• No results found

8.1. ELEKTRISCHE INSTALLATIE

De voorziene elektrische installatie vertrekt na de teller kast en wordt uitgevoerd volgens de normen van de plaatselijke elektriciteitsmaatschappij en overeenkomstig de actuele technische voorschriften

en wordt goedgekeurd door een officieel keuringsbureau. Alle leidingen worden in de muren ingewerkt, uitgezonderd in de was-, bergruimtes en garage.

Er wordt gebruik gemaakt van KNX automatisatie, er zal een standaard programma voorzien worden dat éénmaal aangepast kan worden.

Aansluiting tot verdeelbord toevoerkabel en teller kast zijn ten laste van de koper. Het verdeelbord is uitgerust met de nodige verliesstroomschakelaars en automatische zekeringen, voor de kookplaten worden er vaste zekeringen voorzien. Er worden, indien nodig, voldoende zonnepanelen voorzien om te voldoen aan de EPB-norm. Hieronder een overzicht van de elektrische installatie per ruimte:

Bel Enkelvoudig stopcontact buiten Enkel-voudig stopcontacten Dubbel-voudig stopcontacten 2 polige voeding 4 polige voeding Internet & Coax Dubbel internet KNX drukknop met 2 toetsen KNX drukknop met 4 toetsen KNX Bewegingsmelder Centraal lichtpunt Inbouwspot richtbaar

Buiten voor 1 1

Er wordt een afzonderlijk circuit voorzien voor: vaatwasser, oven; wasmachine, droogkast en badkamer

Een schema van de installatie wordt aan de bouwheer overhandigd, dit om toezicht en controle mogelijk te maken. De keuring wordt door een erkend keuringsorganisme op kosten van de bouwheer uitgevoerd. Buizen verzonken in de muur worden uitgevoerd in thermoplastisch materiaal.

Drukknoppen zijn van het merk Zennio en contactdozen zijn van het merk NIKO orginal white. Alle contactdozen hebben een aarding. Lichtpunten zijn niet voorzien van lampen of apparaten.

Afhankelijk van de fase waarin het woon project zich bevindt, zijn andere kleuren uit de Niko original reeks te verkrijgen tegen een meerprijs. Bij een woning in afwerkingsfase is de vastgelegde keuze toegevoegd aan het lastenboek en verrekend in de contractprijs.

Figuur 6: Niko original White Figuur 7: Zennio 4 toetsen Figuur 8: Dubbelvoudig stopcontact

8.2. SANITAIRE INSTALLATIE

PVC-afvoeren van aangepaste diameter voor de standaard sanitaire toestellen, de douche en de wasmachine zijn inbegrepen.

Overal worden Coprax buizen voorzien of gelijkwaardig.

De gasleiding wordt uitgevoerd in WICU van 18 of gelijkwaardig.

Volgende sanitaire toestellen zijn standaard voorzien:

• 2 hangtoiletten

• 1 douche met ééngreeps mengkraan

• 2 lavabo’s geïntegreerd in badkamermeubel

• 1 spiegel

• 1 handwastafeltje in het toilet op het gelijkvloers

• 1 buitenkraan

De particuliere handelswaarde voor de badkamer bedraagt € 3.500,00 excl. BTW. Het is de koper toegelaten om andere sanitaire toestellen te kiezen binnen dit budget bij de leverancier die wordt aangeduid door de HomeQube NV.

Badkameraccessoires, douchedeur en verlichtingsarmaturen zijn standaard niet inbegrepen in de prijs van de woning, tenzij expliciet vermeld. Bij een woning in afwerkingsfase is de vastgelegde keuze toegevoegd aan het lastenboek en verrekend in de contractprijs.

8.3. Ventilatie

De ventilatie wordt gerealiseerd volgens de studie van de EPB-verslaggever.

Een permanente toevoer van verse lucht en afvoer van binnen lucht is voorzien door een balans ventilatie systeem D met warmterecuperatie. De nodige doorstroomopeningen worden voorzien om de doorstroming van lucht toe te laten. Voor zomer koeling is een 100% bypass voorzien. De verse buitenlucht wordt dus niet opgewarmd, maar wordt direct de woning ingeblazen. Dit is met name ‘s nachts, in de zomer, een voordeel. De buitenlucht is dan namelijk koeler dan de binnenlucht. De aanvoer van verse buitenlucht gebeurt door een geïsoleerde muur- of dakdoorvoer. Het ventilatiesysteem wordt bij de voorlopige oplevering gereinigd, ingeregeld en gekeurd.

De woning beschikt standaard niet over een schouwpijp voor gascassette, open haard enz. Indien dit gewenst is, kan in samenspraak met onze architect de beste plaats voor een schouw bepaald worden.

Figuur 9: Ventilatiesysteem D

8.4. Verwarming & sanitair warm water voorziening

Een centrale verwarming op aardgas met condenserende wandgenerator, voorziening voor sanitair-warm-water-productie is voorzien. Het vermogen van de ketel wordt berekend door het studiebureau.

Alle bijhorigheden zijn inbegrepen.

Op het gelijkvloers wordt er vloerverwarming voorzien, op het verdiep zal er verwarmd worden via convectoren

De warmtecapaciteit wordt berekend door middel van een warmteverliesberekening en waarborgt de volgende binnentemperaturen bij een buiten temperatuur van -10°C: living en keuken 22°C, badkamer 24°C, slaapkamers 20°C. In technische bergingen is geen klimatisatie voorzien.

De elektronische klokthermostaat, instelbaar voor verschillende gebruikstemperaturen wordt geplaatst in de living.

De condenserende gasketel heeft een modulatie bereik van 4,8kW tot 23,5kW (in G20 test regime 80/60°C) en sanitair warm water in doorstroom. Het toestel heeft een veilige gedwongen rookgasafvoer, een ventilator, en werkt met recuperatie van de warmte uit de rookgassen, lage emissies. De rookafvoer is verzekerd langs een zwarte dak doorvoer in het dak vlak of muurdoorvoer

Figuur 10: Vloerverwarming

8.5. WATERTOEVOER

De installatie voldoet aan de technische voorschriften van de watermaatschappij. Het plaatsen van de teller gebeurt door de betreffende maatschappij en is niet inbegrepen in deze aanneming. De koper vervult alle formaliteiten tot het bekomen van de aansluiting. De aansluitingskosten en meter vallen ten laste van de koper dit bevat:

• aansluiting op het openbaar net

• plaatsing vorstvrij of bijkomend geïsoleerd.

De leidingen worden zodanig geplaatst dat ze zoveel mogelijk geledigd kunnen worden, door middel van een aftapkraan op het laagste bereikbare punt.

• proefdruk: 2x netdruk

• koud water leidingen zijn geplaatst in een wicubuis of kunststofbuis met PVC mantel

• de warmwaterleidingen zijn ook geplaatst in een zelfde buis Aansluiting is voorzien vanaf het openbaar net naar volgende punten:

• gootsteen

• lavabo’s

• aansluiting waterverwarmer

• aansluiting verwarmingsketel

• aansluiting keuken

• aansluiting douche

Er wordt een waterpomp geplaatst die het mogelijk maakt volgende punten op regenwater te plaatsen:

• WC’s

• aansluiting buitenkraantje

• dubbele dienstkraan voor wasautomaat

GERELATEERDE DOCUMENTEN