• No results found

Testrapport 5.1 Testplan

In document Digitalisatie in de zorgsector (pagina 34-38)

Het gebruiksgemak van mijn systeem en applicatie zal in de test aangeven of mijn systeem en applicatie op een goede manier zijn vormgegeven. Het is de bedoeling dat de complete demo namelijk makkelijk in gebruik te nemen moet zijn. In dat geval zouden de testpersonen dus niet tegen problemen mogen oplopen. Tijdens het testen van mijn product vind ik het belangrijk dat ik samenwerk met de vastgestelde doelgroep. Hierdoor kan ik, bij problemen, mijn product op hun wensen aanpassen.

5.1.1 Testpersonen

Voor de testopdrachten maak ik gebruik van de drie personen die ook hebben meegedeeld aan de interviews. Alle drie zullen twee verschillende rollen bekleden (in 5.2 verder toegelicht), om te achterhalen of een dergelijk systeem aan beide kanten voor hun werkt. Tijdens de tests zal ik hen vragen om hardop na te denken. Op deze manier wil ik erachter komen wat zij tijdens het gebruik denken en of er onduidelijkheden zijn.

- Testpersoon 1: Romina Lombardi / Vrouw / 21 / verpleegkundige / Systeemgebruik 8 - Testpersoon 2: Afua Bosters / Vrouw / 20 / verpleegkundige / Systeemgebruik 7 - Testpersoon 3: Ireen Arhin / Vrouw / 20 / verpleegkundige / Systeemgebruik 6

5.1.2 Observatie

Tijdens het uitvoeren van de tests heb ik de testpersonen geobserveerd. Hierbij heb ik gekeken hoe zij binnen de applicatie navigeren, hoe zij hun standaard processen hanteren in combinatie met de applicatie, of zij tegen problemen stuiten en hoe zij hier eventueel mee om gaan. De gedane observaties heb ik voor elke test, per testpersoon opgenomen en uitgeschreven onder paragrafen 5.2 en 5.3.

5.1.3 Testomgeving

De testomgeving verschilt voor beiden tests. Testopdracht 1 heb ik in een kantoorsetting

afgenomen vanaf een laptop. Deze setting bootst als het ware de omgeving van een werknever na, die de cliëntenadministratie op een computer in een kantoor verzorgd. De testomgeving van testopdracht 2 is in een slaapkamer. Na navraag blijkt dat veel ouderen in hun bed of slaapkamer worden verzorgd. De testpersonen zullen tijdens deze test heen en weer lopen naar een bed. De

5.2.1 Testopdracht 1: Een cliënt inboeken

Met mijn eerste test wil ik achterhalen of de eerste stappen in het systeem duidelijk zijn. De eerste stappen in het systeem zijn het toevoegen van gegevens. In dit geval heb ik een scenario

geschreven waarin de testpersonen alle informatie krijgen toegespeeld die zij nodig hebben om een cliënt toe te kunnen voegen. Na het toevoegen is het belangrijk dat er een zorgplan wordt ingevoerd, zodat de verzorgenden weten welke verzorging zij moeten toepassen op de nieuwe cliënt. Aan het eind van deze test zal ik de testpersonen vragen wat zij goed vinden aan het systeem en waar de verbeterpunten liggen.

Doel: Achterhalen of het toevoegen van cliënten en zorgplannen goed werkt.

Testpersoon 1 - Observatie

De testpersoon keek heel kort naar het menu en zag vrijwel direct daaronder het blok om een cliënt toe te voegen. Zij typte direct de juiste gegevens over in de juiste invoervelden. Na alles te hebben ingevoerd controleerde ze de gegevens na en klikte op de button om de cliënt toe te voegen. Vervolgens nam ze een klein moment om te kijken of de zojuist toegevoegde cliënt in de lijst stond. Ze klikte vrijwel direct op de naam en kwam op de persoonspagina van de cliënt. Vervolgens nam ze een kort moment om het menu te bekijken en klikte op “Zorgplan”. Het was haar direct duidelijk dat zij een taak kon toevoegen via het blok onder het menu.

Resultaat en mening

De testpersoon vond het systeem makkelijk en vanzelfsprekend. Ze vond dat de opdracht langer en lastiger op papier leek, dan in werkelijkheid bleek. Ze vond het goed dat het toevoegen van cliënten en taken dezelfde vormgeving hebben, omdat je er al bij de eerste stap bekend mee bent geraakt dat dat een toevoegfunctie is. Een verbeterpunt kan zijn dat de gebruiker automatisch wordt doorgestuurd naar de pagina van de nieuwe cliënt.

Testpersoon 2 - Observatie

De testpersoon voerde direct de gegeven informatie in en drukte op toevoegen. Ze gaf mondeling aan dat ze zag dat de nieuwe cliënt was toegevoegd. Op een vragende toon gaf ze aan dat de naam klikbaar was en klikte er vervolgens op. Ze gaf aan dat ze hier de taken moest invoeren met een titel en een omschrijving. Na het toevoegen van de eerste taak, volgde de tweede er snel achteraan.

Resultaat en mening

De testpersoon vond dat het een simpele opdracht was. Ze vond voornamelijk het toevoegen van de zorgtaken van toegevoegde waarde, vanwege de omschrijving die zij kan meegeven. Een verbeterpunt kan zijn dat zij meer informatie op de gegevenspagina van de cliënt kan toevoegen en aanpassen.

Testpersoon 3 - Observatie

De testpersoon gaf direct aan dat ze onder het menu een nieuwe cliënt kon toevoegen. Ze keek eerst toch nog even rond om te kijken of ze iets miste. Vervolgens voerde zij de opgegeven gegevens in en drukte op toevoegen. Ze keek naar de lijst met cliënten en klikte op de zojuist toegevoegde cliënt. Vervolgens klikte ze direct door naar het zorgplan en merkte op dat deze leeg was. Ze gaf een titel en een omschrijving op en klikte op de toevoegbutton. Dit deed ze ook voor de tweede taak.

Resultaat en mening

Ze vond niet dat de opdracht moeilijk was en had het ook snel door. Ze vindt dat het zorgplan goed kan worden aangevuld en biedt een mooi kort overzicht van alle taken. Wel vind ze dat de

invoervelden iets duidelijker kunnen worden weergegeven.

5.2.2 Testopdracht 2: Voltooi de werkprocessen

Bij deze test wil ik de testpersonen vragen een verzorgronde na te spelen met behulp van de applicatie. Het scenario schetst dat het gaat om een cliënt die zij niet kennen, waardoor zij dus de gegevens dienen op te vragen. Door dit scenario wil ik erachter komen hoe gebruikers met de mobiele applicatie overweg gaan en of zij de juiste keuzes maken in het systeem. Tevens wil ik erachter komen of het duidelijk voor gebruikers is hoe zij een logboek kunnen bijhouden. Doel: Achterhalen of het ophalen van cliëntgegevens en loggen van de taken goed werkt.

Testpersoon 1 - Observatie

De testpersoon opende vrijwel direct de juiste cliëntgegevens. Vervolgens klikte ze op ʻZorgplanʼ en haalde ze de taken op. Ze nam even de tijd om de taken te lezen en merkte op dat dit de taken waren die zij zojuist heeft toegevoegd. Ze klikte op een taak om de omschrijving erbij te halen en liep naar het bed toe. Ze klikte op ʻLogboekʼ en gaf aan dat ze zag dat het logboek was aangevuld.

Resultaat en mening

De testpersoon gaf aan dat ze het heel erg handig vindt dat het logboek automatisch aanvult, door een zorgtaak af te vinken. Wel vindt ze dat er voor mobiel misschien beter moet worden

aangetoond dat je op een taak kunt klikken om de omschrijving erbij te halen.

Testpersoon 2

Testpersoon 3

De testpersoon nam de lijst met cliënten door en klikte de juiste aan. Op de pagina met de gegevens keek de testpersoon nog even na of dit de juiste cliënt was. Vervolgens klikte zijn op ʻZorgplanʼ en begon de taken door te nemen. Nadat zij aangaf klaar te zijn met een taak, vinkte ze deze af en ging zij naar de volgende. Ook de tweede taak vinkte zij vervolgens af en klikte op ʻLogboekʼ. De testpersoon gaf aan dat ze niets hoefde toe te voegen, omdat alles al automatisch voor haar werd gelogd.

Resultaat en mening

Wat de testpersoon direct is positief is opgevallen, is het automatisch bijhouden van een logboek. Dit vond ze handig, aangezien haar dit schrijfwerk scheelde. Wel vond zij dat er een verbeterpunt is bij het loggen van de taken, aangezien ze geen extra informatie kon opgeven.

5.3 Conclusie

Over het algemeen zijn de schermen goed opgemaakt en is de flow duidelijk. Wel viel het me op dat er bij het invoeren van de gegevens in de desktop versie, meerdere keren werd gekeken wat er moest worden ingevuld. Wellicht moet het toevoegblok iets beter worden vormgegeven met duidelijke labels boven de invoervelden. Dit geldt zowel voor het invoeren van een nieuwe cliënt als het invoeren van een nieuwe taak.

De mobiele applicatie zit ook al aardig goed in elkaar. Bij de observaties viel het me op dat ze alle drie gelijk wisten waar ze heen moesten en dat de stappen overeen kwamen. Een ander punt dat me opviel was dat er maar 1 van de 3 testpersonen doorklikte op een taak. Hierdoor kwam zij op een pagina met de omschrijving. Dezelfde testpersoon gaf aan dat de taken misschien duidelijker moeten maken dat erop geklikt kan worden. Dit kan een reden zijn waarom de andere 2

testpersonen hier niet op hebben geklikt.

De grootste en belangrijkste bevinding is dat alle testpersonen blij verrast waren met het

automatisch loggen van hun taken. Één van de opmerkingen was, dat dit uitgebreid kan worden met een optie voor een extra toelichting. Dit zou in een verder stadium van de ontwikkeling kunnen worden verwerkt. Over het algemeen zijn de tests zeer positief verlopen en zijn er in de huidige settings, naast wat visuele aanpassingen, weinig problemen gemeld.

5.4 Aanbevelingen

Uit mijn tests zijn er weinig problemen voor aanpassingen/veranderingen naar voren gekomen. De problemen die wel zijn gevonden en zijn aangepast in mijn systeem/applicatie heb ik in een lijst opgesomd:

1. Invoervelden zijn te onduidelijk en te licht. Er zijn extra labels boven de invoervelden geplaatst, om aan te geven welke gegevens er worden ingevoerd.

2. Na het toevoegen van een cliënt, wordt de gebruiker direct omgeleid naar de persoonlijke pagina van de desbetreffende cliënt.

3. Aantonen dat taken, naast afvinkbaar, ook klikbaar zijn. Er is een icoon aan de rechterkant toegevoegd, die aangeeft dat er een pagina achterzit.

6.0 Aanbevelingen

Na het doen van mijn onderzoek en het testen van de demo applicatie ben/heb ik een aantal functionaliteiten tegengekomen/gehoord, die van toegevoegde waarde kunnen zijn bij de

uitbreiding van de demo. Deze bevindingen heb ik genoteerd als aanbevelingen voor degene die hiermee verder aan de slag wilt gaan. Deze aanbevelingen heb ik per pagina opgesomd en kort toegelicht.

In document Digitalisatie in de zorgsector (pagina 34-38)