• No results found

6. INTRODUCTIETEKST:

(1) Als een internationaal winkelbedrijf met een complexe aanvoerketen spannen wij ons in om onze impact op de planeet overal waar mogelijk te verlagen. Het werk van het Primark-team dat

verantwoordelijk is voor duurzaamheid van het milieu beslaat vele facetten: hoe grondstoffen zoals katoen worden betrokken, de milieu-impact van productieprocessen in fabrieken, de efficiëntie van Primark-winkels en onze belofte om overal waar mogelijk te recyclen. Het maakt allemaal een verschil.

Sommige dingen doen we al langer dan andere. Onze klanten gebruiken onze bruine draagtassen bijvoorbeeld al jaren. Ook hebben wij al jarenlang een partnerschap met Newlife, een

liefdadigheidsinstelling voor kinderen, waaraan wij niet-verkochte artikelen en proefstukken uit onze (10) Europese winkels schenken. Zodoende verlagen wij het aantal niet-verkochte artikelen dat op stortplaatsen terecht zou kunnen komen, en helpen wij Newlife geld in te zamelen.

Ons werk met partners is een belangrijk onderdeel van onze inspanningen om uitdagende

beoordelen we bijvoorbeeld welke chemicaliën er worden gebruikt om het materiaal waaruit onze kleding wordt gemaakt te verven. Ook nemen we deel aan programma’s zoals de Sustainable Apparel Coalition (SAC) om samen de duurzaamheid in de aanvoerketen te verbeteren.

7. GRONDSTOFFEN

(1) Voor de producten van Primark worden verschillende natuurlijke en kunstvezels gebruikt. Katoen is een van de belangrijkste natuurlijke vezels die wordt gebruikt, maar ook andere vezels spelen een rol in de productie. Ongeacht de gebruikte grondstoffen - voor ons is het belangrijk dat deze van een verantwoordelijke bron worden aangevoerd.

NAGAAN WAAR GRONDSTOFFEN VANDAAN KOMEN

Bij Primark kopen we grondstoffen niet de ks in. In plaats daarvan zijn de fabrieken of leveranciers die wij hebben goedgekeurd, verantwoordelijk voor het inkopen van de grondstoffen die in onze

producten worden gebruikt.

Primark werkt mee aan een programma van milieu-experts WRAP: het Sustainable Clothing Action Plan (SCAP). Samen met andere leden van de kledingsector streeft Primark naar gemeenschappelijke (10) industriedoelen. Dit betreft onder meer vermindering van de hoeveelheid afval die op

stortplaatsen terechtkomt om ons te helpen de milieu-impact van onze aanvoerketen te verlagen. Een ander element van SCAP is bedoeld om de traceerbaarheid van grondstoffen in onze aanvoerketen te verbeteren. Met de hulp van onze leveranciers overleggen wij met SCAP informatie over het soort en de hoeveelheid grondstoffen die in onze producten worden gebruikt. Ook registreren wij het land van oorsprong van de materialen en stoffen, wat betekent dat wij kunnen nagaan van welke bron deze afkomstig zijn.

Ook willen wij verder gaan dan het traceren van grondstoffen. We willen ervoor zorgen dat onze grondstoffen van een duurzame bron komen. En we zijn begonnen met katoen.

SPOTLICHT OP KATOEN

De ambitie op de lange termijn van Primark is om ervoor te zorgen dat alle katoen die in onze (20) aanvoerketen wordt gebruikt, van een duurzame bron afkomstig is. Om dat te bereiken,

concentreren we ons op twee gebieden. We helpen boeren om milieuvriendelijker te zijn door minder water en chemicaliën te gebruiken en toch betere opbrengsten te bereiken. En we werken eraan om landbouwgemeenschappen sterker te maken door zakelijke vaardigheden te stimuleren en te investeren in gezondheid en andere projecten.

Het is algemeen bekend dat de aanvoerketen van katoen ingewikkeld is. Net als vele andere

winkelbedrijven betrekken onze leveranciers katoen uit landen zoals India en Pakistan, waar het vaak op kleine boerderijen op het platteland wordt verbouwd.

India en Pakistan zijn twee van de grootste katoenproducenten ter wereld. Een groot deel van het katoen in deze landen wordt verbouwd door kleine boeren op het platteland en in onze ervaring krijgen (30) veel boeren te weinig erkenning en steun; vaak hebben ze slechts geringe, of geen, toegang tot formele training. Daarom hebben we in 2013 samen met landbouwspecialisten van CottonConnect en de Self-Employed Women’s Association (SEWA) in India het Primark Sustainable Cotton Programme in het leven geroepen. Het programma traint boerinnen in duurzame landbouwmethoden, zodat zij hun levensonderhoud kunnen verbeteren en hun inkomen kunnen verhogen. Het programma ging van start met 1251 boerinnen in Gujurat, India, en heeft tot grote veranderingen geleid. De katoenkwaliteit is verbeterd en gemiddeld genomen hebben de deelnemende boerinnen hun winsten meer dan 200% verhoogd. We hebben het programma nu uitgebreid om een verdere 10.000 boerinnen te trainen en hebben toegezegd om in Pakistan 20.000 boeren te trainen, in samenwerking met een plaatselijke NGO, REEDS (Rural Education and Economic Development Society).

(40) We zijn nu begonnen om in het kader van het programma verbouwde katoen in een aantal van onze producten toe te passen, maar dat is slechts het begin.

Kanchanben is een 40-jarige boerin die deelneemt aan het project. Ze verbouwt katoen op 2,4 hectare van haar land. Dankzij het programma gebruikt Kanchanben nu 50% minder mest en heeft zij haar katoenopbrengst verhoogd. Het resultaat daarvan is dat zij meer geld verdient, dat zij in de opleiding en scholing van haar kinderen investeert.

Het programma heeft uitgewezen dat langetermijninvestering in katoenboerinnen belangrijke

resultaten kan opleveren voor de vrouwen, hun gezinnen en de plaatselijke gemeenschappen. Wij zijn een van de weinige detailhandelaars die een dergelijk project met boerinnen uitvoert en dat is iets waar we heel trots op zijn.

Klik op Afspelen om het programma in actie te zien.

8. VERANTWOORDELIJKE PRODUCTIE

(1) Levendige kleuren, opvallende bedrukte stoffen en modieuze ontwerpen zijn essentieel om klanten van Primark de nieuwste looks aan te bieden. Onze leveranciers gebruiken een hele reeks stoffen en kleurstoffen om de producten te creëren die in onze winkels belanden.

Wanneer leveranciers en hun fabrieken onze producten maken, bieden wij hen richtlijnen om hun impact op het milieu te verminderen. Wij vinden het belangrijk dat goedgekeurde leveranciers bij bepaalde productieprocessen de juiste stappen nemen om aanvoerketens duurzamer te maken. Onze samenwerking met de Sustainable Apparel Coalition (SAC) staat centraal bij ons werk met leveranciers op dit gebied. De SAC heeft meer dan 190 lidorganisaties, waaronder andere

modewinkels, producenten en overheidsorganisaties. Alle leden streven er gezamenlijk naar om de (10) duurzaamheid in de aanvoerketen van de kleding- en schoenenindustrie te verbeteren. SAC heeft een set hulpmiddelen ontwikkeld voor merken zoals Primark om de duurzaamheidsprestaties op uiteenlopende vlakken te meten. Dit betekent dat we allemaal volgens dezelfde normen werken. Ook geven we prioriteit aan twee belangrijke vlakken: het elimineren van het gebruik van bepaalde chemicaliën en waterbesparing.

HET GEBRUIK VAN CHEMICALIËN BEPERKEN

Naarmate de textielproductie zich verder ontwikkelde, werd ook de keuze aan stoffen en

functionaliteit voor de klant verbreed. De ontwikkeling van waterdichte stoffen, of het feit dat een hele reeks producten in de kleuren van het laatste seizoen beschikbaar moet zijn, hebben geleid tot de introductie van nieuwe en andere chemicaliën in de aanvoerketens.

Net als een aantal andere winkelbedrijven zijn ook wij lid van het programma van ZDHC Foundation, (20) in het kader waarvan wij bepaalde als gevaarlijk beschouwde chemicaliën uitfaseren en door alternatieve stoffen vervangen. Primark houdt zich aan de lijst van verboden stoffen van de ZDHC, de Manufacturing Restricted Substances List (MRSL), waarin alle chemicaliën staan vermeld die onze leveranciers niet mogen gebruiken bij de productie van kleding voor Primark. We hebben voor onze leveranciers in China, India en Bangladesh workshops georganiseerd om hen te helpen de MRSL in fabrieken te implementeren.

Ons werk op het gebied van chemisch management met onze leveranciers en hun fabrieken omvat tevens onze betrokkenheid bij de Detox-campagne van Greenpeace, die wij in 2014 hebben ondertekend. Ook deze campagne is gericht om bepaalde chemicaliën tegen 2020 uit onze aanvoerketen te weren. We blijven elk jaar rapporteren over de vorderingen die we op dit gebied (30) maken en hebben onze lijst van verboden stoffen openbaar beschikbaar gemaakt.

WATERBESPARING

Textielproductie is in vele stadia van water afhankelijk, of het nu gaat om het verven van materialen of het wassen van het afgewerkte product voordat het verzonden wordt. Wij werken met fabrieken samen om de hoeveelheid water die zij gebruiken te beperken en potentiële waterverontreiniging vanwege het gebruik van chemicaliën tot een minimum te beperken.

In de loop der jaren hebben wij met een aantal fabrieken in China en Bangladesh samengewerkt om veranderingen door te voeren. We hebben samen met Solidaridad, experts op het gebied van een duurzame aanvoerketen, en de International Finance Corporation (IFC) gewerkt aan het PaCT- programma (Partnership for Cleaner Textile) in Bangladesh en het programma voor betere fabrieken in (40) China. Bij beide projecten werden fabrieksmanagers opgeleid en werd geïnvesteerd in technologieën om het waterverbruik te verlagen en de voor het verven en wassen gebruikte chemicaliën beter te beheren.

Deze partnerschappen betekenen dat wij fabrieken kunnen helpen om verboden chemicaliën

geleidelijk te elimineren en kunnen controleren dat zij het gebruik van water zorgvuldig overwegen, wat ons helpt om onze beloften na te komen.

9. EFFICIËNTIE IN DE WINKEL INTRODUCEREN

(1) Bij Primark moet verlaging van onze impact op het milieu in alle aspecten van onze aanvoerketen worden opgenomen. Van de grondstoffen die wij betrekken en de manier waarop producten in de fabrieken worden gemaakt tot wat er in de Primark-winkels gebeurt. Als een wereldwijde winkelketen met meer dan 325 winkels in elf landen is het belangrijk dat wij de milieu-impact van onze winkels zoveel mogelijk verlagen. Dit varieert van meer energie-efficiënte winkels tot een beperking van de hoeveelheid afval die zij produceren.

ENERGIE-EFFICIËNTIE

Het vaststellen en doorvoeren van eenvoudige veranderingen kan een aanzienlijke impact hebben op de algemene energie-efficiëntie. Om ons op dit gebied te helpen, hebben wij een Energiereductiegroep (ERG) opgericht die vaststelt waar we energie kunnen besparen en dan de nodige maatregelen

(10) implementeert om die besparingen te realiseren. De ERG heeft een aantal technische maatregelen geformuleerd en geïntroduceerd, zoals een apparaat dat de snelheid van de in onze winkels gebruikte ventilatoren of compressors kan regelen, zodat er niet onnodig energie wordt verbruikt.

Gedragsverandering is een ander punt waar de ERG zich op concentreert. De groep bevordert verandering in de manier waarop het bedrijf energiemanagement benadert door middel van training, advies en de introductie van standaard bedrijfsprocedures.

Een van de belangrijkste resultaten van de ERG tot op heden is de ontwikkeling van een op maat gemaakt softwaresysteem: ERICC (Energy Reduction Information & Control Console). Het ERICC- systeem werd ontworpen om de manier waarop energie in het bedrijf wordt verbruikt te veranderen door het winkelmanagement zelf slimme beslissingen over hun energieverbruik te laten nemen. Het (20) systeem biedt het managementteam realtime informatie over het energieverbruik in de winkel. De managers krijgen belangrijke tips en advies over de verwachte prestaties op het gebied van

energiemanagement. Ook kunnen zij de intuïtieve regelelementen van het systeem gebruiken om de verwarming, koeling en verlichting aan te passen. Het ERICC-systeem is in bijna 100 Primark-winkels geïnstalleerd.

AFVALBEHEER

We worden niet alleen energie-efficiënter, we concentreren onze inspanningen ook op de manier waarop wij afval in onze winkels beheren. Om de kosten laag te houden en onze milieu-impact te beperken, heeft Primark een specifieke benadering ontwikkeld om producten in onze winkels te krijgen. Deze benadering is bedoeld om verpakking en afval in elke fase van het proces tot een minimum te beperken – van de verpakking in de fabrieken tot verkoop in de winkel. We vragen (30) fabrieken bijvoorbeeld om voor een set T-shirts slechts één plastic wikkel te gebruiken in plaats van elk product afzonderlijk te verpakken. Een van onze winkelprogramma’s is dat het afval wordt teruggezonden naar onze distributiecentra met dezelfde vrachtwagens die onze producten in de winkel

afleveren. Zo hebben we minder vrachtwagens op de weg en hoeft er minder afval bij onze winkels te worden opgehaald.

10. RECYCLEREN

(1) Recycleren is belangrijk. Het stelt ons allemaal in staat om beter voor onze planeet te zorgen en de hoeveelheid afval die op stortplaatsen belandt te verminderen. Primark recycleert al jaren lang. Onze bekende bruine draagtassen worden al sinds 2002 gebruikt.

Of het nu gaat om de kartonnen dozen waarin onze producten worden vervoerd of de niet-verkochte kleren in onze winkels, we doen steeds meer om te verbeteren wat en hoe wij recycleren.

KLEDING

Wij bij Primark vinden graag een goede thuis voor onze niet-verkochte kleren. In Europa schenken wij niet-verkochte kleren en proefstukken al sinds 2010 aan Newlife. Newlife ondersteunt gehandicapte en terminaal zieke kinderen en hun families door geld ter beschikking te stellen voor apparatuur en speciaal opgeleide verpleegkundigen om te helpen met de zorg voor deze kinderen. Newlife

verzamelt, (10) sorteert en recycleert kleren om geld in te zamelen voor het belangrijke werk van deze liefdadigheidsinstelling. Ons partnerschap heeft tot op heden € 3 miljoen voor Newlife opgeleverd. In de VS werken we samen met een non-profitorganisatie, K.I.D.S./Fashion Delivers genaamd. Onze Amerikaanse winkels schenken niet-verkochte kleding aan de organisatie, die de kleren vervolgens verdeelt onder hulpbehoevenden verspreid over de hele wereld. Dit zijn bijvoorbeeld gezinnen die na een natuurramp ontheemd zijn.

OVERIGE MATERIALEN

Onze recyclingprogramma’s zijn niet enkel beperkt tot kleding. We streven ernaar om steeds meer te recycleren in onze winkels, vooral kartonnen dozen, plastic en kapstokken. Als onderdeel van dit proces hebben we in onze Britse en Duitse depots nu terugwinningseenheden opgezet. Van daaruit worden karton, plastic en kapstokken die in onze Britse en Noord-Europese winkels worden (20) verzameld verder verwerkt en doorgestuurd voor recyclage of energieterugwinning. Deze regeling geeft ons de mogelijkheid om meer actief betrokken te zijn bij het recyclageproces en heeft het aantal afvalinnames bij onze winkels aanzienlijk verlaagd.