• No results found

4. Resultaten

4.2. Evaluatie: effecten, ervaren door de coachees

4.2.2. Suggesties om doelen nog beter te kunnen bereiken

Tijdens het interview werd aan de studenten gevraagd om suggesties aan te reiken om de studie- ondersteuning te verbeteren. In deze sectie volgen de suggesties die nog niet eerder werden besproken. De suggesties kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: (1) uitbreiding van een bestaande sessie en (2) toevoeging van een extra sessie.

Uitbreiding bestaande sessie

Tijdens de sessies werd steeds ingegaan op één onderwerp en werden de actiepunten van het onderwerp van de vorige sessie overlopen. Sommige studenten gaven aan dat de in elke sessie terugkerende bespreking van één overkoepelend actiepunt per student een waardevolle toevoeging kan zijn.

Thomas: “Een wekelijkse follow up? Ik heb het gevoel dat mensen vaak doorhebben wat er mis

is en wat ze mis doen. Misschien kan je de eerste sessie zeggen: pak één ding dat je gewoon het hele semester goed wil doen, bijvoorbeeld elke dag goed studeren, elke dag opstaan tussen zoveel en zoveel uur, elke dag naar de lessen gaan, weet ik veel of sporten. Als je dan zegt: ‘dit is mijn main goal voor het semester en de rest boeit me niet, dat wil ik zeker doen’ en dat ding dan elke keer opvolgen en misschien dan zeggen; je hebt het nu niet gedaan, waarom?”

Tim stelde voor om dit via de kanban methode te doen.

Tim: “Ken je de kanban methode? Het is een methode waar je kolommen maakt voor je

workflow. Een zeer simpele workflow is ‘in’, ‘todos’, ‘work in progress’, ‘done’. (…) Het is in het begin van de week dat we zeggen ‘wat is er vorige week goed gegaan? So and so. Wat is er slecht gegaan?’. Ik vind het een goede uitvinding, het focust op de goede dingen, je ziet de ratio van goed en slecht met de stickers die je in de kolommen plakt. Het kunnen heel random dingen zijn zoals: ik heb vandaag al ontbeten, of goed gewerkt, maar ook de focuspunten die slecht zijn. En de idee is dat je een actie neemt voor volgende week en daar op vooruitblikt. (…) Je kan het

heel snel doen. Je moet er geen uur over praten, maar je kan zeggen: dit ging niet zo goed, dit ging niet zo goed. Je kan dit en dit doen. Snel zeggen: next, next. Doordat je het snel snel bespreekt, heeft die persoon nog vragen.”

Diezelfde student gaf ook de suggestie om een 30-40 jarige hoogbegaafde uit te nodigen in een sessie die zijn loopbaan kort schetst en hierbij nadruk legt op obstakels die hij/ zij als hoogbegaafde tegenkwam tijdens het studeren, de arbeidsmarkt en meer algemeen het leven.

Tim: “Je hebt geen ervaring met de wereld, je wordt in de wereld gesmeten. Een beetje inside

information van mensen die die ervaring al hebben. Zoals dat je in humaniora mensen hebt die komen spreken over hoe unief is en hoe het werkleven is, misschien eens een oud hoogbegaafde van 30-40 die zijn leven komt vertellen. Niet persé een Elon Musk, maar een gast die misschien, zoals ons, een normaal leven leidt, maar wel boeiend. Veel van de dingen die ik in de sessie heb gezien, wist ik. Ik kon dingen meegeven aan de andere studenten. Die zeiden: kei goed dat je het zegt. En het is maar 3 jaar verschil. Wat kan iemand van 30-40 jaar meegeven waardoor ik heel wat putten op de weg ga vermijden?”

Toevoeging extra sessie

Anderen gaven dan weer aan dat een extra sessie nuttig kan zijn. Een soort terugkeer-sessie, waarin studenten hun ervaringen uitwisselen over hoe zij gedurende een week hun, uit elk van de vijf sessies gekozen, actiepunten hebben uitgeprobeerd.

Sophie: “Op het einde kon je misschien iets overkoepelend doen en dat je zegt op het einde: pak

nu van elke sessie iets uit en probeer het te integreren in die week. Dat zou een goede aanvulling zijn, maar dan moet je wel bijna een extra sessie doen.”

Tim gaf de suggestie om een extra sessie in te plannen rond ‘hoe overleef je als hoogbegaafde in een wereld die niet voor jou is aangepast?’ en de arbeidsmarkt.

Tim: “Maar, wat niet besproken wordt in het coachingstraject is: wat gebeurt er na de studies?

Oke, je hebt je diploma, ga maar in het echte leven. Hoe overleef je in een wereld die niet voor jou is aangepast? Ik ben in heel veel dingen geïnteresseerd. Ik heb handelsingenieur gestudeerd, nu doe ik Artificial Intelligence. Ik heb leren programmeren. Het is een harde switch. Wie weet ga ik binnen een jaar weer switchen. Het is heel normaal om carrrièreswitchen te doen. Dat wordt niet als normaal ervaren. Als je iemand zijn CV ziet en die verandert om het jaar van job, dat zorgt voor red flags. Dus hoe anticipeer je op zo’n wereld?”

Sophie gaf de suggestie om een extra sessie in te plannen rond sociale relaties.

Sophie: “Ik zou graag een extra sessie hebben over sociale relaties. Ik overdenk en ik herinner

me niet dat we het er extreem over hebben gehad. Als er een situatie is geweest, dan begin ik alles te analyseren en na te denken. Welke impact heeft het op mijn leven? Iedereen leek heel

sociaal, maar dat zegt niet altijd alles. Ik heb soms zo van die momenten ‘ik heb die mensen al wat teveel gezien, misschien willen die mensen wat afstand nemen’. Ik denk dan ‘wauw, niet eerder voor mezelf, maar meer voor die mensen dat die genoeg van me hebben’.”

Er werd door een student ook de suggestie gedaan om een extra opvolging toe te voegen in het tweede semester, zodat blijvende veranderingen meer worden bewerkstelligd. Het internaliseren en toepassen van nieuwe gedragingen is namelijk een proces, waarbij opvolging noodzakelijk is.

Tim: “Inhoud cursus was wel goed, je onthoudt maar een deel en je moet het internaliseren en

toepassen. Het is een proces. Het duurt super lang. Dus ik zou zeggen, met die mensen, die zouden elk jaar moeten terugkomen om op te volgen. (…) Een soort van opvolging in het tweede semester kan leiden tot blijvende veranderingen. (…) Kijk, je leert iemand iets aan, met de hoop dat hij goed mikt, maar je kan niet meer bijsturen.”