• No results found

Woondoeleinden

Een groot deel van de gronden binnen het bestemmingsplangebied is bestemd voor "Woon-doeleinden" (W). De betreffende gronden zijn bestemd voor het wonen met bijbehorende erven en in samenhang daarmee de uitoefening van beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten. Door middel van een cijferaanduiding op de plankaart is het maximaal aantal woningen per bouwvlak en de bijbehorende maximale goothoogte aangegeven. Daar waar de bestemming Woondoel-einden grenst aan de bestemming Tuinen, ligt de belangrijkste toegang van de woning naar deze tuin toegekeerd. De bestemming Woondoeleinden is gehanteerd voor bestaande wonin-gen en kent derhalve een consoliderend karakter. In de erfbebouwingsregeling is rekening ge-houden met een zekere verruiming van de bebouwingsmogelijkheden, dit mede in verband met de recente wijzigingen in de Woningwet ten aanzien van vergunningvrij bouwen. Overigens zijn de gronden voor de voorgevel van bestaande woningen bestemd als Tuinen. Binnen deze be-stemming is geen bebouwing toegestaan. Voorts is geregeld dat de diepte van niet-gestapelde hoofdgebouwen niet meer mag bedragen dan 12 m vanaf de voorgevel. Uitbreiding van wonin-gen mag tenslotte alleen plaatsvinden op de begane grond in de vorm van aanbouwen, uitbou-wen en bijgebouuitbou-wen.

Naast de bestemmingen Woondoeleinden in het bestemmingsplan zijn tevens de dubbel be-stemmingen Woon- en Detailhandels-, Kantoor- en Horecadoeleinden opgenomen (WD, WK, WH). Voor deze bestemmingen gelden dezelfde regelingen als voor de bestemming Woondoel-einden. Alleen de toelaatbaar gestelde functies zijn per bestemming verschillend.

Overige bestemmingen

De belangrijkste overige bestemmingen betreffen Maatschappelijke doeleinden (M), Bedrijfs-doeleinden (B) en Recreatieve Bedrijfs-doeleinden (R). De jachthaven heeft de subbestemming Rj, de sportvelden op het Slobbengors de subbestemming Rs.

De woonschepen gelegen in de Gantel op het Slobbengors hebben de bestemming "Woon-schepenligplaats" gekregen.

De wegen in het plangebied zijn grotendeels opgenomen in de bestemming Verblijfsgebied (VG). Het onderscheid met de bestemming Verkeersdoeleinden (V) is ingegeven door het on-derscheid tussen 30 km/h en 50 km/h-wegen. Alleen de Pontonniersweg en een gedeelte van de Industrieweg zijn opgenomen in de bestemming Verkeersdoeleinden.

Niet alle groenvoorzieningen in het plangebied zijn als zodanig bestemd. Alleen groenvoorzie-ningen die direct deel uitmaken van een parkachtige omgeving, een groter aaneengesloten groen- en waterstructuur of ruimte bieden voor voetgangersverbindingen naar onder meer de dijk, zijn bestemd als Groenvoorzieningen.

De gronden op de kaart aangewezen voor Water (WA) zijn bestemd voor de wateraanvoer en -afvoer, voor de waterberging en voor verkeer te water. In de bouwvoorschriften is onder meer de bepaling opgenomen dat op deze gronden tevens de ge- en verbodsbepalingen en de on-derhoudsverplichtingen volgens de Keur en Legger Waterbeheer van het Hoogheemraadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden van toepassing zijn.

Adviesbureau RBOI Rotterdam / Middelburg

191.10804.00

In verband met het toezicht en onderhoud van (hoofd)watergangen, is in de algemene bepalin-gen een voorschrift opbepalin-genomen welke een bebouwingsvrije beschermingszone van watergan-gen regelt. Voor bouwwerken binnen de beschermingszone dient vergunning bij het Hoogheem-raadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden te worden aangevraagd.

Afwijkend peil

In verband met de voorgestelde terreinverhogingen in het plan Merwehoofd, is op de bestem-mingsplankaart een specifieke aanwijzing opgenomen, welke aangeeft dat ter plaatse van het geprojecteerde woonblok achter de Havenstraat in het bestemmingsplan van een afwijkend peil wordt uitgegaan. Dit afwijkende peil is gelijk aan het peil ter plaatse van de Havenstraat en wijkt hiermee af van het peil waarvan ter plaatse van het overige deel van het te ontwikkelen Merwe-hoofd wordt uitgegaan. Op deze wijze is een exacte vergelijking mogelijk tussen de bouwhoog-tes van de bestaande woonbebouwing langs de Havenstraat en de nieuwe bouwhoogbouwhoog-tes van de aangrenzende bebouwing van plan Merwehoofd. In artikel 1 van de Algemene bepalingen, de begripsbepalingen, is dit afwijkende peil gedefinieerd.

Primair waterkeringsdoeleinden

In verband met de aanwezigheid van een waterkering aan de zuidzijde van het plangebied is op enkele bestemmingen een medebestemming gelegd, waardoor de belangen van de dijkbeheer-der worden veiliggesteld.

Waardevolle houtopstanden

Per 1 juni 2004 is in de gemeente Papendrecht een bomenverordening van kracht. Hiermee wordt een adequatere bescherming geboden aan de binnen de gemeentegrenzen aanwezige bomen.

Papendrecht beschikt over een relatief jong bomenbestand. Voor alle houtopstanden (dat is:

een of meer bomen, boomvormers bosplantsoen, struweel, heg, beplanting van hakhout en houtwal) geldt volgens de bomenverordening, dat het verboden is deze te kappen zonder ver-gunning van burgemeester en wethouders.

Bij de verordening hoort een lijst waarop de houtopstanden zijn aangegeven die voorkomen in het nationale register van monumentale bomen van de landelijke Bomenstichting, lokaal waar-devolle of monumentale houtopstand, herdenkingsbomen en toekomstige monumentale bomen.

In onderhavig bestemmingsplan worden de op de lijst voorkomende bomen op de plankaart aangegeven met de aanduiding "waardevolle houtopstand". Ofschoon het bestemmingsplan niet het instrument is bescherming te bieden aan waardevolle bomen, wordt door de aanduiding op de kaart voor een ieder wel duidelijk welke bomen bijzondere bescherming genieten inge-volge de Bomenverordening. Die informatie is van belang bij de ontwikkeling van bouwprojec-ten.

Adviesbureau RBOI Rotterdam / Middelburg

191.10804.00

6. Economische uitvoerbaarheid

35

Het bestemmingsplan voorziet niet in werken of werkzaamheden uit te voeren door of in op-dracht van het gemeentebestuur. Er is derhalve afgezien van een onderzoek als bedoeld in ar-tikel 9 van het Besluit op de ruimtelijke ordening.

Adviesbureau RBOI Rotterdam / Middelburg

191.10804.00

Adviesbureau RBOI Rotterdam / Middelburg

191.10804.00

7. Inspraak en overleg

37