• No results found

Kwalitatief onderzoek heeft als voordeel dat er veel informatie verkregen kan worden over een beperkt aantal onderzoekseenheden (53). Bij kwalitatief onderzoek draait het om diepgang. Er kan concreet worden ingegaan op de specifieke beleving van deelnemers. Informatie kan vanuit ‘real life’ situaties verkregen worden in tegenstelling tot kwantitatief onderzoek, waarbij resultaten statistisch representatief weergegeven worden. Voor dit onderzoek zijn er twee expert-interviews gehouden om het probleem duidelijk te definiëren. Het gehouden expert-interview heeft als pluspunt dat er diepgaande informatie is verkregen met betrekking tot het eetgedrag van ouderen. Dankzij de

30

expertise en specifieke kennis van diverse beleidsmedewerkers op het gebied van voeding binnen zorgorganisaties, is het beslisgedrag van ouderen omtrent vegetarisch eten helder in kaart gebracht.

Voordeel van de gehouden focusgroep is dat de dynamiek van de groep voor meerwaarde zorgt omtrent het vegetarische voedingsbeleid binnen zorgorganisaties. Het gebruik van een

focusgroep zorgt er in deze studie voor dat er stilgestaan kan worden bij persoonlijke ervaringen van facilitair medewerkers, het afdelingshoofd van het voedingsbeleid en de instellingskok betreffende het vegetarisch aanbod binnen zorgorganisaties. Dit leidt tot relevante en bruikbare informatie over hun behoeften, belangen en motivatie factoren.

Een keerzijde van het kwalitatief onderzoek binnen deze studie is dat er geen generaliseerbaarheid mogelijk is omwille het geringe aantal proefpersonen die bij de focusgroep aanwezig waren. Hierop is het risico op ‘groupthinking’ aanwezig: een of meer groepsleden kunnen dominant aanwezig zijn, waardoor de overige groepsleden zich gaan conformeren aan de groepsnorm (54). Ook is het mogelijk dat deelnemers sociaal-wenselijke antwoorden geven. Bovendien maakten de ouderen zelf geen deel uit van de focusgroep.

Bovendien is er in dit onderzoek gedurende de focusgroep geen diversificatie in geslacht. De ondervraagden zijn van het mannelijke geslacht. Hierdoor bestaat de kans dat er andere

invalshoeken van het onderwerp niet belicht worden. Deelname van vrouwelijke respondenten had misschien tot nieuwe inzichten kunnen leiden. Onderzoek, in opdracht van Natuur & Milieu om onder andere inzicht te verkrijgen in de attitude van de Nederlander rondom vlees, vleesconsumptie en vleesvervangers, bevestigt dat vrouwen geïnteresseerd zijn in vegetarisch eten. Vier op de tien ondervraagden vinden dat vlees eten niet meer van deze tijd is. Dit wordt vooral door vrouwen onderschreven (48% vs. 28%) (54).

31

5.

Conclusie

Dit onderzoek is opgezet om antwoord te geven op de volgende onderzoeksvraag:

‘Welke nieuwe doelgroep(en) zijn het meest ontvankelijk voor deelname aan de Nationale Week Zonder Vlees en moeten de huidige marketingcommunicatie middelen daarop aangepast worden?’

Concluderend kan worden gezegd dat de doelgroep met de meeste potentie de zorginstellingen gericht op ouderen zijn. Al uit het vooronderzoek en de acquisitie voor de interviews is gebleken dat er bij de instellingen veel interesse is in deelname aan de NWZV-campagne. Uit de interviews kwam naar voren dat de huidige marketingcommunicatie-instrumenten met enige aanpassingen ook geschikt kunnen worden gemaakt voor de zorginstellingen gericht op ouderen. Deze aanpassingen zijn uitgebreid besproken op inhoud en haalbaarheid in de focusgroep. De ontwikkelde toolkit is op korte termijn toepasbaar voor iedere zorginstelling in Nederland die deelnemen aan de derde editie van de NWZV in 2020. Op lange termijn zal de toolkit wel aangepast moeten worden, omdat de samenstelling van de doelgroep aan verandering onderhevig is. Over tien jaar zal de doelgroep in zorginstellingen zodanig veranderen dat er ingespeeld moet worden op de normen, waarden en behoeften van deze nieuwe generatie.

Het bereiken van ouderen in zorginstellingen zorgt ervoor dat er een nieuwe, conservatieve, doelgroep bewust wordt van de positieve impact van een vegetarisch eetpatroon. Door deel te nemen aan de NWZV-campagne dragen mensen bij aan dierenwelzijn, klimaat en een verlaging van de ecologische voetafdruk. Een bijkomend voordeel voor de doelgroep zorginstellingen gericht op ouderen is dat dit onderzoek een bijdrage levert aan preventieve ouderenzorg in Nederland.

Hoewel de interesse in vegetarische voeding stijgt, is het aantal vegetariërs in totaliteit nog steeds in de minderheid. De NWZV-campagne is al succesvol, maar nog niet heel Nederland is overtuigd om minder vlees te consumeren. Door ouderen erbij te betrekken is er weer een nieuwe stap gezet naar een toekomstbestendig eetpatroon en het bereiken van alle lagen van de

32

6.

Aanbevelingen

De campagne voorbereiden op de toekomst

De boodschap van de NWZV moet naast de huidige generatie ouderen ook voorbereid zijn om de toekomstige generatie ouderen over te halen mee te doen aan de NWZV-campagne, waarbij ingespeeld moet worden op de vernieuwende generatie met andere behoeften. Op termijn zal er rekening gehouden moeten worden met het feit dat er ouderen zullen zijn die meer bekend zijn met sociale media dan de huidige generatie.

Adverteren in vakblad Uitblinkers van branchevereniging WijGastvrij.

Op basis van de huidige doelgroepen is het tot nu toe niet nuttig geweest om te adverteren in vakbladen. Door de doelgroep ouderen in zorginstellingen toe te voegen aan aan de kaart van de NWZV, is het echter wel zinvol om publicaties te maken in vakbladen zoals Uitblinkers. Hiermee bereik je de medewerkers die de campagne moeten uitdragen naar de bewoners van

zorginstellingen. Bovendien zijn artikelen gratis te lezen op de website en daardoor heel toegankelijk voor iedereen.

Nudging: laat een bekendheid het goede voorbeeld geven

Onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft aangetoond dat nudging kan bijdragen aan een duurzamere en gezondere productkeuze van de consument. Dit kan op verschillende manieren. Eén daarvan is een bekendheid het goede voorbeeld laten geven om gezond eetgedrag te bevorderen. Om de NWZV-campagne bij meer ouderen in zorginstellingen te laten aanslaan, zou er naar mogelijkheden gezocht kunnen worden om een samenwerking met bekendheden aan te gaan die affiniteit hebben met ouderen als doelgroep en hen tot ambassadeur van de NWZV te maken. Bekende Nederlanders zoals Janny van der Heijden en André van Duin zouden de rol van ambassadeur goed op zich kunnen nemen.

Ouderen op social media bereiken

Steeds meer ouderen zijn actief op social media. Het is belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Deze doelgroep wordt in online strategieën vaak vergeten en dat is een gemiste kans. Dit betekent niet dat hele communicatiestrategie aangepast moet worden, maar het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Met het oog op de toekomst wordt de groep ouderen die actief zijn op social media alleen maar groter en is er op dit gebied nog veel winst te behalen.

Impact maken met storytelling

De boodschap van de NWZV kan op een effectieve manier worden overgebracht. Uit onderzoek blijkt dat storytelling zeer doeltreffend werkt om het verhaal van een merk over te brengen op de

gewenste doelgroep. De boodschap overbrengen in de vorm van een verhaal slaat goed aan bij ouderen. De NWZV kan hierop inspelen, door hun verhaal op deze manier te delen. Dit kan in fysieke vorm, maar bijvoorbeeld ook via de website, het magazine of op social media. Van groot belang is dat het verhaal dat verteld wordt aangepast is aan de wensen en behoeften van de doelgroep, in dit geval ouderen. Er moet een emotionele connectie ontstaan met het publiek.

33

Vervolgonderzoek

In dit onderzoek is alleen gebruik gemaakt van kwalitatief onderzoek. In de gehouden focusgroep is er met de input van beleidsmedewerkers en een kok op zoek gegaan naar een antwoord op de onderzoeksvraag. De specifieke wensen en behoeften van de bewoners in zorginstellingen zijn buiten beschouwing gelaten. Het is interessant om in een vervolgonderzoek te kijken naar welke specifieke behoeften ouderen hebben op het gebied van vegetarische voeding. Het begrip ‘vegetarisch’ is nog relatief onbekend bij ouderen, daarom kan sensorisch onderzoek hierin een uitkomst bieden.

Hiermee wordt ingegaan op de smaakbeleving en niet zozeer op de kennis of interesse in vegetarisch eten zelf. Door gebruik te maken van sensorische dataverzameling kan het onderzoek kwantitatief opgezet worden.

In het kader van een volgend onderzoek is het ook interessant om te kijken hoe de eetcultuur binnen zorginstellingen in elkaar zit. Door dichtbij de mensen te komen die in

zorginstelling wonen, kunnen er gesprekken gevoerd worden met bewoners, observaties gedaan worden en nieuwe ervaringen uitgewisseld worden. Dit is een andere vorm van onderzoek doen en wordt ook wel observationeel/fieldresearch genoemd. Het voordeel hiervan is dat de

onderzoekssetting niet wordt gemanipuleerd, maar dat het onderzoek plaatsvindt in een natuurlijke setting (in dit geval zijn dat de zorginstellingen zelf).

Binnen vijf tot tien jaar zal er een nieuwe generatie ouderen (80+) zijn, de babyboomer. Onderzoek wijst uit dat deze lichting die geboren is tussen 1945 en 1955 breed geïnteresseerd is in gezonde voeding. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat hun behoeftes wat betreft vegetarische voeding in zorginstellingen zullen veranderen. Er zal ter zijner tijd opnieuw onderzoek moeten worden gedaan om te kijken of de behoeften daadwerkelijk veranderd zijn. Op basis hiervan zal de toolkit moeten worden aangepast.

34

Literatuurlijst

1. De Waart, S. Nederlandse Vegetariërsbond. Factsheet 1. Consumptiecijfers en aantallen vegetariërs, maart 2018.

2. Keuchenius K, van der Lei B. Quickscan 2015: Eetpatronen van verschillende sociale milieus, duurzaamheid en voedselverspilling. Juni 2015.

3. ‘Consumptie van vlees in Nederland steeg in 2018'. NU.nl, September 2019.

https://www.nu.nl/binnenland/5997287/consumptie-van-vlees-in-nederland-steeg-in- 2018.html.

4. Dagevos H, Verhoog D, van Horne P, Hoste R. Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2018. September 2019.

5. De Graaf JJ, Demmers M, Hooimeijer P et al. Duurzaam en gezond samen naar een houdbaar voedselsysteem. Maart 2018.

6. Van Dooren C, Seves M. Brondocument Naar een meer plantaardig voedingspatroon. Voedingscentrum Den Haag. Januari 2018.

7. Loken B, Springmann M, DeClerck F. EAT-Lancet Commission. Healthy diets from sustainable food systems Food Planet Health. Januari 2019.

8. Bloem M, Wolffers I. Bekijk per land wat er aan eten geproduceerd mag worden. NRC. September 2019.

9. Brent F, Kima B, Raychel E. Country-specific dietary shifts to mitigate climate and water crises. Global Environmental Change. Mei 2019.

10. Voedingscentrum. https://kantine.voedingscentrum.nl/nl.aspx.

11. Boerdam I. Nationale Week Zonder Vlees. Tweede editie Nationale Week Zonder Vlees verdubbelt impact. Maart 2019. https://weekzondervlees.nl/tweede-editie-nationale-week- zonder-vlees-verdubbelt-impact/.

12. Poortinga E. Studiemeesters. Deskresearch en literatuuronderzoek: het verschil. https://www.studiemeesters.nl/studietips/verschil-tussen-deskresearch-

literatuuronderzoek-theorie/.

13. Swaen B. Wat is kwalitatief en kwantitatief onderzoek? Scribbr. Oktober 2013. https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/kwalitatief-vs-kwantitatief-onderzoek/. 14. Dingemanse K. Soorten interviews. Scribbr. September 2015.

https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/soorten-interviews/.

15. Boeije H Analyseren in kwalitatief onderzoek. Den Haag: Boom Lemma Uitgevers. Tweede Druk 2014.

16. Swaen B. Focusgroep - Wat is het precies? Scribbr. Mei 2017. https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/focusgroep/.

17. Floor K, van Raaij F. Marketingcommunicatiestrategie. Groningen: Noordhoff Uitgevers. Zesde druk. 2010.

18. Van Lammeren J, Carnivoor? Geef het door! Partij voor de Dieren. Januari 2019. https://amsterdam.partijvoordedieren.nl/initiatieven/carnivoor-geef-het-door.

19. Lawson D F, Stevenson K T, Peterson M N et al. Children can foster climate change concern among their parents. Nature Climate Change. May 2019.

20. Shell blijft grootste speler in Nederland, Tinq klimt naar plek twee. TankPro het vakblad voor tankstations. Oktober 2018. https://www.tankpro.nl/brandstof/2018/10/18/shell-blijft- grootste-speler-in-nederland-tinq-klimt-naar-plek-twee/?gdpr=accept.

21. Tankstations. Rabobank. https://www.rabobank.nl/bedrijven/cijfers-en- trends/mobiliteit/tankstations/.

22. Belastingdienst. Wat is een ANBI?

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/bij zondere_regelingen/goede_doelen/algemeen_nut_beogende_instellingen/wat_is_een_anbi. 23. Beleidsplan stichting Nationale Week Zonder Vlees 2019-2023. 2019.

35

24. Ondersteuning voor de kinderopvang. Voedingscentrum.

https://www.voedingscentrum.nl/professionals/kindervoeding-0-4-jaar/ondersteuning- kinderopvang.aspx.

25. Sluis A van der, Stijnen D, Maaskant AJ, Zeinstra GG, Vingerhoeds M, Heuts F, Heijnen J. Op weg naar een hogere groente- en fruitconsumptie: barrières en succesfactoren: eerste inventarisatie en verkenning van kennis en meest kansrijke interventies rondom het verhogen van groente- en fruitconsumptie. Food & Biobased Research. 2014. 26. De Gezonde Schoolkantine. Voedingscentrum. 2019.

https://www.hva.nl/binaries/content/assets/faculteiten/fbsv/schrijfwijzer/taal--en- schrijfwijzer-voeding-en-dietetiek-2018-2019.pdf?153780294527.

27. Invloed van opvoeding op eetgedrag van kinderen. Factsheet. Voedingscentrum. 2017. https://mobiel.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professio nals/Pers/Factsheets/Factsheet%20Iinvloed%20van%20omgeving%20op%20eetgedrag%20ki nderen.pdf.

28. Kinderopvang. Nederlands Jeugdinstituut. Juli 2017. https://www.nji.nl/nl/Databank/Cijfers- over-Jeugd-en-Opvoeding/Overzicht-van-het-jeugdstelsel-Kinderopvang.

29. Kalmthout J. Gezonde Sportkantine. Mulier instituut. 2015.

30. Ieder kind heeft recht om gezond te groeien. JOGG gezonde jeugd gezonde toekomst. https://jongerenopgezondgewicht.nl/.

31. Meindertsma B, van der Parre H. Sporten is gezond, maar sportclubs zijn dat vaak iets minder. NOS. September 2017. https://nos.nl/artikel/2194707-sporten-is-gezond-maar- sportclubs-zijn-dat-vaak-iets-minder.html.

32. Alles over sport. Bij driekwart Team:Fit-organisaties stijgt aanbod gezonde producten in sportkantine.

33. Consumptie van vleesproducten naar leeftijd en geslacht. RIVM.

https://www.wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/consumptie/vlees. 34. Eet minder vlees. Wereld Kanker Onderzoek Fonds. https://www.wkof.nl/nl/kanker-

voorkomen/verklein-de-kans-op-kanker/eet-minder-vlees.

35. Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. World Health Organization. 2015. https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/. 36. Vergroot rood vlees de kans op kanker? Voedingscentrum.

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en- voedingsstoffen/vergroot-rood-vlees-de-kans-op-kanker.aspx.

37. Consumptie van rood en bewerkt vlees. RIVM.

https://www.wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/richtlijnen/vlees

38. Vlees. Voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx#blok11 39. Gezond ouder worden in Nederland. RIVM Rapport. 2011.

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270462001.pdf. 40. Top tien van aandoeningen bij ouderen (65+) op basis van sterfte.

Volksgezondheidenzorg.info 2018.

https://www.volksgezondheidenzorg.info/ranglijst/ranglijst-ziekten-op-basis-van- sterfte/leeftijd#node-top-tien-sterfte-65-plussers.

41. Lemmens L, Herber G, Spijkerman A, van Oostrom S. Kansrijke elementen van preventieve activiteiten voor ouderen die onvoldoende bereikt worden. Springerlink. 2018-06-08. 20(43– 47).

42. Zorginstellingen: financiën en personeel. CBS. December 2019.

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83626NED/table?ts=1578222683779 43. Tieland, C.A.B., et al. Recent Onderzoek : Eiwitsuppletie Tijdens Langdurige Krachttraining

Vergroot de spiermassatoename in Fragiele Ouderen. Tijdschrift Voor Gerontologie En Geriatrie, vol. 44, no. 2, 2013, p. 90–91.

44. Steeds meer ouderen op social media. CBS. December 2017. https://www.cbs.nl/nl- nl/nieuws/2017/52/steeds-meer-ouderen-op-sociale-media

36

45. What we know about storytelling strategies. Januari 2019. WARC.

46. Helpt ‘nudgen’ bij een gezonde en duurzame keuze? :Zes nudges en de keuze voor duurzaam voedsel. Den Haag: Schuttelaar & Partners. 2012.

47. Hollingworth C, Barker L. Nudging healthy eating: What really works. The Behavioural Architects. August 2018. WARC.

48. Damen, D. persona’s: breng jouw klant tot leven. Motivaction. https://www.motivaction.nl/onderzoeksmethoden/personas. 49. Motivaction. Vijf tinten groener.

50. Brink L, Postma-Smeets A, Stafleu A, Wolvers D. Richtlijnen Schijf van Vijf, inclusief aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Den Haag. November 2019, 6e druk.

51. De Waart, S. Nederlandse Vegetariërsbond. Factsheet 1. Consumptiecijfers en aantallen vegetariërs, maart 2018.

52. Uitblinkers. WijGastvrij https://wijgastvrij.nl/uitblinkers/.

53. Fisher T, Julsing M. Onderzoek doen! Tweede druk. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers; 2014.

54. Kien onderzoek. Onderzoek Vleesconsumptie Natuur & Milieu. September 2015. 55. Tijd voor eten. 2014. http://tijdvooreten.nl/15/over-ons/.

56. Gezonderwijs. Voedingscentrum. 2019. https://www.voedingscentrum.nl/professionals/ gezond-op-school/basisonderwijs/lesmaterialen/gezonderwijs.aspx.

37

Bijlage I: Interviewgids

Inleiding

Onze afstudeeropdracht heeft betrekking op de Nationale Week Zonder Vlees, en is in opdracht van de Green Food Lab. Van 9 tot en met 15 maart 2020 zal alweer de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaatsvinden. Hoewel De Nationale Week Zonder Vlees al een groot bereik heeft wil Green Food Lab graag onderzoeken of er andere potentiële doelgroepen zijn die zij zouden kunnen benaderen.

Het doel van de afstudeeropdracht is om uit te zoeken welke van de doelgroepen (benoemd door de opdrachtgever) de meeste potentie heeft om succesvol bereikt te worden. Hiermee kan de NWZV meer consumenten bereiken.

Middels deze focusgroep willen wij meer inzicht krijgen in hoe wij de beoogde doelgroep kunnen bereiken en hoe wij een geschikt product kunnen maken dat aansluit bij deze doelgroep.

Organisatie

Wie

3 medewerkers van Cordaan, 3 medewerkers van Amaris

Wanneer

De focusgroep zal plaatsvinden op 2 december 2019 om 14.00 uur

Waar

In het Havengebouw (de Ruijterkade 7) te Amsterdam

Hoe

Om meer inzicht te krijgen in de beoogde doelgroep (zorginstellingen) en meer input te krijgen om te bepalen wat voor een tool wij kunnen maken hebben wij een focusgroep georganiseerd waaraan de eerder geïnterviewden kandidaten samen met andere medewerkers binnen de desbetreffende organisaties zullen deelnemen. Voor de focusgroep/brainstormsessie zullen wij een topiclist opstellen met 6-10 onderwerpen, gerangschikt naar relevantie. Deze onderwerpen zullen door de gespreksleider geïntroduceerd worden gedurende het gesprek. De focusgroep zal worden

opgenomen en later getranscribeerd worden. Vervolgens zullen we focusgroep analyseren met het programma MAXQDA

Opbouw van het interview

Introductie

We stellen onszelf voor: wij zijn twee studenten in het vierde jaar van de opleiding Voeding en Diëtetiek in de richting van New Product Management. Op dit moment zijn wij bezig met onze afstudeeropdracht. We vragen toestemming om het interview op te nemen, zodat we het gesprek later terug kunnen luisteren. We introduceren kort ons onderzoek en het doel van de focusgroep

38

Doel focusgroep: Door middel van deze focusgroep willen wij meer inzicht krijgen in de doelgroep en

uitzoeken of zij ontvankelijk zijn voor de campagne ‘Nationale Week Zonder Vlees’. Daarnaast willen we erachter komen hoe deze doelgroep het beste bereikt wordt.

Topiclijst (nog op volgorde zetten)

● Meegenomen materiaal GFL, wat vinden jullie hiervan?

● Hoe kan het bestaande materiaal worden aangepast voor de beoogde doelgroep?

● Maaltijden weekmenu (een paar voorbeelden voorbereiden, wat zou het beste werken, suggesties?).

● Hoe doelgroep benaderen/bereiken (naast weekmenu en folder).

● Wat is haalbaar voor deze doelgroep als je kijkt naar de opzet van de NWZV? (hele week geen vlees, een paar dagen, alleen informeren).

● Andere suggesties/opmerkingen die nog niet aan bod gekomen zijn.

Afsluiting

Ter afsluiting van de focusgroep vatten we het verhaal kort samen. Daarnaast vragen wij ook of er contact opgenomen mag worden als er later onduidelijkheden zijn ontstaan. Hiervoor wisselen we gegevens uit. Tot slot bedanken wij de deelnemers voor de medewerking aan het interview.

39

Bijlage II: Interviewgids Focusgroep

Inleiding

Onze afstudeeropdracht heeft betrekking op de Nationale Week Zonder Vlees, en is in opdracht van de Green Food Lab, een food consultancy en communication agency, waarvan Isabel Boerdam de oprichter en eigenaar is. Van 9 tot en met 15 maart 2020 zal alweer de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaatsvinden. Hoewel De Nationale Week Zonder Vlees al een groot bereik heeft wil Green Food Lab graag onderzoeken of er andere potentiële doelgroepen zijn die zij zouden kunnen benaderen.

Het doel van de afstudeeropdracht is om uit te zoeken welke van de doelgroepen (benoemd door de opdrachtgever) de meeste potentie heeft om succesvol bereikt te worden. Hiermee kan de NWZV meer consumenten bereiken. De onderzoeksvraag is:

Welke communicatie- of marketingstrategie zou de NWZV effectief kunnen inzetten om nieuwe doelgroepen te bereiken?

Door middel van interviews willen wij de potentiële doelgroepen beter in kaart brengen en bepalen welke de meeste potentie heeft en wat voor tool wij voor hen kunnen ontwikkelen.

Organisatie

Wie

Medewerkers van diverse kinderopvang(centra) en zorginstellingen.

GERELATEERDE DOCUMENTEN