• No results found

Vandaag de dag zijn er wereldwijd bijna 10.5 miljoen vluchtelingen. Zij vinden een veilig onderdak in de kampen van UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de VN. Maar het gebrek aan licht kan een grote invloed hebben op de veiligheid en op hun onderwijsvooruitzichten en inkomen. UNHCR helpt de elektriciteitstoevoer te verbeteren naar de vele vluchtelingenkampen, die gebouwd worden om een onderkomen te bieden aan honderdduizenden Syriërs die de burgeroorlog in hun land ontvluchten.

Straatverlichting op zonne-energie verhoogt de veiligheid in de kampen, waardoor er ’s avonds meer bijeenkomsten en sociale activiteiten georganiseerd kunnen worden. Betrouwbare verlichting geeft vluchtelingen de kans om ook ’s avonds belangrijke activiteiten voort te zetten om inkomsten te genereren, zoals weven, naaien of kleine winkeltjes en kiosken openen. Duurzame verlichting kan dus een enorme impact hebben op de levenskwaliteit van vluchtelingen.

Dankzij lantaarns op zonne-energie kunnen kinderen ook na zonsondergang studeren, waardoor hun schoolresultaten verbeteren. Een straaltje licht in een vluchtelingenkamp kan een groot verschil maken voor de vele gezinnen die er wonen. Help jij ook mee aan beter licht voor vluchtelingen?

40 | P a g i n a

Feitelijke tekst, met cues:

Een straaltje licht kan verschil maken

Vandaag de dag zijn er wereldwijd bijna 10.5 miljoen vluchtelingen. Zij vinden een veilig onderdak in de kampen van UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de VN. Maar het gebrek aan licht kan een grote invloed hebben op de veiligheid en op hun onderwijsvooruitzichten en inkomen. IKEA helpt UNHCR bij het verbeteren van de elektriciteitstoevoer naar de vele vluchtelingenkampen, die gebouwd worden om een onderkomen te bieden aan honderdduizenden Syriërs die de burgeroorlog in hun land ontvluchten.

De straatverlichting op zonne-energie, gefinancierd door IKEA, verhoogt de veiligheid in de kampen, waardoor er ’s avonds meer bijeenkomsten en sociale activiteiten georganiseerd kunnen worden. Betrouwbare verlichting geeft vluchtelingen de kans om ook ’s avonds belangrijke activiteiten voort te zetten om inkomsten te genereren, zoals weven, naaien of kleine winkeltjes en kiosken openen. De door IKEA gefinancierde duurzame verlichting kan dus een enorme impact hebben op de levenskwaliteit van vluchtelingen.

Dankzij IKEA en de lantaarns op zonne-energie kunnen kinderen ook na zonsondergang studeren, waardoor hun schoolresultaten verbeteren. Een straaltje licht in een vluchtelingenkamp kan een groot verschil maken voor de vele gezinnen die er wonen. Help jij ook mee aan beter licht voor vluchtelingen?

41 | P a g i n a

Narratieve tekst, zonder cues:

Een straaltje licht kan verschil maken

Oorlog verstoort het leven van kinderen op veel manieren. De Syrische Rabia en haar tien broers en zussen vluchtten uit hun kleine dorp toen het daar niet meer veilig was. Ze zijn slechts een paar van de honderdduizenden Syrische

vluchtelingen, die door burgeroorlog hun land ontvluchten. Rabia leeft nu in één van de vluchtelingenkampen van UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de VN.

Er zijn schooltjes in de vluchtelingenkampen gebouwd, zodat kinderen als Rabia naar school kunnen gaan. Om het gemakkelijker te maken om te leren, zijn er zonne-energie lampen voor elk kind dat op een school zit in een

vluchtelingenkamp. Rabia heeft een van de zonne-energie lampen gekregen, en dit heeft haar geïnspireerd om naar school te blijven gaan.

Ze is blij dat ze nu kan lezen, schrijven en huiswerk kan maken in het donker in haar tent. Haar ouders zien wat voor stimulans de lamp voor haar is en zorgen ervoor dat ze regelmatig naar school gaat. Rabia heeft veel meer toewijding voor haar huiswerk en doet het hierdoor ook beter op school. Help jij ook mee aan beter licht voor vluchtelingen zoals Rabia?

42 | P a g i n a

Narratieve tekst, met cues:

Een straaltje licht kan verschil maken

Oorlog verstoort het leven van kinderen op veel manieren. De Syrische Rabia en haar tien broers en zussen vluchtten uit hun kleine dorp toen het daar niet meer veilig was. Ze zijn slechts een paar van de honderdduizenden Syrische

vluchtelingen, die door burgeroorlog hun land ontvluchten. Rabia leeft nu in één van de vluchtelingenkampen van UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de VN, die gesteund worden door IKEA.

Er zijn schooltjes in de vluchtelingenkampen gebouwd, zodat kinderen als Rabia naar school kunnen gaan. Om het gemakkelijker te maken om te leren, zijn er door IKEA zonne-energie lampen gefinancierd, voor elk kind dat op een school zit in een vluchtelingenkamp. Rabia heeft een van de IKEA zonne-energie lampen gekregen, en dit heeft haar geïnspireerd om naar school te blijven gaan.

Ze is blij dat ze nu kan lezen, schrijven en huiswerk kan maken in het donker in haar tent. Haar ouders zien wat voor stimulans de door IKEA gefinancierde lamp voor haar is en zorgen ervoor dat ze regelmatig naar school gaat. Rabia heeft veel meer toewijding voor haar huiswerk en doet het hierdoor ook beter op school. Help jij ook mee aan beter licht voor vluchtelingen zoals Rabia?

43 | P a g i n a

Bijlage B Vragenlijst:

Beste lezer,

Bedankt voor uw deelname aan dit onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een vragenlijst en zal ongeveer vijf minuten van uw tijd in beslag nemen. U zult straks een advertentie te zien krijgen, waarbij het van belang is dat u deze aandachtig leest. Hierna volgen er enkele vragen over deze advertentie.

Voorwaarden en privacy

Ik verklaar hierbij op voor mij duidelijke wijze te zijn ingelicht over de aard en methode van het onderzoek, zoals uiteengezet in het uitnodigingsbericht voor dit onderzoek.

Ik stem geheel vrijwillig in met deelname aan dit onderzoek. Ik behoud daarbij het recht deze instemming weer in te trekken zonder dat ik daarvoor een reden hoef op te geven. Ik besef dat ik op elk moment mag stoppen met het onderzoek.

Als mijn onderzoeksresultaten gebruikt worden in wetenschappelijke publicaties, of op een andere manier openbaar worden gemaakt, dan zal dit volledig geanonimiseerd gebeuren. Mijn persoonsgegevens worden niet door derden ingezien zonder mijn uitdrukkelijke toestemming.

Als ik meer informatie wil, nu of in de toekomst, dan kan ik me wenden tot Jeroen de Klaver (jeroen.deklaver@student.uva.nl). Voor eventuele klachten over dit onderzoek kan ik me wenden tot het lid van de Commissie Ethiek namens ASCoR, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Kloveniersburgwal 48, 1012 CX Amsterdam; 020-525 3680; ascor-secr-fmg@uva.nl.

Ik begrijp de bovenstaande tekst en ga akkoord met deelname aan het onderzoek

In hoeverre vindt u de advertentie '...'

Helemaal

niet Heel erg

Overtuigend Betrouwbaar Bevooroordeeld Geloofwaardig Eerlijk

44 | P a g i n a In hoeverre riep de advertentie de volgende emoties bij u op:

Helemaal

niet Heel erg

Boosheid Verdriet Vreugde Verontwaardiging Sympathie Opluchting Teleurstelling Bezorgdheid Bewondering Voldoening

Geef aan in hoeverre u het (on)eens bent met de volgende stellingen.

Zeer mee

oneens

Zeer mee eens Ik merkte tijdens het lezen van de

advertentie dat ik het niet eens was met de strekking van de advertentie.

Ik merkte tijdens het lezen van de advertentie dat ik mij kon vinden in de strekking van de

advertentie.

Ik was op zoek naar zwakke argumenten in de inhoud van de

advertentie.

Het was gemakkelijk om het eens te zijn met de argumenten in de

advertentie.

Geef aan in hoeverre u het (on)eens bent met de volgende stellingen.

Zeer mee

oneens

Zeer mee eens IKEA steunt UNHCR enkel en

alleen om meer winst te maken. IKEA steunt UNHCR uit sociaal maatschappelijke betrokkenheid.

45 | P a g i n a Wat is uw houding ten aanzien van:

Zeer negatief Zeer positief IKEA UNHCR

Geef aan in hoeverre u het (on)eens bent met de volgende stelling.

Helemaal

niet Heel erg

Ik ben geneigd om een IKEA led-

lamp aan te schaffen.

Geef aan in hoeverre u het (on)eens bent met de volgende stellingen.

Helemaal

niet Heel erg

Ik koop vaak producten bij IKEA. Ik ben betrokken bij UNHCR.

Ik ben bekend met de

samenwerking tussen IKEA en

het UNHCR.

Wat is uw geslacht?

 Man

 Vrouw

Wat is uw hoogst genoten opleiding?

 Basisonderwijs  Vmbo  Havo  VWO  MBO  HBO  WO Wat is uw leeftijd?

Bedankt voor uw deelname aan dit onderzoek.

De advertenties die in dit onderzoek zijn gebruikt, zijn bewerkt door de onderzoeker. IKEA heeft daadwerkelijk een samenwerkingsverband met UNHCR. Meer informatie hierover vindt u op de website van de IKEA Foundation.