• No results found

Het technologie Centrum Noord-Nederland is gericht op technologische en economische haalbaarheidsstudies en ontwikkelt, implementeert en adviseert over technologiegeoriënteerde projecten naar aanleiding van vragen uit het MKB, individueel of clustergewijs, in Noord-Nederland. Het doel hiervan is de ontwikkeling van verbeterde of nieuwe bedrijfseconomische en bedrijfskundige processen, diensten, producten en productieprocessen met een (hoge) toegevoegde waarde te vernieuwen of te verbeteren waardoor een versterking van de concurrentiepositie van het noordelijke MKB mogelijk wordt. Het centrum werkt samen met kennisinstellingen, Syntens en Energy Valley. Meer specifieke informatie kan gevonden worden via www.tcnn.nl of (050) 575 28 26.

Life Sciences en Agri-food

Het project Life sciences en Agri-food is opgezet om MKB-bedrijven, die zich oriënteren op het toepassen van Life sciences, te voorzien van de nodige informatie, hen te ondersteunen bij implementatie en om de noordelijke kennisinfrastructuur op dit gebied te versterken. Het project is een initiatief van N.V. NOM, TNO Voeding en het TCNN. Het project wordt mede gefinancierd door het SNN, EZ, Kompas en door het ministerie van LNV. Informatie via www.tcnn.nl of Onno van Dijk (050) 575 28 26.

Life Sciences kennistransfer in de Eems Dollard Regio

Dit project ondersteunt interregionale kennistransfer projecten op het gebied van Life Sciences in de Eems Dollard Regio. Het project biedt Nederlandse ondernemers de mogelijkheid samen te werken met Duitse kennisinstellingen. Bedrijven kunnen hun kennisniveau op het gebied van Life Science verhogen en verdiepen. Dit kan gedaan worden door kennis en/of vaardigheden op te doen van organisaties uit het netwerk. Samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen worden hier bevorderd. Informatie

via www.tcnn.nl of Onno van Dijk (050) 575 28 26.

Als ondernemingen een bedrijfskundig, bedrijfseconomisch of technisch probleem hebben kunnen ze gebruik maken van kennisvouchers (ook wel innovatievouchers genoemd). De ondernemingen krijgen dan een financiële vergoeding waarmee kennis ingekocht kan worden van verschillende instellingen. Voor de vouchers van het TCNN kan onder andere kennis ingekocht worden van de Rijksuniversiteit Groningen, TNO, Wetsus, Wageningen Universiteit en Researchcentrum en de noordelijke hogescholen. Voor meer informatie over de vouchers van het technologiecentrum Noord-Nederland kunt u terecht op www.tcnn.nl of bij Sandra Swierenga en/of Rinske Kuperus (050) 575 28 26.

Methodisch Diensten Ontwikkelen

Om dienstenontwikkeling bij MKB-bedrijven in Noord-Nederland te bevorderen, heeft TCNN een workshop ontwikkeld. Ondernemers krijgen in twee dagen inzicht in het, op een methodische wijze, ontwikkelen van diensten. Het is een methode die helpt bij de ontwikkeling van nieuwe diensten en helpt bij het op de markt (nieuw) brengen van diensten. De workshop wordt vijf keer gegeven. De kosten voor de workshop bedragen slechts €100,00 excl. BTW. Informatie via www.tcnn.nl.

Technologiekring Noord

De Technologiekring Noord is een samenwerkingsverband tussen Syntens, de Metaalunie Noord en het Technologiecentrum Noord-Nederland. Ieder jaar organiseert de Technologiekring Noord vijf bijeenkomsten om ondernemers en/of medewerkers van de metaal- en kunststofverwerkende industrie in contact te brengen met nieuwe technologische ontwikkelingen. De bijeenkomsten vinden zoveel mogelijk plaats bij aansprekende bedrijven in Noord-Nederland. Informatie

via www.syntens.nl/technologiekring.

Embedded in Noord-Nederland

Doel van dit project is om via themabijeenkomsten, intakegesprekken en inhoudelijke begeleiding het MKB in Noord-Nederland kennis te laten maken met de mogelijkheden die embedded systemen (hard- en software) bieden voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Informatie

via www.tcnn.nl.

DoDo en Edit in de Eems Dollard Regio

Dit project kent twee deeltrajecten: een ICT-bewustwordingsprogramma, Edit (Erfolg durch informationtechnologie), in de gehele Eems Dollard Regio in samenwerking met het DoDo-project. Informatie via www.dododrenthe.nl. Daarnaast kunnen interregionale kennistransferprojecten op het gebied van ICT tussen Nederlandse ondernemers en Duitse kennisinstellingen gesteund worden. Informatie via www.tcnn.nl.

Digitale ontwikkeling Drentse ondernemers (DoDo)

DoDo is opgezet om het ICT-gebruik in de provincie Drenthe te bevorderen door bewustwording en benutting van ICT toepassingen. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van bijeenkomsten (voor zowel informatieoverdracht als contactlegging) en workshops. Hierbij worden DoDo Awards uitgereikt met een maximale waarde van 7.500 euro. Deze awards zijn ervoor om plannen te stimuleren en de daadwerkelijke uitvoering te bewerkstelligen. Verder beschikt men over projectvoorstellen die als voorbeeld dienen van de mogelijkheden op het gebied van ICT. Informatie via www.dododrenthe.nl of

via www.tcnn.nl.

SYNTENS

Syntens is een organisatie die grotendeels in opdracht werkt van het ministerie van Economische Zaken. Dit zorgt ervoor dat de dienstverlening onafhankelijk is van commerciële partijen en zorgt ervoor dat Syntens voor de bedrijven geen kosten in rekening hoeft te brengen. Syntens werkt nauw samen met verschillende intermediairs, brancheverenigingen en kennisinstellingen. Syntens versterkt het innovatievermogen van ondernemend Nederland, zet aan tot succesvol innoveren en levert daarmee een zichtbare bijdrage aan duurzame economische groei. Syntens richt zich hierbij op bedrijven uit een zestal sectoren te weten: logistiek & groothandel, creatieve industrie & multimedia, industrie, food & agri, bouw en de sector human health. Verder moeten de bedrijven tussen de 5 en 250 medewerkers in dienst hebben en willen en kunnen innoveren. Syntens geeft kosteloos advies, workshops, initieert

samenwerking en verwijst bedrijven door naar de juiste partijen uit het netwerk. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Syntens te weten: www.syntens.nl.

Technologiekring Noord

Zie onder Technologie Centrum Noord-Nederland (TCNN). Innoveren met ICT (IMI)

Om innovatie met ICT te ondersteunen, heeft Syntens voor ondernemers in Noord-Nederland de regeling IMI. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van toegepaste software- of hardwaretoepassingen voor het MKB. De IMI regeling vergoedt een bepaald percentage van de totale kosten die een ondernemer zal maken. Vanwege het overweldigende succes van deze regeling is het niet meer mogelijk een financiële tegemoetkoming aan te vragen. Het beste kan er contact opgenomen worden met Syntens om te kijken welke andere mogelijkheden er zijn om bedrijven te helpen bij het verzilveren van innovatiekansen. Het landelijke innovatienummer van Syntens is 088-4440444 of ga naar

www.syntens.nl.

Breedbanddiensten Drenthe

Het project beoogt de toepassing van innovatieve ICT producten en diensten voor (snelle) breedbandinfrastructuur door het Drentse MKB te initiëren en te stimuleren. Dit gebeurt door voorlichting en advies aan gebruikers. Bovendien is er financiële ondersteuning voor ondernemers om breedbanddiensten te realiseren of om deze in te zetten in de bedrijfsprocessen. Prioriteit ligt onder andere bij de sectoren Toerisme & Recreatie en Food & Agri. De sectorale benadering zal leiden tot vorming van clusters van bedrijven die gezamenlijk een dienst laten ontwikkelen en vervolgens gaan beheren en gebruiken. Het moet hierbij gaan om stuwende bedrijven. Informatie via www.syntens.nl of Léon van Nisselroy, lvn@syntens.nl.

Hieronder worden de landelijke projecten van Syntens beschreven. Innovation Relay Centre Netwerk (IRC)

Het netwerk bestaat uit 71 kantoren in de EU en 1000 adviseurs die de contacten hebben met het regionale bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen zoals Syntens in Nederland heeft. Syntens participeert in dit netwerk en brengt bedrijven kosteloos in contact met bedrijven en organisaties in nagenoeg elke regio in Europa. Op het netwerk van IRC wordt anoniem een partnerverzoek uitgezet, waarin duidelijk wordt omschreven waar u naar op zoek bent of wat uw aanbod is. Reacties op het partnerverzoek worden meteen verkregen. Syntens denkt met u mee over de vervolgstappen. Voor meer informatie:

www.syntens.nl.

LiveWIRE

LiveWIRE ondersteunt internationaal technische innovatieve ondernemers (technostarters) met de verdere ontwikkeling van hun bedrijf. LiveWIRE wil de weerbaarheid en de kans op het succes van ondernemers vergroten door het bieden van persoonlijke begeleiding, een uitgebreid netwerk en het geven van advies en voorlichting. De ondernemers die aan dit programma deel kunnen nemen zijn ondernemingen die niet ouder zijn dan 5 jaar. Verder moet de onderneming producten, processen of diensten commercialiseren die op basis van eigen technische vindingen of middels een combinatie van bestaande technologieën ontwikkeld zijn.

Advies en voorlichting wordt gegeven door Syntens en met het netwerk kunnen bedrijven middels netwerkbijeenkomsten in contact komen met collega-ondernemers. Verder hebben de bedrijven via het netwerk toegang tot adviesorganisaties, kennisinstituten en het online LiveWIRE netwerk. Meer informatie kan gevonden worden op www.livewire.nl.

Nederland Digitaal in Verbinding (NdiV)

Met dit project stimuleert Syntens ondernemers om, door middel van integrale e-business oplossingen, tot kennisintegratie te komen. Door inzet van ICT kunnen ondernemers namelijk gemakkelijker communiceren met de schakels in de keten. Als deelnemer aan het project kunt u gebruik maken van praktische workshops, persoonlijke adviezen, koppeling aan de juiste expert en begeleiding bij samenwerking met uw toeleveranciers en klanten. Zo kunnen bedrijven ontdekken hoe ze effectiever en efficiënter kunnen samenwerken met partners uit de keten. Informatie via www.syntens.nl.

Resultaatgericht ondernemen

Syntens heeft in samenwerking met en specifiek voor het MKB een methode ontwikkeld om het organiserende vermogen van de ondernemer en de onderneming te vergroten: het resultaatgericht ondernemen. Deze aanpak is geschikt voor ondernemers en ondernemingen met mogelijkheden, maar waarbij het de ondernemer niet lukt om zijn ideeën te verzilveren. Op de site van Syntens is de brochure “Resultaatgericht ondernemen, van koers tot resultaat” te vinden waarin bedrijven kunnen lezen uit welke stappen het traject resultaatgericht ondernemen bestaat en zijn reacties van ondernemers te vinden. Voor meer informatie kunt u terecht op www.syntens.nl.