• No results found

Hallo,____________. Mijn naam is Guy Mahieu, en ik ga vandaag samen met u een kort onderzoek uitvoeren. Voordat we beginnen moet ik u het een en ander uitleggen. Om er zeker van te zijn dat ik niks vergeet zal ik dit oplezen van papier.

In dit onderzoek vragen we mensen gebruik te maken van een website die we aan het bouwen zijn om er achter te komen of deze naar behoren werkt. Deze sessie zal ongeveer 1.5 uur duren.

Het is belangrijk om te realiseren dat we de website aan het testen zijn en dus niet u als gebruiker. Dat betekend dat u dus ook niks fout kunt doen.

Als we zo dadelijk beginnen ga ik u vragen zo veel mogelijk hard op na te denken: dus te zeggen wat u doet, waar u naar kijkt, wat u probeert te doen, en wat u denkt. Dit helpt ons te begrijpen hoe u als gebruiker de website ervaart.

Wees er van gerust dat u mij niet zal kwetsen als u opmerkingen maakt over de website. Om de website te verbeteren zijn we benieuwd naar alle reacties die in u opkomen.

Mocht u op enige moment vragen hebben dan kunt u deze het best stellen tussen de taken in of als we klaar zijn. Als u op enig moment even pauze wilt kunt u dit gewoon aangeven.

U heeft waarschijnlijk wel gezien dat ik een microfoon en camera heb neergezet. Door de sessie op deze manier op te nemen kunnen we uw gebruik van de website zo goed mogelijk analyseren.

Ik heb voor u nog een formulier waarop we u vragen toestemming te geven dat we gebruik kunnen maken van de verzamelde informatie voor onze onderzoeksdoeleinde. Uiteraard zal er zorgvuldig om worden gegaan met uw informatie en de hier verzamelde data en deze zal alleen gebruikt worden voor dit onderzoek.

[Geef informed consent formulier en laat deze invullen] Heeft u op dit moment misschien vragen?

Ik zal u nu nog even kort uitleggen wat precies het doel is van dit onderzoek.

Het IC-nazorg systeem heeft als doel om de informatieverzameling over uw lichamelijk en geestelijk herstel na uw verblijf op de Intensive Care (IC) te vereenvoudigen. Het IC-nazorg systeem geeft u de mogelijkheid om via internet een aantal vragenlijsten in te vullen. Aan de hand hiervan kan worden beoordeeld of u verder onderzoek of een behandeling nodig heeft om beter te herstellen.

Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie en de Nederlandse Vereniging van Intensivisten willen met dit onderzoek inzicht krijgen in problemen die patiënten tegenkomen tijdens het gebruik van het IC-nazorg systeem, om zo de bruikbaarheid van het systeem te vergroten. Wij maken gebruik van de zogenaamde think aloud methode. Dit houdt in dat een patiënt de vragenlijsten invult en tegelijkertijd zijn of haar gedachten hardop uitspreekt. Om het hardop denken te oefenen beginnen we met enkele oefenopdrachten.

62

Oké. Voordat we naar de website gaan kijken wil ik u graag nog wat korte vragen stellen. Wanneer bent u geboren? ___________________________.

Wat is u geslacht? __________________________________.

Zou een grove schatting kunnen geven van hoeveel uren u per week spendeert aan Internetten? Denk hierbij aan web surfen, e-mailen zowel thuis, mobiel en eventueel op het werk. _________uur.

Weet u welke Internet browser gebruikt op uw computer om Internet te gebruiken? _____________.

Heeft u eerder vragenlijsten ingevuld met behulp van een computer? __________________________________________________________________________________.

Als u mocht kiezen, zou u dan het liefst de vragenlijsten op papier of digitaal invullen?____________.

Oké, mooi. We zijn klaar met de vragen vooraf. We gaan nu kort even oefenen met het hardop denken. Op het oefenen formulier staan twee korte oefeningen om te wennen aan het hardop nadenken.

[Geef de oefenopdrachten en laat deze uitvoeren]

Het is nu de bedoeling dat u aantal taakjes gaat uitvoeren die te maken hebben met het gebruiken van de website. Op het formulier dat ik u zo zal geven staat steeds een korte context en een taak die u moet gaan uitvoeren. Denk er daarbij om zoveel mogelijk hard op na te denken. Ook wil ik u vragen de context en de taak hardop voor te lezen voordat u begint. Wanneer u bezig bent met de taken zal ik u alleen stimuleren om door te gaan met het hard op denken. Dit zal ik doen door ‘mm-hm’, ‘uh-huh’, ‘oh’ en ‘ok’ te zeggen of door te zeggen ‘vergeet niet hardop na te denken’. Het is niet de bedoeling dat u mij vragen gaat stellen of aan mij uit te leggen wat u doet. Bij voorbaat dus excuses dat ik in principe geen antwoord zal geven als u vragen aan mij stelt, dit is belangrijk voor het onderzoek. Het helpt misschien u zich voor te stellen dat u in uw eentje deze taken aan het doorlopen bent. Wanneer een taak niet lijkt te lukken zal ik aangeven wanneer u kunt stoppen. [Geef scenario 1 en laat deze uitvoeren]

[Geef scenario 2 en laat deze uitvoeren] [Geef scenario 3 en laat deze uitvoeren] [Geef scenario 4 en laat deze uitvoeren] [Geef scenario 5 en laat deze uitvoeren] [Geef scenario 6 en laat deze uitvoeren] [Geef scenario 7 en laat deze uitvoeren] [Geef scenario 8 en laat deze uitvoeren]

We zijn nu klaar met hard op nadenken. Nu wil ik u nog vragen een korte vragenlijst in te vullen over het gebruik van de website in zijn geheel.

63

[Geef SUS (System Usability Scale NL) vragenlijst en laat deze uitvoeren]

Als laatste zou ik willen weten of u misschien aanbevelingen heeft wat er wat u betreft veranderd kan worden aan het uiterlijk en functionaliteit van de website om deze beter te maken?____________________________________________________________________________________

Dit is het eind van het onderzoek u heeft het heel goed gedaan. Heeft u nu dat we klaar zijn nog vragen?

Dan wil ik u nogmaals bedanken voor uw inzet en ik weet zeker dat we uw opmerkingen goed kunnen gebruiken om de website te verbeteren.