• No results found

TAKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN

Deel 2: Taken en alternatieven

4 TAKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN

In dit hoofdstuk wordt per regeling bekeken welke werkzaamheden zij uitvoert voor de gemeenten.

Hierbij wordt ook aangegeven of het om wettelijk verplichte taken gaat. Afsluitend per regeling wordt er per gemeente aangegeven wat de gemeenschappelijke bijdrage is. Deze bijdragen zijn gebaseerd op de begrotingen 2013 van de gemeenschappelijke regelingen. In paragraaf 4.9 worden de totale bijdragen afgezet tegen de omvang van de gemeentebegroting.

4.1 Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Hollands Noorden (GGD) 4.1.1 Doel

Het doel van de gemeenschappelijke regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hollands Noorden, is het behartigen van de belangen, die de schaal van individuele gemeenten te boven gaat, ten behoeve van de gezondheid van de bevolking in het samenwerkingsverbandgebied. De GGD Hollands Noorden voert in opdracht van de gemeente het basispakket gezondheidszorg uit dat is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid.

4.1.2 Deelnemers

De GGD is een gemeenschappelijke regeling tussen de 19 gemeenten in Noord-Holland Noord.

4.1.3 Taken

De taken van de gemeentelijke diensten stonden in de jaren van de oprichting beschreven in de artikelen 2 en 3 en van de Wet collectieve preventie volksgezondheid. Daarnaast is het voor de GGD toegestaan om andere diensten aan derden te bieden. In 2008 is de Wet collectieve preventie volksgezondheid veranderd in de Wet publieke gezondheid.

De taken, die binnen de gemeentelijke gezondheidsdienst worden uitgevoerd, zijn de taken waar het college van de burgemeester en wethouders verantwoordelijk voor is op grond van de wet publieke gezondheid.

De wettelijke taken, die de GGD voor de deelnemende gemeenten uitvoert, zijn onder andere:

 zorg dragen voor de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg;

 zorg dragen voor de uitvoering van de ouderengezondheidszorg;

 zorg dragen voor infectieziektebestrijding waaronder het nemen van algemene preventieve maatregelen, het bestrijden van tuberculose en seksueel overdraagbare aandoeningen, en bron- en contactopsporing.

Naast de wettelijke taken voert de GGD ook enkele markttaken uit waaronder:

 Forensische geneeskunde (politie/justitie);

 Reizigersvaccinaties;

 Medische Zorg Rijksinrichting Jongeren (RIJ);

 Medische opvang asielzoekers (COA);

 Gezondheidspreventieprogramma’s;

 Verbeteren preventiestructuur.

24 4.1.4 Financiële bijdrage

De bijdragen omvatten de jaarlijkse lasten, voor zover niet door de opbrengsten uit andere

vergoedingen worden bestreden. De bijdragen van de deelnemers worden naar rato van het aantal inwoners van de deelnemers op 1 januari van het jaar, voorafgaande aan dat jaar waarvoor de bijdrage verschuldigd is. Voor de vaststelling van het aantal inwoners wordt het bevolkingscijfer aangehouden die door het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend is gemaakt.

Gemeente Bijdrage

Bergen € 536.000

Uitgeest n.v.t.

Castricum € 572.000

Heiloo € 371.000

4.2 Gemeenschappelijk Orgaan Intergemeentelijke Stichting Openbaar Onderwijs (ISOB-raad)

4.2.1 Doel

De ISOB raad coördineert en oefent de bevoegdheden van de gemeenteraad uit als bedoeld in artikel 48 Wet op het Primair Onderwijs en als genoemd in de statuten van de stichting, met uitzondering van de opheffing van scholen, de wijziging van de statuten, de ontbinding van de stichting of de terugvordering van scholen.

4.2.2 Deelnemers

Het gemeenschappelijk orgaan is een regeling tussen de gemeenten: Bergen, Castricum, Graft-de Rijp, Heiloo en Schermer.

4.2.3 Taken

Het Gemeenschappelijk Orgaan Intergemeentelijke Stichting Openbaar Basisonderwijs voert geen wettelijke taken noch gemeentelijke taken uit. De ISOB-raad dient het belang van de deelnemende gemeenten in het bestuur van de Intergemeentelijke Stichting Openbaar Basisonderwijs te

behartigen (ISOB).

4.2.4 Financiële bijdrage

Er is geen financiële bijdrage aan deze gemeenschappelijke regeling. De kosten zijn beperkt tot de kosten die worden gemaakt door- en voor de aanwezigheid van de afgevaardigde

portefeuillehouder in het bestuur van de gemeenschappelijke regeling.

25

4.3 Milieudienst Regio Alkmaar (MRA)/ Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN)

4.3.1 Doel

De Milieudienst Regio Alkmaar is opgericht met als doel: het uitvoeren van milieu taken van de deelnemende gemeenten en om de samenwerking tussen de gemeenten in regio Alkmaar om het milieu te bevorderen, op grond de milieuwet, geluidshinderwet en Wet bodembescherming.

In landelijke bestuurlijke afspraken is vastgelegd dat in Nederland regionale uitvoeringsdiensten (RUD’s) moesten worden opgericht. De RUD NHN is per 1 juli 2013 opgericht en daarmee de rechtsopvolger van de MRA.

4.3.2 Deelnemers

Alle 19 gemeenten in de kop van Noord-Holland, West Friesland en Noord Kennemerland en de provincie Noord-Holland.

4.3.3 Taken

Dit betreft het uitvoeren van milieu (basis)taken van de deelnemende gemeenten en de provincie Noord-Holland, tevens de Wabo-taken voor de provincie Noord-Holland.

De volgende hoofdtaken zijn te onderscheiden:

 Het adviseren over en bijstaan van de gemeentebesturen bij de uitoefening van hun bevoegdheden in het kader van het milieu;

 Het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de gemeenten op het gebied van milieu;

 Het bieden van een platform voor overleg over de beleidsontwikkelingen op het gebied van milieu.

De taken zijn gebaseerd op de volgende wetten:

 Wet milieubeheer;

 Wet geluidshinder; en

 Wet bodembescherming.

Wet milieubeheer

Binnen de Wet milieubeheer houdt de RUD NHN zich bezig met de handhaving en het verstrekken van vergunningen. Bovendien adviseert de RUD NHN, de gemeenten op het gebied van bouw- en woningtoezicht, ruimtelijke ordening en bedrijvenbeleid.

Wet geluidshinder

Op het gebied van geluidshinder worden gemeenten bijgestaan wanneer de gemeente behoefte heeft aan de toetsing van en advies over de bestemmings-, bouw en ontwikkelingsplannen.

Daarnaast stelt de RUD NHN de ontheffingsverzoeken op die betrekking hebben op geluid, voert deze gemeenschappelijke regeling metingen van geluid uit en adviseert het de gemeenten over vermindering van geluidsoverlast.

Wet Bodembeschermingen

Binnen de Wet bodembescherming voert de RUD NHN bodemonderzoeken uit, begeleidt de bodemsaneringen in eigen beheer, beoordeelt de bodemsaneringen door derden en handelt de meldingen af.

26 4.3.4 Financiële bijdrage

Het algemeen bestuur stelt ieder jaar de begroting vast. In de begroting is vastgelegd welke bijdrage elke deelnemer is verschuldigd voor de door hem aan de RUD opgedragen taken.

Het in te brengen budget door de RUD- partijen is in overeenstemming met de opgedragen taken en uitvoeringsniveau en komt overeen met de huidige (2013) bijdrage. Het grootste deel (85%) van de exploitatiebegroting is terug te voeren op personeelslasten. Er is dus een direct verband tussen het in te brengen budget en de door de RUD uitgevoerde taken.

Oude situatie

Totale kosten milieudiensten, provincie en gemeenten 2013: € 12.091.086

Exploitatiebegroting RUD NHN 2014 Lasten € 10.919.203

Baten € 10.919.203 Resultaat € 0

Voordeel RUD NHN t.o.v. oude situatie

€ 1.171.883 Daarnaast wordt nog een efficiëntievoordeel gerealiseerd van 5% in 2017

Gemeente Bijdrage

Bergen € 523.000

Uitgeest n.v.t.

Castricum € 530.000

Heiloo € 287.000

4.4 Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) 4.4.1 Doel

 Het bevorderen van een evenwichtige ontwikkeling van openluchtrecreatie;

 Het tot stand brengen en bewaren van een evenwichtig natuurlijk milieu;

 Het tot stand brengen en onderhouden van een landschap, dat is afgestemd op bovenstaande doelen

4.4.2 Deelnemers

Het RAUM is een gemeenschappelijke regeling tussen de Provincie Noord-Holland en de gemeenten: Alkmaar, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Heiloo, Uitgeest en Zaanstad.

4.4.3 Taken

De taken, die worden uitgevoerd in deze gemeenschappelijke regeling zijn wettelijke taken zoals het handhaven van orde en het exploiteren van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Het openbare lichaam is bevoegd om de bevoegdheden van de burgemeester van de deelnemende gemeenten uit te oefenen. Deze bevoegdheden bestaan onder meer uit het handhaven van de Milieu-,

Gemeente- en Provinciewet en de Wet op openluchtrecreatie zoals het opheffen van rechten en het verlenen van vergunningen.

27

In de Wet milieubeheer is opgenomen dat het college verplicht is om artikel 6.2 van de Waterwet te handhaven. Dit artikel heeft betrekking het storten van giftige stoffen in oppervlaktewater.

4.4.4 Financiële bijdrage

De gemeenten dragen een percentage bij van de exploitatiekosten van het recreatieschap. De provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad zijn de grootste financiers van deze

gemeenschappelijke regeling.

4.5 Regionaal Historisch Centrum Alkmaar (RHCA) 4.5.1 Doel

Het vervullen van de functie van regionaal kennis- en informatiecentrum op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis door het opbouwen en beheren van een zo breed mogelijke collectie (regionaal) historisch bronnenmateriaal en deze op een zo actief mogelijke wijze dienstbaar te maken voor een breed publiek.

4.5.2 Deelnemers

De gemeenten: Alkmaar, Hollands Kroon, Bergen, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Schagen, Schermer en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn gezamenlijk de gemeenschappelijke regelingen RHCA aangegaan.

4.5.3 Taken

De taken van de gemeenschappelijke regeling Regionaal Historisch Centrum zijn vastgelegd in de Archiefwet 1995. In het wetsartikel 30 Archiefwet is vastgesteld dat de gemeenteraad een

verordening moet vaststellen waarin de zorg voor de archiefbescheiden van de gemeentelijke organen is geregeld.

Op grond van de archiefverordening van de deelnemende gemeenten bewaart het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar het archief van deze gemeenten.

4.5.4 Financiële bijdrage

De bijdragen van een deelnemer wordt bepaald naar rato van het aantal inwoners van de

deelnemer op 1 januari van het jaar, voorafgaande aan dat waarvoor de bijdrage verschuldigd is.

Voor de vaststelling van het aantal inwoners worden de door het Centraal Bureau voor de Statistiek bekende gemaakte bevolkingscijfer aangehouden.

28

Gemeente Bijdrage

Bergen € 110.000

Uitgeest n.v.t.

Castricum € 127.000

Heiloo € 79.000

4.6 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VR-NHN) 4.6.1 Doel

Het gezamenlijk behartigen van belangen, die de schaal van de individuele gemeenten te boven gaan, ten behoeve van de veiligheid van de bevolking in het samenwerkingsgebied.

4.6.2 Deelnemers

In de VR-NHN nemen alle gemeenten deel van de regio’s Alkmaar, Noord-Holland Noord en West Friesland.

4.6.3 Taken

De taken van de veiligheidsregio bestaan o.g.v. artikel 10 Wet veiligheidsregio uit:

 Crisisbeheersing en coördinatie

 Instellen en in stand houden van de brandweer

 Instellen en in stand houden van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio

 Het van voorzien in meldkamers

Crisisbeheersing en coördinatie

De crisisbeheersing is binnen de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord onder het Veiligheidsbureau gebracht. Het Veiligheidsbureau zorgt voor de coördinatie van de

Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio, meldkamers, de brandweer en andere partners als de politie, reddingsbrigade enzovoort. Daarnaast zorgt dit organisatieonderdeel voor oefeningen waarbij de brandweer, geneeskundige hulpverleners en andere partners samenwerken opdat zij goed voorbereid zijn op rampen en ongelukken.

Brandweer

Het onderdeel Brandweer is in artikel 25 lid 1 Wet veiligheidsregio is belast met de brand-, en ongelukkenbeheersing, het adviseren van andere overheden en organisatie ter voorkoming van ongelukken, het waarschuwen en voorkomen van ongevallen. Op het gebied van de brand- en ongelukkenbeheersing zorgt het brandweeronderdeel binnen de Veiligheidsregio voor de opleiding en oefening van brandweerofficieren, bevelvoerders, en manschappen in de regio Noord-Holland Noord.

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio

Het onderdeel Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio is verantwoordelijk voor het goede verloop van de medische hulpverlening binnen de veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

29

Dit onderdeel zorgt voor de hulpverlening bij de rampenbestrijding en zware ongelukken, door samen te werken met ziekenhuizen en de gemeentelijke gezondheidsdienst in de regio Noord-Holland Noord. Ook zorgt de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio voor oefening van medisch personeel opdat zij gereed zijn op het moment dat zij nodig zijn, conform artikel 33 wet veiligheidsregio.

Meldkamer

De meldkamer is volgens het artikel 35 lid 2 Wet veiligheidsregio, belast met het ontvangen, registreren en beoordelen van alle acute hulpvragen ten behoeve van de brandweer, de

geneeskundige hulpverlening, het ambulancevervoer en de politie, het bieden van een adequaat hulpaanbod, en het begeleiden en coördineren van de hulpdiensten.

4.6.4 Financiële bijdrage

De bijdragen van een deelnemer wordt bepaald naar rato van het aantal inwoners van de

deelnemer op 1 januari van het jaar, voorafgaande aan dat waarvoor de bijdrage verschuldigd is.

Voor de vaststelling van het aantal inwoners worden de door het Centraal Bureau voor de Statistiek bekende gemaakte bevolkingscijfer aangehouden.

Gemeente Bijdrage

Bergen € 329.000

Uitgeest n.v.t.

Castricum € 377.000

Heiloo € 242.000

4.7 Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar e.o. (VVI) 4.7.1 Doel

De gemeenschappelijke belangen van de deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling te behartigen met betrekking tot een doelmatige en milieuhygiënisch verantwoorde verwijdering van afvalstoffen. De VVI is aandeelhouder van de N.V. Huisvuilcentrale Noord-Holland (HVC) en bezit 529 aandelen.

4.7.2 Deelnemers

Aan deze gemeenschappelijke regeling nemen de volgende gemeenten deel:Alkmaar, Bergen Castricum, Graft-de Rijp, Harenkarspel, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Hollands Kroon, Schermer, Uitgeest en Wormerland.

4.7.3 Taken

De VVI is een gemeenschappelijke regeling waarin gemeenten samenwerken om hun afval tegen een lage prijs te laten kunnen verwerken. Daarnaast vertegenwoordigt de gemeenschappelijke regeling de deelnemende gemeenten als collectief aandeelhouder van de Huisvuilcentrale (HVC).

De VVI vervult geen wettelijke taken.

De HVC is een naamloze vennootschap gevestigd in Alkmaar, die in stand wordt gehouden door de gemeenten en waterschappen. In totaal zijn 52 gemeenten uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland en zes waterschappen aandeelhouders van deze naamloze vennootschap.

30

In beginsel zijn de gemeenten individueel verantwoordelijk voor het inzamelen van afval. De milieuwet biedt de mogelijkheid om samen met andere gemeenten te werken om de milieuwet uit te voeren.

4.7.4 Financiële bijdrage

Op basis van een raming van het afvalaanbod worden voorschotnota´s opgesteld. Aan het einde van het jaar komt hiervan een afrekening.

Gemeente Bijdrage

Bergen € 1.138.000

Uitgeest € 365.000

Castricum € 1.125.000

Heiloo € 754.000

4.8 Werkvoorzieningschap Noord-Kennemerland (WNK) 4.8.1 Doel

Het werkvoorzieningsschap heeft tot doel in zijn rechtsgebied de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uit te voeren. De uitvoering van de Wsw is een wettelijke taak van de gemeenten. De verplichtingen en bevoegdheden uit de Wsw zijn overgedragen aan het werkvoorzieningschap.

4.8.2 Deelnemers

WNK is een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer.

4.8.3 Taken

De gemeenschappelijke regeling WNK is oorspronkelijk opgericht om de Wet sociale

werkvoorziening (Wsw) uit te voeren. Tegenwoordig omvat de gemeenschappelijke regeling ook het uitvoeren van andere wettelijke taken zoals de Wet werk en bijstand (Wwb).

Wet sociale werkvoorziening

In het artikel 1 van de wet sociale werkvoorziening is bepaald dat slechts mensen met een beperking in aanmerking kunnen komen voor een sociale werkplaats. Bovendien moeten zij in staat zijn om regelmatig arbeid te verrichten, niet ouder dan 65 jaar zijn en moeten zij in het bezit zijn van een indicatie van het uitvoeringsinstituut werknemersverzekering, volgens artikel 11 van de Wet sociale werkvoorziening.

Voor de werknemers, die daarvoor in aanmerking komen, houdt de gemeenschappelijke regeling Werkvoorziening Noord-Kennemerland zes ondernemingsdelen in stand:

 Montage en verpakking;

 Personenvervoer;

 Document services;

 Post;

 Schoonmaak; en

 Groen en reiniging.

31

Daarnaast is er sprake van diverse samenwerking met verschillende gemeenten, kringloopwinkels en andere organisaties.

Wet werk en Bijstand

De re-integratie heeft betrekking op de Wet werk en bijstand. Daarin is in hoofdstuk 2 Rechten en Plichten, deel 1 arbeidsinschakeling en tegenprestatie van Wet werk en bijstand vastgesteld dat mensen tussen 18 en 65 jaar, die zich melden voor de bijstandsuitkering, de verplichting hebben om zich beschikbaar te stellen voor arbeidsinschakeling(ook wel re-integratietraject genoemd), tenzij zij beschikken over een ontheffing van deze verplichting, die kan worden verleend door het college van burgemeester en wethouders.

4.8.4 Financiële bijdrage

De gemeenten verlenen jaarlijks een bijdrage ter zake van de uitvoering van de wet. Het Algemeen Bestuur stelt deze bijdrage vast, zulks naar rato van het aantal werknemers dat in de gemeente zijn woonplaats heeft.

4.9 Totale financiële omvang van de regelingen

Zoals in de vorige paragrafen is op te maken gaan er in sommige regelingen grote bedragen om.

Om een beeld te krijgen van de totale bijdrage aan de genoemde gemeenschappelijke regelingen, zijn de bijdragen afgezet tegen de totale gemeentebegroting.

In onderstaand overzicht zijn alleen de betaling opgenomen aan de regeling die deel uit maken van dit onderzoek.

32

Financiële bijdrage (bedragen x € 1.000) B U C H

Gemeenschappelijke gezondheidsdienst Noord-Holland Noord (GGD) 536 n.v.t. 572 371 Gemeenschappelijk Orgaan Intergemeentelijke Stichting Openbaar

Onderwijs (ISOB-raad)

0 0 0 0

Milieudienst Regio Alkmaar (MRA) / Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN)

523 n.v.t. 530 287

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) n.v.t. 54 53 24 Regionaal Historisch Centrum Alkmaar (RHCA) 110 n.v.t. 127 79

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 329 n.v.t. 377 242

Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar e.o. (VVI) 1.138 365 1.125 754 Werkvoorzieningschap Noord-Kennemerland (WNK) 98 n.v.t. 50 70 Totaal bijdragen gemeenschappelijke regelingen 2.734 419 2.834 1.827

Totaal gemeentebegroting 65k 13k 55k 34k

Percentage bijdragen gemeenschappelijke regelingen 4,2% 3,2% 5,1% 5,4%

33