• No results found

De verschillende leerarrangementen die zijn gemaakt en uiteindelijk het eindproduct moeten vormen, zijn beoordeeld door de docenten die we hebben toegeschreven bij de opdrachten uit de leerarrangementen. De eerste beoordeling door deze docenten wordt beschreven in deze paragraaf. Alle feedback is vervolgens meegenomen en heeft geleid tot een nieuwe versie van de

leerarrangementen.

7.1.1 MBO Risico's op een melkveebedrijf

Deze opdracht is toegeschreven aan Leon Commandeur van het Nordwin college te Leeuwarden. Leon had eerder al meegewerkt aan de MBO teksten van Risikoe en gaf aan een volledige opdracht bij Risikoe te willen gebruiken in de lessen gezondheidsleer die worden gegeven in het eerste jaar van de melkveehouderij opleiding MBO niveau 3 en 4.

De eerste beoordeling die de docenten gaven op deze MBO opdracht: - Het doel van de opdracht specifieker uitwerken

- MBO competenties toevoegen

- Nagaan of de antwoorden wel allemaal te vinden zijn aan de hand van de teksten op de site Risikoe.

- Is de beschikbare tijd voldoende?

7.1.2 HBO Een rol als adviseur

Deze opdracht is toegeschreven aan Daan Westrik van CAH Dronten. Op het CAH in Dronten wordt de module 'Bedrijfsproblemen oplossen en adviseren voor veehouderij' (HBOV) gegeven. Een opdracht bij Risikoe waarbij een advies moet worden gegeven was de vraag van Daan, die een deel van de lessen in deze module geeft aan de tweedejaars HBO studenten dier en veehouderij. De eerste beoordeling van de docenten op deze HBO opdracht:

- De competenties moeten nog worden weergeven. (nu zijn de vaardigheden, kennis en houding die worden verwacht bij deze opdracht vermeldt, maar deze zijn waarschijnlijk niet allemaal haalbaar bij het uitvoeren van deze opdracht zoals die nu is)

- Het doel is nog niet volledig (de opdrachten dwingen de student nu niet om Risikoe te gebruiken. Dit zou wel het geval zijn wanneer de opdracht zo wordt geformuleerd dat het nodig is om het bedrijf of onderdelen daarvan te bekijken voordat je een advies kunt geven) - Bij de casus over diergezondheid kan de opdracht opgesplitst worden, zodat verdieping in de

verschillende aspecten plaats vindt.

7.1.3 HBO Een virtuele audit

Deze opdracht is toegeschreven aan Ilse Hendriksen en Jolanda Hokwerda van Hogeschool VHL te Leeuwarden. De opdracht past in de module HHG38 (AWQM1), Jolanda is hiervan de module coördinator en Ilse geeft aan de veehouderij studenten een aantal lessen van deze module. Tijdens deze module staat het invullen en uitvoeren van een audit centraal. Een opdracht die de studenten voorbereid op de audit was de vraag van de docenten. Zij achten Risikoe hier erg geschikt voor.

De eerste beoordeling van de docenten op deze HBO opdracht:

- Een duidelijkere omschrijving van de competenties en het doel van de les is vereist (er zit verschil in de competenties van de module en van de introductie les)

- Het tijdschema van de les geeft nog geen goede indruk van de benodigde tijd en materialen die nodig zijn.

- De vragen zijn te breed (de studenten zullen verschillende antwoorden geven. Gerichter en duidelijker aangeven wat er wordt bedoeld. Dit zelfde geldt voor de antwoorden, deze zijn niet volledig genoeg)

7.1.4 HBO Zoeken in de literatuur

Deze opdracht is toegeschreven aan Resie Oude Luttikhuis van Hogeschool VHL te Wageningen. Het zoeken en vooral vinden van goed bruikbare wetenschappelijke literatuur is moeilijk. Enkele

docenten noemden dit probleem, wat heeft geleid tot deze opdracht. De eerste beoordeling van de docenten op de HBO opdracht:

- Gebruik van Risikoe bij deze opdracht is te beperkt (een optie zou zijn om de student met behulp van Risikoe een aantal mogelijke risico’s op te laten sporen, en daarbij

wetenschappelijke literatuur te zoeken. Op basis van die literatuur moet de student een aanbeveling geven waarom het belangrijk is risico’s te bewaken)

7.1.5 MBO Dierenwelzijnsweb

Deze opdrachten zijn toegeschreven aan Catharina Kuipers van het Nordwin college te Leeuwarden en Miranda van der Hoven van het Groenhorst College te Barneveld . Catharina geeft aan eerstejaars studenten dierwelzijn lessen. Miranda aan derde en vierdejaars studenten. Opdrachten bij het product Dierenwelzijnsweb zijn voor de verschillende leerjaren geschikt.

De eerste beoordeling van de docenten bij deze MBO opdracht:

- De vijf vrijheden die worden gevraagd bij verwerking opdracht, zijn mogelijk verwarrend met het model dierwelzijn (een introductie met uitleg van de vijf vrijheden maakt het voor de student begrijpelijker).

- Duidelijk aangeven waar de student bepaalde informatie kan vinden, door het grote aanbod is niet alles gemakkelijk te vinden en voornamelijk voor MBO studenten kan dit problemen opleveren.

- Bij de stageopdracht is meer ondersteuning voor de student nodig (mogelijk kan gebruik worden gemaakt van de welzijnswijzer die wordt gebruikt bij de MBO lessen).

- Een samenhangend geheel van de opdrachten ontbreekt. Mogelijk is dit te realiseren door een korte maar duidelijke introductie en een afsluiting/evaluatie aan het einde.

7.1.6 HBO Dierenwelzijnsweb nieuwsartikel

Deze opdracht is toegeschreven aan Marcel van Oijen van het VHL Wageningen. De opdracht past in de module AAS & LS Major specific Improvement of livestock performance waarin Marcel een onderdeel dierwelzijn geeft.

De eerste beoordeling van de docenten bij deze HBO opdracht: - Deze opdracht heeft meer sturing nodig.

- Het onderscheid dat wordt gemaakt tussen product en diersoort is verwarrend, aangeven wat de bedoeling is.

- De vraag om een A4 te schrijven van één artikel, is waarschijnlijk niet haalbaar. - Een goede omschrijving en een scherpe formulering van de opdracht is essentieel.

7.1.7 HBO Dierenwelzijn literatuuropdracht

Deze opdracht is toegeschreven aan Alice Buijsert van Hogeschool VHL Leeuwarden. Alice geeft lessen in de module HDM53 (LLG353VN) Animal Welfare waarbij dierwelzijn in combinatie met wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol speelt.

De eerste beoordeling van docenten bij deze HBO opdracht: - Competenties ontbreken

- Het zou mooi zijn wanneer er voor elke major een passende opdracht is - Meer en specifiekere vragen

- Voorafgaand aan de opdracht uitleg over Dierenwelzijnsweb. - Duidelijker omschrijven