• No results found

Wcie 20201216/202018577

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van de woning Van Swindenstraat 30 door het vergroten van de aanbouw aan de achterzijde.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de gebiedsaanduiding ‘Overige zone – Gemeentelijk beschermd stadsgezicht’.

Eerder werd op dit adres een ontwerp, waarin de uitbouw gedeeltelijk gesloopt werd ten behoeve van een tuin, geaccordeerd en vergund. De commissie beoordeelde de

voorgestelde opzet, waarbij de aanbouw aan de smalle beuk was geplaatst, als goed passend bij de oorspronkelijke tweebeukige opzet van de woning.

Deze versterking van de cultuurhistorische waarde van het beschermd stadsgezicht wordt in het voorliggende ontwerp tenietgedaan. De voorgestelde opzet van de aanbouw is niet meer gerelateerd aan die van de woning en zorgt voor verrommeling van de bebouwingsstructuur.

Veenweg 188

Wcie 20201216/202014536

Bouwen: het bouwen van 4 twee-onder-een-kapwoningen, kavels 1 tot en met 4 nabij Veenweg 188, het aanleggen van in- en uitritten aan de voorzijde en het ophogen van de huidige kavel.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie adviseerde eerder reeds positief over de hoofdopzet en de architectuur van de vier woningen, maar zij maakte bezwaar tegen de kleurstelling en zij miste een specifiek omschreven kleur van enkele materialen.

De nu voorgestelde kleurstelling is compleet en minder contrastrijk en genuanceerder dan het eerdere voorstel en akkoord.

Vivienstraat 15

Wcie 20201216/202020105

Bouwen/Cultuurhistorie: het uitbreiden van de 2e verdieping aan de achterzijde van de woning Vivienstraat 15.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

Het voorliggende ontwerp is in opzet en uitvoering gelijk aan het vergund en gerealiseerde initiatief bij de buren. De commissie kan er mee instemmen.

Wagenstraat 54

Wcie 20201216/202015041

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van de gevel van de winkel Wagenstraat 54 door het plaatsen van een markies.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

De commissie kan niet instemmen met het plaatsen van een markies over de volle breedte van het pand. Een markies doorgetrokken boven een entree is zeer

ongebruikelijk. De commissie kan overigens niet goed beoordelen wat de exacte locatie van de markies op de gevel is.

Wagenstraat 75A

Wcie 20201216/202017409

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van de gevel van de winkel met benedenwoning Wagenstraat 75A door het vervangen van de winkelpui.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

Hoewel de commissie kan instemmen met het aangepaste voorstel, waarbij het behoud van een bouwkundige plint positief is evenals een houten profilering, is er nog

onduidelijkheid over het detail van de aansluiting van de etalage op de deur.

Hier wordt in het detail een aansluiting op een muur aangegeven, terwijl dit een stijl zou moeten zijn.

Wagenstraat 100

Wcie 20201216/202014130

Bouwen/Cultuurhistorie: het gedeeltelijk veranderen van de gevel van het restaurant Wagenstraat 100 door het vervangen van het raam voor een deur.

Akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

Eerder is aangegeven dat een tweede entree in de voorgevel van het pand mogelijk is, maar dat deze gelijk moet zijn aan de bestaande entree om een symmetrische pui te bereiken. Met het aangevulde detail is voldoende aannemelijk gemaakt dat de nieuwe entree conform bestaand zal worden uitgevoerd.

Weimarstraat 274 en 276

Wcie 20201216/202019623

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van de gevel van de woning Weimarstraat 274 en de winkel met bakkerij Weimarstraat 276 door het dichtzetten van de nis.

Akkoord

Het beginselplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de gebiedsaanduiding ‘Overige zone – Gemeentelijk beschermd stadsgezicht’.

De commissie kan instemmen met het dichtzetten van de nis met een combinatie van de winkelentree en de entree van de verdiepingen. In dit voorstel is de indeling voldoende in samenhang met de bovenliggende gevelbeeld. Het gekozen profiel heeft voldoende verdieping.

Weissenbruchstraat 17

Wcie 20201216/202019402

Bouwen (beginselaanvraag): het veranderen van de woning Weissenbruchstraat 17 door het maken van een dakterras.

Niet akkoord

Het beginselplan is getoetst aan de Welstandsnota.

De commissie kan niet instemmen met het dakterras. Ofschoon een dakterras hier in beginsel mogelijk wordt geacht, bevindt het nu voorgestelde terras zich te dicht op de achtergevel. De achtergevel verspringt, waardoor de hoek van het terras opvallend zichtbaar zal zijn. Aan de voorzijde is onduidelijk of de aangegeven maat tot de voorgevel of tot de rand van het overstek is.

Met de pergola kan de commissie niet instemmen. De Welstandsnota geeft aan dat toegevoegde elementen niet hoger mogen zijn dan de noodzakelijke hoogte van het hekwerk rondom het terras. Iedere toevoeging daarboven maakt het terras opvallender boven de bestaande bebouwing en in de omgeving.

Weissenbruchstraat 362

Wcie 20201216/202018110

Bouwen/Cultuurhistorie: het veranderen van de voorgevel van de woning Weissenbruchstraat 362 door het vervangen van kozijnen.

Niet akkoord

Het bouwplan is getoetst aan de Welstandsnota en beoordeeld in het kader van de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’.

Eerder had de commissie aangegeven dat de nieuwe kozijnen het uiterlijk van de bestaande dienden te benaderen.

De kozijnprofielen zijn nu afgeschuind en lijken slanker, echter is het uiterlijk van de originele schuiframen, met wisseldorpel en sprong in de glaslijn, nog niet benaderd.

GERELATEERDE DOCUMENTEN