• No results found

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.3 Structuurvisie Markelo

Op 9 februari 2010 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie Markelo vastgesteld. De tijdshorizon voor de structuurvisie is bepaald op circa 15 jaren (2025). De ruimtelijke visie voor de toekomst is uitgewerkt aan de hand van diverse thema's. Ook is een visiekaart uitgewerkt. Een uitsnede van deze visiekaart wordt hierna weergegeven. Het plangebied is daarbij aangemerkt als 'ontwikkeling centrumgebied'.

Afbeelding 3.1 uitsnede structuurvisiek aart Mark elo (Bron: gemeente Hof van Twente)

Ontwikkeling centrumgebied

De gewenste versterking van de centrumvoorzieningen wordt gezocht in een

opwaardering van het winkelapparaat in het westelijke deel van de Grotestraat. Het is wenselijk dat zich een publiekstrekker aan de westelijke entree van het winkelgebied vestigt, bij voorkeur aan de noordzijde van de Grotestraat. Te denken valt aan de verplaatsing van een van de supermarkten naar deze locatie. Op deze wijze ontstaat een tweepolenstructuur, waarbinnen andere winkels kunnen floreren.

Naast de verplaatsing of inplaatsing van een publiekstrekker, wordt ingezet op het vervangen van een aantal panden aan de zuidzijde van de Grotestraat door winkels met woningen erboven. Om het dorpse karakter te bewaren, dient er geen doorlopende bebouwingswand tot stand te komen. Door van individuele bouwelementen uit te gaan, blijven er ook doorzichten naar de Markeloseberg.

Woningbouw

De meeste plannen hebben betrekking op locaties binnen de bouwde kom. De belangrijkste daarvan zijn het centrumgebied en het terrein van garage Smale aan de rand van het dorp. Voor de uit te werken locaties is het belangrijk de aandacht te richten op de juiste doelgroep. Het accent ligt vooral op senioren geschikte

woongelegenheden. Locaties in en rond het dorpscentrum en bij een zorgcentrum zijn voor senioren het meest geschikt.

Toetsing van de voorgenomen ontwikkeling aan de 'Structuurvisie Markelo' Het plangebied wordt in de 'Structuurvisie Markelo' specifiek aangemerkt als

'ontwikkeling centrumgebied'. De ontwikkeling van het centrumgebied gaat vooral om de gewenste ontwikkeling aan de Grotestraat.

Geconcludeerd kan worden dat de voorgenomen ontwikkeling aansluit bij de gemeentelijke ambities voor woningbouw. Het accent ligt op senioren geschikte woongelegenheden rond het dorpscentrum. Het onderhavige plan sluit hierop aan.

3.4.4 Archeologiebeleid

Op 1 januari 2010 is het gemeentelijke archeologiebeleid in werking getreden. Op de bijbehorende archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart is aangegeven welke gebieden een lage, een middelhoge en een hoge archeologische verwachtingswaarde hebben. Verder zijn ook de terreinen met bekende archeologische waarden in beeld gebracht (de archeologische monumenten). Afhankelijk van de verwachtingswaarde dient bij bouwplannen en ingrepen in de grond met een bepaalde omvang en diepte archeologisch vooronderzoek plaats te vinden.

Historische kern: bij verstoringen dieper dan 40 cm en een oppervlakte van 50 m² of meer;

Hoge verwachting: bij verstoringen dieper dan 40 cm en een oppervlakte van 2500 m² of meer;

Middelhoge verwachting: bij verstoringen dieper dan 40 cm en een oppervlakte van 5000 m² of meer;

Lage verwachting: bij verstoringen dieper dan 40 cm en een oppervlakte van 10 ha of meer.

Toetsing van de voorgenomen ontwikkeling aan het archeologiebeleid

In subparagraaf 4.7 wordt getoetst aan het gemeentelijke archeologiebeleid. Voor een nadere verantwoording van dit aspect wordt verwezen wordt naar deze paragraaf.

3.4.5 Welstandsnota

De gemeenteraad van Hof van Twente heeft voor de hele gemeente een welstandsnota vastgesteld met criteria voor de welstandstoets. Daarbij is zowel het buitengebied als de kernen ingedeeld in verschillende gebieden aan de hand van karakteristieken van de bestaande bebouwing. Per gebied zijn criteria opgesteld die door de

welstandscommissie worden gebruikt bij het beoordelen van aanvragen om vergunning.

Daarbij wordt onder andere gelet op de plaats, de hoofdvorm en de detaillering. Er zijn geen welstandsvrije gebieden. Naast de gebiedscriteria zijn objectgerichte criteria opgesteld die niet voor een gebied, maar voor een bouwwerk gelden. Het gaat dan om regels voor bijvoorbeeld monumenten, landgoederen en serrestallen. Onderhavig plangebied is gelegen in het welstandsgebied 'Nieuwe centra'

Kenmerken nieuwe centra

Centraal in het centrum van Markelo ligt de lintbebouwing langs de Grotestraat.

Terzijde van de straat liggen verschillende pleinen. Het eerste wordt gevormd door de plein rond Grand Café De Kroon. Vooral het plein achter het café is door de blinde gevels een achteraf plek geworden. Naast het voormalige gemeentehuis ligt het

Burgemeester de Beaufortplein. Het plein dienst al parkeerruimte, langs de wanden zijn banken en voorzieningen gevestigd.

Beleid nieuwe centra

Voor Markelo bestaat een ruimtelijke ontwikkelingsvisie. De visie verkend de mogelijkheid voor transformatie van verschillende aan de centrumstraten grenzende gebieden. In Markelo is het gebied aan de oostzijde van het centrum in beeld.

Criteria nieuwe centra

De criteria zijn er vooral op gericht om de nieuwbouw in samenhang met de openbare ruimte te ontwikkelen. Oriëntatie van de gebouwen op de openbare ruimte is

essentieel. De welstandsnota bevat diverse criteria met betrekking tot plaatsing, hoofdvorm, gevel, aan-, uit- en bijgebouwen en dakkapellen, detaillering en erfafscheidingen.

Toetsing van de voorgenomen ontwikkeling aan de Welstandsnota

Het bouwplan voldoet vooralsnog aan de uitgangspunten van de Welstandnota. De definitieve toetsing het advies wordt uitgevoerd door de welstandcommissie.

3.4.6 Bodembeleid

De gemeente heeft in het Bodembeleidsplan haar beleid ten aanzien van bodemverontreiniging uiteengezet. De ambitie van de gemeente is om bodemverontreinigingen te voorkomen en de bodem geschikt te houden voor toekomstige ontwikkelingen. Ten tweede heeft de gemeente de ambitie om bodemaspecten tijdig mee te nemen in planvorming.

De gemeente geeft prioriteit aan het opheffen van bodemverontreinigingen die actuele risico’s opleveren voor mensen of milieu. De gemeente besteedt in het bijzonder

aandacht aan de mogelijke aanwezigheid van asbest in de bodem. Voor afvoer en aanvoer van grond geldt het Besluit bodemkwaliteit van toepassing. Dit is in de gemeente vastgelegd in de nota bodembeheer en de bodemkwaliteitskaart.

Toetsing van de voorgenomen ontwikkeling aan het Bodembeleid

In paragraaf 4.2 wordt de bodemkwaliteit beschreven. Verwezen wordt naar deze paragraaf.