• No results found

Bijlage 8. Kredieten 2021 en aanbestedingskalender Bijlage 8A. Kredieten 2021

6. Tarieven jeugdbrandweer

6.1 Eenmalige bijdrage bij benoeming als proef jeugdlid, per lid € 100,00

6.2 Contributie per jaar per lid € 140,00

6.3 Contributie jeugdgroep Oost Gelre 18+-leden, per jaar per lid € 90,00 Algemeen

 Aan deze Tarievenlijst kunnen geen rechten worden ontleend;

 Daar waar de verrichte dienst een uurtarief kent en de dienstverlening van kortere duur is dan een uur wordt het geldende tarief naar eenheden van een kwartier in rekening gebracht;

 Daar waar de verrichte dienst een tarief per etmaal kent en de dienstverlening van een kortere duur is dan een etmaal wordt het tarief per etmaal in rekening gebracht;

 Bij de tarieven voor het reinigen van wegen is het bepalen van de genoemde oppervlakte en lengten ter beoordeling aan het brandweerpersoneel dat de betreffende werkzaamheden heeft uitgevoerd;

 Tarieven waarin deze regeling niet voorziet, worden verrekend op basis van een uurtarief personeel, aange-vuld met daadwerkelijke (verbruiks)kosten.

52

Toelichting bij de Tarievenlijst Dienstverlening

Brandweer Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland 2021 a. Algemeen

Het is niet toegestaan om voor de uitvoering van wettelijke taken door de brandweer kosten in rekening te brengen. Deze taak omvat de werkzaamheden die samenhangen met het opheffen van een acute gevaarsituatie. Voor de activiteiten van de brandweer die niet rechtstreeks verband hou-den met de wettelijke taak kunnen in principe kosten in rekening worhou-den gebracht. Het is niet al-tijd duidelijk of sprake is van het uitvoeren van de wettelijke taak of dat sprake is van dienstverle-ning, deze kunnen in elkaar overgaan. Bij de dienstverlening speelt daarnaast een rol dat er sprake kan zijn van activiteiten die ook door bedrijven kunnen worden uitgevoerd. Hierbij is de Wet Markt en Overheid van belang.

b. Taken van de brandweer

Wettelijke taken van de brandweer uit de Wet veiligheidsregio’s

a. het voorkomen, beperken en bestrijden van brand, het beperken van brandgevaar, het voorko-men en beperken van ongevallen bij brand en al hetgeen daarmee verband houdt;

b. het beperken en bestrijden van gevaar voor mensen en dieren bij ongevallen anders dan bij brand.

Niet-wettelijke taken

Het is mogelijk om de brandweer op grond van beleid of keuzes en onder bepaalde voorwaarden in te zetten voor andere dan de wettelijke taken. Het gaat dan om niet-verplichte taken, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

c. Dienstverlening of hulpverlening

Voor het beoordelen van een verzoek om hulp aan de brandweer worden enkele criteria benoemd:

a. in principe vindt de uitvoering van de wettelijke taak plaats op afroep en dienstverlening op afspraak;

b. is er sprake van het behartigen van het algemeen belang (= wettelijke taak/geen kostenver-haal) of van individuele belangen (= dienstverlening/kostenverkostenver-haal);

c. is er sprake van een acute gevaarsituatie of niet;

Bij ieder verzoek om dienstverlening wordt nagegaan of de gevraagde dienst behoort tot de wette-lijke taak van de brandweer:

a. zo ja: taak uitvoeren; geen kostenverhaal toegestaan;

b. zo nee: nagaan of er alternatieven zijn buiten de brandweer (via de verantwoordelijke partij);

c. zo ja: verzoek afwijzen;

d. zo nee: activiteit kan worden uitgevoerd; kostenverhaal is toegestaan.

d. Voorbeelden van concrete dienstverleningsactiviteiten

De brandweer geeft in de praktijk invulling aan activiteiten die als dienstverlening worden aange-merkt. In het licht van het bovenstaande wordt van enkele activiteiten nagegaan hoe hiermee om-gegaan kan worden.

Opnemen van gevaarlijke stoffen en verwijderen van olie

Deze activiteit wordt door de brandweer geregeld uitgevoerd na een ongeval, waarvoor de brand-weer is gealarmeerd. In zo’n situatie is de brandbrand-weer al ter plaatse en ligt het opruimen van stof-fen als olie in het verlengde van de wettelijke taak. Er worden dan geen kosten in rekening ge-bracht. Dit is anders indien de brandweer speciaal moet opkomen voor een dergelijke activiteit.

De eerste vraag is dan of de gevraagde dienst wel door brandweerpersoneel en met brandweer-middelen moet worden uitgevoerd. Er zijn immers alternatieven, die door de primair verantwoorde-lijke, in de regel de wegbeheerder, kunnen worden ingezet (gespecialiseerde schoonmaakbedrij-ven). In deze heeft ook de politie een taak (weg afzetten). Maakt de wegbeheerder toch gebruik van de diensten van de brandweer dan worden kosten in rekening gebracht.

Bevrijden van personen uit lift/toegang verschaffen bij buitensluiting

In eerste instantie ligt hier een verantwoordelijkheid voor de eigenaar/gebruiker van het gebouw waarin de lift zich bevindt. Deze zal een contract hebben met een storingsdienst. Een uitzondering zal zich voordoen indien er sprake is van het redden van personen bij een ongeval, personen onwel zijn geworden danwel er een levensbedreigende situatie dreigt/is ontstaan. In de regel is er dus geen taak voor de brandweer. Wordt de brandweer desondanks opgeroepen dan volgt een

reke-53

ning voor de gemaakte kosten. Voor buitensluitingen geldt ook dat er alternatieven zijn voor het oproepen van de brandweer.

Wacht- en bewakingsdiensten

Het komt voor dat de brandweer wordt gevraagd personeel en/of middelen te leveren in geval van evenementen. In beginsel kunnen dergelijke taken worden uitgevoerd door particuliere beveili-gingsorganisaties. Indien hiervoor brandweerpersoneel wordt ingezet dan kunnen kosten hiervan bij de organisator van het evenement in rekening worden gebracht.

Geven van voorlichting/instructie aan bedrijven

Het geven van voorlichting is te beschouwen als een onderdeel van de wettelijke taak (in het kader van risicobeheersing). Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Dat geldt niet voor het geven van instructie aan personeel van bedrijven en instellingen. Daarvoor kunnen particuliere organisaties worden ingezet.

Ademluchtwerkzaamheden voor derden

Ademluchtwerkzaamheden voor derden worden als volgt vastgelegd:

a. Voor het uitvoeren van ademluchtwerkzaamheden voor derden zijn de gestelde tarieven uit het tarievenblad van toepassing.

b. Met de partijen die door de VNOG ademlucht werkzaamheden wil laten verrichten wordt een overeenkomst gesloten.

c. De door derden aangeboden apparatuur moet zonder aanpassingen en aanvullende certifice-ring van VNOG medewerkers onderhouden kunnen worden. Dus van een gelijk merk en uitvoe-ring.

d. De door derden aangeboden apparatuur wordt in het beheerssysteem van de VNOG geregi-streerd.

e. De apparatuur wordt onderhouden volgens de werkwijze en procedures zoals die binnen de VNOG worden toegepast.

f. De overeenkomst moet een einddatum bevatten en door de VNOG ontbonden kunnen worden.

g. De bedrijfsvoering van de VNOG mag niet in gevaar komen door een te groot aanbod waardoor capaciteitsproblemen kunnen ontstaan.

h. De aangeboden apparatuur moet geweigerd kunnen worden indien de vervuiling of de staat van de apparatuur niet acceptabel is.

i. Bij de door derden aangeboden, te onderhouden apparatuur moet een opdrachtbon aangebo-den woraangebo-den, zodat op basis hiervan gefactureerd kan woraangebo-den.

j. De Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van diensten (ARVODI) worden van toepassing verklaard.

e. Toelichting op tarieven Jeugdbrandweer VNOG

 Bij benoeming tot proef jeugdlid wordt een eenmalige ouderbijdrage in rekening gebracht. En er wordt tevens een proportioneel deel van de jaarlijkse contributie in rekening gebracht, gere-lateerd aan de hoeveelheid resterende maanden na de ingangsdatum van de benoeming.

 In het geval dat het jeugdlid kan aantonen dat het niet in staat is om de contributie en/of éénmalige ouderbijdrage te voldoen, kan de VNOG bij uitzondering ontheffing van de contribu-tie en/of de éénmalige ouderbijdrage verlenen.

 Het lidmaatschap bij de Jeugdbrandweer VNOG eindigt aan het einde van het jaar waarin de 18-jarige leeftijd bereikt is. Alleen de jeugdgroep Oost Gelre kent vanuit het verleden een werkwijze voor jeugdleden tot en met hun 22-ste jaar. Hun lidmaatschap wordt beëindigd ui-terlijk aan het einde van het jaar waarin de 22-jarige leeftijd is bereikt. In de verordening jeugdbrandweer VNOG is opgenomen dat deze werkwijze als overgangsrecht van kracht blijft, totdat de Jeugdbrandweer VNOG met een nieuwe werkwijze voor 18+-leden voor al haar jeugdgroepen komt. Een eigen programma voor de 18+-leden is vooralsnog beperkt. De con-tributie voor hen is daarom een aangepast bedrag.

1

Zienswijzen gemeenten Noord- en Oost-Gelderland op de concept Programmabegroting VNOG 2021-2024 Resumé op peildatum:

 8 gemeenten: collegebesluit: niet-tegen de begroting en/of voorstel aan raad om geen zienswijze in te dienen, soms wel opmerkingen, o.a. complimenten.

 5 gemeenten: commissiebesluit: niet-tegen de begroting, maar soms wel opmerkingen, o.a. over bestemming jaarrekeningresultaat 2019.

 9 gemeenten: raadsbesluit: niet-tegen de begroting, maar soms wel opmerkingen, o.a. over bestemming jaarrekeningresultaat 2019.

Een samenvatting van enige hoofdlijnen van de opmerkingen:

 Complimenten en dank voor inzet, gelopen proces, betrokkenheid raden (o.a. bij opstellen toekomstplannen) en vertrouwenwekkend perspectief.

 Vertrouwen in de VNOG, maar blijf scherp, informeer tijdig over eventuele extra kosten of vertragingen (ook gelet op corona).

 Akkoord om het voordeel 2019 bij de VNOG te laten en (voorshands) niet terug te storten.

 Niet akkoord met toevoegen van (deel van) positieve resultaat 2019 aan reserves: laat (een deel van of het hele) positieve resultaat 2019 terugvloeien naar de gemeenten1.

 Ruim voldoende tijd in voor betrokkenheid/zienswijze raden, o.a. ook bij het proces regionaal beleidsplan, incl. dekkingsplan.

 Instemming met begroting, betekent niet automatisch ook instemming met regionaal beleidsplan, incl. spreidings- en dekkingsplan.

 Blijf inzetten om zaken binnen de bestaande begroting op te vangen en hoe dan ook tekorten in de toekomst te voorkomen.

 Informeer raden periodiek over de voortgang van de uitvoering van de vastgestelde Toekomstvisie-Opdrachten.

De zienswijzen inclusief reactie treft u hierna aan.

1Betreft de (concept) zienswijzen van Aalten, Hattem, Lochem en Putten.

2

Gemeente Datum Zienswijze gemeente (samengevat) Reactie VNOG

Aalten B&W: 7 mei

Besluit commissie 25 mei / 2 juni:

1. De raad voor te stellen in te stemmen met de Concept Pro-grammabegroting 2021 – 2024 met dien verstande dat:

2. In de begroting 2021-2024 de aandacht voor intensivering sa-menwerking met Duitsland wordt gemist. Zie de notulen Toe-komstvisie Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, vastge-steld op 15 januari 2020, punt 31a: De bestaande grensover-schrijdende samenwerking met buurregio’s en Duitsland wordt gecontinueerd. Bezien wordt of de samenwerking met de Duitse brandweer verder kan worden geïntensiveerd. Waarbij op korte termijn initiatieven worden genomen en een plan wordt gemaakt om de bestaande intensieve samenwerking tussen de posten Dinxperlo en Suderwick (D) verder te vergroten en te komen tot een gezamenlijke internationale kazerne.

3. Niet instemmen met de toevoeging van € 1.200.000,- aan de reserves van de VNOG, maar dit bedrag uitkeren aan de ge-meenten. Tenzij de coronacrisis voor de VNOG dusdanige aan-toonbare meerkosten met zich meebrengt dat het bedrag alsnog in kas kan blijven bij de VNOG.

1. Dank voor de mededeling.

2. Het voornemen tot intensivering van de grensoverschrijdende sa-menwerking is wel genoemd in de programmabegroting bij program-ma 2 op blz 12. De Opdracht 31a wordt daar echter alleen program-maar ge-noemd. Er is geen verdere uitwerking opgenomen. Dat kon nog niet.

Het project bevindt zich nog in de beginfase en zou begin 2020 wor-den opgepakt. Er kan op dit moment dan ook nog niet een uitwerking worden gegeven in de begroting die nu voorligt. Er waren gesprekken gepland met de Duitse collega’s en de post voor 1ekwartaal 2020.

Maar door de coronacrisis zijn die uitgesteld. In de loop van 2020 kunnen de gesprekken naar verwachting wel gaan plaatsvinden en kan er meer worden gemeld over het project en het vervolg.

3. De toevoeging aan de reserves is bedoeld om de financiële weerbaar-heid van de VNOG op peil te brengen. De gemeentelijke Commissie Van der Jagt / Van Arkel heeft eind 2018 geadviseerd om de buffers van de VNOG te vergroten, omdat die nu te klein zijn. Als dit niet c.q.

minder gebeurt, dan kan de VNOG tegenvallers niet c.q. minder zelf opvangen. Het gaat daarbij niet persé om meerkosten vanwege de coronacrisis (de crisis speelde immers eind 2018 niet), maar om meerkosten die om uiteenlopende redenen in enig jaar kunnen ont-staan, bijvoorbeeld ook door een grote hoeveelheid extra uitrukken, of onvoorzienbare grote incidenten, maar ook door een crisis zoals corona. In het AB-voorstel rondom de bestemming van het resultaat is wel de overweging opgenomen om tot uitkering over te gaan, zodat het AB dit kan afwegen.

Apeldoorn B&W: 28 april Raad: 28 mei (politieke markt) Raad: 4 juni

Besluit raad 4 juni:

1. In algemene zin willen wij meegeven dat wij vertrouwen hebben in de toekomst, maar blijf alert en scherp op eventuele keuzes en/of tegenslagen. Wij willen daarnaast de waardering uitspre-ken voor alle medewerkers bij de VNOG die in de afgelopen pe-riode zich hebben ingezet voor de aanpak van de Corona-crisis.

Door de essentiële rol van de veiligheidsregio's in de aanpak van deze crisis is er wat betreft prioritering van het werk geschoven.

Dat zou kunnen leiden tot extra kosten en vertraging in het be-reiken van de gestelde doelen. Als dat het geval is worden wij graag in een vroeg stadium geïnformeerd over de effecten op de nu voorliggende programmabegroting.

2. Overeenkomstig het Rapport van de gemeentelijke commissie Van der Jagt/Van Arkel vinden wij het belangrijk om de reserve-positie van de VNOG te verbeteren om te voorkomen dat bij on-verwachte financiële tegenvallers direct een beroep op de deel-nemende gemeenten wordt gedaan. Na bestemming – voor een groot deel het vormen van de reserves - resteert van het posi-tief jaarresultaat over 2019 € 1,2 miljoen. Wij stellen ook voor om het saldo over 2019 voorshands binnen de VNOG te houden.

1. Dank voor de waardering. Bij de financiële verkenningen in 2020 worden de mogelijke gevolgen van de corona-crisis gemonitord en wordt hierop gerapporteerd.

2. In het voorstel voor het AB over de bestemming van het resultaat 2019 wordt uw advies gevolgd.

3

gangspunten verwerkt, zoals opgenomen in de op 12 december 2019 door het AB vastgestelde kaderbrief 2021-2024. Hiermee kunnen wij instemmen.

4. Tot slot willen wij aangeven dat wij het van belang vinden dat de VNOG de momenten van beïnvloeding en betrokkenheid (van de gemeenteraden) goed kiest. Dat wil zeggen dat er voldoende tijd is om als gemeenteraad zienswijzen mee te geven en het zodanig tijdig is dat er nog keuzes zijn te maken.

4. De VNOG voldoet aan de wettelijk verplichte termijnen die hiervoor staan en houdt daar bovenop nog een extra marge aan. Zeer vroeg-tijdig worden de gemeenten geïnformeerd over wanneer zij welke do-cumenten van de VNOG kunnen verwachten. Nog sneller en vroeger documenten opmaken is niet mogelijk. Helaas matcht de behandel-route niet altijd met de eigen vergaderschema’s van de raden. Door periodieke informatiebijeenkomsten voor de raden en door vroegtijdig de gemeenten ambtelijk te informeren en te consulteren, wordt ge-tracht zoveel mogelijk de deelnemende gemeenten te betrekken bij hun VNOG.

Berkelland B&W: 6 mei Raadcie: -Raad: 16 juni

Besluit college 6 mei:

1. Instemmen met de voorlopige jaarrekening 2019 en instemmen met de concept programmabegroting 2021-2024 en voorleggen aan de raad.

1. Dank voor de mededeling.

Bronckhorst B&W: 26 mei Raadcie: Raad:

-Besluit college 26 mei:

1. Wij hebben besloten in te stemmen met de jaarstukken en de begroting en geen zienswijze in te brengen.

2. De behandeling van de financiële stukken en eventueel in te dienen zienswijze is door de raad aan ons college gedelegeerd.

1. en 2. Dank voor de mededelingen.

Brummen B&W: 21 april Raadcie: -Raad: 26 juni

Besluit college 21 april 2020:

1. Allereerst willen wij onze complimenten, ook namens onze ge-meenteraad overbrengen.

2. Wij zijn zeer tevreden over de wijze waarop u als veiligheidsre-gio de afgelopen maanden het proces rondom de (financiële) jaarstukken heeft opgepakt.

3. Waardering is er voor de wijze waarop u de gemeenteraden bij dit proces heeft betrokken.

4. Ook complimenteren we u dat allen, gedurende dit ongetwijfeld soms lastige traject, alle taken goed en vooral veilig heeft kun-nen uitvoeren.

5. Wij hebben besloten de stukken door te sturen naar de gemeen-teraad en hen te adviseren geen zienswijze in te dienen over de voorgestelde programmabegroting.

6. In onze ogen heeft u ons allen een goed en vertrouwenwekkend perspectief gegeven. Nogmaals dank daarvoor!

1. t/m 6. Dank voor deze complimenten.

Doetinchem B&W:

Raadcie: -Raad: 28 mei

Besluit raad 28 mei:

1. Wij kijken terug op een jaar waarin gezamenlijk een enorme inspanning is geleverd om de financiën van de VNOG op orde te krijgen. Ook de gemeenteraad van Doetinchem heeft daar haar bijdrage aan geleverd refererend aan de ingezonden zienswijze op de conceptbegroting 2020 en participatie in de informatieve en beeldvormende raadsbijeenkomsten. Ondanks het bemoedi-gende resultaat zijn wij ons er van bewust dat dit een eerste aanzet is tot het verder beheersbaar maken, en houden, van de uitgaven van de VNOG.

Ten aanzien van de programmabegroting 2021 geven wij u mee:

2. Dat wij instemmen met de concept programmabegroting 2021;

1. De VNOG dankt de raad voor haar betrokkenheid de afgelopen maan-den; hier is veel waardering voor. De VNOG neemt de aanmoediging ter harte.

2. Dank voor de mededeling.

4

wordt ingegaan op de financiële consequenties ten gevolge van de Covid-19 crisis. Het beheersbaar maken en houden van de Covid-19 crisis brengen ongetwijfeld ook voor de VNOG kosten met zich mee. De raad wil daarom graag op de hoogte worden gebracht welke kosten hiervoor reeds zijn gemaakt en welke kosten in 2021 worden verwacht.

moment (nog) niet in de begroting 2021 worden verwerkt. Ten eerste omdat op dit moment de eindgevolgen nog niet volledig kunnen wor-den overzien, omdat de crisis ten tijde van het opstellen van de be-groting nog voortduurt. Ten tweede moet de bebe-groting voor 2021 nu definitief worden opgemaakt om tijdig te kunnen worden vastgesteld en dat zal dan moeten met de informatie die nu voor handen is. De gevolgen van de coronacrisis worden momenteel periodiek gemoni-tord en hierover wordt gerapporteerd in de financiële verkenningen van 2020 die gedurende het jaar verschijnen. Indien nodig of ge-wenst kan eventueel in de loop van 2020 een begrotingswijziging of een addendum voor de begroting 2021 worden opgesteld, waarin op de consequenties kan worden ingegaan. Eindrapportage op de gevol-gen van de crisis voor 2020 zal volgevol-gen bij de jaarrekening 2020.

Elburg B&W: 28 april

1. De raad heeft het onderwerp voor 25 mei niet geagendeerd; er komt derhalve geen zienswijze.

1. Dank voor de mededeling.

Epe B&W: 28 april

Raadcie: 14 mei Raad: 28 mei Raad: 18 juni

Besluit college 28 april:

1. De raad voor te stellen om geen gebruik te maken van de mo-gelijkheid om een zienswijze in te dienen ten aanzien van de Programmabegroting 2021-2024.

Besluit raad 28 mei:

2. Door één van de fracties in de raad is een amendement op het voorstel ingediend t.a.v. het punt: bestemming van het resul-taat 2019. Daardoor is de besluitvorming doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering op 18 juni.

1. Dank voor de mededeling.

2. De VNOG ziet een mogelijke zienswijze tegemoet.

Ermelo B&W: 12 mei Raadcie: Raad:

-Besluit college 12 mei:

1. Kennisnemen van de voorlopige jaarstukken 2019, de vastge-stelde kaderbrief 2021-2024 en de

concept-programmabegroting 2021-2024 van de Veiligheidsregio Noord-en Oost-Gelderland.

2. De gemeenteraad voor te stellen geen formele zienswijze in te dienen op de concept-programmabegroting 2021-2024 van de VNOG en dit kenbaar te maken per brief.

1. en 2. Dank voor de mededelingen.

Harderwijk B&W: 28 april Raadcie: 19 mei Raad: 28 mei

Besluit raad 28 mei:

1. Geen zienswijze in te dienen. 1. Dank voor de mededeling.

Hattem B&W:

Raadcie: -Raad: 25 mei

Besluit raad 25 mei:

1. Het positieve resultaat, zo geeft u aan, is voor een deel inciden-teel vanwege de besparing op personeelskosten en ingezette bezuinigingen. Hiervoor onze complimenten!

2. Uw voorstel is om het positieve resultaat toe te voegen aan diverse (bestemming)reserves. Wij verzoeken u hierbij dringend om het saldo rekeningresultaat van 2019 voor een bedrag van

€ 4.148.482 uit te keren aan de deelnemende gemeenten.

€ 4.148.482 uit te keren aan de deelnemende gemeenten.