• No results found

voorschriften inzake de taal van

vaarbevoegdheidsbewijzen en officiële verklaringen betreffende de afgifte van een vaarbevoegdheidsbewijs. De bestaande bepalingen van Richtlijn 2001/25/EG dienen te worden afgestemd op de desbetreffende voorschriften van het STCW-Verdrag.

(11) Het STCW-Verdrag bevat voorschriften inzake de taal van

vaarbevoegdheidsbewijzen en officiële verklaringen betreffende de afgifte van een vaarbevoegdheidsbewijs. De bestaande bepalingen van Richtlijn 2001/25/EG dienen te worden afgestemd op de desbetreffende voorschriften van het STCW-Verdrag. Ter wille van een grotere transparantie met betrekking tot de afgifte van vaarbevoegdheidsbewijzen dient een fraudebestendige Europese

conformiteitsverklaring te worden opgesteld.

Motivering

Zie motivering bij het amendement op artikel 5, lid 9 bis (nieuw) (Richtlijn 2001/25/EG).

Amendement 4

ARTIKEL 1, PUNT 1, LETTER a) Artikel 5, lid 3 (Richtlijn 2001/25/EG) 3. Vaarbevoegdheidsbewijzen worden

afgegeven overeenkomstig voorschrift I/2, lid 1, van het STCW-Verdrag.

3. Vaarbevoegdheidsbewijzen worden afgegeven overeenkomstig voorschrift I/2, lid 1, van het STCW-Verdrag of gaan vergezeld van een Europese

conformiteitsverklaring overeenkomstig lid 9 bis (nieuw).

Motivering

Zie motivering bij het amendement op artikel 5, lid 9 bis (nieuw) (Richtlijn 2001/25/EG).

Amendement 5

ARTIKEL 1, PUNT 1, LETTER b) BIS (nieuw) Artikel 5, lid 9 bis (nieuw) (Richtlijn 2001/25/EG)

PE 314.762 26/29 RR\497413NL.doc

NL

b bis) Het volgende lid 9 bis (nieuw) wordt toegevoegd:

“9 bis. Het Agentschap is bevoegd om een meertalige Europese

conformiteitsverklaring af te geven voor alle overeenkomstig dit artikel afgegeven vaarbevoegdheidsbewijzen en officiële verklaringen. Deze verklaring komt niet in de plaats van de genoemde

vaarbevoegdheidsbewijzen en

verklaringen en wordt gebruikt om de verificatie daarvan als aanvullende kennisgeving te vergemakkelijken.

Motivering

In het voorstel van de Commissie wordt bepaald dat alle vaarbevoegdheidsbewijzen in overeenstemming met het STCW-Verdrag in het Engels moeten worden vertaald. Dit Verdrag wordt niet in twijfel getrokken, maar een alternatief zou kunnen zijn dat er een Europese conformiteitsverklaring in het leven wordt geroepen, die door het Agentschap voor de veiligheid van de zeevaart zou kunnen worden afgegeven. Een dergelijke

conformiteitsverklaring zou in meerdere talen kunnen worden gesteld en zou de controle in het kader van de havencontrole aanzienlijk vereenvoudigen.

Amendement 6 ARTIKEL 1, PUNT 3

Artikel 18, lid 3, letter e) (Richtlijn 2001/25/EG) e) door de Commissie wordt een lijst van de

erkende derde landen opgesteld en

bijgewerkt. De lijst wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese

Gemeenschappen, serie C.”

e) door de Commissie wordt een lijst van de erkende derde landen opgesteld en

bijgewerkt, inclusief de goedgekeurde opleidingsinstellingen. De lijst wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen, serie C.”

Motivering

Op de lijst van de IMO komen een aantal landen voor die geen eigen opleidingsinstelling hebben of slechts een zeer beperkte opleiding verzorgen. Het is daarom van belang voor een goede verificatie van diploma's om alle erkende opleidingsinstellingen op de lijst op te nemen.

Amendement 7 ARTIKEL 1, PUNT 4

Artikel 18 bis, alinea 3 (Richtlijn 2001/25/EG) Het besluit over de verlenging van de

erkenning wordt uiterlijk één maand voor

Het besluit over de verlenging van de erkenning wordt uiterlijk drie maanden

RR\497413NL.doc 27/29 PE 314.762

NL

het verstrijken van de geldigheidsperiode van de erkenning genomen overeenkomstig de in artikel 23, lid 2, bedoelde procedure.

voor het verstrijken van de

geldigheidsperiode van de erkenning genomen overeenkomstig de in artikel 23, lid 2, bedoelde procedure.

Motivering

Voor een onderneming die personeel uit derde landen in dienst neemt waarvan de

vaarbevoegdheidsbewijzen niet zijn erkend, dreigen gerechtelijke sancties. De werkgever moet daarom de mogelijkheid krijgen de samenstelling van de bemanning naar behoren te plannen. De werknemer daarentegen heeft er recht op in een vroegtijdig stadium te vernemen of zijn vaarbevoegdheidsbewijs ook in de toekomst erkend blijft.

Amendement 8 ARTIKEL 1, PUNT 4

Artikel 18 ter, lid 1 (Richtlijn 2001/25/EG) 1. Wanneer een lidstaat of de Commissie,

ongeacht de in bijlage II, deel A vermelde criteria, van oordeel is dat een erkend derde land niet langer aan de eisen van het STCW-Verdrag voldoet, verwijst de Commissie de zaak naar het in artikel 23 bedoelde comité.

1. Wanneer een lidstaat of de Commissie, ongeacht de in bijlage II, deel A vermelde criteria, van oordeel is dat een erkend derde land of een individuele maritieme opleidingsinstelling in dat land niet langer aan de eisen van het STCW-Verdrag voldoet, verwijst de Commissie de zaak naar het in artikel 23 bedoelde comité.

Motivering

Met name in het geval van federale staten, waar de bevoegdheden voor het onderwijs geheel of gedeeltelijk zijn gedecentraliseerd, kan er sprake zijn van aanzienlijke kwaliteitsverschillen tussen de vaarbevoegdheidsbewijzen binnen hetzelfde land. In dergelijke gevallen, en in het algemeen in alle gevallen waarin individuele opleidingsinstellingen de voorschriften van het STCW-Verdrag op flagrante wijze de facto niet naleven, dient in afwijking van het beginsel van de algemene erkenning van alle vaarbevoegdheidsbewijzen van een derde land de mogelijkheid te blijven bestaan de erkenning van individuele vaarbevoegdheidsbewijzen in te trekken. Daartoe is het noodzakelijk ad hoc-bepalingen met betrekking tot individuele

opleidingsinstellingen in de richtlijn op te nemen. Zie dienaangaande ook de amendementen op overweging 6, artikel 18 ter, lid 3, artikel 18 ter, lid 4 bis (nieuw) van Richtlijn

2001/25/EG, alsmede punt 6 van de bijlage.

Amendement 9 ARTIKEL 1, PUNT 4

Artikel 18 ter, lid 2 (Richtlijn 2001/25/EG) 2. Wanneer een lidstaat de officiële

verklaringen van door een derde land afgegeven vaarbevoegdheidsbewijzen intrekt, stelt hij onverwijld de Commissie

2. Wanneer een lidstaat voornemens is de officiële verklaringen van door een derde land afgegeven vaarbevoegdheidsbewijzen in te trekken, stelt hij onverwijld de

PE 314.762 28/29 RR\497413NL.doc

NL

en de overige lidstaten in kennis van zijn

met redenen omklede besluit. Commissie en de overige lidstaten in kennis van zijn met redenen omklede besluit.

Motivering

Het voorstel van de Commissie heeft tot doel de procedure voor de erkenning van

vaarbevoegdheidsbewijzen uit derde landen zodanig te vereenvoudigen dat met een enkel besluit de erkenning in alle lidstaten wordt verwezenlijkt. Hetzelfde beginsel moet ook gelden voor het intrekken van de erkenning. Op grond van dit amendement moeten de lidstaten de daartoe voorziene comitologieprocedure voor de intrekking van de erkenning (in alle lidstaten) op gang brengen in plaats van een unilateraal op te treden.

Amendement 10 ARTIKEL 1, PUNT 4

Artikel 18 ter, lid 3 (Richtlijn 2001/25/EG) 3. De Commissie, bijgestaan door het

agentschap, herbeoordeelt de erkenning van het betrokken derde land, teneinde na te gaan of dat land inderdaad niet aan de eisen van het STCW-Verdrag voldoet.

3. De Commissie, bijgestaan door het agentschap, herbeoordeelt de erkenning van het betrokken derde land, of, indien noodzakelijk, die van de individuele maritieme opleidingsinstelling, teneinde na te gaan of dat land of die instelling inderdaad niet aan de eisen van het STCW-Verdrag voldoet.

Motivering

Zie motivering bij het amendement op artikel 18 ter, lid 1 (Richtlijn 2001/25/EG).

Amendement 11 ARTIKEL 1, PUNT 4 BIS

Artikel 18 ter, lid 4 bis (nieuw) (Richtlijn 2001/25/EG)

4 bis. Aan artikel 18 ter wordt het volgende lid 4 bis toegevoegd:

“4 bis. Indien het besluit tot intrekking van de erkenning betrekking heeft op één of verscheidene individuele maritieme opleidingsinstellingen van een derde land, brengt de Commissie dat besluit ter kennis van het derde land en verzoekt zij dit land de noodzakelijke maatregelen te nemen met het oog op volledige naleving van de eisen van het STCW-Verdrag. De

Commissie voert een herbeoordeling uit op basis van de door het derde land

RR\497413NL.doc 29/29 PE 314.762

NL

verstrekte informatie over de genomen maatregelen."

Motivering

Zie motivering bij het amendement op artikel 18 ter, lid 1 (Richtlijn 2001/25/EG).

Amendement 12 BIJLAGE, PUNT 6 6. Indien een lidstaat de beoordeling van de

naleving door een derde land wenst aan te vullen met een evaluatie van bepaalde maritieme opleidingsinstellingen, gaat hij te werk overeenkomstig de bepalingen van deel A-I/6 van het STCW-Verdrag.

6. Indien een lidstaat de beoordeling van de naleving door een derde land wenst aan te vullen met een evaluatie van bepaalde maritieme opleidingsinstellingen of in het geval van artikel 18 ter, lid 4 bis (nieuw), gaat hij te werk overeenkomstig de bepalingen van deel A-I/6 van het STCW-Verdrag.

Motivering

Zie motivering bij het amendement op artikel 18 ter, lid 1 (Richtlijn 2001/25/EG).