• No results found

Verschillende onderzoeken toonden reeds aan dat de kwantiteit van reviews een invloed kan hebben op de aankoopintentie van producten en diensten (Lee, 2009; Lin et al., 2011; Park et al., 2007). Doordat de aankoopintentie van diverse producten positief toeneemt bij de aanwezigheid van veel reviews zou dit effect er ook kunnen zijn voor milieuvriendelijke producten.

In dit onderzoek werden geen significante verschillen gevonden tussen het aantal reviews namelijk veel, weinig en geen en de aankoopintentie (H1). Volgende mogelijke suggesties tot verklaringen zijn op basis van eigen bedenkingen en literatuur. Als eerste kunnen we stellen dat consumenten verschillende barrières ondervinden tijdens het beslissingsproces om groene producten al dan niet aan te kopen. De consument kan geen interesse hebben, denkt dat zijn aankoop geen invloed zal hebben op het milieu of heeft de middelen niet om groene producten aan te kopen (Blake, 1999). Wanneer deze barrières sterk aanwezig zijn bij de persoon kan het zijn dat het aantal reviews geen impact meer heeft. Ten tweede toont onderzoek aan dat het merk een invloed kan hebben op de aankoopintentie van milieuvriendelijke producten (Suki, 2016). In het huidige onderzoek werd bewust geen merk weergegeven om vertekeningen te vermijden. Dit kan verder onderzocht worden. Tot slot merken we dat de aankoop van milieuvriendelijke producten nog niet ingeburgerd is (Carrigan & Atalla, 2001; Statistiek Vlaanderen, 2017). Omdat consumenten vaak nog niet vertrouwd zijn met deze producten gaan ze tijdens het beslissingsproces online op zoek naar informatie (Hennig-Thurau et al., 2004). Vaak zijn groene producten duurder dan de niet-milieuvriendelijke variant waardoor de mogelijkheid bestaat dat consumenten nog meer informatie willen verzamelen. In deze situatie willen consumenten meer dan enkel het aantal reviews zien maar ook de inhoud die zowel positief als negatief kan zijn. De mogelijkheid bestaat dat wanneer ook de inhoud getoond wordt, reviews wel een positief effect zullen hebben op de aankoopintentie.

Daarnaast werden verschillende moderatoren mee geanalyseerd (OV1, H2 tot H4 en H6 tot H8). De resultaten tonen aan dat het effect van het aantal reviews op de aankoopintentie door geen enkele variabele gemodereerd werd. Per variabele wordt een suggestie tot verklaring gegeven op basis van eigen bedenkingen. De attitude ten aanzien van reviews heeft geen modererend effect en bevestigt de bestaande literatuur (Park et al., 2007). Aangezien in dit onderzoek enkel het aantal reviews werd weergegeven is het voor consumenten moeilijk te bepalen of de reviews bruikbaar en betrouwbaar zijn. Dit kan een mogelijke verklaring zijn voor dit resultaat. Ook het niveau van self-monitoring heeft

geen invloed. Personen met een hoog niveau van self-monitoring zijn gevoelig voor sociale cues die gepast gedrag aanmoedigen (O’Cass, 2000). We merken dat het aantal reviews niet als een sociale cue gezien werd voor de populariteit van het product (zie verder). Dit kan een verklaring vormen waarom het hoofdeffect niet gemodereerd werd.

Daarnaast zien we dat een positieve of negatieve attitude ten aanzien van groene producten het effect van het aantal reviews op de aankoopintentie niet zal veranderen. Een mogelijke verklaring kan de aanwezigheid van de green attitude-behaviour gap zijn. Consumenten zeggen positief te staan tegenover het milieu en groene producten maar we zien dit niet terug in hun gedrag of intenties (Carrigan & Atalla, 2001). Onderzoeken over de invloed van environmental knowledge op de aankoopintentie spreken elkaar tegen (Fryxell & Lo, 2003; Indriani, Rahayu, & Hadiwidjojo, 2019; Yadav & Pathak, 2016). In dit experiment was er geen modererend effect van environmental knowledge. Het kan zijn dat mensen kennis hebben over het milieu maar daarom nog niet de intentie hebben om deze producten aan te kopen. Onderzoek toont aan dat consumenten nog steeds moet worden duidelijk gemaakt dat de aankoop van groene producten de milieuproblematiek kan minimaliseren (Indriani et al., 2019). Ook voor de variabele environmental concern werd geen effect gevonden. Uit de literatuur blijkt dat de invloed van environmental concern op de aankoopintentie kan afzwakken of niet aanwezig is indien andere sterkere factoren, zoals persoonlijke waarden aanwezig zijn bij de consument (Kim, & Choi, 2005; Mostafa, 2007).

Daarnaast zagen we ook voor de laatste variabele sociale normen (descriptieve- en injunctieve normen) dat het effect van het aantal reviews op de aankoopintentie niet gemodereerd werd. Sociale normen kunnen een invloed hebben op het gedrag van de consument. Dit is enkel het geval wanneer de sociale normen sterk aanwezig zijn in het hoofd van de consument tijdens het beslissingsproces (Cialdini et al., 1991). Wanneer de normen niet sterk genoeg aanwezig zijn, zullen deze geen effect hebben. In deze studie werden geen extra cues toegevoegd om de sociale normen aan te wakkeren. Dit kan een verklaring vormen voor de gevonden resultaten.

Om te eindigen bespreken we de resultaten van de mediatie-analyse. We kunnen concluderen dat de waargenomen populariteit geen mediërende variabele is (H5). Het aantal reviews had geen effect op de waargenomen populariteit. Een suggestie tot verklaring op basis van eigen bedenkingen zou kunnen zijn, dat andere sociale cues en heuristieken sterker aanwezig waren in het hoofd van de consument. Verder onderzoek kan nagaan welke heuristieken de populariteit beïnvloeden en waarom het aantal reviews geen effect had. Een tweede mogelijke suggestie tot verklaring is dat tijdens het aankoopproces van milieuvriendelijke producten consumenten het aantal reviews niet linken aan de

populariteit aangezien ze de inhoud van de reviews niet weten. De aankoop van milieuvriendelijke producten is vaak ongewoon waardoor de kans bestaat dat consumenten meer concrete informatie willen. Toch kunnen we besluiten dat de aankoopintentie wel beïnvloed werd door de waargenomen populariteit. Hoe populairder het product werd ervaren hoe positiever de aankoopintentie. Dit toont aan dat consumenten hun keuze laten beïnvloeden door de populariteit van het product. Populariteit kan een krachtig instrument zijn om mensen te overtuigen om een bepaalde beslissing te nemen (Cialdini, 2009).

5.3 Beperkingen en suggesties

Het feit dat de resultaten van dit onderzoek voorafgaande bevindingen in verband met het effect van het aantal reviews op de aankoopintentie tegenspreken, maakt duidelijk dat extra onderzoek noodzakelijk is.

In het experiment werd gebruik gemaakt van de afhankelijke variabele aankoopintentie. Aan de hand van deze variabelen kunnen we niet met zekerheid zeggen dat consumenten ook effectief milieuvriendelijke producten zullen aankopen. In toekomstig onderzoek kan gebruik gemaakt worden van een andere afhankelijke variabele. Daarnaast hanteerden we twee producten die enkel ter controle werden meegenomen in de analyses. Verder onderzoek kan het verschil tussen producten met een lage en hoge betrokkenheid verder analyseren door een within-subjects design te hanteren. Het is hierbij belangrijk meerdere en verschillende producten te gebruiken.

Aangezien de waargenomen populariteit niet beïnvloed werd door het aantal reviews kan verder onderzocht worden welke heuristieken of elementen de populariteit van milieuvriendelijke producten beïnvloedt. Wanneer we dieper willen ingaan op het effect van reviews kan naast het aantal ook de inhoud van reviews weergegeven worden. Tijdens dit onderzoek werd de invloed van de prijs niet onderzocht. Op basis van eigen bedenkingen zou de prijs mee onderzocht kunnen worden. Voor producten met een lage betrokkenheid kan dit zeker een belangrijke impact hebben. We zien namelijk dat de prijs van bijvoorbeeld milieuvriendelijk toiletpapier een stuk hoger ligt dan van ‘gewoon’ toiletpapier.

In verder onderzoek kan ook de mogelijke invloed van sociale normen beter onderzocht worden door extra cues toe te voegen om sociale normen aan te wakkeren. Dit door bijvoorbeeld gebruik te maken van woorden zoals enkele, veel, … (Schultz et al., 2008). Tot slot heeft in dit onderzoek de schaal voor het meten van de descriptieve normen geen optimale betrouwbaarheid. Deze beperking kan in volgende onderzoek vermeden worden door een andere schaal te hanteren en deze vooraf te testen.

6 Conclusie

Op basis van deze studie kunnen we besluiten dat het aantal reviews (geen vs. weinig vs. veel) geen effect heeft op de aankoopintentie van milieuvriendelijke producten. De aanwezigheid van veel reviews zal er niet voor zorgen dat de aankoopintentie stijgt. Deze studie toont ook aan dat het aantal reviews geen invloed heeft op de waargenomen populariteit van het product. De mogelijkheid bestaat dat andere heuristieken en cues wel een invloed hebben op de populariteit. We bevestigen wel dat de waargenomen populariteit van een product een impact heeft op de aankoopintentie van groene producten. Hoe populairder consumenten het product waarnemen, hoe positiever de aankoopintentie. Populariteit kan een teken zijn van kwaliteit, betrouwbaarheid en aantonen dat veel medeconsumenten het product aankopen. Als er indicators van populariteit aanwezig zijn, zal een bandwagon effect optreden (Sundar, 2008). Indien consumenten op basis van de waargenomen populariteit bepalen om een product al dan niet aan te kopen is er kuddegedrag aanwezig (Banerjee, 1992). Door het uitvoeren van dit experiment tonen we aan dat de aankoopintentie van milieuvriendelijke producten beïnvloed wordt door de waargenomen populariteit.

Verder onderzoek is nodig om na te gaan hoe het komt dat de kwantiteit van reviews geen effect heeft op de aankoopintentie van milieuvriendelijke producten. Toekomstig onderzoek kan verder de relatie met de waargenomen populariteit onderzoeken. Dit kan belangrijk zijn om overheden en marketeers te informeren over hoe de aankoopintentie van milieuvriendelijke producten gestimuleerd kan worden.

7 Referenties

7.1 Wetenschappelijke artikels

Allcott, H. (2011). Social norms and energy conservation. Journal of public Economics, 95(9-10), 1082- 1095.

Amaldoss, W., & Jain, S. (2005). Pricing of conspicuous goods: A competitive analysis of social effects. Journal of Marketing Research, 42(1), 30-42.

Ariely, D., Loewenstein, G., & Prelec, D. (2006). Tom Sawyer and the construction of value. Journal of Economic Behavior & Organization, 60(1), 1-10.

Banerjee, A. V. (1992). A simple model of herd behavior. Oxford Journals, 107(3), 797-817.

Blake, J. (1999). Overcoming the ‘value-action gap’ in environmental policy: Tensions between national policy and local experience. The international Journal of Justice and Sustainability, 4(3), 257-278. Bonabeau, E. (2004). The perils of the imitation age. Harvard business review, 82(6), 45-54.

Boztepe, A. (2012). Green marketing and its impact on consumer behavior. European Journal of Economic and Political Studies, 5(1), 5-21.

Carlsson, F., Gravert, C., Johansson-Stenman, O., & Kurz, V. (2019). Nudging as an environmental policy instrument. Departement of Economics: Working paper in economics no. 756.

Carrigan, M., & Atalla, A. (2001). The myth of the ethical consumer - do ethics matter in purchase behaviour? Journal of Consumer Marketing, 18(7), 560-578.

Chaiken, S. (1980). Heuristic versus systematic information processing and the use of source versus message cues in persuasion. Journal of Personality and Social Psychology, 39(5), 752-766. Chang, C. (2011). Feeling ambivalent about going green. Journal of Advertising, 40(4), 19-32.

Chen, Y., Wang, Q., & Xie, J. (2011). Online social interactions: A natural experiment on worth of mouth versus observational learning. Journal of Marketing Research, 48(2), 238-254.

Cialdini, R. B. (2003). Crafting normative messages to protect the environment. Current Directions in Psychological Science, 12(4), 105-109.

Cialdini, R. B., Raymond, R. R., & Kallgren, C. A. (1991). A focus theory of normative conduct: Recycling the concept of norms to reduce littering in public places. Journal of Personality and Social Psychology, 58(6), 1015-1026.

Dean, D. H. (1999). Brand endorsement, popularity, and event sponsorship as advertising cues affecting consumer pre-purchase attitudes. Journal of Advertising, 28(3), 1-12.

Demarque, C., Charalambides, L., Hilton, D. J., & Warquier, L. (2015). Nudging sustainable consumption: The use of descriptive norms to promote a minority behavior in a realistic online shopping environment. Journal of Environmental Psychology, 43, 166-174.

De Veirman, M., Cauberghe V., & Hudders, L. (2016). Marketing through Instagram influencers: the impact of number of followers and product divergence on brand attitude. International Journal of Advertising, 36(5), 798-828.

Dolan, D., Hallsworth, M., Halpern, D., King, D., Metcalfe, R., & Vlaev, I. (2012). Influencing behavior: The mindspace way. Journal of Economic Psychology, 33(1), 264-277.

Duan, W., Gu, B., & Whinston, A. B. (2009). Informational cascades and software adoption on the internet: An empirical invest. MIS quarterly, 33(1), 23-48.

Frankish, K. (2010). Dual-process and dual-system theories of reasoning. Philosophy Compass, 5(10), 914-926.

Fryxell, G. E., & Lo, C. W. H. (2003). The influence of environmental knowledge and values on managerial behaviors on behalf of the environment: An empirical examination of managers in China. Journal of Business Ethics, 46(1), 45-49.

Gavilan, D., Avello, M., & Martinez-Navarro, G. (2017). The influence of online ratings and reviews on hotel booking consideration. Tourism Management, 66, 53-61.

Gigerenzer, G., & Gaissmaier, W. (2011). Heuristic decision making. Annual Review of Psychology, 62, 451-482.

Gleim, M. R., Smith, J. S., Andrews, D., & Cronin Jr. J. J. (2013). Against the green: A multi-method examination of the barriers to green consumption. Journal of Retailing, 89(1), 44-61.

Godes, D., Mayzlin, D., Chen, Y., Das, S., Dellarocas, C., Pfeiffer, B., Libai, B., Sen, S., Shi, M., & Verlegh, P. (2005). The firm’s management of social interactions. Marketing Letters, 16(3-4), 415-428. Hartmann, P., & Apaolaza-Ibanez, V. (2012).Consumer attitude and purchase intention toward green

energy brands: The roles of psychological benefits and environmental concern. Journal of Business Research, 65(9), 1254-1263.

Hennig-Thurau, T., Gwinner, K. P., Walsh, G., & Gremler, D. D. (2004). Electronic word-of-mouth via consumer-opinion platforms: What motivates consumers to articulate themselves on the internet? Journal of Interactive Marketing, 18(1), 38-52.

Ho, S. S., Liao, Y., & Rosenthal, S. (2015). Applying the theory of planned behavior and media dependency theory: Predictors of public pro-environmental behavior intentions in Singapore. Environmental Communication, 9(1), 77-99.

Huang, J., & Chen, Y. (2006). Herding in online product choice. Psychology & Marketing, 23(5), 413- 428.

Indriani, I., Rahayu, M., & Hadiwidjojo, D. (2019). The influence of environmental knowledge on green purchase intention the role of attitude as mediating variable. International Journal of Multicultural and Multireligious Understanding, 6(2), 627-635.

Kabadayi, E. T., Drusun, I., Alan, A. K., & Tuger, A. T. (2015). Green purchase intention of young Turkish consumers: Effects of consumer’s guilt, self-monitoring and perceives consumer effectiveness. Social and Behavioral Sciences, 207, 165-174.

Kantola, S. J., Syme, G. J., & Campbell, N. A. (1984). Cognitive dissonance and energy conservation. Journal of Applied Psychology, 69(3), 416-421.

Kim, Y., & Choi, S. M. (2005). Antecedents of green purchase behavior: An examination of collectivism, environmental concern and PCE. Advances in Consumer Research, 32, 592-599.

Kim, H. J., & Chung, J. (2011). Consumer purchase intention for organic personal care products. Journal of Consumer Marketing, 28(1), 40-47.

Ku, Y., Tai, Y., & Chan, C. (2016). Effects of product type and recommendation approach on consumer’s intention to purchase recommended products. Pacific Asia Journal of the Association for Information Systems, 8(2), 1-18.

Lee, S. (2009). How do online reviews affect purchasing intention? African Journal of Business Management, 3(10), 576-581.

Leibenstein, H. (1950). Bandwagon, snob, and veblen effects in the theory of consumers' demand. The Quarterly Journal of Economics, 64(2), 183-207.

Lennox, R. D., & Wolfe, R. N. (1984). Revision of the self-monitoring scale. Journal of Personality and Social Psychology, 46(6), 1349-1364.

Lin, C., Lee, S., & Horng, D. (2011). The effects of online reviews on purchasing intention: the moderating role of need for cognition. Social Behavior and Personality, 39(1), 71-81.

Lippa, R. (1976). Expressive control and the leakage of dispositional introversion-extraversion during role-played teaching. Journal of Personality, 44(4), 541-559.

Liu, Y. (2006). Word of mouth for movies: Its dynamics and impact on box office revenue. Journal of Marketing, 70(3), 74-89.

Maslowska, E., Malthouse, E. C., & Bernritter, S. F. (2015). Too good to be true: The role of online reviews features in probability to buy. International Journal of Advertising, 36(1), 142-163. Matthes, J., & Wonneberger, A. (2014). The skeptical green consumer revisited: Testing the

relationship between green consumerism and skepticism toward advertising. Journal of Advertising, 43(2), 115-127.

Mirsch, T., Lehrer, C., & Jung, R. (2017). Digital nudging: Altering user behavior in digital environments. Proceedings der 13. Internationalen Tagung Wirtschaftsinformatik (WI 2017), 634-648.

Mostafa, M. M. (2007). A hierarchical analysis of the green consciousness of the Egyptian consumer. Psychology & Marketing, 24(5), 445-473.

O’Cass, A. (2000). A psychometric evaluation of a revised version of the Lennox and Wolfe revised self- monitoring scale. Psychology and Marketing, 17(5), 397-419.

Ölander, F., & Thøgersen, J. (2014). Informing versus nudging in environmental policy. Journal of Consumer Policy, 37(3), 341-356.

Park, D., & Kim, S. (2008). The effects of consumer knowledge on message processing of electronic word-of-mouth via online consumer reviews. Electronic Commerce and Research Applications, 7(4), 399-410.

Park, D., Lee, J., & Han, I. (2007). The effect of online consumer reviews on consumer purchasing intention: The moderating role of involvement. International Journal of Electronic Commerce, 11(4), 125-148.

Powell, D., Yu, J., DeWolf, M., & Holyoak, K. J. (2017). The love of large numbers: A popularity bias in consumer choice. Association for Psychological Science, 28(10), 1432-1442.

Rosario, A. B., Sotgiu, F., De Valck, K., & Bijmolt, T. H. A. (2016). The effect of electronic word of mouth on sales: A meta-analytic review of platform, product, and metric factors. Journal of Marketing Research, 53(3), 297-318.

Schubert, G. (2017). Green nudges: Do they work? Are they ethical? Ecological Economics, 132, 329- 342.

Schuhwerk, M. E., & Lefkoff-Hagius, R. (1995). Green or non-green? Does type of appeal matter when advertising a green product? Journal of Advertising, 24(2), 45-54.

Schultz, P. W., Khazian, A. M., & Zaleski, A. C. (2008). Using normative social influence to promote conservation among hotel guests. Social Influence, 3(1), 4-23.

Schultz, P. W., Nolan, J. M., Cialdini, R. B., Goldstein, N. J., & Griskevicius, V. (2007). The constructive, destructive, and reconstructive power of social norms. Psychological Science, 18(5), 429-434. Sexton, S. E., & Sexton, A. L. (2014). Conspicuous conservation: The prius halo and willingness to pay

for environmental bona fides. Journal of Environmental Economics and Management, 67(3), 303-317.

Shen, X., Zhang, K. Z. K., & Zhao, S. J. (2016). Herd behavior in consumers’ adoption of online reviews. Journal of the Association for Information Science and Technology, 67(11), 2573-2828.

Shim, D., Shin, J., & Kwak, S. (2018). Modelling the consumer decision-making process to identify key drivers and bottlenecks in the adoption of environmentally friendly products. Business Strategy and the Environment, 27(8), 1409-1421.

Slovic, P. (1995). The construction of preference. American Psychologist, 50(5), 364-371. Snyder, M. (1974). Self-monitoring of expressive behavior. Journal of Personality and Social

Psychology, 30(4), 526-537.

Suki, N. M. (2016). Green product purchase intention: Impact of green brands, attitude, and knowledge. British Food Journal, 118(12), 2893-2910.

Sundar, S. S., Oeldorf-Hirsch, A., & Xu, Q. (2008). The bandwagon effect of collaborative filtering technology. CHI EA Extended Abstracts on Human Factors in Computing Systems, 8, 3453-3458. Teng, L., & Laroche, M. (2007). Building and testing models of consumer purchase intention in competitive and multicultural environments. Journal of Business Research, 60(3), 260-268. Von Bergen, C. W., & Miles, M. P. (2012). Social negative option marketing: A partial response to one of Spotswood, French, Tapp and Stead’s (2012) “uncomfortable questions”. Journal of Social Marketing, 5(2), 125-138.

Vringer, K., Heijden, E., Soest, D., Vollebergh, H., & Dietz, F. (2017). Sustainable consumption dilemmas. Sustainability, 9(6), 942-963.

Weinmann, M., Schneider, C., & Vom Brocke, J. (2016). Digital nudging. Business and Information Systems Engineering, 58(6), 433-436.

Wu, T., & Lin, C. A. (2016). Predicting the effects of eWOM and online brand messaging: Source trust, bandwagon effect and innovation adoption factors. Telematics and Information, 34(2), 470-480. Yadav, R., & Pathak, G. S. (2016). Young consumers' intention towards buying green products in a developing nation: Extending the theory of planned behavior. Journal of Cleaner Production, 135, 732-739.

Zhang, K. Z. K., Zhao, S. J., Cheung, C. M. K., & Lee M. K. O. (2014). Examining the influence of online reviews on consumers' decision-making: A heuristic–systematic model. Decision Support Systems, 67, 78-89.

Zsoka, A., Szerényi, Z. M., Széchy, A., & Kocsis, T. (2013). Greening due to environmental education? Environmental knowledge, attitudes, consumer behavior and everyday pro-environmental activities of Hungarian high school and university students. Journal of Cleaner Production, 48, 126-138.

7.2 Boeken

Chaiken, S. (1987). The heuristic model of persuasion. In M. P. Zanna, J. M. Olsen & C. P. Herman (Eds.), Social influence (Vol. 5, pp. 3-39). Hillsdale, NJ: LEA.

Cialdini, R. B. (2007). Influence. New York, NY: Harper.

Cialdini, R. B. (2009). Influence: science and practice. Boston, MA: Pearson education.

Cialdini, R. B., & Trost, M. R. (1998). Social influence, social norms, conformity, and compliance. In D. T. Gilbert, S. T. Fiske, & G. Lindzey (Eds.), The handbook of social psychology (Vol. 4, pp. 151- 192). Boston, MA: McGraw-Hill.

Kahneman, D. (2011). Thinking, fast and slow. New York, NY: Farrar, Straus and Giroux.

Ottman, J. A. (1998). Green marketing: Opportunity for innovation. Lincolnwood, USA: NTC Business Books.

Sundar, S. S. (2008). The main model: A heuristic approach to understanding technology effects on credibility. In M. J. Metzger & A. J. Flanagin (Eds.), Digital media, youth, and credibility (pp. 73- 100). Cambridge. MA: The MIT Press.

Thaler, R. H., & Sunstein, C. R. (2008). Nudge: improving decisions about health, wealth, and happiness. Michigan: Yale University Press.

Zanna, M. P., Olson, J. M., & Herman, C. P. (1987). The heuristic model of persuasion. In S. Chaiken (Ed.), Social Influence: The Ontario Symposium. (5de ed., pp. 3-40). Sussex: Psychology Press

7.3 Internetbronnen

Eurostat, (2017). Estimated average age of young people leaving the parental household by sex. Geraadpleegd via https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-datasets/-/yth_demo_030 Statbel, (2017). Meer dan helft Belgische internetgebruikers koopt online

.

Geraadpleegd via

https://statbel.fgov.be/nl/nieuws/meer-dan-helft-belgische-internetgebruikers-koopt-online Statistiek Vlaanderen, (2017). Milieuvriendelijke aankopen, in % (bijna) altijd of dikwijls. Geraadpleegd

8 Bijlagen

8.1 Vragenlijst

Beste respondent

In het kader van mijn opleiding communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent voer ik voor mijn thesis een onderzoek uit. Graag wil ik benadrukken dat alle antwoorden anoniem verwerkt worden en niet gedeeld worden met derden. Door verder te gaan, geeft u toestemming deel te nemen aan dit onderzoek. Deze survey zal slechts 3 minuten van uw tijd in beslag nemen.

Alvast bedankt!

Vraag 1: Wat is uw leeftijd?

………

Vraag 2: Wat is uw geslacht?

Man Vrouw X

Vragen na elk product

Vraag 3: Aankoopintentie

Helemaal niet

akkoord Niet akkoord Neutraal Akkoord Helemaal akkoord

1 2 3 4 5

1. Ik heb de intentie om het product te kopen 2. Ik zou overwegen om het product te kopen 3. Ik verwacht het product te kopen

4. Ik plan om het product te kopen

Vraag 4: waargenomen populariteit van het product

Hoe populair is volgens u het bovenstaande product?

GERELATEERDE DOCUMENTEN