• No results found

In dit hoofdstuk beschrijven we de uiteindelijke leerarrangementen die wij hebben ontwikkeld. De leerarrangementen bevatten allen een handleiding waarmee het doel wordt verduidelijk en wordt uitgelegd hoe het leerarrangement kan worden gebruikt. Uit de oriëntatiefase kwam naar voren dat een gebrek hieraan het gebruik in de weg staat.

8.1 Risikoe

Het eindproduct van Risikoe bevat vernieuwde teksten die zijn onderbouwd op basis van verschillende wetenschappelijke artikelen. Deze teksten zijn zowel in het Nederlands als Engels geschreven en zijn opgesplitst in MBO en HBO om er voor te zorgen dat het goed aansluit op het niveau van de student. Bij de homepage kan het niveau en de gewenste taal aangeklikt worden.

8.1.1 MBO Risico's op een melkveebedrijf

Het leerarrangement voor MBO bij het product Risikoe is zoveel mogelijk aangepast naar de

competenties en vraag van de MBO docenten. De docent kan de opdracht zo nodig gemakkelijk naar eigen wens aanpassen. De opdracht verplicht te student de tekst goed te lezen en bevat gerichte vragen. De opdrachten zullen nauwelijks of niet afhankelijk zijn van de dynamische agrarische sector. Het product Risikoe bevat namelijk informatie die niet onderhevig zal zijn aan veranderingen.

Voor MBO studenten die in niveau 3 zitten, is het mogelijk functioneel om wat extra uitleg te geven. Dit werd aangegeven bij de laatste check, door de MBO docenten die wij tijdens dit onderzoek hebben benaderd, maar zij gaven tevens aan dat deze uitleg ook eenvoudig door de docent zelf kan worden gedaan.

8.1.2 HBO Een rol als adviseur

Deze HBO opdracht is een voorbeeld van casussen die kunnen worden gebruikt in een module waarin de rol als adviseur centraal staat. De vraag naar deze opdracht kwam van de opdrachtgever Daan Westrik van CAH Vilentum te Dronten waar een module wordt gegeven waarbij de studenten leren adviseren, deze opdracht zou wellicht ook goed kunnen worden gebruikt op Hogeschool VHL of HAS Den Bosch. De casussen kunnen eenvoudig naar wens van de docent worden aangepast en gericht worden op actuele MPR gegevens en STO's. Deze opdracht is gemaakt naar de wens om de student te leren oefenen bij het adviseren en het verzamelen van gegevens bij een bedrijfsbezoek aan een melkveehouder. Daarnaast kan de student oefenen met het voeren van een adviesgesprek.

8.1.3 HBO Een virtuele audit

Deze opdracht die als voorbereiding dient voor een audit op een echt bedrijf, is gemaakt aan de hand van het koekompas. De student neemt een kijkje op het virtuele bedrijf en leert naar welke risico factoren hij/zij moet kijken en wat voor vragen te stellen aan de boer. De opdracht kan zelfstandig worden gemaakt. De belangrijkste punten van de audit worden bij deze opdracht doorlopen. Deze opdracht was een wens van de docenten die de module HHG38 Animal Welfare geven.

Deze opdracht krijgt een plaats in de module en zal voor deze module nog door ontwikkeld worden.

8.1.4 HBO Zoeken in de literatuur

Deze literatuuropdracht stelt studenten in de gelegenheid zich te bekwamen in het lezen van een kritisch- analytische, wetenschappelijke tekst met bijbehorende vraagstelling over het onderwerp.

Dit is een opdracht die individueel kan worden gemaakt. De opdracht is gemaakt naar de wens, dat studenten meer gebruik maken van wetenschappelijke artikelen. De student leert om

wetenschappelijke artikelen te zoeken, te lezen en de juiste informatie te selecteren. Tevens leert de student het belang van risicobewaking. Naast het zoeken van literatuur krijgt de student de opdracht om zelf een stukje tekst te schrijven op basis van wetenschappelijke literatuur.

8.1.5 MBO Familie kudde

Deze MBO opdracht is net als de MBO opdracht bij Risikoe een opdracht met gerichte vragen, die gebruikt kan worden voor of na een reeks lessen. Deze opdracht is gemaakt naar wens van docenten van het Nordwin College en aan de hand van de lessen die worden gegeven op het Nordwin College. Echter zou deze opdracht ook gemakkelijk op andere agrarische MBO scholen in het lesprogramma passen. De opdracht zou nog kunnen worden uitgebreid. Volgens de toegeschreven docent vult het nu ongeveer twee lesuren. De stage opdracht zal daarentegen meer tijd in beslag nemen, maar deze uren vallen onder de stage uren die de student maakt.

8.1.6 MBO Kwaliteit van welzijn

Deze opdracht kan worden gebruikt als voorbereiding op stage. Het is een verdiepende opdracht. Dierenwelzijnsweb leent zich goed voor deze opdracht, de opdracht kan naar wens worden

aangepast en eventueel ook voor de verschillende leerjaren/niveaus. De opdracht is geschreven voor het Groenhorst college te Barneveld, maar zou ook gemakkelijk op andere agrarische scholen, waar dierwelzijn aan het bod komt, kunnen worden gegeven.

8.1.7 MBO Nieuws en welzijn

Deze opdracht maakt gebruik van de actualiteit van Dierenwelzijnsweb. De student neemt een kijkje in de actuele berichten. Deze opdracht wordt vindt plaats in een groep doormiddel van discussie. Elke student moet echter individueel haar/zijn eigen mening vormen bij het nieuwsbericht dat hij/zij heeft uitgezocht. Deze opdracht leent zich voor verschillende agrarische scholen en niveaus.

8.1.8 Stage opdracht welzijn in de stal

De stage opdracht kan in de praktijk worden uitgevoerd, doormiddel van het aanwezige materiaal dat van Dierenwelzijnsweb afkomstig is. De opdracht is een vertaling van de theorie naar de praktijk en is tevens een soort toetsende opdracht bij een stage. De opdracht kan op de verschillende agrarische scholen worden gebruikt en indien nodig naar wens aangepast.

8.1.9 HBO Dierenwelzijnsweb nieuwsartikel

Net als bij het MBO is ook voor het HBO een opdracht gemaakt waarbij nieuws artikelen gezocht moeten worden. Naast verdieping in deze artikelen en het vormen van een eigen mening, wordt van de student Engelse schrijfvaardigheid verwacht. De opdracht is gemaakt voor een module die wordt gegeven op Hogeschool VHL in Wageningen. De opdracht is nu nog erg globaal en kan wat meer sturing gebruiken. Om meer sturing aan de opdracht te geven zullen de wensen en behoeften bij deze opdracht beter in kaart moeten worden gebracht.

8.1.10 HBO Dierenwelzijn literatuuropdracht

Net als bij de Risikoe literatuuropdracht, leert de student bij deze opdracht om artikelen te zoeken, te lezen en de juiste informatie te selecteren. Daarnaast laat het de vele mogelijkheden van Dierenwelzijnsweb zien, waardoor studenten mogelijk ook bij andere opdrachten gebruik zullen maken van Dierenwelzijnsweb.