• No results found

Wie/waar

De coördinatoren van de IC nazorg poli’s die deelnemen aan de pilot. Doelen

Aan de hand van de beantwoorde vragen moet de huidige situatie van de IC nazorg poli in kaart gebracht kunnen worden in de vorm van een UML activity diagram.

Aan de hand van de beantwoorde vragen moet de nieuwe situatie van de IC nazorg poli in kaart gebracht kunnen worden in de vorm van een UML activity diagram.

Door inzicht te verschaffen in beide situaties moet het mogelijk worden knel/verbeter punten te identificeren voor het verschaffen van zo optimaal mogelijke IC nazorg.

Vragen voor semigestructureerd interview met IC nazorg coördinatoren: Intake

1. Hoe worden de patiënten die nazorg nodig hebben geïdentificeerd? (Vanuit de IC?) 2. Hoe wordt de patiënt geïnformeerd over wat IC nazorg inhoudt?

3. Wat wordt er gedaan als een patiënt wordt ontslagen naar een ander ziekenhuis?

4. Worden patiënten die op grote afstand wonen van de IC nazorg poli op een andere manier behandeld dan patiënten die in de buurt wonen? (andere uitzonderingen?)

5. Op welk moment wordt de patiënt uitgenodigd voor IC nazorg? (Vast moment?) 6. Hoe wordt de patiënt uitgenodigd voor de IC nazorg poli? (Brief, E-mail of telefoon?) 7. Wat gebeurt er als de patiënt niet reageert op een uitnodiging?

8. Wordt er geprobeerd patiënten over te halen toch te komen? (nabellen)

9. Hoe wordt omgegaan met patiënten die aangeven geen zorg nodig te hebben, terwijl dat hoogstwaarschijnlijk wel het geval is?

10. Wordt er bijgehouden hoeveel mensen afzeggen (reden?) of niet op komen dagen?

11. Moet de patiënt iets doen ter voorbereiding van zijn bezoek aan de IC nazorg poli? Zo ja, wat en hoe? 12. Worden mantelzorgers van de patiënt ook betrokken bij het bezoek aan de IC nazorg poli om de

patiënt te ondersteunen? Zo ja, hoe? (bijv. antwoord geven op vragen)

13. Wordt er ook nazorg gegeven aan mantelzorgers van de van de IC ontslagen patiënt?

14. Wordt er een vergelijking gemaakt met de gezondheidsstatus van de patiënt voordat deze op de IC kwam (en hoe wordt dit gedaan bij acute opnames)?

Logistiek

15. Hoe verloopt de dossiervorming op dit moment op de IC nazorg poli? a. Wat wordt er vastgelegd?

b. Is de dossiervorming digitaal (geïntegreerd/los systeem), papier of beide? c. Wordt er één dossier gevormd of los van elkaar en later samengevoegd?

16. Hoe worden de contactgegevens van de patiënt vastgelegd/achterhaald? Verwacht u dat het een probleem is om e-mail adressen van patiënten te verzamelen? Of moet een brief met inloggegevens verstuurd worden per post?

55 Personeel

17. Welke mensen werken in dit ziekenhuis voor de IC nazorg poli?

a. Welke disciplines zijn aanwezig? (o.a. verpleegkundige, intensivist, fysiotherapie, anders namelijk)

b. Ondersteunend personeel? (o.a. administratie)

18. Wat is de taakverdeling voor de medewerkers van de IC nazorg poli? a. Omschrijving van hoofdtaken van de verschillende betrokkenen. b. Zijn er protocollen die de uitvoer van deze taken omschrijven?

i. Bijv.: uitnodigen patiënt, wat te doen bij geen reactie patiënt. 19. Wie is betrokken bij welke stap van de IC nazorg poli? (multidisciplinair)

a. Hoe is er samenwerking tussen de verschillende betrokkenen? 20. Hoeveel mensen zijn betrokken bij de poli? (fte per discipline)

a. Administratie? b. Verpleegkundige? c. Intensivist? d. Anders namelijk?

21. Hoe vaak is de poli open? (dagelijks, wekelijks, maandelijks of verschilt de drukte)

22. Hoeveel tijd wordt er besteed aan de hoofdtaken waaruit de nazorg bestaat? (inplannen van een patiënt, registreren patiënt, gemiddeld gesprek met patiënt, invullen vragenlijsten, multidisciplinair overleg, beoordelen/interpreteren vragenlijsten)

Nazorg methode

23. Hoe wordt er aan de volgende drie punten: psychologisch, psychosociaal en fysieke problemen aandacht besteed? Hoe wordt besloten dat de patiënt een doorverwijzing dient te krijgen binnen deze domeinen? (nog andere domeinen?)

24. Wordt er interdisciplinair over de patiënten overlegd? Zo ja, welke disciplines zijn hierbij betrokken? (gestructureerd proces of wanneer iemand het nodig acht?)

25. Wordt er naast het doorverwijzen van patiënten ook direct adviezen gegeven en hulp geboden? Zo ja, hoe en wat?

26. Wordt de patiënten gevraagd om een dagboek bij te houden?

27. Worden de patiënten geadviseerd om steun te zoeken bij familie/vrienden? 28. Wordt er een (gestandaardiseerd) interview afgenomen met de patiënt? 29. Wordt er ook aandacht besteed aan de IC ervaringen van de patiënten? Doorverwijzingen

30. Bestaan er binnen de IC nazorg poli van dit ziekenhuis protocollen die gevolgd worden bij het doorverwijzen van patiënten? Zo ja welke, zo nee hoe wordt er dan een besluit genomen? 31. Wordt er gebruik gemaakt van zelf gemaakte (niet gevalideerde) screening tools, zo ja welke? 32. Hoe worden de vragenlijsten op dit moment afgehandeld op de IC nazorg poli?

a. Hoe en door wie wordt uitslag bepaald? b. Hoe opgeslagen?

33. Worden de uitkomsten van de vragenlijsten gebuikt om de patiënten door te verwijzen, zo ja hoe? Wat zijn dan precies de afkappunten?

34. Waar en door wie worden deze vragenlijsten ingevuld? Wordt hier flexibel mee omgegaan?

35. Blijft de nazorg poli betrokken bij de voortgang van de patiënt na een doorverwijzing of behandeling is ingesteld? Zo ja, hoe wordt dit gedaan?

36. Wordt er bepaald of patiënten voldoende ondersteuning hebben gekregen na hun ontslag? Zo ja, hoe wordt dit gedaan?

56 Verwachtingen

37. Welke verwachtingen heeft u voor de IC nazorg poli pilot?

38. Heeft u het idee dat de IC nazorg poli fundamenteel anders wordt met de pilot?

39. Denkt u dat het samen met de patiënt invullen van vragenlijsten een belangrijk onderdeel vormt van de IC nazorg poli?

40. Verwacht u dat online invullen van de vragenlijsten zal bijdragen aan een verhoogde efficiëntie van de IC nazorg poli?

41. Worden er in dit ziekenhuis veranderingen in het aantal patiënten tijdens pilot verwacht(door bijvoorbeeld andere in/exclusie criteria)?

Uitkomsten

42. Worden de resultaten van deze IC nazorg poli reeds vastgelegd en gebruikt voor

onderzoeksdoeleinde? Hoe dan? (o.a. Op papier, Excel, database standaard vastleggen of alleen bij onderzoeksvraag)

43. Wordt er onderzoek gedaan naar IC nazorg in dit ziekenhuis? Algemeen

44. Hoe is de in dit ziekenhuis gekozen vorm van IC nazorg tot stand gekomen? 45. Zijn er tijdens het bestaan van de IC nazorg poli aanpassingen doorgevoerd?

46. Heeft feedback van de terugkerende patiënten tot verandering gezorgd wat betreft IC zorg of IC nazorg?

47. Zijn er terugkerende problemen met het werken in de huidige situatie op de IC nazorg poli? (financieel, logistiek, tijdsdruk, met informatievoorziening)

57