• No results found

Tekst motie VVD/PvdA/D66 Barendrecht

In document Onrust over de rustdag (pagina 75-78)

Initiatiefvoorstel VVD/PvdA/D66

- Conceptraadsbesluit

Aan de voorzitter van de raad,

Op grond van artikel 34 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werk-zaamheden van de gemeente Barendrecht dienen wij onderstaand initiatiefvoorstel in.

Aanleiding

Op 1 juli 2013 is de nieuwe Winkeltijdenwet in werking getreden. De Wet beoogt tegemoet te komen aan de veranderende leef- en arbeidspatronen, diversiteit van de samenleving en een hernieuwde kijk op de rol van de overheid in de samenleving. De wetgever heeft de lokale overheid de verantwoordelijkheid gegeven om plaatselijk de winkeltijden te regelen. De lande-lijke tendensen zijn aan Barendrecht niet voorbijgegaan. Bovendien is het huidige winkeltijdenbeleid van de gemeente Barendrecht niet eenduidig. Op de bedrijventerreinen Reij-erwaard en Cornelisland mogen de winkels op zondag open zijn. Voor de rest van Barendrecht s deze vrijstelling van de Winkeltijdenwet niet van toepassing. Consequentie is dat winkeliers in de andere delen van Barendrecht benadeeld worden. Wij zijn van mening dat dit oneerlijke concurrentie in Barendrecht geeft. Beide argumenten zijn voor ons de reden om dit onderlig-gende initiatiefvoorstel in te dienen.

Wat willen wij bereiken

1. Verruimde winkelopeningstijden voor alle winkeliers in Barendrecht op zondagen. Met dit voorstel willen wij alle winkeliers in Barendrecht in de gelegenheid stellen om op aangewezen zondagen open te gaan. Nu is er een beperkte openstelling voor de bedrijventerreinen Cornelis-land en Reijerwaard.

2. Het Barendrechtse winkelend publiek voor de Barendrechtse markt behouden. In omringende gemeenten (Albrandswaard en Rotterdam) zijn de winkels op zondag open. Veel Barendrech-ters maken gebruik van deze mogelijkheden om te winkelen. Door een verruiming van de winkeltijden in Barendrecht kunnen de opbrengsten weer ten goede komen aan de Barendrecht-se ondernemers.

Om dit te kunnen realiseren dient de huidige verordening ingetrokken te worden en een nieuwe verordening te worden vastgesteld. Voorts zullen er zon- en feestdagen aangewezen worden die vrijgesteld zijn van de verboden vervat in artikel 2 van de Winkeltijdenwet.

Zondagopenstelling bij wijze van proef

Om alle mogelijke effecten te beoordelen, stellen wij voor om de zondagopstelling niet voor onbepaalde tijd in te voeren maar bij wijze van proef gedurende 18 maanden, ingaande op de dag na publicatie van de verordening. Voorts stellen wij voor het aantal aan te wijzen zon- en feestdagen per kalenderjaar te beperken tot 15 (deze dagen staan vermeld in de verordening). Op deze dagen mogen de winkels van 12.00 tot 18.00 uur open zijn.

Om de proef te kunnen beoordelen, stellen wij u voor om in het vierde kwartaal van 2014 een evaluatie te doen plaatsvinden. Deze evaluatie dient door een extern bureau te worden uitge-voerd. Voor de evaluatie zal een toetsingskader opgesteld dienen te worden. Daarin zullen in ieder geval de volgende zaken opgenomen worden:

viii 1. Economische effecten

o werkgelegenheid

o aantal banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt o effecten voor de medewerkers

o effecten voor de kleine winkeliers

o omzet ontwikkeling detailhandel en horeca

2. Tevredenheidsonderzoek onder de bewoners van Barendrecht 3. Verkeerseffecten

o parkeerdrukte o filevorming

4. Effecten betreffende de openbare orde en veiligheid.

Dit toetsingskader wordt u in het vierde kwartaal 2014 aangeboden behoudens de metingen van de verkeerseffecten. Deze zullen gedurende de proefperiode worden uitgevoerd. De wijze van evalueren door middel van bijvoorbeeld een enquête over geheel Barendrecht zal dan ook aan u voorgelegd worden. Definitieve besluitvorming vindt plaats in tweede kwartaal 2015 en is af-hankelijk van de uitkomsten van de evaluatie.

Zondagopenstelling gewogen

1. Zondagsrust

Door insprekers en andere partijen is aangegeven, dat de zondagsrust in Barendrecht in ernstige mate verstoord zal gaan worden, wanneer op zondag de winkels opengaan. Hoewel de explicie-te wetexplicie-telijke plicht tot afweging van bepaalde belangen is vervallen, hebben wij in het voorliggende voorstel rekening gehouden met de diverse groepen in onze samenleving door het beperken van het aantal dagen. Op de dagen zelf is zoveel mogelijk rekening gehouden met de inwoners die in ochtend naar de kerk gaan, door de openingstijden aan te passen.

2. Positie van de medewerkers van de winkels

Door enkele insprekers is ook aandacht gevraagd voor de medewerkers die op zondag moeten werken. Voor werknemers van grotere winkels leidt de verruiming van het aantal koopzonda-gen er toe dat zij gevraagd kunnen worden op zondakoopzonda-gen te werken. In de arbeidswetgeving en Cao's zijn hierover echter bepalingen opgenomen om de belangen van de werknemers voldoen-de te beschermen. Voor voldoen-de goevoldoen-de orvoldoen-de zij opgemerkt, dat zondagopenstelling juist weer arbeidsmarktkansen voor andere groepen biedt, denk hierbij aan middelbare scholieren.

3. Positie van de kleine winkeliers

Insprekers en andere fracties vragen rekening te houden met de positie van de kleine winkeliers. Deze hebben weinig of geen personeel en moeten zelf in de bemensing tijdens openingstijden voorzien. De kleine winkeliers zonder personeel in dienst hebben minder mogelijkheden om hun werktijden te verruimen. Daar staat tegenover dat zij kunnen kiezen om in plaats van de zondag op een andere dag of dagdeel, als er minder klandizie is, de winkel te sluiten.

4. Verkeersoverlast

Andere fracties verwachten vooral rondom de winkels van het Vaanpark overlast. De vermeen-de verkeersoverlast, met name op Vaanpark, is vooralsnog niet goed in te schatten. Dit

zal onderzocht moeten worden.

ix

Vanuit de verschillende partijen zijn vragen gesteld over de juridische haalbaarheid van het voorstel. Door de evaluatie in het najaar 2014 te houden en de definitieve besluitvorming in tweede kwartaal 2015 te doen plaatsvinden, zal er geen leemte ontstaan in de regelgeving. De voorgestelde verordening is niet tijdelijk van aard. Vooralsnog is het aanwijzen van de zon- en feestdagen neergelegd bij de raad. Omdat een verordening een algemeen verbindend voorschrift is waartegen geen bezwaar en beroep ingesteld kan worden, zijn de zon- en feestdagen van de proef opgenomen in de verordening. De VNG adviseert de definitieve besluitvorming ruim voor het einde van de proef te doen plaatsvinden, zodat bedrijven hun bedrijfsvoering daarop kunnen inrichten. Derhalve stellen wij nu een proef voor van 18 maanden voor en is de besluitvorming daarop aangepast. Het bij wijze van proef invoeren van een zondagopenstelling is niet uniek, wij willen u graag wijzen op de pilots in bijvoorbeeld de gemeenten Zeist, Maastricht, Lansin-gerland en Utrechtse Heuvelrug.

6. Referendum

In de raad en commissie is een voorstel gedaan voor het houden van een referendum.

Wij stellen u voor eerst de proef te houden en de eerder genoemde enquête. Pas als de resultaten van de enquête daar aanleiding toe geven valt een referendum te overwegen.

7. Financiële aspecten

De indieners van dit initiatiefvoorstel komen in de tweede helft van 2014 met een dekkings-voorstel.

Resumerend stellen wij u voor:

1. een proefperiode van 18 maanden (ingaande na de dag van bekendmaking van de verorde-ning) in te stellen waarin op de door de raad aangewezen zon- en feestdagen een zondagopstelling mogelijk gemaakt wordt voor de ondernemers die hierin geïnteresseerd zijn; 2. de verordening Winkeltijden Barendrecht 2014 vast te stellen, conform bijgevoegd concept en gelijktijdige intrekking van de verordening Winkeltijden Barendrecht (vastgesteld op 18 september 2012);

3. De proef te evalueren in het najaar van 2014 en in tweede kwartaal 2015 een definitief besluit te nemen of de mogelijkheden tot zondagopstelling worden voortgezet voor alle winkels en winkelgebieden in Barendrecht.

Datum

31 januari 2014

Namens de VVD-fractie Namens de PvdA fractie Namens de D66 fractie

x

In document Onrust over de rustdag (pagina 75-78)