• No results found

Toelichting op het handelen van de identiteitscommissie van Huis ter Leede

In document Huis ter Leede in 2019 Bestuursverslag (pagina 24-28)

De leden van de identiteitscommissie (IC) van de Protestantse Interkerkelijke Stichting Huis ter Leede hebben zitting zonder last of ruggenspraak en zijn tot geheimhouding verplicht van hetgeen hun uit hoofde van hun functie ter kennis is gekomen.

De IC is gehouden de directie, de Raad van Toezicht, de ondernemingsraad en de cliëntenraad van de Stichting én de participerende kerken jaarlijks verantwoording af te leggen van hun werkzaamhe-den middels een schriftelijk verslag, het zogenoemde jaarverslag.

Agenda en notulen van de vergaderingen van de IC worden vooraf toegestuurd aan de participeren-de kerken, ten einparticiperen-de hen zoveel mogelijk te betrekken bij en te informeren over participeren-de zaken die spelen rond het bewaken van de identiteit van Huis ter Leede. Het toesturen van deze stukken is geen uitnodiging voor de vergadering, maar geeft de participerende kerken wel de mogelijkheid om op bepaalde zaken te reageren, voor zover dit in het belang is van het functioneren van de IC.

De contacten tussen de IC en de participerende kerken bestaan uit het toesturen van het jaarver-slag; het toesturen van de agenda en de notulen van de vergaderingen van de IC.

Indien een kerkenraad behoefte heeft aan toelichting op het functioneren van hun vertegenwoordi-ger binnen de IC, kunnen zij contact opnemen met de betreffende vertegenwoordivertegenwoordi-ger.

Op bovenstaande wijze wil de IC zorgvuldig handelen en transparant werken.

De identiteitscommissie van Huis ter Leede ziet, zoals aangegeven in de statuten, toe op de hand-having van de protestants-christelijke identiteit van het Huis. In dit verslag wordt ingegaan op de volgende onderwerpen:

1. Identiteit in de praktijk

De wijze waarop de identiteit van Huis ter Leede gestalte heeft gekregen in 2019.

2. Het werk van de identiteitscommissie

De onderwerpen waarover de identiteitscommissie zich in 2019 gebogen heeft.

Samenstelling van de commissie.

3. Doorgeven van signalen via het omroepsysteem in het huis.

Technische mogelijkheden en onmogelijkheden voor bewoners en huis.

1. Identiteit in de praktijk

Vanwege haar identiteit biedt Huis ter Leede haar bewoners diverse bezinningsmomenten en activi-teiten aan, waaronder:

• Elke werkdag een dagopening via het omroepsysteem.

• Weeksluitingen op vrijdagavond door predikanten van de aangesloten kerken.

• 4x per jaar Avondmaalsviering onder verantwoordelijkheid van PKN Leerdam.

• Diverse Bijbelstudies door een medewerker en diverse vrijwilligers.

• Bidden en lezen bij de maaltijd op de gesloten afdelingen door het personeel.

• Wekelijks zanguurtje op de gesloten afdeling, onder leiding van de geestelijk verzorger van Huis ter Leede.

• Herdenkingsbijeenkomsten in voor- en najaar.

• Het gebruiken van het omroep- en radiosysteem voor het doorgeven van kerkradiosignalen van 7 kerkgebouwen en de “Muzikale spreekbuis” verzorgd door vrijwilligers.

Geestelijke verzorging

Huis ter Leede vindt identiteit belangrijk en heeft daarom een geestelijk verzorger in dienst. Het dienstverband van dhr. Cor Burggraaf is per 1 oktober uitgebreid tot 18 uur per week. Hij heeft echt meer uren voor het werk hier in huis en dat wordt gemerkt. Door hem worden kennismakingsge-sprekken gevoerd met nieuwe bewoners. Hij probeert voor zover mogelijk een band met hen op te bouwen. Omdat de achtergrond van de bewoners divers is, blijft het werk van de geestelijk verzor-ger boeiend. Tot zijn taak behoort het leiden van de huisdiensten op Christelijke feestdagen en op bid-, dank- en oudejaarsdag. Vooral de middagdiensten worden druk bezocht. Dat heeft meerdere redenen. Op dat tijdstip zijn er geen uitzendingen van het eigen kerkgenootschap en het personeel doet zijn uiterste best om met de vrijwilligers de bewoners naar De Boulevard te brengen. Verder bereidt hij de herdenkingsbijeenkomsten in voor- en najaar voor. Vanaf 2020 worden deze bijeen-komsten om organisatorische redenen verplaatst naar begin april en begin oktober. Op de huiska-mers zijn er de zogenoemde Bijbel- en zanguurtjes, waarbij de geestelijk verzorger eveneens is be-trokken. Een enkele keer wordt door hem de rouwdienst verzorgd bij de uitvaart van een bewoner.

Tot slot, als daar behoefte aan is, worden ook personeelsleden bijgestaan.

2. Het werk van de identiteitscommissie

In 2019 is de identiteitscommissie 4x bijeengeweest om, deels in bijzijn van de bestuurder, te verga-deren over allerlei zaken die direct of indirect van invloed zijn op de identiteit en de geestelijke zorg.

Bij deze vergaderingen was de geestelijk verzorger als adviseur aanwezig. Daarnaast is ook in voorkomende gevallen overleg gevoerd met de Raad van Toezicht en de bestuurder over identiteits-gevoelige zaken. Begin 2019 werden wij geïnformeerd over de onderhandelingen die waren gestart voor reformatorische dagopvang. Inmiddels draait deze opvang op dinsdag en donderdag. Vanuit de reformatorische kerken zijn er vrijwilligers die deze dagbesteding ondersteunen en voor vervoer zorgen.

De identiteitscommissie is voortdurend met de bestuurder in gesprek over het ‘Beleid laatste levens-fase’. Dit onderwerp krijgt veel aandacht in de samenleving en verdient ook de aandacht van het bestuur en de raden van een instelling die haar grondslag zoekt in het Woord van God. We laten ons hierover onder andere informeren door de NPV. We zijn dankbaar dat ook verpleegkundigen in het Huis zich inzetten voor een kundige en waardige verzorging aan het einde van het leven.

Op 16 mei en op 31 oktober vonden herdenkingsbijeenkomsten plaats voor de nabestaanden van de bewoners die overleden in het half jaar voorafgaande aan die bijeenkomsten. Voor de aanwe-zigen blijkt zo’n bijeenkomst een goed moment van afsluiting van een bijzondere periode in hun leven. Niet alle families geven gehoor aan de uitnodiging, dat is jammer, maar we respecteren hun keuzen.

Op 9 oktober vond de jaarlijkse toerustingsavond plaats voor de participerende kerken. Mevrouw Rineke Hey van de NPV gaf een uiteenzetting over palliatieve zorg. Ze had deze lezing eerder ook

De gesprekken die op gang kwamen waren waardevol en gaven volop mogelijkheden elkaar beter te leren kennen. De bijeenkomst werd afgesloten met een high tea.

De gezondheid van de heer Meerkerk (en zijn verhuizing naar één van de naastgelegen flats) laat het toe, dat hij zijn taak als koster weer uit kan voeren. Momenteel kennen we een vaste organist en 4 vaste vrijwilligers voor de diensten. Dat lijkt voldoende, maar een 5e of 6e vrijwilliger is welkom.

Voelt u zich geroepen? Neem gerust contact op met de coördinator vrijwilligerswerk.

De samenstelling van de IC is weergegeven in bijlage 1, evenals het rooster van aftreden.

Aan het einde van 2019 heeft Jan Jumelet na 8 jaar afscheid genomen van de commissie. Zijn spe-cifieke taak binnen de commissie was om het wat simpel te duiden: het geluid. Hij heeft zich bereid verklaard dit nog een paar jaar voor zijn rekening te willen nemen. In zijn plaats is op voordracht van de PKN gemeente te Leerdam contact gezocht met dhr. C.P.E.R. Sprado uit Leerdam. Zijn benoe-ming zal in 2020 plaatsvinden. Hij vertegenwoordigt dan de PKN gemeenten van Leerdam, Nieuw-land en Oosterwijk.

De leden van de IC voelen zich gesteund door de participerende kerken en hebben met veel inzet en voldoening het afgelopen jaar hun tijd en moeite gegeven aan het werk waarvoor zij aangesteld zijn. De IC is dankbaar voor de wijze waarop de contacten met het MT verlopen, en begint vol ver-trouwen aan een nieuw jaar, wetende dat zij in alles afhankelijk is van de Schepper, die dag en nacht waakt, ook over Huis ter Leede.

3. Doorgeven van signalen via het omroepsysteem in het huis

Het Huis beschikt over een omroepsysteem dat doorgaans gebruikt wordt voor het doorgeven van Radio 1, 4 en 5, de Reformatorische Omroep en Engels Klassiek.

Dit systeem is ook beschikbaar voor het doorgeven van kerkradio-signalen van:

• Nederlands Gereformeerde Kerk

• Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

• Protestantse Kerk Nederland

• Christelijke Gereformeerde Kerk

• Gereformeerde Gemeente en

• Weeksluiting op vrijdag

• Samenkomsten op Christelijke feestdagen

• Herdenkingsbijeenkomsten en andere bijeenkomsten

• Dagopening

• Muzikale Spreekbuis

De bediening van het systeem gebeurt door personeel of door aanwezige vrijwilligers.

Het onderhoud en de programmering valt onder de verantwoordelijkheid van de ICT’er van Huis ter Leede. Leden van de IC kunnen hem daarin bijstaan.

Deze faciliteiten zijn niet alleen beschikbaar voor de bewoners van Huis ter Leede, maar ook voor de bewoners in de naastgelegen flats, Rondas en Beukelaar.

Het jaar 2019 heeft zich in financiële zin niet onderscheiden van voorgaande jaren.

Een deel hiervan is gebruikt voor de technische infrastructuur die nodig is voor de verspreiding van geluid in het huis en de appartementen, zie hierboven.

Namens de identiteitscommissie J.L.E. Bassa-de Jong, secretaris J. Jumelet, penningmeester

Bijlage 1 Samenstelling commissie per 31-12-2019; rooster van aftreden

Kiesgroep Achterban Naam Functie 1e periode 2e periode Kiesgroep 1 PKN Kerken te

Aspe-ren en Heukelum De heer G.A. (Gert)

Pors Voorzitter 1-1-2017

31-12-2020 Kiesgroep 2 PKN Kerken te

Leer-dam, Nieuwland en Oosterwijk

Kiesgroep 3 Hersteld Hervormde Gemeenten te Leer-broek, Leerdam-Oos-terwijk en Schoonre-woerd

De heer J.J. (Koos)

Kamp Lid 1-1-2018

31-12-2021

Kiesgroep 4 Chr. Ger. Kerk te Leerdam, Ned. Ger.

Kerk te Leerdam, Ger. Kerk Vrijge-maakt te Leerdam;

Mevrouw P. (Pia)

Bogerd-Smids Lid 1-1-2017

31-12-2020

Kiesgroep 5 PKN Kerken te Ever-dingen, Hagestein, Hei- en Boeicop, Schoonrewoerd, Zij-derveld en Lexmond (in Lexmond alleen de Hervormde

Bijlage V

Jaarverslag 2019

In document Huis ter Leede in 2019 Bestuursverslag (pagina 24-28)