• No results found

Toestemmingsformulier bij onderzoek

Wat is jouw smaakvoorkeur?

Bijlage 7 Toestemmingsformulier bij onderzoek

Samenhang tussen persoonlijkheid en smaakvoorkeur

Ik verklaar hierbij op voor mij duidelijke wijze te zijn ingelicht over het doel en de procedure van het onderzoek ‘Smaakvoorkeur en Persoonlijkheid’, zoals uiteengezet in de informatiebrief bij het onderzoek.

Ik stem geheel vrijwillig in met deelname aan dit onderzoek. Ik behoud daarbij het recht deze instemming weer in te trekken zonder dat ik daarvoor een reden behoef op te geven en besef dat ik op elk moment mag stoppen met het onderzoek. Indien mijn gegevens gebruikt zullen worden in wetenschappelijke publicaties, dan wel op een andere manier openbaar worden gemaakt, dan zal dat geanonimiseerd gebeuren en zullen de resultaten niet herleidbaar zijn tot mijn persoon. Als ik nog verdere informatie over het onderzoek zou willen krijgen, nu of in de toekomst, dan kan ik mij wenden tot de onderzoeker Lynn Arkes (e-mail: arkes.lynn@gmail.com). Voor eventuele klachten over dit onderzoek kan ik mij wenden tot de voorzitter van de Commissie Ethiek van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, de heer dr. W. van den Wildenberg (telefoon: 020-5256686; e-mail:

w.p.m.vandenwildenberg@uva.nl).

Aldus in tweevoud getekend:

……… ………

Naam proefpersoon Handtekening

‘Ik heb toelichting verstrekt op het onderzoek. Ik verklaar mij bereid nog opkomende vragen over het onderzoek naar vermogen te beantwoorden.’

……… ………

37

Bijlage 8 -Toestemmingsformulier testweek

PROEFPERSOONNUMMER:

(in te vullen door de onderzoeker)

S. Gorissen

Coördinatie Onderzoeksoriëntatie door Participatie

Nieuwe Achtergracht 129, 1018 WS Amsterdam (Postadres: Postbus 15969, 1001 NJ Amsterdam), Roeterseilandcampus Gebouw L, Kamer S.1.14 T: 020 525 6769

testzittingen-psy@uva.nl

Amsterdam, September 2015 Beste student(e),

Voor de studie ‘smaakvoorkeur en persoonlijkheid’, waaraan u momenteel deelneemt, vraag ik u als Testzittingencoördinator namens de onderzoekers voor het maken van een koppeling. Het gaat om het koppelen van uw gegevens van enkele vragenlijsten uit de Testzittingen/Testweek met gegevens die tijdens dit onderzoek worden verzameld. Met behulp van deze gegevens zal een extra analyse op de resultaten van dit onderzoek worden uitgevoerd.

Bij de koppeling van Testzittingen-/Testweekgegevens met gegevens uit dit onderzoek, hebben de onderzoekers geen kennis van uw testweeknummer. Deze procedure gaat als volgt: dit formulier stopt u (of de onderzoeker) tussen het materiaal dat u zojuist heeft ingevuld. Na de afname noteren de onderzoekers op dit formulier èn op het materiaal dat u tijdens dit onderzoek heeft ingevuld, een proefpersoonnummer dat alleen voor dit onderzoek geldt. Daarna wordt dit formulier gescheiden van het onderzoeksmateriaal en bij mij ingeleverd. Ik maak dan aan de hand van uw collegekaartnummer de koppeling tussen uw nieuwe proefpersoonnummer en de gegevens die u heeft ingevuld op de vragenlijsten in de Testzittingen/Testweek. Vervolgens geef ik deze gegevens per proefpersoonnummer (dat alleen bij dit onderzoek hoort) aan de onderzoeker. Deze procedure wordt –uiteraard– niet uitgevoerd bij degenen die na afloop van de testweek kenbaar hebben gemaakt hun gegevens niet voor verder onderzoek beschikbaar te willen stellen.

Vanzelfsprekend is deze procedure in overeenstemming met de reglementen van de afdeling Psychologie, het NIP en de Nederlandse wetgeving omtrent privacy. De onderzoekers zijn voor hun verdere doen en laten omtrent dit onderzoek eveneens gebonden aan deze reglementen. Indien u evengoed niet akkoord gaat met deze koppeling, levert u dit formulier dan oningevuld in. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over de koppeling, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Susan Gorissen– Coördinatie Onderzoeksoriëntatie door Participatie

TOESTEMMINGSFORMULIER

voor het maken van de hierboven beschreven koppeling tussen Testzittingengegevens en gegevens van het onderzoek ‘smaakvoorkeur en persoonlijkheid’

38

Ondergetekende (naam): ...

Studentnummer: ...

Verleent hierbij toestemming tot het koppelen op de hierboven beschreven manier van de gegevens uit de testweek en de gegevens verzameld in bovengenoemd onderzoek.

Ik heb deelgenomen aan de Testzittingen/Testweek van het academiejaar...

Plaats datum handtekening

... ...

Bijlage 9 - Informatiebrochure

Samenhang tussen Smaakvoorkeur en Persoonlijkheid

39

U heeft zich aangemeld voor bovengenoemd onderzoek. Voordat u een besluit neemt, is het belangrijk te weten waarom het onderzoek wordt gedaan en wat het voor u inhoudt. Lees daarom deze informatie nauwkeurig door en neem de tijd om te besluiten of u wel of niet mee wilt doen. Als er, nadat u deze informatie gelezen heeft nog iets onduidelijk is, vraag dan gerust om uitleg (zie ‘Nadere inlichtingen’).

Dit onderzoek is opgezet door Dr. Arnold van Emmerik, Dr. Bruno Verschuere, Lynn Arkes, Suzanne Juffermans en Lisanne van Meel van de programmagroep Klinische Psychologie, afdeling Psychologie, FMG, UvA. Het onderzoek heeft als doel om na te gaan of iemands persoonlijkheid samenhangt met zijn/haar smaakvoorkeur op een aantal gebieden, te weten filmmateriaal, geschreven tekst en voedsel.

Let op ! U kunt alleen aan dit onderzoek meedoen wanneer u niet allergisch bent voor de volgende ingrediënten: mais, soja.

Doel van het onderzoek

Wanneer blijkt dat er een samenhang is tussen persoonlijkheid en smaak, kan deze kennis ingezet worden om bepaalde producten persoonsgerichter aan te prijzen.

Instructies en procedure

Deelname bestaat uit het invullen van een aantal vragenlijsten over persoonlijkheidstrekken en de huidige stemming. Vervolgens voert u een aantal taken uit rondom zaken waarover mensen een verschillende smaak kunnen hebben, te weten filmfragmenten (mogelijk kijkt u bijvoorbeeld een fragment van een bokswedstrijd of natuurfilm), geschreven tekst en voedsel. Het invullen van de vragenlijsten neemt doorgaans niet meer dan 30 minuten in beslag. In totaal zal deze sessie ongeveer 60 minuten duren.

Vrijwilligheid

Als u nu besluit af te zien van deelname aan dit experiment, zal dit op geen enkele wijze gevolgen voor u hebben. Ook als u tijdens het onderzoek zelf besluit uw medewerking te staken, zal dat op geen enkele wijze gevolgen voor u hebben. Tevens kunt u tot 24 uur na dit onderzoek alsnog uw toestemming intrekken. U kunt uw medewerking dus te allen tijde staken. U bent vrij om dit te doen zonder opgave van redenen. Mocht u uw medewerking staken, of achteraf, zij het binnen 24 uur, uw toestemming intrekken, dan zullen uw gegevens worden verwijderd uit onze bestanden en vernietigd.

Voordelen aan deelname

Afgezien van de vergoeding, heeft deelname aan het onderzoek geen directe voordelen voor u. Door mee te doen draagt u wel bij aan de kennis over het verband tussen persoonlijkheid en smaakvoorkeuren.

Nadelen aan deelname

Deelname aan het onderzoek brengt ook geen nadelen met zich mee, behalve de tijd die deze deelname vraagt (ongeveer 60 minuten).

Vergoeding

40 Vertrouwelijkheid

Vanzelfsprekend zullen al uw gegevens zorgvuldig en vertrouwelijk worden behandeld. Als de resultaten van dit onderzoek gerapporteerd worden in tijdschriften of wetenschappelijke bijeenkomsten, zult u nooit bij naam genoemd worden en zijn de resultaten niet herleidbaar tot uw persoon.

Nadere inlichtingen

Als u nog verdere informatie wilt over dit onderzoek, dan kunt u zich wenden tot de

onderzoeker Lynn Arkes (email: arkes.lynn@gmail.com). Voor eventuele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot de voorzitter van de Commissie Ethiek van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, de heer dr. W. van den Wildenberg (telefoon: 020-5256686; e-mail: w.p.m.vandenwildenberg@uva.nl).