• No results found

toegankelijkHeid, aUteUrsrecHten en

privacy

Eigenaren van distributienetwerken bepalen in toenemende mate wat er voor burgers op de vele schermen te zien en te doen is. Voorkomen moet worden dat distributeurs hun eigen belangen beschermen door beper-kende voorwaarden te stellen aan de aard en omvang van de diensten en aan de inhoud en vorm van de content die via hun netwerken door andere aanbieders worden aangeboden. Het CDA wil dat burgers op alle netwerken vrije keuzes kunnen maken.

6.2.1

Het CDA wil dat mensen meer grip krijgen op hun online privacy. Het gebruik van privacy-vriendelijke technieken wordt gestimuleerd. De overheid moet bij digitale ontwikkelingen daarin het goede voorbeeld geven. Bedrijven moeten nadrukkelijk en expliciet consu-menten om toestemming vragen voor het verzamelen van hun onlinegegevens en het koppelen van bestanden (opt-in regeling).

6.2.2

Het auteursrecht garandeert de rechten van de makers en is een onmisbare voorwaarde voor creativiteit en kwalitatief hoogstaand aanbod. Tegelijkertijd is de bestaande praktijk rond auteursrecht niet toegesneden op de digitale ontwikkelingen en belemmert het belangrijke innovaties en de vrije uitwisseling van content. Rechtenbescherming en rechten-afhandeling moeten op een nieuwe, transpa-rante en vereenvoudigde wijze geregeld gaan worden.

6.2.3

Het CDA is voor de ‘one-stop-shop-gedachte’ zodat gebruikers de te betalen rechten in één keer kunnen regelen en afrekenen met de makers. Belangrijk is tevens in de wet vast te leggen dat bij de bepaling van de auteursrech-telijke vergoedingen het feitelijk gebruik de bepalende factor is.

6.2.4

Door digitalisering ontstaan nieuwe kansen voor samenwerking binnen de media. De samenwerking tussen de geschreven pers en de (regionale) publieke omroep moet worden gestimuleerd en wettelijke belemmeringen moeten worden weggenomen. Dat laatste geldt ook voor de samenwerking tussen kran-ten onderling waar het gaat om het inrichkran-ten en exploiteren van een gezamenlijk distribu-tienetwerk.

6.2.5

Het CDA gaat uit van de verantwoordelijk-heid van de media. Programma’s en clips met

porno, excessief geweld of kind- of vrouw-onvriendelijke inhoud mogen niet worden getolereerd en de overheid zal hen daarop aanspreken.

11. service en ondersteUning

vanUit Het partijbUreaU:

De stijgende productie en productiviteit gaan niet meer een-op-een gepaard met toene-mend ruimtebeslag. Optimalisering van ge-bruik van de bestaande bebouwde ruimte (in-clusief het wegennet) gaat steeds meer vóór uitbreiding. Vanuit goed rentmeesterschap mogen toekomstige generaties verwachten dat wij geen verloedering laten ontstaan en sturen op optimaal ruimtegebruik. Het CDA zet in op een duurzame economische groei en een ecologisch verantwoorde markteconomie. De overheid kiest hierbij voor instrumenten die het meest bijdragen aan een doeltreffend ruimtelijk en milieubeleid, en die het sterkst appelleren aan de verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven, zoals marktconforme instrumenten, zelfregulering en publieke kaders.

De verantwoordelijkheid op het gebied van ruimte hoort in onze visie zo dicht mogelijk bij de mensen te liggen. Zo zijn gemeenten verantwoordelijk voor bestemmingsplannen op hun eigen grondgebied. Provincies stellen vast welke waarden ze willen beschermen, waar ruimte voor natuur en water moet zijn en zij zorgen dat gemeenten onderling afstemmen waar gebouwd wordt. Het Rijk beperkt zich tot de nationale belangen. Laten we eerst slimmer organiseren in plaats van meer beleid optuigen.

7.1 rUimte

Nederland kent prachtige landschappen. Mensen hechten waarde aan ruimte voor een bloeiende economie, goede woonomstandig-heden, toegankelijke voorzieningen en een goed functionerend ecosysteem. Tegelijk eist het water ook ruimte en moet er aandacht zijn voor klimaatverandering. In het ruimte-lijk beleid dient daarom een verstandige en integrale afweging gemaakt te worden tussen economische, ecologische en sociaal-culturele

ontwikkelingen. Het CDA zet zich voortdurend in voor het combineren van functies, zoals wonen en water, toerisme en landbouw, wo-nen en werken, bedrijvigheid en natuur. Op het platteland wil het CDA dorpen en steden die vitaal zijn, waar ook jonge gezinnen willen wonen en kinderen opgroeien. Ze moeten ‘het kloppende hart’ worden van gebieden, die nu steeds meer te maken krijgen met bevolkingskrimp. De komende jaren zullen bepaalde gebieden steeds meer te maken krij-gen met een sterke bevolkingsdaling. Hier ligt een belangrijke opgave voor de samenleving en overheden om de voorzieningen op een aanvaardbaar niveau te houden.

7.1.1

Het CDA is voorstander van meer multifunc-tioneel ruimtegebruik. Er liggen kansen door meer verbindingen te leggen tussen natuur, landbouw, toerisme, wonen, werken, energie en water. Dit vraagt om een integrale aanpak van de ruimte, waarbij aandacht wordt besteed aan het behoud van de waardevolle landschappen zonder dat dit leidt tot extra regelgeving.

In het westen van het land is de druk op de groene ruimte het grootst. Het beleid is erop gericht groene buffers robuust te maken en te houden. Vanuit de grote steden moet het omliggende groene gebied goed toegankelijk zijn.

7.1.2

Het ruimtelijkeordeningsbeleid moet ruimte bieden voor de natuurlijke groei in dorpen en steden. Vitale dorpen zijn gebaat bij een goede balans in de woningvoorraad en werkgelegenheid; krachtige steden bij de herstructurering van oudere wijken met het oog op versterking van de samenleving. Het CDA vindt economische impulsen en bouwac-tiviteiten van levensbelang voor de

sociaal-7. een dUUrzaam en verantwoord