• No results found

Tekstelementen statuten woningstichting d.d. 21 september 2006

In document It takes two to tango (pagina 43-46)

..

Doel - Artikel 3

De stichting heeft als doel uitsluitend werkzaam te zijn op het gebied van de volkshuisvesting, waaronder begrepen het doelmatig besturen van alle onder de stichting ressorterende rechtspersonen, vennootschappen en/of instellingen. Zij richt zich daarbij primair op die groeperingen in de

maatschappij die moeilijkheden ondervinden bij het verkrijgen van passende woonruimte.

..

Directie/bestuur - Artikel 5

1. De stichting wordt bestuurd door een directie die bestaat uit één natuurlijk persoon, verder (ook) te noemen: de directeur.

2. De Raad van Commissarissen benoemt, schorst en ontslaat de directeur. Voor een besluit tot ontslag is een meerderheid van twee derden vereist in een vergadering waar alle leden van de Raad van Commissarissen aanwezig zijn. Verkeert een lid van de raad in de onmogelijkheid aan deze vergadering deel te nemen, dan kan niettemin een geldig besluit worden genomen door de aanwezige leden van de raad, mits de reden van het niet aanwezig zijn van het desbetreffende lid in het besluit wordt genoemd.

Artikel 6

De Raad van Commissarissen stelt het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden van de directeur vast. ..

Artikel 9

1. Onverminderd het in lid 2 bepaalde wordt de stichting vertegenwoordigd door de directeur. 2. In alle gevallen waarin de stichting naar het oordeel van de Raad van Commissarissen een

tegenstrijdig belang heeft met de directeur, wordt de stichting vertegenwoordigd door de Raad van Commissarissen.

..

Artikel 11

1. Aan de voorafgaande goedkeuring van de Raad van Commissarissen zijn onderworpen de besluiten van de directie omtrent:

a. investeringen die een bepaald bedrag te boven gaan, zulks nader vast te stellen door de Raad van Commissarissen;

b. aangaan van geldleningen die een bepaald bedrag te boven gaan, zulks nader vast te stellen door de Raad van Commissarissen;

c. het aangaan van overeenkomsten, boven een door de Raad van Commissarissen nader vast te stellen grens, tot verkrijging, vervreemding en bezwaring van registergoederen en het aangaan van overeenkomsten waarbij de stichting zich als borg of hoofdelijk

medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een ander verbindt;

d. het aangaan of verbreken van een duurzame samenwerking met een andere rechtspersoon of vennootschap indien deze samenwerking of verbreking van ingrijpende betekenis is;

e. beëindiging van de dienstbetrekking van een aanmerkelijk aantal werknemers tegelijkertijd of binnen een kort tijdsbestek;

f. ingrijpende wijzigingen in de arbeidsomstandigheden van een aanmerkelijk aantal werknemers tegelijkertijd of binnen een kort tijdsbestek;

g. het oprichten van rechtspersonen en vennootschappen; h. fusie met andere rechtspersonen;

i. statutenwijziging;

j. de vaststelling van de begroting;

k. de vaststelling van de jaarrekening, het jaarverslag en het volkshuisvestingsverslag;

l. de vaststelling of wijziging van het voor enig jaar of reeks van jaren opgestelde beleidsplan;

98

m. ontbinding van de stichting;

n. aanvragen van surseance van betaling of aangifte van faillissement; o. het te voeren beleggingsbeleid;

p. de uitgifte van schuldbrieven ten laste van de stichting.

2. Het ontbreken van de goedkeuring van de Raad van Commissarissen op een besluit als bedoeld in lid 1, tast de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de directie niet aan.

3. Voor de goedkeuring van het in lid 1 weergegeven besluit, genoemd onder h, i, m en n, is een meerderheid van twee/derde van de uitgebrachte stemmen vereist.

4. Voor besluiten die de directie neemt in het kader van het direct of indirect uitoefenen van stemrecht op aandelen, waaronder begrepen het bepalen van de richting waarin zal worden gestemd, is de voorafgaande goedkeuring van de Raad van Commissarissen vereist.

5. Voor besluiten die de directie neemt in het kader van de uitoefening van het bestuur over een andere rechtspersoon, vennootschap of instelling, is de voorafgaande goedkeuring van de Raad van Commissarissen vereist, voorzover deze besluiten ook goedkeuringsplichtig waren geweest indien ze voor de stichting zelf werden genomen.

Raad van Commissarissen - Artikel 12

1. De stichting heeft een Raad van Commissarissen.

2. De Raad van Commissarissen bestaat uit ten minste drie en ten hoogste zeven personen. Is het aantal minder dan drie, dan neemt de raad onverwijld maatregelen zijn ledental aan te vullen. Het aantal leden wordt door de Raad van Commissarissen vastgesteld.

3. De raad kan aan zijn leden een vergoeding toekennen.

Artikel 13

1. De leden van de Raad van Commissarissen worden door de raad benoemd.

2. Voor de benoeming van twee leden van de Raad van Commissarissen worden de huurders of in het belang van die huurders werkzame organisaties in de gelegenheid gesteld een bindende voordracht uit hun kring te doen. De wijze waarop deze voordrachten moeten worden gedaan, wordt in een reglement vastgelegd. Dit reglement wordt vastgesteld door de directie en behoeft goedkeuring van de Raad van Commissarissen.

3. Voor de benoeming van de overige leden van de Raad van Commissarissen kan de directie aan de Raad van Commissarissen personen aanbevelen.

..

Artikel 18

1. Behoudens het elders in de statuten bepaalde heeft de Raad van Commissarissen tot taak toezicht te houden op het beleid van de directie en op de algemene gang van zaken binnen de stichting en de onder de stichting ressorterende rechtspersonen, vennootschappen en/of instellingen.

Tevens heeft hij specifiek tot taak om de sociale doelstelling van de corporatie te bewaken. De raad heeft de bevoegdheid de uitvoering van besluiten van de directie te schorsen en is niet gehouden over zijn handelingen verantwoording aan de directie af te leggen. Hij staat de directie met raad terzijde. Bij de vervulling van hun taak richten de leden van de Raad van

Commissarissen zich naar het belang van de stichting en de met haar verbonden onderneming. De leden van de Raad van Commissarissen vertegenwoordigen niet slechts een deelbelang. Zij hebben zitting op persoonlijke titel.

3. De directie verschaft de Raad van Commissarissen tijdig de voor de uitoefening van diens taak noodzakelijke gegevens.

..

Artikel 23

1. Voor zover deze statuten geen grotere meerderheid voorschrijven, worden alle besluiten genomen met volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen.

2. In een vergadering kunnen besluiten alleen dan worden genomen indien meer dan de helft van het aantal leden van de Raad van Commissarissen aanwezig is. Indien hieraan niet wordt voldaan, dient binnen veertien dagen een nieuwe vergadering te worden uitgeschreven waarin ongeacht het aantal aanwezigen besluiten kunnen worden genomen.

4. Een ter vergadering door de voorzitter uitgesproken oordeel omtrent de uitslag van een stemming, dan wel omtrent de inhoud van een genomen besluit, voor zover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel, is beslissend.

5. Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het oordeel van de voorzitter de juistheid

daarvan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats indien de meerderheid van de vergadering of; indien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een lid van de Raad van Commissarissen dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.

In document It takes two to tango (pagina 43-46)