlogen, getest. Hierbij werd gekeken naar de mate van zelfverrijking onder de betrokken actoren om criminaliteit te meten en de mate van economische ongelijkheid. Zowel de MEND als Boko Haram maken zich schuldig aan criminele activiteiten, niet zozeer voor zelfverrijking maar om hun acties te financieren. Hoewel economische ongelijkheid wel een rol speelt in de burgeroorlog kon hypothese twee verworpen worden omdat er geen sprake is van zelfverrijking. Ook hypothese drie, die was opgesteld vanuit de veronderstelling dat de burgeroorlog wordt veroorzaakt door lokale scheidslijnen, bleek niet op te gaan. Hierbij werd gekeken naar eventuele vetes tussen lokale groepen en de rol van het federale stelsel in Nigeria. In Nigeria zijn er conflicten die ontstaan vanuit lokale scheidslijnen. Deze zijn echter niet bepalend voor de mobilisatie van de MEND en Boko Haram, omdat in beide groepen de leden afkomstig zijn van verschillende etnische groepen en sociale achtergronden. Daarnaast was al aangetoond dat politieke ongelijkheid geen rol speelt.

De indicatoren voor het testen van hypothese vier “Het uitbreken van de burgeroorlog in Nigeria is te verklaren aan de hand van de interne instabiliteit en de kwetsbaarheid van de staat die door het dekolonisatieproces zijn ontstaan.” zijn het dekolonisatieproces en economische ongelijkheid. De politieke en economische omstandigheden dragen bij aan de burgeroorlog in Nigeria. De corruptie is zodanig wijdverspreid dat het leidt tot de ondermijning van de toch al zwakke Nigeriaanse staat. Het houdt de ongelijkheid in stand en biedt daarmee een voedingsbodem voor de burgeroorlog. De vicieuze cirkel die ontstaat doordat corruptie het politieke systeem kapot maakt en de levenstandaarden laag houdt bieden een verklaring voor de burgeroorlog in Nigeria. Zowel zwakke instituties door het dekolonisatieproces als economische ongelijkheid bleken een verklaring te bieden voor de radicalisering van Boko Haram en de MEND. Hypothese vier kan daarom worden aangenomen.

Lara Deckers 35 Hypothese vijf, geformuleerd vanuit de verwachting dat conflicten tussen verschillende etnische groepen de burgeroorlog in Nigeria veroorzaken, kon worden verworpen. De indicatoren: verschillende etnische groepen, mythes in beeldvorming en politieke ongelijkheid bleken niet op te gaan voor Nigeria. Hoewel in Nigeria er conflicten zijn die ontstaan vanuit etnische botsingen, bleken deze niet bepalend voor de mobilisatie van de MEND en Boko Haram, omdat in beide groepen de leden afkomstig zijn van verschillende etnische groepen.

De laatste hypothese, waarbij werd uitgegaan van het feit dat de burgeroorlog in Nigeria zijn oorsprong vindt in de religieuze tweedeling, kon gedeeltelijk aangenomen worden. De indicatoren om hypothese zes te meten waren de verwevenheid van de kerk en staat en de mate waarin van religieuze scheidslijnen meespelen. De religieuze tweedeling in Nigeria speelt geen rol in het geweld van de MEND, omdat dit voornamelijk gericht is op oliemaatschappen en de Nigeriaanse overheid. De religieuze tweedeling speelt wel een rol bij Boko Haram. Hoewel het geweld van de groep niet gericht is tegen een bepaalde religieuze groep, speelt geloof een zeer prominente rol in hun oorsprong. Doordat de sharia alleen in de noordelijke staten van Nigeria van kracht is, bleek de indicator ‘verwevenheid van kerk en staat’ ook alleen op te gaan bij Boko Haram.

Hypothese Indicatoren +/-

H1: De burgeroorlog in Nigeria is het gevolg van grieven onder de bevolking en een politieke klimaat waardoor de kans op slagen van verzet groot lijkt.

Ongelijkheid: – Politieke ongelijkheid – Economische ongelijkheid – Sociale ongelijkheid • Mogelijkheden in situatie + - + + +

H2: De burgeroorlog in Nigeria vindt zijn oorsprong in winstbejag die voortkomt uit hebzucht.

Mate van criminaliteit – Zelfverrijking

Economische ongelijkheid

- - +

H3: De burgeroorlog in Nigeria wordt veroorzaakt door lokale scheidslijnen.

Vetes tussen lokale groepen Politieke ongelijkheid

- -

H4: Het uitbreken van de burgeroorlog in Nigeria is te verklaren aan de hand van de interne instabiliteit en de kwetsbaarheid van de staat die door het dekolonisatie- proces zijn ontstaan.

Dekolonisatieproces – Instituties • Economische ongelijkheid + + +

H5: Conflicten tussen verschillende etnische groepen hebben de burgeroorlog in Nigeria veroorzaakt.

• Verschillende etnische groepen • Mythes in beeldvorming Politieke ongelijkheid

- + -

H6: De burgeroorlog in Nigeria vindt zijn oorsprong in de religieuze tweedeling.

Verwevenheid van de kerk en staat

Mate van religieuze scheidslijnen.

1/2 1/2

Lara Deckers 36

5.

Conclusie

In deze scriptie zijn de mogelijke oorzaken die ten grondslag liggen aan de burgeroorlog in Nigeria vanaf 2002 onderzocht. De aanleiding hiervoor was dat hoewel de burgeroorlog in Nigeria vrijwel dagelijks in het nieuws is, de onderliggende aspecten onderbelicht bleven. Door de voorwaarden die aan het conflict ten grondslag liggen te analyseren, kan de burgeroorlog in een genuanceerde context worden geplaatst en kunnen de oorzaken ervan juist worden geïnterpreteerd. Voor het kunnen beantwoorden van de onderzoeksvraag: “Welke oorzaken bieden een verklaring voor de burgeroorlog in Nigeria vanaf 2002?”, zijn zes hypothesen vanuit verschillende verklaringen over de mogelijke oorzaken voor het uitbreken van een burgeroorlog opgesteld.

De burgeroorlog wordt door de media vaak in de context geplaatst van moslimextremisme, door de rol van de islam in de terreurgroep Boko Haram. In de empirische beschouwing werd de omvang van de burgeroorlog in Nigeria en de veelzijdigheid en complexiteit ervan duidelijk. Twee verklaringen over de mogelijke oorzaken van het uitbreken van de burgeroorlog bleken op te gaan voor Nigeria. De theorie van Tarrow, waarin grieven en politieke kansen en beperkingen gezien worden als oorzaken voor het uitbreken van burgeroorlog en de theorie van Fearon en Laitin, waarin wordt gesteld dat burgeroorlogen veroorzaakt kunnen worden door zwakke staten die ontstaan door het dekolonisatieproces, bleken een verklaring te bieden voor het ontstaan van de burgeroorlog in Nigeria. De slechte socio-economische omstandigheden in Nigeria resulteren in het uitbreken van de burgeroorlog. De politieke en socio-economische omstandigheden verklaren de radicalisering van zowel Boko Haram en de MEND en de steun onder de bevolking voor deze groepen. De wijdverspreide corruptie leidt tot de ondermijning van de Nigeriaanse staat. Daarnaast houdt de corruptie de ongelijkheid in stand en biedt daarmee een voedingsbodem voor de burgeroorlog. Socio- economische grieven en de vicieuze cirkel die ontstaat doordat corruptie het systeem kapot maakt en de levenstandaarden laag houden bieden een verklaring voor de burgeroorlog in Nigeria. De religieuze scheidslijnen spelen hierin een rol maar bieden geen opzichzelfstaande verklaring voor het uitbreken van burgeroorlog.

In deze scriptie is alleen gekeken naar de rol van de MEND en Boko Haram, maar er zijn meerdere actoren actief in de burgeroorlog. Voor het krijgen van een completer beeld van de burgeroorlog zou het nodig zijn deze ook te onderzoeken. Verder bleek in deze scriptie meerdere malen dat verschillende verklaringen over de mogelijke oorzaken van het uitbreken van geweld wel opgingen wat betreft Nigeria, maar niet tegelijkertijd voor zowel de MEND als Boko Haram. In Nigeria hebben etniciteit, lokale scheidslijnen en religie vaker tot conflicten geleid. Waarschijnlijk spelen deze conflicten, en diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, tevens een rol in de huidige burgeroorlog in Nigeria.

Lara Deckers 37

6. Literatuur

- ACLED (2013) Country Report: Nigeria

http://www.acleddata.com/wp-content/uploads/2013/04/ACLED-Country- Report_Nigeria_April-2013.pdf Laatst geraadpleegd op 6 juni 2013

- Adesoji, A. (2010). The Boko Haram Uprising and Islamic Revivalism in Nigeria. Africa Spectrum, 95-108.

- Adesoji, A. O. (2011). Between Maitatsine and Boko Haram: Islamic fundamentalism and the response of the Nigerian state. Africa today, 57(4), 98-119.

- Agbiboa, D. (2013). Living in Fear: Religious Identity, Relative Deprivation and the Boko Haram Terrorism. African Security, 6 (2), 153-170.

- Agbiboa, D. E. (2014). Boko-Haram and the Global Jihad:‘Do Not Think Jihad is Over. Rather Jihad Has Just Begun’. Australian Journal of International Affairs, (ahead-of-print), 1-18.

- Aghedo, I., & Osumah, O. (2012). The Boko Haram Uprising: How Should Nigeria Respond?. Third world quarterly, 33(5), 853-869.

- Akinyele, R. T. (2001). Ethnic militancy and national stability in Nigeria: a case study of the Oodua People's Congress. African Affairs, 100(401), 623-640.

- Al Jazeera (2011) Inside Story – Who are Boko Haram, 8 november.

http://www.youtube.com/watch?v=8VN_7A3mNKg Laatst geraadpleegd op 9 juni 2014 - Amaize, Emma (2008) General Bayloaf Says, I don’t think there’ll be peace. Sahara

Reporters, 31 december - Amnesty International

http://www.amnesty.org/en/news/nigeria-war-crimes-and-crimes-against

humanity-violence-escalates-north-east-2014-03-31Laatst geraadpleegd op 7 april 2014 - BBC (2006) Nigeria's shadowy oil rebels, 20 april

- BBC (2007) Nigeria: Facts and figures, 7 april

- BBC (2012) Nigerians living in poverty rise to nearly 61%, 13 februari - BBC (2014) Nigeria becomes Africa's biggest economy, 6 april

- Bensted, R. (2011). A critique of Paul Collier's ‘greed and grievance’thesis of civil war. African Security Review, 20 (3), 84-90.

- Blanton, R., Mason, T. D., & Athow, B. (2001). Colonial style and post-colonial ethnic conflict in Africa. Journal of Peace Research, 38(4), 473-491.

- Bryman, Alan (2012). Social Research Methods. Oxford: University Press.

- Cline, L. E. (2011). ‘Today we shall drink blood’: internal unrest in Nigeria. Small Wars & Insurgencies, 22 (2), 273-289.

Lara Deckers 38 - Collier, Paul, & Hoeffler, Anke. (2004). Greed and grievance in civil war. Oxford economic

papers, 5 6(4), 563-595.

- Economist (2012) Violence in Nigeria. The attacks continue. 30 April.

- Esman, Milton J. (2004). An introduction to ethnic conflict. Cambridge: Polity Press Ltd. - De Figueiredo Jr, R. J., & Weingast, B. R. (1997). Rationality of fear: political opportunism

and ethnic conflict. Military Intervention in Civil Wars, 1-23

- De Soysa, I. (2002). Paradise is a bazaar? Greed, creed, and governance in civil war, 1989-99. Journal of Peace Research, 39 (4), 395-416.

- Duquet, N. (2009). Arms acquisition patterns and the dynamics of armed conflict: Lessons from the Niger Delta. International Studies Perspectives, 10(2), 169-185.

- Fearon, J. D. (1995). Rationalist explanations for war. International organization, 49(3), 379-379.

- Fearon, James D., and David D. Laitin. (2003) Ethnicity, Insurgency, and Civil War. The American Political Science Review 97 (1), 75-90.

- Francis, David (2011) Move over Boko Haram, Nigeria's MEND rebels set to restart oil war in Niger Delta. Christian Science Monitor, oktober 30

- The Guardian (2014) Nigeria falls into 'a state of war' as Islamist insurgency rages. 8 Maart.

- Gleditsch, N. P., Wallensteen, P., Eriksson, M., Sollenberg, M., & Strand, H. (2002). Armed conflict 1946-2001: A new dataset. Journal of peace research, 39 (5), 615-637

- Ibrahim, J. (1991). Religion and political turbulence in Nigeria. Journal of Modern African Studies, 29 (1), 115-136.

- Hanson, S. (2007). MEND: The Niger delta’s umbrella militant group. The Council on Foreign Relations (CFR), 22.

- Hazen, J. M., & Horner, J. (2007). Small arms, armed violence, and insecurity in Nigeria: the Niger delta in perspective . Geneva: Small Arms Survey.

- Huntington, S. P. (1993). The clash of civilizations?. Foreign affairs, 22-49

- International Crisis Group (2010) Northern Nigeria: Background to Conflict. Africa Report. Nr. 168 – 20 December 2010 p. 1-47

- Jackson, A. (2007). Nigeria: A security overview. The Round Table, 96(392), 587-603. - Junger, Sebastian (2007) Blood Oil. Vanity Fair, februari

- Kerr, D. (2002). Christianity and Islam: 'Clash of Civilizations' or 'Community of Reconciliation'? Questions for Christian-Muslim Studies. Studies in World Christianity, 8 (1), 81-98.

Lara Deckers 39 - Kalyvas, S. N. (2003). The ontology of “political violence”: action and identity in civil

wars. Perspective on Politics, 1(3), 475-494.

- Kaufman, S. J. (2006). Symbolic politics or rational choice? Testing theories of extreme ethnic violence. International Security, 30 (4), 45-86.

- Kwaja, C. M. (2011). Nigeria's pernicious drivers of ethno-religious conflict. Africa Center for Strategic Studies.

- Lake, D. A., & Rothchild, D. (1996). Containing fear: the origins and management of ethnic conflict. International security, 21 (2), 41-75.

- Liman, R. (2013) Poverty and the Emergent Culture of Violence in Northern Nigeria: The Imperative of Theatre for Development (TFD) Intervention Strategy. Africana Studies Student Research Conference. Paper 6, 1-16

- Metumara, D. M. (2010). Democracy and the challenge of ethno-nationalism in Nigeria’s fourth republic: Interrogating institutional mechanics. Journal of Peace, Conflict and Development, 15, 92-106.

- Nathan, L. (2003). The frightful inadequacy of most of the statistics: a critique of Collier and Hoeffler on causes of civil war. Track Two: Constructive Approaches to Community and Political Conflict, 12 (5), 1-27.

- Nigeria Watch

http://nigeriawatch.org/index.php?html=3 laatst geraadpleegd op 10 mei 2014 - NOS (2014) Krim-crisis: hoe kwam het zo ver?, 16 maart

- Obi, C. I. (2008). Enter the dragon? Chinese oil companies & resistance in the Niger Delta. Review of African Political Economy, 35(117), 417-434.

- Osaghae, E. E., & Suberu, R. T. (2005). A history of identities, violence and stability in Nigeria. Centre for Research on Inequality, Human Security and Ethnicity, University of Oxford, 1-27

- RFI (2010) Niger Delta rebel group calls off ceasefire, 30 januari

- Sambanis, N. (2004). What is civil war? Conceptual and empirical complexities of an operational definition. Journal of conflict resolution, 48 (6), 814-858.

- Small, M. en Singer, J (1982) Resort to Arms: International Civil Wars, 1816-1980. Beverly Hills: Sage Publications

- Solomon, H. (2012). Counter-terrorism in Nigeria: Responding to Boko Haram. The RUSI Journal, 157(4), 6-11.

- Stavenhagen, Rodolfo (1996). Ethnic conflicts and the Nation-State. London: Macmillan. - Sowunmi, F. A., Akinyosoye, V. O., Okoruwa, V. O., & Omonona, B. T. (2012). The

Landscape of Poverty in Nigeria: A Spatial Analysis Using Senatorial Districts-level Data. American Journal of Economics, 2(5), 61-74.

Lara Deckers 40 - Taiye, A. (2013). A Historical Perspective in the Christian-Muslim Relations in Nigeria

since 1914. Journal of Arts and Humanities, 2 (5), 59-66.

- Tarrow, Sidney (1998) Power In movement. Social Movements and contentious politics. Cambridge: Cambridge University Press.

- Toft, M. D. (2007). Getting religion? The puzzling case of Islam and civil war. International Security, 31 (4), 97-131.

- UCDP (Uppsala Conflict Data Program)

http://www.pcr.uu.se/research/ucdp/definitions/definition_of_armed_conflict/ Laatst geraadpleegd op 19 april 2014

Ukiwo, U. (2003). Politics, ethno-religious conflicts and democratic consolidation in Nigeria. The Journal of Modern African Studies, 41(1), 115-138.

- Voice of America (2013) Nigerian Senator Says Poverty the Cause of Boko Haram Insurgency, 30 september

- Walker, A. (2012). What Is Boko Haram?. US Institute of Peace. - Website CFR

http://www.cfr.org/nigeria/mend-niger-deltas-umbrella-militant-group/p12920 Laatst geraadpleegd op 14 mei 2014

- Website Council on Foreign Relations

- http://www.cfr.org/nigeria/boko-haram/p25739 Laatst geraadpleegd op 3 juni 2014

- Website Nigeria Watch

http://nigeriawatch.org/index.php?urlaction=evtListe Laatst geraadpleegd op 14 mei 2014

- Website Nigeria Watch a

http://nigeriawatch.org/index.php?urlaction=evtMap&type=default Laatst geraadpleegd op 3 juni 2014

- Website Overheid Nigeria

http://www.nigeria.gov.ng/2012-10-29-11-05-46/2012-11-05-09-52-15 Laatst geraadpleegd op 7 mei 2014

- Website Uppsala

http://www.arkeologi.uu.se/Research/Research+areas/Ethnicity/ Laatst geraadpleegd op 10 mei 2014

- Website Uppsala Conflict Data Program

http://www.ucdp.uu.se/gpdatabase/gpcountry.php?id=119&value# Laatst geraadpleegd op 3 juni 2014

Lara Deckers 41 http://data.worldbank.org/country/nigeria Laatst geraadpleegd op 7 mei 2014

- Website Wereldbank a

Http://data.worldbank.org/indicator/SI.POV.GAPS/countries/NG?display=graph Laatst geraadpleegd op 1 juni 2014

Lara Deckers 42

7.

Appendix

Kaart 1.

Kaart van Nigeria waarop de etnische groepen in procenten van de totalen bevolking zijn weergeven. Hierbij is een grote meerderheid van de bevolking van Hausa, Fulani en Kanuri islamitisch, is een grote meerderheid van de bevolking van Igbo, Ijaw en Ibibio christen, is de bevolking van Yoruba grofweg te halveren in een islamitische en een christelijke deel en prakkiseert het merendeel van de Tiv bevolking een traditioneel Afrikaans geloof. In de gebieden waar de etniciteit zeer uiteenlopend is, is er een driedeling tussen christen, moslims en traditionele Afrikaanse geloven.

Lara Deckers 43 Kaart 2.

Kaart waarop het aantal geregistreerde doden door is openlijke geweldplegingen per staat in Nigeria is aangegeven vanaf 2006.

Lara Deckers 44 Kaart 3.

GERELATEERDE DOCUMENTEN