• No results found

Inleiding

Beroepskrachten en ouders zijn samenwerkingspartners zijn in het opvoeden van kinderen. Veel

organisaties waar met kinderen wordt gewerkt hebben opvoedingsondersteuning aan ouders dan ook in hun takenpakket. Om de opvoeding van kinderen met elkaar vorm te geven is het nodig dat

beroepskrachten en ouders met elkaar in gesprek gaan. Door ouderavonden of koffieochtenden voor ouders te organiseren kan een organisatie concreet vorm geven aan laagdrempelige opvoedingsondersteuning aan ouders. Samen praten over opvoeding maakt ouders sterk in hun rol als ouder; informatie over opvoeding kan veel onzekerheden bij ouders wegnemen. Een ouderbijeenkomst is een ontmoetingsmoment rondom opvoeding, voor ouders en organisatie en voor ouders onderling. In de praktijk gaat het om ontmoetingen tussen ouders van peuterspeelzalen, onderwijs- , kinderopvang- en welzijnsinstellingen.

Steunpunt Ouderbijeenkomsten van JSO is er voor organisaties en individuele beroepskrachten die in het kader van preventieve opvoedingsondersteuning met ouders over opvoeding willen praten. Concreet kan JSO ondersteuning bieden aan beroepskrachten bij het organiseren van ouderavonden en koffieochtenden met een opvoedkundig thema. JSO kan ook advies geven bij het opzetten van een mediatheek of het ontwikkelen van een eigen beleid m.b.t. opvoedingsondersteuning.

Steunpunt ouderbijeenkomsten van JSO biedt organisaties de mogelijkheid tot:

Þ ondersteuning bij het organiseren van ouderbijeenkomsten door adviesgesprekken (welke

mogelijkheden zijn er, welk thema kies ik, hoe laat ik de bijeenkomst het beste aansluiten bij deze groep ouders, welke werkvormen kan ik gebruiken, hoe zet je een programma op, hoe werf ik ouders, etc. );

Þ het professionaliseren van beroepskrachten door het aanbieden van workshops:

Þ m.b.t. pedagogische thema’s als pesten, kind en computer, bewegen, samen eten, loverboys e.a.

Þ m.b.t. het organiseren van ouderbijeenkomsten, het werken met themamateriaal en het werven van ouders

Þ het ontvangen van advies en ondersteuning bij het opzetten van een mediatheek, waar voor beroepskrachten themapakketten te huur zijn, die als basis voor een ouderavond kunnen dienen Þ het laten ontwikkelen van nieuwe themapakketten die als basis kunnen dienen voor een bijeenkomst

met ouders

JSO participeert in TOP-punt, hét producthuis voor Themamaterialen rond Opvoeden en Opgroeien. Voor een overzicht van ontwikkelde materialen:

I www.top-punt.nl/

Doelgroepen

Beroepskrachten en vrijwilligers die ouderbijeenkomsten over opvoedkundige onderwerpen willen houden.

Organisaties die laagdrempelige opvoedingsondersteuning aan ouders vorm willen geven.

Doel

Het Steunpunt ouderbijeenkomsten van JSO wil beroepskrachten en vrijwilligers motiveren, ondersteunen en inspireren in hun gesprekken met ouders over pedagogische onderwerpen. De kennis en ervaring vanuit de voormalige JSO mediatheek vormt daarbij de basis. Doel van het steunpunt is het stimuleren en faciliteren van ouderbijeenkomsten in basisvoorzieningen voor kinderen.

De informatie wordt ook ter beschikking gesteld aan samenwerkingsverbanden van organisaties, zoals de Centra voor Jeugd en Gezin.

Korte omschrijving van de activiteiten

Þ het ontwikkelen van nieuw themamateriaal middels participatie in TOP-punt Þ het bieden van ondersteuning aan beroepskrachten d.m.v.

Þ het vervullen van een vraagbaakfunctie voor organisaties, beroepskrachten en vrijwilligers m.b.t.

het organiseren van ouderbijeenkomsten rondom opvoeding

Þ het aanbieden van workshops met als doel beroepskrachten te professionaliseren aangaande opvoedingsondersteuning;

Þ workshops rondom pedagogische thema’s, al dan niet gekoppeld aan themapakketten

Þ workshops m.b.t. het organiseren van ouderbijeenkomsten, het opzetten van een programma, het werven van ouders e.d.

Þ het adviseren van organisaties bij het ontwikkelen van beleid m.b.t. opvoedingsondersteuning aan ouders

Þ het adviseren en ondersteunen van organisaties bij het opzetten van uitleen van themapakketten (mediatheek)

Samenwerkingspartners

JSO participeert in TOP-punt, een samenwerkingsverband van vier organisaties, te weten drie Centra voor Maatschappelijke Ontwikkeling, JSO (Zuid-Holland), K2 (Brabant) en Spectrum (Gelderland), en een Bureau Jeugdzorg, BJAA (Amsterdam). Het secretariaat wordt gevoerd vanuit Spectrum, vanwaar ook de verkoop van de materialen plaatsvindt.

Raakvlak met CJG

Het Steunpunt ouderbijeenkomsten van JSO levert via TOP-punt materialen, waarmee organisaties lokaal en in de regio binnen een handomdraai geslaagde ouderbijeenkomsten organiseren. JSO biedt

ondersteuning en advies bij het opzetten en uitvoeren van laagdrempelige, preventieve opvoedingsondersteuning.

De activiteiten vallen onder de volgende Wmo-functies 1. Informatie en advies

2. Signalering.

Tijdens ouderavonden kunnen beroepskrachten signalen oppakken dan wel bespreken. Signalen worden ook omgezet in acties (bijvoorbeeld bespreking van een opvoedvraag in een multidisciplinair overleg.

3. Toeleiding

Doordat de medewerkers korte lijntjes hebben met contactpersonen binnen de hulpverlening, kunnen zij zorgen voor ‘warme’ overdracht.

4. Lichte hulpverlening

Als ouders opvoedvragen inbrengen, krijgen ze vaak tips van andere ouders, waarmee ze geholpen zijn.

Wat heeft het Steunpunt ouderbijeenkomsten gemeenten te bieden binnen het preventief jeugdbeleid?

Het beschikbaar maken van actueel en toegankelijk materiaal stelt organisaties in staat snel en kwalitatief goede en aantrekkelijke ouderbijeenkomsten te organiseren over opvoedkundige onderwerpen.

Regio’s waarvoor het Steunpunt ouderbijeenkomsten werkzaam is

De adviezen en diensten van het Steunpunt zijn door alle regio’s in Zuid-Holland aan te vragen.

Mogelijkheden om aan te haken bij lokale en regionale initiatieven rond CJG

In veel plaatsen beheren GGD, consultatiebureaus en soms ook speelzalen en kindercentra eigen

themakisten. Het is zinnig om per gemeenten en/of regio één centrale plaats te hebben (namelijk het CJG), waar alle materiaal wordt bewaard en van waaruit een en ander wordt gedistribueerd.

Gemaakte afspraken met gemeenten / regio’s in Zuid-Holland omtrent implementatie

Het Steunpunt ouderbijeenkomsten krijgt steun van de Provincie. Gemeenten kunnen naar eigen inzicht producten aanschaffen bij TOP-punt. Ze kunnen bij JSO advies vragen bij de opzet van een eigen

mediatheek, om zo themapakketten voor beroepskrachten en organisaties beschikbaar te maken, of bij de ondersteuning van professionals bij het organiseren van ouderbijeenkomsten.

Verdere informatie

I www.jso.nl/web/show/id=52159 I www.top-punt.nl

Praktische suggesties voor de organisatie van een ouderbijeenkomst, brochure te downloaden via I www.top-punt.nl/media/Praktische%20suggesties%20nieuw.pdf

Contactpersoon JSO Moniek Mors E m.mors@jso.nl T 0182 547888

III Activiteiten voor speciale doelgroepen binnen een Centrum voor Jeugd en

GERELATEERDE DOCUMENTEN